Alida60 artikelen
Handige tips voor het samenstellen van een kraamcadeaumand
De geboorte van een baby is over het algemeen een feestelijke aangelegenheid. Het wordt gevierd met slingers, ooievaars en traktaties! Natuurlijk mogen cadeautjes dan niet ontbreken. Leuk om te krijge…Geschiedenis van de doopjurk
Het gebruik om een kindje te dopen in een witte doopjurk bestaat nog niet eens zo lang. Voor 1800 kon doopkleding allerlei kleuren hebben. In veel gevallen droeg de baby geen speciale kleding als het…Herinneringen van een schoolmeester - W.G. van de Hulst
In “Herinneringen van een schoolmeester” beschrijft Willem Gerrit van de Hulst zijn leven vanaf zijn vroegste herinneringen tot aan zijn pensionering als hoofdonderwijzer. We kennen W.G. van de Hu…
Retinitis pigmentosa
Retinitis pigmentosa is de naam die wordt gebruikt voor een aantal erfelijke aandoeningen van het netvlies in het oog, waarbij de lichtgevoelige cellen van het netvlies worden aangetast. De ziekte uit…
Ouderbetrokkenheid bij opvoeding en scholing kind
In haar brief van 29 november 2011 aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten –Generaal pleit de minister van Onderwijs en Wetenschappen, mevrouw Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart voor een g…
Thuis een clownfeest organiseren voor een vijfjarige
Een kinderfeestje hoeft geen handen vol geld te kosten. Vooral voor jonge kinderen is het helemaal niet nodig activiteiten buiten de deur te zoeken Vier het partijtje gezellig thuis. Met eenvoudige mi…
Margarete Steiff (1847-1909, "moeder" van de teddybeer)
De teddybeer kan met recht de beroemdste knuffel aller tijden worden genoemd. Wie is er niet groot mee geworden? Wat de meeste mensen echter niet weten, is dat de beer als knuffel nog maar goed honder…De Fraeylemaborg, getuige van een rijk verleden
Van de tweehonderd borgen en steenhuizen die de provincie Groningen ooit kende, zijn er nog maar zestien over. Een van de meest in het oog springende gebouwen is de Freaylemaborg in Slochteren. Gelege…
De helden van Nova-Zembla
Op 23 november 2011 ging onder veel belangstelling van de media, de film Nova Zembla in première. De film vertelt het waargebeurde verhaal van een barre overwintering in het hoge Noorden door de ontd…
De Gouden Koets
De derde dinsdag in september, Prinsjesdag brengt jaarlijks duizenden mensen op de been. Zij willen maar wat graag een glimp opvangen van de sprookjesachtige Gouden Koets getrokken door een achtspan p…
Willem-Alexander en Máxima, tien jaar een huwelijkspaar
Op zaterdag 2 februari 2002 vond onder grote publieke belangstelling het huwelijk plaats tussen onze kroonprins Willem-Alexander en de Argentijnse Máxima Zorreguieta. Binnenkort vieren zij hun tienja…
Oorsprong en geschiedenis van de rammelaar
Voorlopers van de rammelaar, ook wel rinkelbel of clater genoemd komen we in de oudheid al tegen. Zij waren niet zozeer bedoeld om mee te spelen, maar vooral om boze geesten te verjagen. Materiaal en…
Kinderspeelgoed in de Oudheid
In de Oudheid was de baby- en kindersterfte hoog. De vele gevonden kindergraven, grafmonumenten en grafgiften geven archeologen en andere onderzoekers een schat aan informatie over het speelgedrag van…
Het spelende kind in Middeleeuws Europa
In de Middeleeuwen konden kinderen maar kort kind zijn. Vanaf dat ze een jaar of zeven waren moesten zij zich gaan voorbereiden op het leven als volwassene. Toch werd er ook toen volop gespeeld. Spele…
Kinderspel in de zestiende eeuw
De zestiende eeuw was de eeuw van de reformatie. Twee grote kerkhervormers traden naar voren, Calvijn en Luther. De twee hervormers dachten heel verschillend over het belang van spelen voor kinderen.
Kijk op kinderen en hun spel in de zeventiende eeuw
De bekende dichter Jacob Cats heeft zijn stempel gedrukt op de opvoeding van kinderen in de zeventiende eeuw. Het ontvankelijke kind moest vanaf jonge leeftijd streng worden opgevoed en goed onderwijs…
De belevingswereld van het kind in de achttiende eeuw
In de achttiende eeuw kwam er onder invloed van de Franse filosoof Jean-Jacques Rousseau (1712-1778) meer aandacht voor de belevingswereld van het kind. Het kind werd niet langer beschouwd als kleine…
Spel en speelmateriaal in de negentiende eeuw
De negentiende eeuw staat in het teken van de Industriele revolutie. Speelgoed wordt op steeds grotere schaal geproduceerd. Er komen nieuwe en duurzamere materialen op de markt. Spel- en speelmateriaa…
Twintigste eeuw, de eeuw van het kind
Vanaf de twintigste eeuw veranderde er veel voor kinderen. Het was de eeuw waarin kinderarbeid aan banden werd gelegd. Het was ook de eeuw waarin scholing van kinderen bij wet werd geregeld. De opvoed…
Mondzorg terug naar de jaren zestig van de vorige eeuw?
Mondzorg valt vrijwel geheel buiten de basisverzekering van de zorgverzekeraars. Daarbij komt dat minister Schippers van volksgezondheid bij wijze van experiment tandartsen en andere specialisten op h…Woltersum - "Dei nait wil diek’n, mout wiek’n"
Begin 2011 krijgt het tot dan rustig gelegen Groninger dorpje Woltersum in een klap landelijke bekendheid. Inwoners en vee moeten wijken voor het gevaar van een dijkdoorbraak langs het Eemskanaal. Ext…Woltersum, dorpje aan het Eemskanaal
Het Eemskanaal is sinds 1876 een belangrijke scheepvaartverbinding tussen de stad Groningen en Delfzijl (Eems). Daarnaast zorgt het voor waterafvoer voor met name noordoost Drenthe (Hunze en Drentsche…Woltersum – geschiedenis
De geschiedenis van het dorp Woltersum begint al voor onze jaartelling. Van een overwegend agrarisch dorp werd het door de ligging aan vaarwater, meer en meer een handelskern. De aanleg van het Eemska…Woltersum – molen “Fram” visitekaartje van het dorp
De molen “Fram” kan met recht het visitekaartje van het Groninger dorpje Woltersum worden genoemd. De molen bepaalt niet alleen het aangezicht van het dorp, maar is ook nog eens uniek in zijn soor…Woltersum – Nederlands Hervormde Kerk
Midden in het dorp Woltersum staat de Nederlands Hervormde Kerk. Dit overwegend negentiende eeuwse bouwwerk herbergt een aantal overblijfselen van oudere datum. In 1964 werd tijdens het opknappen van…
Nienke (Nynke) van Hichtum – korte levensbeschrijving
De schrijfster Nynke van Hichtum kennen we vooral van haar meest bekende boek "Afke's tiental". Achter het pseudoniem schuilt de naam Sjoukje Bokma de Boer. Sjoukje bleek al jong talent voor het schri…Frieslands verleden beleven in Afke's tiental
Een van de meest gelezen boeken van de kinderboekenschrijfster Nynke van Hichtum is “Afke’s tiental”. Het boek beschrijft het dagelijks leven van een groot arbeidersgezin rond 1900. Het is gebas…Het werk van Nynke van Hichtum
Nynke van Hichtum heeft haar bekendheid,vooral te danken aan haar bestseller “Afke’s tiental”. Het boek wordt nog steeds herdrukt en verkocht. Hetzelfde geldt voor een deel van de door haar gesc…
Fraeylemaborg – De Kinderboom in het Slochterbos
In het bos achter de Fraeylemaborg in Slochteren, stond eeuwenlang een enorme beuk. In de volksmond werd de boom Kinderboom of Dikke Boom genoemd. Men zei, dat de zielen van pasgeboren kinderen daar v…Een kijkje in de Fraeylemaborg te Slochteren
De volledig ingerichte Fraeylemaborg in het Groningse Slochteren geeft een prachtig beeld van het dagelijks leven van de borgheer, zijn familie en het personeel werkzaam op het landgoed.“Een stukje hemel” Oorlog gezien door kinderogen
In 1964 verscheen “A square of Sky”, Jeugdherinneringen uit de 2e wereldoorlog van de Pools Joodse Janina David. Joden worden in de periode 1939-1943 door allerlei maatregelen steeds meer in het n…“Een stukje aarde” Overleven na het getto van Warschau
“A touch of Earth”, het tweede deel van de jeugdherinneringen uit de 2e wereldoorlog van Janina David beschrijft hoe Janina na haar vlucht uit het getto van Warschau de laatste jaren van de oorlog…
“Light over the Water” en de weg naar een nieuwe toekomst
De Joodse Janina is de enige uit het Poolse gezin Dawidowicz die de Tweede Wereldoorlog overleeft. In haar derde boek “Light over the Water” beschrijft zij hoe het haar in de eerste na-oorlogse ja…
Russische paaseieren van Fabergé
Van oudsher wordt het Paasfeest in Rusland groots gevierd. Daarbij werden vroeger vaak prachtig versierde eieren cadeau gedaan, als symbool van vruchtbaarheid en nieuw leven. Tsaar Alexander III gaf z…
Veel overeenkomsten "The Pianist" en "Ein stück Himmel"
De film “The Pianist”, gebaseerd op de memoires van de Pools Joodse pianist en componist Wladyslaw Szpilman, en de televisie-serie “Ein stück Himmel”, gebaseerd op een van de autobiografische…
Wladyslaw Szpilman en “The Pianist”
De vele malen bekroonde film “The Pianist” is gebaseerd op de memoires van de Pools Joodse pianist en componist Wladyslaw Szpilman. Hierin vertelt hij over zijn leven voor en tijdens de Tweede Wer…Fraeylemaborg Slochteren - de laatste bewoners
De Fraeylemaborg in Slochteren is een van de weinige nog overgebleven borgen in de provincie Groningen. Dit juweel van adellijke trots werd nog tot ver in de twintigste eeuw als buitenhuis bewoond doo…
Fraeylemaborg Slochteren – het park
Het landgoed Fraeylemaborg bestrijkt een gebied van ruim 23 hectare. Het park in de huidige vorm wordt omschreven als een Engelse landschapstuin waarin enkele fraaie aspecten van de Franse stijltuin z…''Het teken van het beest'' door Libbe Henstra
In 2012 verscheen het boek “Het teken van het beest”. Met als ondertitel “IJje Wijkstra en de geschiedenis van de viervoudige politiemoord, 18 januari 1929.'' De historicus Libbe Henstra geeft h…