Erudio artikelen

Verbale communicatie

Dagelijks communiceren we verbaal en non-verbaal, direct en indirect. Wat zijn nu eigenlijk de processen binnen verbale communicatie. Hier de processen omschreven aan de hand van verschillende communi…

De Anti Fascistische Aktie (AFA)

De 1992 opgerichtte AFA is een extreem-linkse actiegroep ontstaan vanuit de kraakbeweging als tegenhanger van de destijds opkomende extreem-rechtse groeperingen.De AFA staat bekend om zijn felheid jeg…

Tips voor een goed betoog

In een land waar je je mening mag laten horen, en waar mensen niet klakkeloos een ideologie aan zullen nemen is een goed(e) betoog of discussie kunnen voeren een vereiste. Mensen zijn in deze tijd op…

Beginjaren van De 'Medici

In de dertiende eeuw werd De ‘Medici al als patriciersfamilie vermeld. Zoals de naam al doet vermoeden kende de familie vooral artsen. Er is echter één tak van de familie die als bankiers bekend z…

Giovanni di Bicci De 'Medici 1360-1429

Giovanni di Bicci De 'Medici nam op 25-jarige leeftijd de Romeinse vestiging van de bank van zijn oom Messer Vieri di Cambio De 'Medici over. Een jaar later schreef Giovanni zich (in navolging van zij…
Cosimo De 'Medici (Il Vecchio/ de oude) 1389-1464

Cosimo De 'Medici (Il Vecchio/ de oude) 1389-1464

Cosimo, ook wel Il Vecchio (de Oude) genaamd is wellicht de meest succesvolle en best geprofileerde van De 'Medici's. Het is de oudste zoon van Giovanni di Bicci. De Florentijnen betitelden Cosimo als…

Definitie van 'het recht'

Het recht is dagelijks aan de orde, je zal er waarschijnlijk niet bij stilstaan. Alleen al in dagelijkse bezigheden is het recht geregeld aan de orde, autorijden, boodschappen doen, schoonmaken enzovo…

Lorenzo il Magnifico (de Grootse) De 'Medici 1449-1492

Lorenzo il Magnifico is een kleinzoon van de befaamde Giovanni di Bicci De 'Medici. De man met de krachtige gelaatstrekken, werd doorgaans als onaangenaam man afgeschilderd. Wie was Lorenzo en kon hij…
Verschillende rechtsgebieden

Verschillende rechtsgebieden

Het recht gaat over vele zaken zoals, samenwonen, verzekeringen, hypotheek overeenkomen, vergunningen en ga zo maar door. Omdat het recht zo'n breed beginsel is, heeft men het recht opgedeeld in vijf…

Het fundament van de Islamisering

Twintig jaar na het overwinnen van het allesverwoestende nazitijdperk, kwamen de eerste migranten naar Nederland toe. Hoe verging dit proces, en we zoeken het fundament van de scheef gegroeide verhoud…
Ouders en gezag of voogdij

Ouders en gezag of voogdij

Alle jongeren onder de achttien zijn minderjarig, en die hebben iemand nodig die voor hen zorgt en die hen een goede opvoeding geeft. Ze zijn volgens de wet handelingsonbekwaam, en dus zullen de ouder…

Werken in het buitenland

Vooral jongeren/studenten zijn maanden voordat de zomervakantie begint naarstig op zoek naar werk over de grens. Werk ervaring opdoen in het buitenland en voornamelijk rondom de mediterranen is een ge…

Vakantiegevoelens

De lente begint en een logisch gevolg daarvan is het heerlijke gevoel dat je krijgt als je denkt aan de komende en afgelopen vakantie. Maar hoe komt dit gevoel tot stand, welke factoren spelen een rol…
Dieren en natuurrampen

Dieren en natuurrampen

Al vele duizenden jaren is bekend dat dieren voorspelbaar (ogenschijnlijk helderziend) gedrag vertonen met betrekking tot gebeurtenissen in de natuur . Aan de hand van wat voorbeelden geven we een bee…
Krachtig argumenteren

Krachtig argumenteren

Wanneer politici op televisie hun plannen uiteenzetten, en hun plannen kracht bij willen zetten, gebruiken ze argumenten om hun plannen voor te leggen aan de burgers. Maar wanneer is een argument krac…
Een geldige overeenkomst sluiten

Een geldige overeenkomst sluiten

Overeenkomsten worden overal op grote en op kleine schaal gesloten. Maar wat maakt een overeenkomst tot een geldige overeenkomst en wanneer kan men deze nietig verklaren. Het Burgerlijk wetboek regelt…
Inhoud van de overeenkomst

Inhoud van de overeenkomst

De inhoud van een overeenkomst wordt door meerdere factoren bepaald. In dit artikel zal de inhoud van een overeenkomst duidelijk en overzichtelijk worden weergegeven. Dit overzicht kan als leidraad di…
Het ontstaan van marketing

Het ontstaan van marketing

Getting the market, is waaruit de term marketing bestaat. Eigenlijk zegt dat het al. Het gaat er bij marketing om hoe je als ondernemer de 'vragers op de markt' naar je toe kunt trekken. De markt is d…
Marktsegmentatie

Marktsegmentatie

Iedere onderneming zal aan marktsegmentatie doen, om zodoende een goed beeld te krijgen van haar diverse afnemers. Ook het bepalen van de doelgroep word hierdoor makkelijker gemaakt. Een onderneming d…
Het koopbeslissingsproces

Het koopbeslissingsproces

De behoeften bepalen uiteindelijk het consumentengedrag. In dit artikel zal word omschreven welke fasen een afnemer doorloopt alvorens hij tot koop over zal gaan. Dit noemt men het koopbeslissingsproc…

Filosoof uitgelicht; Thales van Milete

Thales van Milete wordt beschouwd als de eerste natuurwetenschapper en analytische filosoof in de geschiedenis van het westerse denken en daarmee als de stichter van de westerse filosofie. Geboren in…
Filosoof uitgelicht; Xenophanes van Colophon

Filosoof uitgelicht; Xenophanes van Colophon

Xenophanes van Colophon is één van de filosofen die ver voor de geboorte van Christus leefde. Tevens was hij één van de grondleggers van het moderne filosofische denken. Heraclitus heeft ook bij X…

Leer je emoties kennen (EQ)

De emoties van jezelf leren kennen, is een pre om vele doelen te verwezenlijken. In de huidige drukke maatschappij heeft men vaak simpelweg geen tijd om bij emoties stil te staan. Überhaupt gezond be…

Emotionele Intelligentie (EQ) op de werkvloer

Wat zijn je diploma's? Waar heb je gestudeerd? Hoe waren je cijfers voor wiskunde? Spreek je goed Engels? Het zijn allemaal vragen die een decennia terug bepaalde of je voor een vacature de juiste wer…

Emotionele Intelligentie (EQ)

Gevoelens, voor sommigen makkelijk om over te praten, voor anderen een onderwerp die men maar liever vermijdt. Gevoelens zijn prikkels vanuit de hersenen die aangeven of iets deugd naar jou mening. Oo…
Salarisverhoging vragen? Hou rekening met het volgende

Salarisverhoging vragen? Hou rekening met het volgende

Je werkt met hart en ziel voor het bedrijf. Bent altijd aanwezig, betrouwbaar, flexibel en al het andere wat het bedrijf zoekt in haar personeel. Zodra de maand om is krijg je het zuurverdiende loon u…
Wannneer heb je een USP?

Wannneer heb je een USP?

USP, ofwel Unique Selling Proposition/Point. Een afkorting die alom gebruikt wordt door bedrijfskundigen, entrepeneurs en analysten. Tegenwoordig is een Unique Selling Point niet meer simpelweg te ben…

Thomas Robert Malthus (1766-1834)

Thomas Robert Malthus heeft al ruim tweehonderd jaar geleden zijn eerste essay 'An Essay on the Principle of Population' gepubliceerd. Het is aanleiding geweest tot discussie en heeft geleid tot veel…

Marketing is meer dan commercie

Het fundament waarop marketing gebouwd is, is kennis die je als beginnend marketeer of student marketing moet kennen om van hieruit je verder te verdiepen in de marketing. Na het lezen van dit artikel…
Invalshoeken binnen marketing

Invalshoeken binnen marketing

Marketeers houden er ieder hun eigen filosofie op na. De idee dat één gezichtspunt voldoende is blijkt de facto niet altijd juist. In de marketing worden een aantal invalshoeken onderscheiden van wa…
Psychologie binnen de marketing

Psychologie binnen de marketing

Marketing heeft onder andere als doel ''het beïnvloeden van potentiële consumenten om hen te stimuleren tot koop over te gaan van jouw product''. Je moet een manier vinden om je product voor de dag…
Koopgedrag van consumenten

Koopgedrag van consumenten

De consument wordt gezien als grillig. Het koopt vaak irrationeel en voorspellingen zijn moeilijk. Toch hebben marketeers betrekkelijk betrouwbaar gebleken modellen ontwikkeld om consumenten te segmen…
David Hume (1711-1776)

David Hume (1711-1776)

De Schotse filosoof geboren in 1711 in de hoofdstad Edinburgh, heeft een groot aandeel gehad in de ontwikkeling van de empiriefilosofie. De empiristen stellen de zintuiglijke waarneming voorop, en Dav…
De filosofie van Voltaire (1694-1778)

De filosofie van Voltaire (1694-1778)

François-Marie Arouet, beter bekend als Voltaire, kwam ter wereld in de (toen al) metropool Parijs in 1694. Zijn familie was welvarend en zeer erkentelijk in hogere kringen. Hij kwam uit een familie…

William Edwards Deming (1900-1993)

William Edwards Deming (1900-1993) is één van de vele denkers over kwaliteitszorg. Hij benaderde het begrip kwaliteit samen met Juran zeer kernachtig en dat maakte vooral veel indruk op de Japanners…
Kwaliteit meten middels INK en BSC-model

Kwaliteit meten middels INK en BSC-model

Het INK-model en het BSC-model zijn modellen om kwaliteit te meten, te analyseren en te concluderen om zodoende de kwaliteit binnen de organisatie op elk denkbaar vlak te controleren, consolideren en…
ISO 9000/9001 certificering

ISO 9000/9001 certificering

Dit artikel schetst vooral wat de ISO 9000/9001 teweeg wil brengen en hoe de algemene gedachte over de norm is. Want hoewel veel bedrijven en particulieren het ervaren als 'eisen' blijft de ISO 9000/9…

De rol van de Buurtvader

We kennen allemaal die beelden op het nieuws van groepen jongeren die de openbare orde ernstig verstoren.Journalisten, cameramensen en zelfs bekende nederlanders die verslag willen doen van de omstand…
Filosoof uitgelicht; Pythagoras van Samos

Filosoof uitgelicht; Pythagoras van Samos

De stelling van Pythagoras, deze stelling is bekend bij velen. Maar wie was nu Pythagoras. Een educatieve toelichting op de man achter deze stelling, en veel andere verhelderende wijsheden. De filosoo…