Britttamar artikelen

Conflictstijlen

Conflicten tussen mensen en groepen is iets heel alledaags. Meestal denken mensen bij het woord conflict aan echte ruzies, schreeuwen, zelfs fysiek geweld. Maar in principe kan een gewoon meningsversc…
Sociale Psychologie

Sociale Psychologie

Psychologie is een wetenschap die de laatste 150 jaar pas echt tot bloei is gekomen. Psychologie richt zich op gedrag, gevoelens en gedachten van mensen. Een sub-discipline daarvan die pas de laatste…
Klassiek conditioneren

Klassiek conditioneren

In de behavioristische stroming van de psychologie zijn twee methoden van leren centraal. Leren wordt hierin ook wel conditioneren genoemd. De twee methoden zijn Klassiek conditioneren (door Ivan Pavl…
Behaviorisme in de psychologie

Behaviorisme in de psychologie

Behaviorisme is een stroming in de psychologie. Dat wil zeggen dat het een bepaalde gedachtestroom beschrijft die door een bepaalde groep psychologie-wetenschappers aangehangen wordt. Het behaviorisme…
Antabuse en alcoholverslaving

Antabuse en alcoholverslaving

Antabuse is een middel dat gebruikt wordt in strijd tegen alcoholisme. Het is het eerste medicijn dat door de Amerikaanse Food and Drug Administration goedgekeurd werd om te gebruiken tegen alcoholmis…
Intentie - gedrag gat

Intentie - gedrag gat

Het intentie-gedrag gat is een veelvoorkomend effect in sociaal wetenschappelijke modellen over gedrag van mensen. De term duidt op een inconsistentie tussen iemands intentie (wat hij van plan is te d…
Definitie van Attitudes

Definitie van Attitudes

Het woord attitude komt in de Nederlandse taal weinig voor. In het Nederlands betekent attitude zoiets als een houding hebben, een verzameling van emoties, gedachten, overtuigingen et cetera die je al…

Macht volgens Thomas Hobbes

Een klassieke opvatting van macht is die van Thomas Hobbes, een Engelse filosoof uit de 16e eeuw. Hij was een van de eersten die macht classificeerde in verschillende groeperingen, en daarmee een nieu…

French en Raven’s vijf vormen van macht

Mensen hebben van nature de neiging om diegene te volgen, die veel macht vertonen. Evolutionair gezien is het slim om een alfamannetje te volgen die veel macht vertoont, omdat macht betekent dat je ve…

Macht van een expert/professional

Expert kennis (expertise) is een van de bronnen waar mensen macht aan kunnen ontlenen. Net als andere bronnen van macht kan deze vorm echter misbruikt worden. Om zelf invloed te hebben op anderen door…

Intrinsieke versus extrinsieke motivatie

In het artikel ‘motivatie in sociale psychologie’ werd uitgelegd dat motivatie door sociaal psychologen gezien wordt als ‘de drang tot gedrag vertonen dat nodig is om bepaalde doelen te behalen�…

Motivatie in sociale psychologie

Wanneer je iets of iemand heel graag wil hebben, ben je doorgaans ‘gemotiveerd’ om datgene wat je wil, ook daadwerkelijk te krijgen. Het woord ‘motivatie’ wordt in de dagelijkse taal daarom ge…

Status en macht – hoe kom je eraan?

Status en macht zijn ‘toestanden’ waarin iemand zich kan bevinden, ofwel iets wat je hebt, of niet hebt. Iedereen (bijna iedereen) wil het hebben als ze het niet hebben, en iedereen die het heeft,…

Zelf-presentatie

Iedereen staat wel eens voor de spiegel. Zoals je jezelf ziet, denk je misschien, zo zien anderen mij ook. Maar dat is niet altijd waar. Anderen hebben een beeld bij je, dat deels gebaseerd is op fysi…
Ecologische veerkracht – Ecological Resilience

Ecologische veerkracht – Ecological Resilience

Veerkracht is de maximale energie die een bepaalde materie kan absorberen zonder permanent te veranderen (van vorm, of substantie, of dergelijke). In de ecologie is veerkracht iets wat aangeeft hoe ee…

Scenario plannen

Scenario plannen is een techniek (ook wel methode) die momenteel steeds vaker gebruikt wordt in wetenschap waar veel variabelen samen komen en waarin men probeert de toekomst te voorspellen. Voorheen…

Systeemdenken - een wetenschappelijke invalshoek

Systeemdenken is een manier van denken die heel anders is als de traditionele ‘oorzaak-gevolg’ aanpak van de wetenschap in de afgelopen eeuwen. Systeemdenken gaat uit vanuit het geheel, in plaats…

Oorsprong van gevoelens

Veel psychologen hebben zich de laatste eeuwen gebogen over het vraagstuk ‘waar komen gevoelens en emoties vandaan?’. Zo ook sociaal-psychologen. Zij vragen zich af hoe men gevoelens ontwikkelt, h…

Glycemische index

We worden tegenwoordig op iedere straathoek lastig gevallen met diëten en afval-regimes. Hier en daar gebruiken de producenten van dieet-pillen, drankjes, thee, en machines wel eens (semi) wetenschap…

Alcoholisme: hoe hou je het in de hand?

Alcoholisme, ofwel het innemen van alcoholische producten in dusdanige hoeveelheden dat het ongezond is voor een persoon of diens omgeving, is een van de meest voorkomende en hardnekkigste verslavinge…
Operant conditioneren

Operant conditioneren

In de behavioristische stroming van de psychologie zijn twee methoden van leren centraal. Leren wordt hierin ook wel conditioneren genoemd. De twee methoden zijn: Klassiek conditioneren (door Ivan Pav…

Theorie van geredeneerd gedrag (Theory of Reasoned Action)

De theory of reasoned action (vaak afgekort tot TRA) werd in 1975 ontwikkelt door Icek Azjen & Martin Fishbein. De theorie is geboren uit noodzaak, zo stellen Hale, Householder en Greene (2003) “bor…