Donker artikelen

De ramp in Tsjernobyl

De ramp in Tsjernobyl

Het dorpje Tsjernobyl was een dorpje aan de rivier de Prypjat in het noorden van Oekraïne met ongeveer 15.000 inwoner, maar sinds de ramp met de kerncentrale woont er vrijwel niemand meer. Tsjernobyl…

Aletta Jacobs' studiedroom

Aletta is een bekende feministe geweest die streed voor vrouwenkiesrecht. Al van jongs af aan werd ze geïnspireerd door hoe vrouwen in het leven stonden. Toen ze oud genoeg was ging wilde ze naar sch…
Indringers in je lichaam

Indringers in je lichaam

Soms voel je je niet lekker en heb je en de griep of een kauwtje te pakken. Je lichaam probeert dit op te lossen door de ziekteverwekkers op te ruimen, maar dat gaat niet zomaar één, twee, drie. Waa…
Hoe houdt je lichaam je gezond?

Hoe houdt je lichaam je gezond?

De een is heel erg bleek, de andere juist weer heel erg donker, de andere zit daar weer tussenin, maar wat doet de huid nou eigenlijk? Je zult het misschien niet verwachten, maar je huid is het groots…
Goed geregeld door je lichaam

Goed geregeld door je lichaam

Je lichaam regelt van alles zoals dat je niet ziek word, maar wat gebeurd er nog meer in je lichaam behalve ziekteafweer? Wat word er allemaal in ons lichaam geregeld?, wat hebben de lever en nieren p…
Het mysterie van het aardraster

Het mysterie van het aardraster

Het is bekend dat de bermuda driehoek een gevaarlijk gebied in de Atlantische oceaan is die aan de zuidoostkust van de Verenigde Staten ligt, maar wat een heleboel niet weten is dat er nog meer van di…

Planeconomie Rusland

Stalin groeide uit tot een wrede dictator die veel terreur gebruikte om in zijn ogen alles in het gareel te houden. Iedereen die tegen Stalin was of macht had werd vermoord. Toen Stalin de macht had o…
Geen zeestromen, geen leven

Geen zeestromen, geen leven

Zeestromen zijn erg belangrijk voor het leven op aarde. Zonder zeestromen zou er geen leven op aarde mogelijk zijn. Wat is de functie van zeestromen eigenlijk en waarom zijn zeestromen zo belangrijk?

De strijd van de aboriginals

Je kunt de aboriginals vergelijken met de jager verzamelaars. De vrouwen en kinderen zochten bessen en de mannen joegen op dieren. Ze leefden in groepen van ongeveer 40 man. De aboriginals kenden geen…
De Groene Revolutie

De Groene Revolutie

In 1970 was er veel armoede op het platteland in Azië. De bevolking groeide snel. De landbouw kon de snelle bevolkingsgroei niet bijhouden. De mensen moesten zuinig aan doen met het voedsel. Tegenwoo…
Het Stokstaartje (aardmannetje, meerkat)

Het Stokstaartje (aardmannetje, meerkat)

Een stokstaartje is een klein roofdiertje dat vooral in het zuiden van Afrika leeft en wordt ook wel aardmannetje genoemd. In het Engels en Afrikaans noem je een stokstaartje een meerkat. In Nederland…

Olieramp Golf van Mexico

Op 20 april ontstond er een explosie op het booreiland Deepwater Horizon ,geleased door BP, in de Golf van Mexico. Helaas zijn hierbij 11 doden gevallen en 17 gewonden, maar dit waren niet de enige ge…
Sint-elmusvuur, eigenaardig lichtverschijnsel

Sint-elmusvuur, eigenaardig lichtverschijnsel

Sint-elmusvuur is een eigenaardig lichtverschijnsel. Vroeger was het al opgemerkt door mensen als Columbus (blijkt uit scheepsjournalen). Ook vlucht negen van Britisch Airway kreeg ermee te maken. Toe…

Megastallen in discussie

Megastallen in discussie bespreekt vragen over megastallen. Zijn mensen het er wel mee eens? of sterker nog hoe staat de politiek tegenover deze grote megastallen die, als we zo doorgaan, boven de dui…

De fases van dementie

Bij iedereen is de term dementie redelijk bekend en ook iedereen weet dementie te wel koppelen aanvergeetachtigheid, maar wat is dementie precies en hoe gaat het verloop van deze ziekte?

Verschillende vormen van dementie

Dementie is onder te verdelen in verschillende vormen. De bekendste vormen zijn Alzheimer, Vasculaire dementie, Lewy Body Dementie en het korsakov-syndroom. Wat zijn de risico factoren en kun je demen…
Hoe is dementie tegen te gaan?

Hoe is dementie tegen te gaan?

In Nederland leiden ongeveer 200.000 ,mensen aan dementie, dat is ongeveer 1.5% van de bevolking. De bevolking vergrijst in Nederland. Dat betekend dat er steeds meer mensen ouder worden en het aantal…
Het ontstaan van de koude oorlog

Het ontstaan van de koude oorlog

De Koude Oorlog is en angstige tijd voor veel landen geweest. Het dreigde zelfs uit te lopen op een nucleaire oorlog, maar gelukkig is het niet zover gekomen, maar wat leidde nou eigenlijk tot de koud…

Plastische chirurgie: De druk op de vrouwen

Inmiddels is de documentaire van Sunny Bergman redelijk bekend. Haar documentaire gaat over vrouwen die onzeker gemaakt worden door de reclames en modebladen, maar waarom staan mensen dit eigenlijk to…

Primordiale dwerggroei

Het is bijna niet te geloven, maar er bestaan echt mensen die kleiner dan één meter zijn. Deze mensen lijden aan primordiale dwerggroei (MOPD). Het is niet zo dat deze kleine mensjes alleen maar kle…

Het vaststellen van dementie

Wat als je denkt dat iemand die je goed kent aan dementie leidt? Naar wie moet je dan toe? Het is erg belangrijk dat dit onderzocht word. In sommige gevallen gaat het hier niet om dementie, maar om bi…
De akkoorden van Genève

De akkoorden van Genève

De akkoorden van Genève bestaan uit compromissen tussen het zuiden en het noorden van Vietnam. Deze akkoorden maken deel uit van een vele grotere strijd, namelijk de koude oorlog. Wat houden deze akk…
De Vietnamoorlog; een koude oorlogsconflict

De Vietnamoorlog; een koude oorlogsconflict

De Vietnamoorlog speelt zich af midden in de koude oorlog. Dit is echter niet het enige verband tussen de Vietnamoorlog en de koude oorlog. De Vietnamoorlog werd zelfs veroorzaakt door de koude oorlog…

Dolfijnenslacht

Je staat er misschien wel niet bij stil, maar ook dolfijnen worden geslacht. In Denemarken en in Japan worden jaarlijks honderden dolfijnen geslacht en dit gebeurt op een afschuwelijke manier. Waarom…

Britse kindmigranten

Van 1900 tot ongeveer 1970 zijn er ongeveer 150.000 kinderen naar Australië gemigreerd en hebben hier onder erbarmelijk omstandigheden een deel van hun leven moeten doorbrengen. De kinderen moesten h…
Homeostase: evenwicht in je lichaam

Homeostase: evenwicht in je lichaam

Je lichaam heeft een evenwicht nodig. Niet een evenwicht zodat je niet omvalt, maar een evenwicht dat ervoor zorgt dat je lichaam gezond blijft. Dit krijgt je lichaam voor elkaar door middel van homeo…
Decubituswonden

Decubituswonden

Decubituswonden zijn pijnlijke wonden. Veel mensen hebben er last van en het komt voornamelijk voor bij mensen die lang in bed moeten liggen, maar hoe ontstaat het eigenlijk? Hoe kun je decubitus voor…

Het carpale tunnel syndroom

Het carpale tunnel syndroom (CTS) is iets waar mensen erg veel last van kunnen hebben en het kan blijvende schade veroorzaken, maar wat houdt CTS nou eigenlijk in en wat kun je eraan doen, wat zijn de…

Het spijsverteringsstelsel

We eten dagelijks en gaan dagelijks naar het toilet. Wanneer we eten duurt het ongeveer 24 uur voordat het volledig verteerd is, maar wat gebeurt er nou allemaal met dat voedsel wat we binnen krijgen?…
CML: Symptomen, diagnose, onderzoek en behandeling

CML: Symptomen, diagnose, onderzoek en behandeling

CML is een afkorting voor chronische myeloïde leukemie. Dit is een vorm van leukemie die ongeveer 20% bedraagt van alle leukemievormen. De ziekte vindt plaats in het beenmerg en is sluimerend. De kla…
CML: epidemiologie, etiologie & pathofysiologie

CML: epidemiologie, etiologie & pathofysiologie

CML is een afkorting voor chronische myeloïde leukemie. Dit is een vorm van leukemie die ongeveer 20% bedraagt van alle leukemievormen. De ziekte vindt plaats in het beenmerg en is sluimerend. De kla…
Het effect van een leugen

Het effect van een leugen

Iedereen heeft wel eens een leugentje om bestwil verteld. Wanneer leugens succesvol zijn kun je hier vrolijk van worden. Aan de andere kant wordt je niet graag voorgelogen. Toch gebeurd dit in het dag…

Het placebo- en nocebo-effect

Veel mensen hebben in het dagelijks leven te maken met het placebo-effect en het nocebo-effect. Hierbij is het placebo-effect een positief effect en het nocebo-effect een negatief effect. Het nocebo-e…
Het verpleegplan

Het verpleegplan

Wanneer je als verpleegkundige in een ziekenhuis, revalidatiecentrum, verzorgingstehuis of een verpleegtehuis gaat werken, moet je dagelijks een verpleegplan maken om duidelijk op een rij te hebben wa…