Alba artikelen

Pino, een biografie

Sesamstraat wordt in veel landen uitgezonden. Elk land heeft zijn eigen versie met items en poppen die uniek zijn. Zo ook Nederland. Hoewel je in verschillende Sesamstraten grote vogels tegenkomt, is…

Sid Vicious, de verloren Sex Pistol

The Sex Pistols zijn bezig met een tour langs verschillende festivals in Europa, de ‘Combine Harvest tour.’ In augustus deden ze ook Nederland aan en speelden ze op het Lowlands festival in Biddin…

Tommie, een biografie

Tommie, het vrolijke fantasiebeest uit Sesamstraat, zul je alleen in de Nederlandse versie van het programma tegenkomen. Hij is één van de in Nederland bedachte poppen en heeft inmiddels een hele on…
Hoe Ganesha zijn olifantenhoofd kreeg

Hoe Ganesha zijn olifantenhoofd kreeg

Ganesha is de god van de handel, de kennis en diegene die obstakels uit de weg ruimt. Met zijn gezellige, vriendelijke uitstraling en zijn olifantenhoofd is Ganesha één van de populairste goden uit…

Egyptische scheppingsmythen

Het Oude Egypte kent niet één algemeen aanvaard scheppingsverhaal. Het was afhankelijk van de plaatselijke religieuze overtuigingen welke god de rol van de schepper speelde. Maar ook in de verhalen…

Tanorexia: modegril of serieus probleem?

Zoals de term ‘alcoholic’ afgeleiden kent als ‘shopaholic’ en ‘workaholic’, heb je naast anorexia (magerzucht) ook tanorexia. Mensen die aan tanorexia lijden zijn verslaafd aan hun zongebr…

Isis en de geheime naam van Ra

Ra, de zonnegod, was de machtigste van alle goden. Hij was tenslotte de schepper van hemel en aarde en hij heerste over de goden en mensen. Ra had vele namen maar één naam vormde de sleutel tot al z…

Je slaaphouding onthult je karakter

Overdag spreek je met je lichaamstaal boekdelen, doe je dat ’s nachts ook? Slaapdeskundige Chris Idzikowski heeft dit onderzocht en is tot de conclusie gekomen dat de houding waarin je in slaap valt…
Drunkorexia: alcohol in plaats van voedsel

Drunkorexia: alcohol in plaats van voedsel

Het huidige schoonheidsideaal dicteert dat je slank moet zijn, het liefst superslank. Dit ideaal is zo dwingend dat jonge vrouwen soms erg ver gaan om maar op hun ideale gewicht te blijven. Niet eten…

De Upside van Down

Op woensdag 26 november 2008 overhandigde fotografe Eva Snoijink in het Patronaat in Haarlem het eerste exemplaar van haar fotoboek 'De Upside van Down' aan presentatrice Wendy van Dijk. In het boek s…

Luiereczeem of luieruitslag

Alle baby’s hebben er wel eens in meer of mindere mate last van: luiereczeem of luieruitslag. De huid in het luiergebied is rood, geïrriteerd, bedekt met blaasjes en soms zelfs kapot. Hoewel het ni…
Thoetmosis IV en de Sfinx van Gizeh

Thoetmosis IV en de Sfinx van Gizeh

De Sfinx van Gizeh houdt al duizenden jaren de wacht over de dodenstad, hij is de beschermer van de piramiden, waarmee hij met de drie grootsten één van de zeven wereldwonderen vormt. Tussen de voor…

Seborrhoïsch eczeem (juveniele vorm) en berg

De juveniele vorm van seborrhoïsche eczeem komt voor bij kinderen van 4 weken tot negen maanden oud. Je ziet deze vorm van eczeem vooral in de huidplooien en op de hoofdhuid. Het is een onschuldige,…

Geertgen tot Sint Jans: De geboorte van Christus

Tijdens deze donkere dagen, moet ik denken aan het kleine maar betoverende tableautje dat Geertgen tot Sint Jans heeft geschilderd, getiteld: ‘De geboorte van Christus’. Het is één van de mooist…

‘Over vaders en zonen’

Van 2007 tot en met 2009 heeft de VPRO drie seizoenen 'Over vaders en zonen' uitgezonden. In het programma gaat Hugo Borst 'op zoek naar de gevoelige plekken in de relatie tussen vader en zoon'. Hugo…
Johannes Vermeer: Het meisje met de parel

Johannes Vermeer: Het meisje met de parel

In 2006 werd het door de lezeres van Trouw verkozen tot het mooiste schilderij van Nederland. Er werd een roman over geschreven en een populaire film over gemaakt. ‘Het meisje met de parel’ van Jo…

Varian Fry, de Amerikaanse Schindler

Direct na de Duitse inval in Frankrijk op 15 mei 1940 vluchtten tienduizenden, vooral joden, naar het zuiden van het land om de nazi’s voor te blijven. De meeste van hen belandden in de havenstad Ma…

Frida Kahlo, een schilderes vol magische verrassingen

Frida Kahlo was een Mexicaanse schilderes. Het werk van Frida Kahlo kenmerkt zich door vrolijke kleuren, aangrijpende en soms schokkende onderwerpen, een surrealistische sfeer en invloed uit de Mexica…
Morrissey: Years of Refusal

Morrissey: Years of Refusal

Op 9 februari 2009 is de nieuwe single van levende legende Morrissey uitgekomen. Het plaatje heet ‘I’m throwing my arms around Paris’. Een week later, op 16 februari, verscheen de nieuwe CD ‘Y…

Oorsmeer en oren uitspuiten

Een gehoorgang heeft een hoeveelheid oorsmeer nodig om gezond te blijven. Het zou niet nodig moeten zijn om oorsmeer dat dieper in de gehoorgang zit en niet meer zichtbaar is, te verwijderen want het…

Vergrote neusamandelen bij kinderen

Bij sommige kinderen lijkt het alsof ze altijd verkouden zijn. Ze hebben vaak koorts, ademen door de mond (en snurken daardoor ’s nachts) en oorontstekingen volgen elkaar in een rap tempo op. Komt u…
Varken als huisdier

Varken als huisdier

Varkens zijn intelligente en lieve, aanhankelijke dieren die je heel goed het één en ander kunt leren. Daarom kunnen het geschikte huisdieren zijn. Maar pas op! Aan het houden van een varken als hui…

Koeien in de wei

Het is elk voorjaar weer een machtig gezicht. Koeien die in de wintermaanden op stal hebben gestaan, mogen weer de wei in. Uitgelaten rennen ze in het rond, ondertussen allerlei rare sprongen makend.…
Ongehuwd kinderen: Wat moet je regelen?

Ongehuwd kinderen: Wat moet je regelen?

Vroeger een schande, nu in de meeste kringen de normaalste zaak van de wereld: een kindje krijgen terwijl je niet getrouwd bent. Maar let op! Een aantal zaken die automatisch geregeld zijn wanneer je…

Jehovah’s Getuigen in de Tweede Wereldoorlog

Jehovah’s Getuigen werden tijdens de Tweede Wereldoorlog fanatiek vervolgd. Zodra de nazi’s aan de macht kwamen, verboden zij alle religieuze activiteiten van de geloofsgemeenschap. Het verbod wer…
Je baby voelen in de buik

Je baby voelen in de buik

Wanneer je als zwangere vrouw je baby voor het eerst voelt, is dat een heel mooi en speciaal moment. Maar wanneer mag je dat prachtige moment ongeveer verwachten? Hoe voelt dat en zul je je kindje van…

Het bevallingsplan

In het buitenland is het de normaalste zaak gang van zaken dat een zwangere vrouw samen met haar partner een bevallings- of geboorteplan opstelt. In dit documentje vermelden ze wat hun wensen en idee�…

Sinti en Roma in de Tweede Wereldoorlog

‘Zigeuners’ worden ze in de volksmond genoemd maar zij noemen zichzelf Sinti of Roma en beschouwen zigeuner als een scheldwoord. Voor hun geschiedenis vol vervolging, discriminatie en onderdrukkin…

Na 36 weken zwangerschap: Hoe ligt je baby in de buik?

Hoe verder je zwangerschap vordert hoe minder ruimte je baby heeft. Tot ongeveer de 36e week van de zwangerschap heeft de baby nog de ruimte zich in een andere positie te draaien, daarna gaat het een…

Knutselen met peuters: verven

Peuters zijn dol op het werken met verf. Plakkaatverf is het meest geschikt voor de allerkleinsten, niet in de laatste plaats omdat het uitwasbaar is. Zorg voor genoeg kranten als ondergrond en een kl…

Knutselen met peuters: kleien

Hoewel bij peuters van echt iets boetseren nog geen sprake is, vinden ze het heerlijk om met hun handjes in de klei te wroeten. Ze pletten het, kneden het en scheuren het. Hiermee ontwikkelen ze hun f…

Knutselen met peuters: plakken

In eerste instantie zal een jonge peuter vooral belangstelling hebben voor het plaksel. Pas als ze wat gewend zijn aan de lijm komt er belangstelling voor het echte plakken. Toch zullen peuters ruim g…

Knutselen met peuters: rijgen

Rijgen is een pittig klusje voor peuters en eigenlijk niet geschikt voor de jongste onder hen. Kinderen beleven er wel erg veel plezier aan, vandaar dat ik in dit artikel vijf eenvoudige knutsels waar…

Ellen ten Damme: ‘Durf jij?’

Toen ik hoorde dat Ellen ten Damme een Nederlandstalige CD heeft gemaakt met teksten geschreven door de dichter Ilja Pfeijffer was ik meteen reuze benieuwd. Ik haalde de CD ‘Durf jij?’ in huis en…

De kinderen van Claus von Stauffenberg

Claus von Stauffenberg was één van de samenzweerders achter de mislukte aanslag op Adolf Hitler op 20 juli 1944. Een dag later werd hij geëxecuteerd. Von Stauffenberg liet een vrouw en vijf kindere…

Floortje Zwigtman: Een groene Bloem

Een groene bloem is een trilogie geschreven door Floortje Zwigtman. De trilogie omvat de boeken Schijnbewegingen (2001), Tegenspel (2005) en Spiegeljongen (2010). De boeken vertellen het verhaal van A…

Operatie wortelpuntontsteking

Wanneer een zenuw in je kies of tand afsterft, zal de tandarts een wortelkanaalbehandeling uitvoeren. Soms is het echter niet mogelijk om zo het hele wortelkanaal goed schoon te maken. Dan kan er een…

‘Nieuwe’ en onbekende eetstoornissen

Mensen met een eetstoornis zijn geobsedeerd door eten, hun gewicht en het uiterlijk. Ze hebben een vertekend beeld van hun lichaam en negeren de signalen die hun lijf hen geeft (honger, pijn, verzadig…

Stamcellen in navelstrengbloed invriezen

Het invriezen van navelstrengbloed om de stamcellen die zich erin bevinden te bewaren kost weinig moeite, het is niet pijnlijk of schadelijk, redelijk betaalbaar en het kan je kind het leven redden. S…
Ruzie om de erfenis? Een nalatenschapcoach!

Ruzie om de erfenis? Een nalatenschapcoach!

Niet zelden ontstaat er na iemands overlijden ruzie om de erfenis. Familieleden, vaak broers en zussen, vliegen elkaar in de haren. Pijnlijk en gênant, buitenstaanders zien de ontstane problemen vaak…

Etty Hillesum in Kamp Westerbork

Etty Hillesum is 28 wanneer zij in 1942 als medewerkster van de Joodsche Raad in Kamp Westerbork komt werken. Haar taak is de mensen bij te staan tijdens hun voorbereiding op transport. Etty wil zich…

Recensie: Opgejaagd door Lydia Rood

Opgejaagd, geschreven door Lydia Rood, gaat over de lotgevallen Maira en haar Sinti (zigeuner)- familie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is één van de zes boeken die in het kader van het project…

Het houden van landschildpadden en de wet

Landschildpadden mag je niet zomaar in je bezit hebben. De landschildpadden die in Nederland het meest als huisdieren gehouden worden, vallen onder de beschermde diersoorten. Het in het bezit hebben v…
Mata Hari, naaktdanseres en spionne

Mata Hari, naaktdanseres en spionne

Mata Hari, haar naam spreekt nog altijd tot de verbeelding. Geboren in 1876 in Leeuwarden kwam ze via allerlei omzwervingen terecht in het bruisende Parijs. Ze verwierf grote bekendheid met haar exoti…

Angst voor de bevalling

Alle zwangere vrouwen hebben er in meer of mindere mate last van: opzien tegen of angst hebben voor de bevalling. Het is ook wel logisch, hoewel iedere bevalling en iedere vrouw anders is, er is één…
Vincent van Gogh en het mysterie van het afgesneden oor

Vincent van Gogh en het mysterie van het afgesneden oor

Vincent van Gogh, zonder twijfel één van beroemdste kunstschilders die Nederland heeft voortgebracht, leed tijdens zijn leven aan depressies en aanvallen van krankzinnigheid. Tijdens één van derge…
Het Sint Nicolaasfeest geschilderd door Jan Steen

Het Sint Nicolaasfeest geschilderd door Jan Steen

Jan Steen, schilder van huiselijke taferelen bij uitstek, schilderde ‘Het Sint Nicolaasfeest’ rond 1665-1668. Het is verrassend en leuk om te zien hoe veel van de Sinterklaas tradities die wij nu,…

De schaamnaam van het jaar

Op zichzelf niet eens zo vreemde of rare voor- en achternamen, kunnen in combinatie met elkaar tot de meest bizarre, genante resultaten leiden. 3FM deejays Sander Lantinga en Coen Swijnenberg noemen d…

Cupcakes versieren: alles over glazuur

Cupcakes zijn helemaal in! Ze zijn lekker, makkelijk te maken en aan het versieren kun je ook erg veel plezier beleven. Met wat glazuur en creativiteit zijn de mogelijkheden voor het decoren eindeloos…

Chaim Soutine, meer dan een kadaverschilder

Het werk van Chaim Soutine bestaat uit droevige, vervormde beelden die abstract-expressionisten die na hem kwamen erg inspireerden. Zijn fascinatie met het slachthuis geeft een aantal van zijn schilde…

Achnaton, farao tegen wil en dank

Achnatons eigenlijke naam was Amenhotep IV, zijn vader Amenhotep III had voor hem lang (bijna veertig jaar) en succesvol geregeerd. Aanvankelijk was het niet de bedoeling dat Amenhotep zijn vader zou…

Achnaton en de verering van de Aten

De Egyptenaren kenden een geloof met veel goden (polytheïsme). Elke stad had zijn eigen beschermgod. In de tempels gewijd aan deze goden, voerden priesters hun rituelen uit en offerden zij hun gaven.…

Achnaton, Nefertiti en Smenkhare

Alle deskundigen zijn het erover eens: Achnaton verzaakte zijn plichten als farao. Hij verliet zijn nieuwe hoofdstad, toen die eenmaal af was, niet meer. Hij verwaarloosde alle buitenlandse betrekking…

Het bunkerdrama in Kamp Vught

In de nacht van zaterdag 15 januari op zondag 16 januari 1944 vindt in Kamp Vught het zogenaamde bunkerdrama plaats. Kampcommandant Grünewald sloot die nacht 74 vrouwen op in één cel die niet grote…

Albert Konrad Gemmeker, commandant van Kamp Westerbork

Vanaf oktober 1942 was Gemmeker de commandant van Kamp Westerbork. Onder zijn leiding groeide het kamp uit tot een echt doorvoerkamp. Zijn belangrijkste taak was het organiseren van de transporten naa…
De jongen in de gestreepte pyjama door John Boyne (recensie)

De jongen in de gestreepte pyjama door John Boyne (recensie)

Totaal ongeloofwaardig. Ondanks alle lovende reacties, het feit dat het verhaal leest als een trein en geen moment verveeld, is dat de enige conclusie die ik na het lezen van het boek teleurgesteld ka…

Dexter, inspiratiebron voor real life killers?

Dexter is de Amerikaanse hitserie over een forensische bloedspecialist, werkzaam bij de politie van Miami, tevens seriemoordenaar. Dexter Morgan moordt volgens strikte regels. Hij vermoordt alleen men…

Romans over het oude Egypte

Het is heerlijk om op vakantie een boek te lezen dat zich afspeelt in het land waar je op dat moment bent. Ik bedoel dus niet een boek met informatie over het land en zijn bezienswaardigheden maar een…
Romans over Vincent van Gogh

Romans over Vincent van Gogh

Het tragische leven van Vincent van Gogh, één van Nederlands grootste schilders, heeft altijd tot de verbeelding gesproken. Hartstocht, waanzin, armoede, miskenning en zelfmoord, elementen uit het l…
Romans over Johannes Vermeer

Romans over Johannes Vermeer

We weten niet veel over Johannes Vermeer, één van Nederlands grootste schilders. We kennen een paar losse feiten uit zijn leven maar er zitten enorme hiaten in onze kennis. Een aantal schrijvers heb…

Twee bijzondere romans over Frida Kahlo

De flamboyante Mexicaanse schilderes Frida Kahlo leidde een tragisch leven. Toen ze 18 jaar was raakte ze betrokken bij een ernstig busongeluk dat haar bijna haar leven kostte. Vanaf die tijd leed ze…
Is een time-out schadelijk voor het kind?

Is een time-out schadelijk voor het kind?

In allerlei opvoedprogramma’s op televisie wordt het gebracht als dé opvoedingsstrategie: een time-out. Bij ongewenst gedrag zet je je kind even apart, één minuut per levensjaar, daarna mogen ze…
10 Tips om je dromen beter te onthouden

10 Tips om je dromen beter te onthouden

Iedereen droomt elke nacht. En elke droom heeft een betekenis, een speciale boodschap uit je onbewuste. Een droom kan je wijzen op bepaalde dingen of je leven een andere kant opsturen. Een droom kan j…
22-11-1963 door Stephen King (recensie)

22-11-1963 door Stephen King (recensie)

Na het heerlijke ‘Gevangen’ weer zo’n dikke pil van mijn favoriete schrijver, 864 pagina maar liefst. Het verhaal gaat over tijdreizen en de moord op John F. Kennedy, op 22 november 1963 (vandaa…
EMDR, een therapie voor het verwerken van trauma’s

EMDR, een therapie voor het verwerken van trauma’s

Als je professionele hulp gaat zoeken voor psychische klachten die je hebt als gevolg van een traumatische ervaring, is de kans groot dat je vroeg of laat EMDR therapie krijgt aangeboden. Op de vragen…

De mythe van Osiris

Het verhaal van Osiris is één van de bekendste mythe uit de Egyptische oudheid. Het bevat alle ingrediënten van een moderne soap: jaloezie en verraad, liefde en passie. Het is een verhaal over dood…

Kinderen van Nazi-kopstukken

Een aantal hooggeplaatste nazi’s hadden kinderen. Wat is er met die kinderen gebeurd na de Tweede Wereldoorlog? Zijn ze in het reine gekomen met de daden van hun vader? Hoe verliep hun leven en hoe…

Kinderen van Nazi-kopstukken II

Hoe denk je over je vader of grootvader wanneer deze tot de kopstukken van het Derde Rijk behoorde? Schaam je je? Voel je je schuldig of verdedig je hem te vuur en te zwaard? Hoe gaan mensen na de oor…

Help, ik ben mijn stem kwijt!

Je stem kwijt zijn of zo hees zijn dat je stem af en toe wegvalt is een vervelend probleem. Pas dan besef je hoe vaak en hoeveel je je stem eigenlijk nodig hebt en gebruikt. Je stem kwijt zijn is pijn…

De kinderen van Reinhard Heydrich

‘De slager van Praag’, ‘het blonde beest’, ‘Himmler’s kwade genius’ De bijnamen van Reinhard Heydrich waren welverdiend en geven goed weer wat voor een man hij was. Een berekende, meedog…