Geslachtsontwikkeling

Vrijwel iedereen kent wel het verschil tussen het lichaam van de man en de vrouw. Dat deze geslachtskenmerken eens gevormd moesten worden, klinkt voor iedereen wel logisch. Maar wat de meesten niet weten is dat de genitaliën van de man en de vrouw vanuit dezelfde basis voortkomen. Je staat nog versteld als je weet hoe erg de mannelijke en de vrouwelijke geslachtsdelen overeenkomen!

Al bij de bevruchting staat vast met welk geslacht iemand het leven in zal gaan. Deze wordt bepaald door het geslachtschromosomen in de zaadcel. Deze zetten namelijk het lichaam aan tot het produceren van hormonen, waardoor ook de bepaalde geslachtskenmerken worden gevormd.

Geslachtschromosomen

Al onze eigenschappen worden bepaald in de chromosomen. Een chromosoom is een celonderdeel waarin ons DNA zich bevind. Elke cel bevat 46 chromosomen. Een chromosoom gaat altijd gepaard met een tweede, hierdoor bestaat een cel dus uit 23 chromosoomparen. Van de 23 chromosoomparen is er maar 1 paar geslachtschromosomen. De overige chromosomen worden ook wel ‘autosomen’ genoemd.

Er bestaan twee soorten geslachtschromosomen: X-chromosomen en Y-chromosomen. Een vrouw heeft altijd twee X-chromosomen. Dit wordt ook wel aangegeven als XX. Een man heeft 1 X-chromosoom en 1 Y-chromosoom: XY. Het Y-chromosoom wordt dan ook wel het ‘mannelijke chromosoom’ genoemd.

Zaadcellen en eicellen bevatten maar 23 enkele chromosomen en dus maar 1 geslachtschromosoom. De eicellen van de vrouw kunnen dan X of X zijn en is dus altijd vrouwelijk. De zaadcellen van de man kunnen zowel vrouwelijk als mannelijk zijn: X of Y. Welk geslacht het kindje krijgt hangt dus af van de chromosoom die een zaadcel bevat.

De twee soorten geslachtschromosomen hebben verschillende eigenschappen. Op basis van deze eigenschappen kun je het geslacht van een toekomstig kindje beïnvloeden.

De ontwikkeling van het geslacht

Men telt de zwangerschap al vanaf de het moment dat je voor het laatst ongesteld werd. In de eerste 2 weken gebeurt er betreft het kindje dus niets. Dit zijn de twee weken waarin een eicel zich rijpt. Na ongeveer 14 dagen is deze gereed en vindt de eisprong plaats. Een van deze dagen zal dus ook de bevruchting plaats vinden, waarna het ontwikkelen van de embryo begint.

Al na 6 weken (de 7e week) begint het lichaam van de embryo met het ontwikkelen van het geslacht. Er is dus nog niets te zien. Na 7 weken (de 8e week) worden in de buikholte de teelballen of eierstokkengevormd. Na 9 weken (de 10e week) begint de vorming van het uitwendige geslachtsdeel. Tussen de beentjes van het embryo vormt zich een knobbeltje. Dit knobbeltje zal bij een jongetje uitgroeien tot een penis en bij een meisje tot de clitoris. Ook worden er twee langwerpige verdikkingen gevormd aan weerszijde van het knobbeltje. Bij jongetjes zullen deze samengroeien tot de balzak en bij meisjes vormen deze haar schaamlippen. Tussen de twee verdikkingen zal bij een meisje een opening ontstaan voor haar vagina.

Gelijkenis tussen de geslachten

Doordat de beide geslachten vanuit dezelfde basis voort komen, hebben ze veel gelijkenissen.

De zwellichamen van de vrouw / Bron: Jesielt, Drawn by Amphis, Wikimedia Commons (Publiek domein)De zwellichamen van de vrouw / Bron: Jesielt, Drawn by Amphis, Wikimedia Commons (Publiek domein)

De clitoris en de eikel

Zoals uitgelegd komen de clitoris en de penis met elkaar over een. Nog beter is het om de clitoris te vergelijken met de eikel. De eikel van de man is namelijk het topje van een grote zwellichaam die door zijn schacht loopt. Ook bij de vrouw is de clitoris het topje van een zwellichaam. Bij de vrouw loopt diezelfde zwellichaam terug het lichaam in langs beide buitenste schaamlippen. Ook de andere twee zwellichamen komen overeen. Bij beide seksen zwellen deze zwellichamen op wanneer er sprake is van seksuele opwinding. Zowel de man als de vrouw krijgt hierbij een erectie waardoor zowel de penis als de clitoris opzet.

De voorhuid

Zowel de penis als de clitoris heeft een voorhuid.

De balzak en de schaamlippen

Zoals hierboven beschreven komen de balzak en de schaamlippen vanuit dezelfde basis. Alleen bij de man groeien die ‘lippen’ tot 1 geheel en vormt dit zijn balzak.

Erectie

Beide geslachten kunnen een ‘erectie’ krijgen. Een erectie ontstaat doordat de zwellichamen in de geslachtsdelen opzwellen. Bij de man zwelt de penis op waardoor deze langer,dikker en harder wordt. Bij de vrouw wordt de schede langer en de clitoris zwelt op (zoals eerder beschreven). Omdat de zwellichamen van de vrouw niet waterdicht zijn, zoals bij de man, laat de schede vocht door, waardoor deze extra vochtig wordt en penetratie vergemakkelijkt.

De Cowperse klieren en de klieren van Bartholini

De Cowperse klieren zijn twee klieren die het voorvocht produceren van de man. Het voorvocht komt voor het orgasme door de urineleider naar buiten om deze te zuiveren. Het zuur van het urine schaadt namelijk de zaadcellen. Bij de vrouw produceren de twee klieren van bartholini het vocht bij opwinding. Deze twee klieren komen uit aan de binnenzijde van de twee kleine schaamlippen en zorgt er voor dat de penetratie gemakkelijker zal verlopen.

De klieren van Skene en de prostaat – ejaculatie

De klieren van Skene (of para-urethrale klieren) worden ook wel eens het vrouwelijke prostaat genoemd. Deze klieren bevinden zich rond de uitgang van de urineleider en produceren een van de stoffen die het vaginale vocht vormen om penetratie te vergemakkelijken. Deze vocht wordt afgescheiden bij seksuele opwinding.

Tijdens de spiersamentrekkingen bij een orgasme kan er wat extra vocht uit worden gestoten. Normaal is dit maar een geringe hoeveelheid en valt dit dus niet op. Het kan ook voorkomen dat het er letterlijk uitspuit en dan spreken we over een vrouwelijke ejaculatie. Dit laatste komt maar bij slechts 10% van de vrouwen voor. Uiteraard bevinden er zich bij de vrouw geen zaadcellen in het ejaculatievocht, bij de man wel.

Anatomie van man en vrouw

Het mannelijk geslachtsorgaan<BR>
Klik voor vergroting / Bron: Elf Sternberg, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Het mannelijk geslachtsorgaan
Klik voor vergroting / Bron: Elf Sternberg, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Het mannelijk geslachtsorgaan
  1. urineblaas
  2. schaambeen
  3. penis
  4. zwellichaam
  5. eikel
  6. voorhuid
  7. urinebuis
  8. dikke darm
  9. endeldarm
  10. zaadblaas
  11. zaadleider
  12. prostaat
  13. Cowperse klier
  14. anus
  15. zaadleider
  16. bijbal
  17. teelbal
  18. scrotum

Het vrouwelijk geslachtsorgaan<BR>
Klik voor vergroting / Bron: Elf Sternberg, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Het vrouwelijk geslachtsorgaan
Klik voor vergroting / Bron: Elf Sternberg, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Het vrouwelijk geslachtsorgaan
  1. Eileider
  2. Blaas
  3. Schaambeen
  4. G-spot
  5. Clitoris
  6. Urinebuis
  7. Vagina
  8. Eierstok
  9. Dikke darm
  10. Baarmoeder
  11. Fornix uteri
  12. Baarmoederhals
  13. Endeldarm
  14. Anus
© 2007 - 2024 Meetie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Delen we dezelfde mening van wat fysiek aantrekkelijk is?Is de beoordeling van fysieke aantrekkelijkheid een aspect wat per persoon verschilt of delen we allemaal dezelfde menin…
Probleem of stoornis: GenderidentiteitsstoornisIn de ontwikkeling tot man of vrouw zijn twee fasen te onderscheiden: een fase waarin het kind zich bewust wordt van het…
Hermafroditisme en pseudohermafroditismeEen hermafrodiet is een tweeslachtig persoon, bij wie zowel eierstokken als testes aanwezig zijn. De benaming is ontleen…
Samkhya, wat is dat?Samkhya, wat is dat?De Samkhya of Sankhya is een atheïstische leer. Dat betekent dat er geen plaats is voor een scheppende God, een hoogste…

SpiervezeltypesHet menselijk lichaam telt méér dan 600 spieren. Al deze spieren samen vormen het bewegingsapparaat. Deze spieren vallen…
De vulva en haar onderdelenDe genitaliën van de vrouw wordt ook wel de vulva genoemd. Vaak wordt dit ook wel de vagina genoemd, maar dat is onjuist…
Bronnen en referenties
Meetie (23 artikelen)
Gepubliceerd: 21-10-2007
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Biologie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.