Doeldertje artikelen

Waarom zijn zoveel mensen bang voor spinnen en slangen?

Waarom zijn zoveel mensen bang voor spinnen en slangen?

Veel mensen zijn bang voor spinnen. We hebben het hier niet over grote harige vogelspinnen, maar over gewone kruisspinnen of zelfs hooiwagens. Deze spinnen zijn volstrekt ongevaarlijk en dat weten dez…
Hebben Goudvissen echt een geheugen van drie seconden?

Hebben Goudvissen echt een geheugen van drie seconden?

Een veelgehoord ‘feit’ over goudvissen is dat ze een geheugen hebben van slechts drie seconden. Is dit werkelijk zo, of is dit een mythe die in het leven is geroepen om het geweten te sussen van g…

Gezichtsblindheid: het niet kunnen herkennen van gezichten

Bijna iedereen heeft wel eens moeite met het onthouden van gezichten. Maar er zijn mensen die hun eigen moeder niet herkennen op straat, en zelfs zichzelf niet in de spiegel. Het spreekt voor zich dat…

Sekseverschillen in jaloezie: terug te voeren op de evolutie

Mannen én vrouwen vinden het onacceptabel als hun partner ontrouw is. Uit onderzoek blijkt zelfs dat mannen en vrouwen even vaak jaloers zijn, en met dezelfde intensiteit. Toch zijn er verschillen tu…

Vissen in de grachten van Amsterdam, de Amstel en het IJ

Veel mensen denken dat er in de Amsterdamse grachten alleen maar wegroestende fietsen liggen en dat er waarschijnlijk weinig leven in zit. Niets is minder waar: de Amsterdamse grachten en de Amstel kr…

Sevilla: informatie en tips voor toeristen

Voor wie een stad in Spanje zoekt waar zon, lekker eten, cultuur, monumenten, muziek en gezelligheid te vinden zijn is Sevilla een heel goede keus. Het is er bijna altijd zonnig, het is er vaak tot di…

De heup-middel verhouding: teken van vruchtbaarheid

Als gekeken wordt naar de playboymodellen door de jaren heen, sinds het begin van de Playboy tot vandaag de dag, is er een interessant terugkerend patroon te zien. Hoewel de meisjes in het begin iets…

Zeeuws-Vlaanderen, een eigen landje maar deel van Nederland

Eén van de mooiste gebieden van Nederland, dat desondanks geen grote bekendheid heeft in de rest van het land is Zeeuws-Vlaanderen. Het gebied kent uitgestrekte, schone stranden waar het uitzicht nie…
Wat zoeken vrouwen in een man?

Wat zoeken vrouwen in een man?

Er zijn verschillende eigenschappen die voor vrouwen bepalend zijn of ze een man aantrekkelijk vinden en of ze met hem een relatie willen aangaan. De voorkeur voor bepaalde eigenschappen, zoals uiterl…

Sekseverschillen in seksueel gedrag. Gevolg van evolutie?

Mannen en vrouwen verschillen in seksueel gedrag. Mannen hebben minder moeite met seksuele avontuurtjes dan vrouwen. Verder zijn mannen vaak competitiever dan vrouwen bij het ‘versieren’ van een p…
Wat zoeken mannen in een vrouw?

Wat zoeken mannen in een vrouw?

Mannen hebben bepaalde voorkeuren voor eigenschappen van vrouwen waar ze een relatie mee aangaan. De voorkeuren van mannen zijn meer op uiterlijk gericht dan die van vrouwen, en zijn volgens evolution…
Wijnklassificatie in Frankrijk

Wijnklassificatie in Frankrijk

Frankrijk kent vier kwaliteitskeurmerken. Deze zijn van hoog naar laag: Appellation d'Origine Contrôlée (A.O.C.), Vin Délimité de Qualité Supérieure (V.D.Q.S.), Vin de Pays en Vin de Table. Voor…

Wijnklassificatie in Italië

Italië kent net als Frankrijk vier kwaliteitskeurmerken. Deze zijn van hoog naar laag: Vino a Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG), Vino a Denominazione di Origine Controllata (DOC…
Wijnklassificatie in Duitsland

Wijnklassificatie in Duitsland

Duitsland heeft, samen met Oostenrijk, de strengste regels wat betreft de productie van kwaliteitswijnen. Deze regels die dateren uit 1971 zijn opgesteld om de kwaliteit en de slechte reputatie van Du…
Ziek worden van eten kan voor een levenslange aversie zorgen

Ziek worden van eten kan voor een levenslange aversie zorgen

Veel mensen hebben een afkeer van een etenswaar of een bepaalde drank. In veel gevallen is dit een gevolg van een voorval waarbij ze ziek zijn geworden na het eten of drinken hiervan. Veel diersoorten…

De drie beste online plattegronden en routeplanners

Tegenwoordig is het voor mensen die een computer en internet hebben nauwelijks meer nodig om een atlas te gebruiken. Er is online een aantal sites te vinden waar de meeste topografische informatie te…

Recept Coq Au Vin Rouge / Blanc

De Franse keuken is nog altijd één van de meest gewaardeerde keukens van de wereld. Een van de bekendste traditionele recepten is Coq Au Vin (letterlijk haan met wijn). Bijna elke Franse familie hee…
Het gevaar van Teflon en antiaanbaklagen

Het gevaar van Teflon en antiaanbaklagen

Bijna ieder gezin in Nederland en in grote delen van de rest van de wereld gebruikt vrijwel dagelijks pannen met een Teflon antiaanbaklaag. Veel mensen beseffen niet dat dit gevaren op kan leveren voo…

Hoe maak je een paling schoon

Paling is een lastige vis om schoon te maken. Dit komt vooral doordat palingen ontzettend glibberig zijn. Maar ook doordat ze nog lang blijven kronkelen nadat ze doodgemaakt zijn. Er zijn een paar tec…

Woordvolgorde in het Nederlands: inversie

De woordvolgorde in het Nederlands is één van de moeilijkste dingen om te leren voor mensen die Nederlands als tweede taal leren. Vooral ‘inversie’, het verwisselen van plaats van het onderwerp…

Woordvolgorde in het Nederlands: werkwoorden in de bijzin

De meest gemaakte fouten door mensen die Nederlands niet als moedertaal hebben zijn misschien wel fouten in de woordvolgorde in bijzinnen. In een bijzin staan in het Nederlands alle werkwoorden achter…

Wanneer komt er een -e achter een bijvoeglijk naamwoord?

Adjectieven (bijvoeglijke naamwoorden) die vóór een substantief (zelfstandig naamwoord) staan krijgen in bepaalde gevallen een -e aan het eind. In dit artikel staan de regels voor de -e beschreven.…

Verkleinwoorden in het Nederlands

De Nederlanders staan erom bekend dat ze vaak verkleinwoorden gebruiken. Voor buitenlanders is dit vaak grappig. Alles is klein in Nederland! Hoewel verkleinwoorden vrijwel altijd eindigen met –je,…

Het gebruik van te + infinitief (hele werkwoord)

In de Nederlandse taal zie je vaak het woordje ‘te’ met daarachter een infinitief (heel werkwoord). De verschillende gevallen waarin de combinatie te+infinitief voorkomt worden in dit artikeln bes…

Samengestelde werkwoorden: scheidbaar en onscheidbaar

In het Nederlands komen veel samengestelde werkwoorden voor. Deze bestaan uit een werkwoord en een voorvoegsel. Een groot deel van deze samengestelde werkwoorden zijn scheidbaar, wat betekent dat het…

Recept bouillabaisse + rouille

Bouillabaisse is een traditioneel Frans recept. Het was oorspronkelijk een eenvoudig gerecht wat van visafval werd gemaakt, maar vandaag de dag is het een hoog gewaardeerd onderdeel van de Franse keuk…

Samengestelde woorden: gebruik van de tussenletter -n-

Sinds de nieuwe spelling een aantal jaren geleden is ingevoerd is het voor veel Nederlanders niet meer helemaal duidelijk wanneer er in samengestelde woorden wel of geen tussenletter -n- geschreven mo…

Regelmatige werkwoorden vervoegen in de o.v.t

In de Nederlandse taal worden werkwoorden in het imperfectum (onvoltooid verleden tijd) vervoegd op een vaste manier. In dit artikel wordt uitgelegd hoe regelmatige werkwoorden worden vervoegd. Ook wo…

Het perfectum (v.t.t.): regels en uitleg

In dit artikel wordt beschreven hoe het voltooid deelwoord van regelmatige werkwoorden tot stand komt. De plaats van het voltooid deelwoord in de zin, en het gebruik van de hulpwerkwoorden 'hebben' en…

Het wederkerende werkwoord in de Nederlandse taal

Er bestaan in het Nederlands veel zogenaamde ‘wederkerende’ werkwoorden. Deze werkwoorden kunnen herkend worden aan het ‘wederkerend voornaamwoord' dat erbij hoort. Voorbeelden hiervan zijn ‘j…

Recept voor gevulde kalkoen

Kalkoen is een gerecht wat traditioneel met kerst wordt gegeten. Hier vindt u een lekker en eenvoudig te maken recept voor traditionele kerstkalkoen. Er zijn maar weinig ingredienten voor nodig om een…
Amalgaam veroorzaakt lichamelijke en psychische klachten

Amalgaam veroorzaakt lichamelijke en psychische klachten

De gaatjes in tanden van mensen worden al meer dan honderdvijftig jaar gevuld met amalgaam, een legering van onder andere zilver en kwik. Er is al jaren een discussie gaande over het gevaar van deze v…

Het gebruik van het woord 'geen' in het Nederlands

Veel dingen die voor Nederlanders vanzelfsprekend zijn in de Nederlandse taal, zijn erg moeilijk voor mensen die Nederlands als tweede taal willen leren (NT2). Een voorbeeld van zo'n probleem is het g…

Het meervoud van substantieven (zelfstandige naamwoorden)

Het Nederlands kent twee hoofdvormen voor meervoud, namelijk -en en -s. Voor anderstaligen is het lastig om te weten wanneer welke meervoudsvorm wordt toegepast. Ook zijn er een hoop uitzonderingen op…

Het gebruik van de apostrof in het Nederlands

In de Nederlandse taal wordt soms een apostrof ( ' ) gebruikt. Hier worden vaak fouten mee gemaakt. Vooral bij woorden die een bezit aanduiden, wordt er vaak onnodig een apostrof geschreven. Maar ook…

Regelmatige en onregelmatige werkwoorden in de o.t.t

In de Nederlandse taal worden werkwoorden in de presens (onvoltooid tegenwoordige tijd) vervoegd op een vaste manier. In dit artikel wordt uitgelegd hoe regelmatige werkwoorden worden vervoegd. Verder…

De Pathé Unlimited card: voor- en nadelen

Voor wie gemiddeld meer dan twee keer per maand naar de film gaat, kan het voordelig zijn om een Pathe Unlimited filmpas te nemen. Voor achtien Euro per maand kan je hiermee onbeperkt naar de film in…

Spelling: enkele of dubbele klinkers en medeklinkers

Voor mensen met Nederlands als moedertaal is het vanzelfsprekend wanneer klinkers en medeklinkers dubbel of enkel geschreven moeten worden. Voor mensen die Nederlands niet als moedertaal hebben, is he…

Het gebruik van het woord 'er' in het Nederlands

Het gebruik van het woord ‘er’ in het Nederlands is vrij ingewikkeld. Dit komt vooral doordat er vijf verschillende manieren zijn waarop dit woord gebruikt kan worden. In dit artikel worden de vij…

Lijst van onregelmatige werkwoorden en hulpwerkwoorden

Het Nederlands heeft veel onregelmatige werkwoorden. De enige manier om deze onder de knie te krijgen is om ze uit het hoofd te leren. Dit geldt ook voor het gebruik van de hulpwerkwoorden 'hebben' en…