De geneeskracht van Rode Peper

De geneeskracht van Rode Peper Rode peper is een supergezonde groente. Het zit vol vitamine C en capsicum, relatief meer dan in sinaasappel. Van capsicum worden ook medicijnen gemaakt tegen verkoudheid. Capsaïcine is de stof die scherpe smaak geeft aan de rode peper. De neus gaat ervan open; je kunt beter ademhalen. In de bekende Fishermans friend zit ook capsaïcine. Dat maakt dit snoepje zo heet. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Historie en naamgeving

Chilipepers komen oorspronkelijk uit Midden-Amerika. De Spanjaarden, Portugezen en Nederlanders hebben ervoor gezorgd dat deze peper over de hele wereld werd verspreid. Chilipepers worden ook hete pepers genoemd. Andere namen zijn: rode en groene peper. In Nederland kennen sommige mensen de peper onder de Indonesische naam Lombok, genoemd naar het eiland waar de Nederlanders destijds veel hete pepers hebben verbouwd. Uit Suriname stamt de variant Madame Jeanette. Deze kunnen geel of rood zijn en zijn nóg heter dan hete peper.

Pepers binnenshuis verbouwen

De hete peperplant groeit met name in tropische gebieden. Daar kan de plant overal uit de grond schieten. Een hete peperplant kan in West-Europa makkelijk binnenshuis groeien. Dat geldt met name voor de Madame Jeanette en de Medusa, twee varianten hete peper. De medusa heeft omhooggerichte pepers aan de bovenkant van de plant.

Gedroogde peper

Pepers kun je gedroogd eten. Hang de peper een tijdje op in een droge ruimte en hij droogt vanzelf zonder te schimmelen. Een verse peper is volgens de meeste liefhebbers lekkerder en makkelijker te doseren dan gedroogd peperpoeder dat doorgaans verkocht wordt als cayennepeper of chilipoeder.

Capsaïcine

Capsaïcine zorgt ervoor dat er endorfinen vrijkomen in het lichaam. Dit werkt pijnstillend en geeft een euforisch gevoel. Vandaar dat sommigen mensen zo blij worden van scherp eten. Capsaïcine wordt gebruikt voor medicijnen die de pijn verzachten. Ook worden er derivaten (afgeleide stoffen) van deze stof gemaakt die capsaïcinoïden worden genoemd. Deze kankerbestrijdende stoffen worden onder andere gebruikt om warmtepleisters te maken.

De geneeskracht van hete peper

De peper werkt preventief tegen tal van ziekten door de werking van vitaminen, mineralen en bioflavonoïden. Mensen die dagelijks hete pepers of sambal eten zullen minder snel verkouden worden. De peper houdt de luchtwegen open, wat je direct merkt als je hem opeet. Bacteriën worden te lijf gegaan met capsaïcine. Daarnaast zit er veel vitamine C in. In een klein pepertje van 14 gram zit ongeveer 10% van de vitamine C die nodig is voor de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH). Ook bevat het de vitamine A, B1, B2, B3 en B6.

Mineralen en bioflavonoïden

De hete peper bevat de volgende fytonutriënten: beta-caroteen, alpha- caroteen, luteïne, zeaxanthine en cryptoxanthinen. Deze flavonoïden hebben een antioxidantwerking doordat het schade die vrije radicalen in het lichaam aanbrengen voorkomt door deze vrije radicalen uit te schakelen. Voorts zit er in de hete peper de mineralen kalium, mangaan, ijzer en magnesium.

Preventief tegen sinusitis

De capsaïcine voorkomt sinusitis(bijholteontsteking). Deze wordt veroorzaakt door bacteriën of virussen. Capsaïcine heeft een antibacteriële werking. Door de genezende, antibacteriële werking van capsaïcine valt de rode peper in de categorie medicinaal eten.

Hete peper tegen kanker

Naast de antibacteriële werking gaat capsaïcine kanker tegen. Wetenschappelijk onderzoek op muizen heeft uitgewezen dat kankercellen zichzelf kapot maken als ze de scherpe stof binnen krijgen. Dat wordt apoptose genoemd. Met name prostaatkanker wordt voorkomen door het eten van hete peper.

Hete peper is goed voor het hart

In de rode peper zit vitamine A en vitamine C. Daarnaast zitten er ook veel bioflavonoïden in. Dat houdt de bloedvaten elastisch. Dat komt door de werking van deze stoffen als antioxidant. Hierdoor wordt plaque, geoxydeerde cholesterolaanslag aan de bloedvatwanden voorkomen. Dat voorkomt aderverkalking en in het kielzog daarvan meerdere hart- en vaatziekten. Chili pepers zijn goed voor het hart. De hete peper werkt cholesterolverlagend doordat er tryclyceriden in de peper zitten. Triglyceriden worden ook Triacylglycerol (TAG) genoemd. TAG speelt een belangrijke rol in het metabolisme (stofwisseling) van de mens. Het helpt onder andere klonters in het bloed af te breken.

Hete peper tegen diabetes type 2

Uit wetenschappelijk onderzoek is vast komen te staan dat het lichaam na de maaltijd minder insuline hoeft aan te maken om de bloedsuikerspiegel te verlagen nadat met hete peper heeft gegeten. Af en toe een heet pepertje in de omelet, soep of sla doen helpt erg goed om de insulinebehoefte te verminderen. Teveel hete peper kan leiden tot maagklachten. Het is daarom aan te bevelen om na de maaltijd de maag weer rust te geven door het eten van yoghurt.

Ontstekingsremmende werking

In de rode peper zit substantie P, beter bekend onder de Engelse naam substance P. Substance P is een stof die bestaat uit maar liefst 11 verschillende aminozuren. Het heeft een belangrijke functie in het Centrale Zenuwstelsel en in de zenuwstreng in het ruggenmerg. Daarnaast gaat substantie P ontstekingen tegen. Op die manier helpt het preventief tegen allerlei inwendige ontstekingen.

Hete peper tegen ziekte van Crohn

Capsaïcine gaat Inflammatory bowel disease (IBD) tegen. IBD is een darmziekte. Er zijn twee vormen IBD, de ziekte van Crohn en Colitus ulcerosa, een ontsteking in de dikke darm. Verder gaat capsaïne ook de bacterie H. pylori tegen die maagaften kan veroorzaken.

Hete peper tegen vetzucht

Sommige mensen krijgen het warm van rode peper en gaan zweten. Dat komt omdat rode peper thermogenisch is. Dat betekent tegelijk dat er energie verbruikt wordt met het eten van rode peper. Er wordt dus vet verbrand. Kortom, rode peper werkt mee om het lichaamsgewicht op peil te houden. Veel rode peper zou vet afbreken maar teveel rode peper is weer niet goed, zoals alles waar ´te´ voor staat niet goed is. Het is niet handig om op één paard te wedden als het gaat om gewicht verliezen.

Hete peper tegen koude voeten

Dat de rode peper heet smaakt weet vrijwel iedereen. Maar wist je ook dat je je voeten warm kunt houden in de winter met deze peper? Door een beetje cayennepeper, dat wordt gemaakt van hete peper, in een sok te doen als je naar buiten gaat krijg je niet zo snel koude voeten. Dit is ook een goede tip als je wilt schaatsen zonder ijskoude voeten te krijgen.

Waarschuwing, eet niet teveel hete pepers

Eet nooit teveel hete pepers. Het zal misschien niet snel gebeuren want je lichaam zegt vanzelf: ¨Ho, stop! Dit is té heet.¨ Je lichaam kan niet veel hete pepers verdragen maar als je van de hete smaak houdt kan een overvloed aan hete pepers voor maagproblemen zorgen. In culturen waar men dagelijks lombok eet, heeft men minder last van hartproblemen maar wel meer maagproblemen. Een andere waarschuwing betreft het verwerken van dit scherpe goedje in de keuken. Wanneer je een hete peper snijdt moet je nooit direct erna met je handen in je ogen zitten, maar dat leer je snel genoeg af als je het een keertje per ongeluk doet.
© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Heerlijke dipsauzenHeerlijke dipsauzenIs er een feestje, dan zijn deze dipsauzen een aanrader. Serveer de dipsauzen bijvoorbeeld met tortilla chips. Super sne…
Verse sambal: de smaakmaker in de oosterse keukenVerse sambal: de smaakmaker in de oosterse keukenSambal is de lekkermaker in veel Aziatische gerechten. De lekkerste sambal is overigens vers gemaakt. En dat kan iederee…
Over de ChilipeperOver de ChilipeperZe zijn tegenwoordig niet meer weg te denken in de oosterse keuken. Ze zijn er in het groen, geel en rood. Maar waar kom…
Visrecepten maar dan andersVisrecepten maar dan andersWe weten allemaal dat vis gezond is en dat we het af moeten wisselen (2x vette vis per week) met de vleesgerechten. Een…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Simon, Pixabay
  • http://www.chilipeppermadness.com/chili-pepper-health-benefits-headaches.html
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Capsa%C3%AFcine
  • http://www.nutrition-and-you.com/chili-peppers.html
  • http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=29
  • http://www.bcfi.be/nIndex/GGR/Stof/INMP_Capsaicinoiden.cfm
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20946891
  • Foto´s Tom008
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 17-04-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.