Herborist artikelen

Vitiligo en samambia

Vitiligo en samambia

Duizenden planten worden er wereldwijd gebruikt als medicijn, nog veel meer tropische planten van ver weg worden alleen plaatselijk gebruikt maar geraken nu ook langzaam in Europa bekend en worden ver…
Cranberry en blaasontsteking

Cranberry en blaasontsteking

De Cranberry of Grote veenbes, Latijnse naam Vaccinium macrocarpon of Oxycoccus macrocarpos (Aiton) Pursh is afkomstig uit de Verenigde Staten waar ze op grote schaal gekweekt worden voor medicinale e…

Psilocybe, vlees van de goden

Paddenstoelen hebben altijd tot de verbeelding gesproken. Als vreemde groeisels in donkere bossen hebben ze altijd iets mysterieus gehad. In vele oude culturen zijn ze dan ook in heilige rituelen gebr…

Haver, voeding en medicijn

Haver, een gewoon graan dat vroeger vooral voedsel voor paarden was, wordt nu opnieuw ontdekt als cholesterolverlager. In de fytotherapie en de homeopathie is het ook altijd bekend geweest als goed vo…
Pompoen en de prostaat

Pompoen en de prostaat

De Pompoenfamilie met zijn meer dan 900 soorten en zijn immense veelvormigheid is voor mij een mooi voorbeeld van samenwerking tussen mens en plant. Een samenwerking in al zijn schoonheid maar ook in…

Lentekruiden: Speenkruid, Sleutelbloem en Maarts viooltje

Voorjaar! Lente! Licht en verborgen warmte. De mens ontwaakt, elk jaar herboren. En zo doen ook de planten. Geel, ongrijpbaar groen en fijnzinnig blauw. Speenkruid, leverbloempje, sleutelbloem en maar…

Zuurbes van de berbers

Het vaderland van de zuurbes is het droge, hete zand van de Afrikaanse Sahara, het land van de Berbers. Daar vinden we ook een verklaring voor de naam Berberis. Een andere verklaring zou liggen in de…

Kruidenpunten volgens Weihe

Geneeskrachtige kruiden kunnen op vele manieren gebruikt worden. Een minder bekende en bijzondere methode is het aanwrijven van een kruid, kruidenaftreksel, tinctuur of etherische olie op een bepaalde…

Artemisia, de grijze tover in de tuin

Alsem, Bijvoet, Dragon en Citroenkruid allemaal plantensoorten uit het geslacht Artemisia. Over de hele wereld presenteren zich zowat 250 soorten als Artemisia, uiterlijk zijn het vooral de grijze bla…

Kruidwis, rituele planten en hun betekenis

Planten hebben ons, door de eeuwen heen niet alleen van lichamelijk voedsel voorzien, maar zijn ook altijd van belang geweest voor ons geestelijk heil. Ze inspireerden dichters en schilders, ze hadden…

De tuin als huisapotheek: Heemst en Kaasjeskruid

Een mooie tuin kan ook een nuttige en gezonde tuin zijn. In het volgend artikel bespreek ik de teelttechnische, esthetische en gezondheidsaspecten van Heemst, een plant die in zo een kruidige siertuin…

Lavendel in geuren en kleuren

Lavendel, een legende! een leefwereld! Alleen al geur en kleur roepen een wereld van warmte en harmonie op. Subtiele kleurnuances van violet, paars, lila en geurgevoelens van zachtheid, goedheid en ge…

Adaptogenen, planten voor harmonie

Door de eeuwen heen zijn mensen steeds op zoek geweest naar gezondheid, vitaliteit, een beter en zelfs een eeuwig leven. Planten hebben bij die zoektocht steeds een belangrijke rol gespeeld. En ook al…

Shiitake, Reishi en andere zwammen voor een zevende hemel

Het boek Genesis vertelt ons hoe God de wereld schiep. De paddestoelen worden er niet vernoemd en al wat God schiep was goed, wordt ons gezegd. Zijn de paddestoelen dan scheppingen van de duivel? Men…

Hydrolaten of gedistilleerde kruidenwaters

Rozenwater en oranjebloesemwater zijn bekende hydrolaten, die we vooral kennen omwille van hun toepassing in cosmetica en keuken. De laatste jaren worden er ook hydrolaten gemaakt van vele andere krui…
Vlier, geen verboden vrucht

Vlier, geen verboden vrucht

Wie kent er onze vlierstruik niet? Een plant die net zoals de brandnetel graag bij de mensen groeit en dus ook in onze tuin thuishoort. Redenen om hem in je hart en in je tuin op te nemen zijn er geno…
Meidoorn, beschermer van hart en huis

Meidoorn, beschermer van hart en huis

Net zoals de Vlier is ook de Meidoorn niet weg te denken uit ons landschap en ons leven. Veel te weinig beseffen we dat struiken en bomen letterlijk het landschap en het leven vullen. Tuin en natuur s…

Vrouwenmantel, thee uit de tuin

Het gebruik van planten in de tuin en als medicijn is vooral in onze tijd onderhevig aan wisselende modetendensen. Merkwaardig daarbij is dat een plant als Alchemilla populair wordt als siergewas en t…
Guldenroede voor gouden urine

Guldenroede voor gouden urine

Guldenroede is voor mij altijd een plant geweest die in zijn uiterlijke eenvoud zijn simpele, maar degelijke werking weerspiegelt. Geen modekruid met spectaculair wonderlijke werking, maar een vaste v…

Tijm, de stimulerende

Tijm is voor mij veel meer dan het soepkruid uit de tuin. De Echte tijm of Thymus vulgaris is de huis- en keukenplant, die in België in de natuur niet voorkomt maar makkelijk gekweekt kan worden op v…

In de naam van... Smeerwortel

Namen van vooral medicinale planten hebben soms een geschiedenis van duizenden jaren achter zich. Een naam zorgt ervoor dat we weten over welke plant generaties kruidkundigen voor ons schreven, maar d…

Echte salie, eeuwige geneeskracht

Vreemd kan het gaan met onze inheemse planten en het idee dat alleen wilde planten van bij ons gezond of geneeskrachtig zouden zijn. Is wild werkelijk beter!? In de praktijk zien we, dat bij de Salief…

Waar zit mijn weerstand?

Om gezond te zijn is het nodig een goede weerstand op te bouwen tegen bacteriën en virussen. Maar waar zit die weerstand in ons lichaam? En hoe kunnen we die weerstand verbeteren? De weerstand van on…

Geurfunctie en geurgevoel

S’avonds een boeket seringen geplukt in het oude dorp van Bellegarde. Wat kun je beter plukken in de schemering? Wat kun je beter ruiken bij valavond? Oude vertrouwende geur van vroeger, hemelse ons…

Geur in de plant

Onder invloed van de zon en warmte (fotosynthese) maken planten niet alleen voedingsstoffen maar ook geurstoffen aan, die opgeslagen worden in speciale cellen. Door het aanraken van de geurcellen word…

In de naam van... Duizendblad

Een plant van wegen en wegbermen, zoals Duizendblad heeft de mens door de eeuwen altijd begeleid en is dus ook veel gebruikt geweest. Over zo'n manusje van alles is er dan ook in de loop der eeuwen ve…

Kweepeer, vergeten vrucht en medicijn

Kweepeer of Cydonia oblonga, ooit bekend, dan vergeten, opnieuw herkend en nu weer vergeten, mag wat mij betreft opnieuw ontdekt worden. Als voedsel maar ook als medicijn mag de kweepeer er zeker zijn…

Wild voedsel, eten uit de natuur

Voedsel zoeken in de natuur was heel lang geleden een noodzaak om te overleven. Nu liggen de supermarkten vol met glanzend fruit, glimmende groenten, tientallen broodsoorten en veel, heel veel verwerk…

Maak het zelf met geneeskrachtige kruiden

Het bereiden van planten is een vak op zich, maar op een ambachtelijke manier tinctuur, likeur of olie maken met kruiden kan iedereen. Experimenteren, proberen is dikwijls nodig om ervaring op te doen…
Moederkruid en migraine

Moederkruid en migraine

Moederkruid, Hemdsknoopjes, Kamillebloemekes, Feverfew of in het Latijn Tanacetum parthenium, vele namen voor een vergeten kruid dat nu weer volop in de medicinale belangstelling staat. Geen echte inh…

Wilde marjolein, vreugde van de bergen

Vreugde van de bergen, oros - ganus oftewel oregano is de vrij vertaalde naam van onze inheemse Oreganum vulgare of Wilde marjolein. Het is zeker niet altijd een plant van de bergen, maar wel een krui…

Geurende struiken in de tuin

Planten kiezen voor een geurtuin is een verhaal op zich. Geur kun je niet met je ogen beoordelen, maar wel met je neus. Dus moet je in botanische tuinen , in de natuur of in tuincentra de planten bevo…

Propolis, geschiedenis van zijn gebruik

Pro-polis betekent letterlijk ‘voor de stad’. Propolis zijn de wachtposten die de bijenstad moeten beschermen tegen aanvallen. Propolis is de harsachtige, sterk geurende substantie, die de bijen v…

Madonnalelie, mooi en geneeskrachtig

De lelie is een van de oudste bolgewassen die we kennen. In oude geschriften en op afbeeldingen, die dateren van 2000 tot 1500 jaar voor Christus, is de lelie reeds te zien. Het betreft hier vrijwel z…

Slijm is fijn, genezende stoffen in de plant

In planten zijn naast voedingsstoffen zoals vitamines en eiwitten, andere scheikundige stoffen aanwezig die op zich geen klassieke voedingswaarde hebben maar wel degelijk een fysiologische invloed uit…
Aloë, geneeskrachtig maar overgecommercialiseerd

Aloë, geneeskrachtig maar overgecommercialiseerd

Geneeskrachtige kruiden zijn halfweg de 20ste eeuw in de vergeethoek geraakt, zijn dan in de jaren '70 terug in de belangstelling gekomen maar worden nu, spijtig genoeg, door cosmetische en andere kle…

Katteklauw, een oude nieuwe weerstandplant

Er zijn op de aarde zowat 350.000 hogere planten. Veel van die planten worden ergens ter wereld door de plaatselijke bevolking als voedsel of als medicijn gebruikt. Steeds meer van die uitheemse plant…

Een herborist aan zee

Duinen, zand en zee. Maar zijn er ook planten hier? Eetbaar en geneeskrachtig? Op het strand zie ik zand en op een mooie dag ook mensen, veel mensen. En toch, hier en daar, vind ik ook aangespoeld ete…

Eerste hulp bij koude, advies voor plant en mens

Winter! In dit koude jaargetijde willen we we ons weer afvragen hoe wijzelf en onze planten op een prettige manier de winter kunnen doorkomen.
Pepermunt of Mentha piperita, wetenschappelijk bekeken

Pepermunt of Mentha piperita, wetenschappelijk bekeken

Munt is als plantengeslacht gemakkelijk te herkennen, vooral door zijn sterke geur. Elke soort daarentegen apart gaan determineren, is des te moeilijker. De vele soorten zijn al niet uit elkaar te hou…

Goudsbloem in oude kruidenboeken

Planten hebben een lang gemeenschappelijk verleden met de mens. Die kruidengeschiedenis van duizenden jaren vinden we terug in de oude kruidenboeken van Dioscorides over Dodonaeus tot Mrs. Grieve. Een…
Peterselie in mijn keuken

Peterselie in mijn keuken

Peterselie, Petroselinum crispum, is een heerlijk smakend keukenkruid dat naar mijn mening veel te weinig gebruikt wordt om echt mee te koken. Als garnering gooit iedereen het op zijn koude schotels,…

Guarana en anderen cafeïneplanten voor instant energie

Vreemd is het met die cafeïnehoudende planten. Over de hele wereld hebben volkeren onafhankelijk van mekaar en zonder kennis van chemische stoffen, planten gebruikt om zich op te peppen. En wat zien…

Ui, knoflook en onze hormonen, een familiegeschiedenis

Alliumsoorten zoals knoflook, ui en prei zijn al duizenden jaren in gebruik als groente en als geneeskruid (1). Maar dat alle ui-achtigen door de eeuwen heen en in alle culturen ook bekend waren om hu…

De grote vijf voor de huid

Onze huid is het orgaan dat het meest wordt blootgesteld aan invloeden van buiten. Hierdoor kan ze gemakkelijk beschadigd raken en ziek worden. Naast huidziekten die worden veroorzaakt door ziekteverw…

Vlas, kleine geschiedenis van een groot gewas

Vlas behoort samen met hennep en sommige granen tot onze oudste cultuurgewassen. Zowel als voeding, als medicijn en ter vervaardiging van linnen werd Linum als duizenden jaren geleden gebruikt.

Uzarawortel voor de darmen, tegen diarree

Overal ter wereld heeft men planten gebruikt om kleine en grote kwalen te genezen. Overal ter wereld zijn dat, natuurlijk, planten geweest die in de directe omgeving groeiden. Nu, is de wereld één g…
Thee, meer dan genotmiddel

Thee, meer dan genotmiddel

Na water is thee de meest gedronken drank. Thee bestaat uit de jonge blaadjes en knoppen van de theestruik - Camellia sinensis (L.) O. Kuntze - die inheems is in het Zuidoost-aziatische bergland en al…

Amarant, de Aztekentarwe

Tarwe, haver, gerst, rijst en rogge zijn bekende granen, basisvoedsel voor de halve wereldbevolking. Maar wereldwijd zijn er nog tientallen andere granen die in het verleden een grote reputatie gehad…

In de naam van... Sint-janskruid

Vele vreemde namen hebben onze planten in het verleden gekregen. Hoe bekender hoe bonter. Wat dat betreft is ook ons Sint-janskruid goed bedeeld geweest.

Afrodisiaca met potentie

Een moeilijk onderwerp om serieus over te schrijven of te praten. Vooral ook een onderwerp waar al eeuwen de wildste verhalen over verteld worden. Daarom is het misschien wel goed om dit emotioneel on…

In de naam van... Parelzaad

Parelzaad of Lithospermum is een weinig opvallende, vrij zeldzame vaste plant, die tot 1m hoog kan worden, hij bloeit in de maand Mei en Juni met kleine witte bloempjes in een opgerolde bloeiwijze (zo…
Papaja, vrucht voor een lang leven

Papaja, vrucht voor een lang leven

Vele vruchten van over de hele wereld zijn niet alleen in de keuken als lekkernij in gebruik, maar hebben terzelfdertijd ook een gezondheidsbevorderende en geneeskrachtige waarde. Lekker is dan ook ge…
In de naam van... Weegbree

In de naam van... Weegbree

Een ordinair onkruid maar met naam en faam. Zo maar op de weg groeiend en met de voeten getreden, toch laat de Weegbree zich niet klein krijgen. Of zou hij juist leven omdat wij hem vertrappelen? Ich…

In de naam van... Groot en Klein hoefblad

Het uiterlijk van een plant heeft mede dikwijls de naam bepaald. Ook bij Hoefblad is dat het geval geweest. De bladvorm zou er als een hoef uitzien, maar de Latijnse naam Petasites kreeg de plant van…

Asperge vroeger en nu

"Die ionghe scuetkens van Coraelcruyt ghesoden ende met olie ende azijn gegheten / doen water maken / ende sijn goet tseghen die droppelpisse ende doen saechten camerganck hebben."

Cardiospermum tegen eczeem

Cardiospermum halicacabum (fam. Sapindaceae) is een snel groeiende éénjarige plant die groeit in subtropische en tropische gebieden, waaronder Afrika, Zuid-Amerika, India en Australië. De Engelsen…

Ceder, bijbels aroma voor onze tijd

De Libanonceder (Cedrus libani), die we uit de Bijbel kennen, bedekte in de oudheid samen met cypressen en eiken in enorme bossen het Libanongebergte. Hij werd Koning van de bomen genoemd. Het intense…
Eik voor de huid

Eik voor de huid

De huid is, met zijn oppervlakte van 2 vierkante meter en zijn zowat 4 kg, het grootste en zwaarste orgaan in of beter op ons lichaam.. Het is niet alleen de verpakking voor onze organen, maar heeft o…

In de naam van... Wilgenroosje

Kruidengeneeskunde is zeer oud, maar toch ook heel hedendaags. Bekijk nu eens die Wilgenroosjes en Basterdwederikken, twintig jaar terug leiden zij een ordinair leven als akker- en bosonkruid, nu zijn…

In de naam van... Brandnetel

Netel, branetel, stekels, prikkers, tingels! Het lijkt wel een brabbeltaal voor en van kinderen. En dat is het ook wel geweest. Ik kan me nog levendig herinneren dat mijn moeder me waarschuwde voor di…

Brunel, oude glorie opnieuw ontdekt

Gewone brunel, wordt hij officieel genoemd. Gewoon is hij wel, zoals hij groeit langs wegranden, in het gras of tussen het grind op stenige hellingen. Een sterke, kruipende lipbloemige, met blauwe blo…

In de naam van de kruiden, van Achillea tot Withania

De namen van planten vertellen ons een verhaal. Een stukje geschiedenis over het samenleven van mensen en planten. Namen zijn natuurlijk gewoon nuttig. Zo, kunnen we weten over welke planten Dodoens e…
In de naam van... Echte kamille

In de naam van... Echte kamille

Een akkeronkruid zoals Kamille, groeit waar mensen de grond omwoelen. Dus op de akkers en langs wegkanten, maar in onze moderne tijd vooral op plaatsen waar wegen aangelegd en huizen gebouwd worden. G…

Indiaanse rituele kruidentuin

Tuinen kunnen meer zijn dan wat modieuze wegwerpplanten in een saai voortuintje. Tuinen kunnen meer zijn dan een statussymbool. Tuinen kunnen een culturele en spirituele betekenis hebben. Tuinen zijn…

Ui tegen astma en diabetes

Uien tegen astma! Klinkt simpel en simplistisch, maar is toch waar. Onze dagdagelijkse ajuin is goed tegen astmatische aandoeningen en dat is nog wetenschappelijk bewezen ook.

Geelwortel, meer dan specerij

Geelwortel, Curcuma longa, is een robuust, overblijvend tropisch kruid uit de gemberfamilie, inheems in Zuid Azië. Net als gember heeft geelwortel een dikke, ronde wortelstok met korte, stompe „vin…

Tonderzwam, ambachtelijk product uit Voor-Plastic tijdperk

De tondel- of tonderzwam is een meerjarige paddestoel, die met de jaren een hoefvormig uitzicht krijgt. Daarom werd hij ook wel eens Paardehoefzwam genoemd. Op de bovenzijde is de zwam bleekgrijs tot…
Venkel, een beetje geschiedenis

Venkel, een beetje geschiedenis

Venkel, een Zuidelijke schone schermbloemige, die ook bij ons makkelijk groeit in een goed gedraineerde grond. Alles aan de plant kan gebruikt worden. De verdikte wortel als groente, de stengels samen…
Koningskaars voor de keel

Koningskaars voor de keel

De Verbascumsoorten vallen vooral op door hun grote grijze wollige rosetten. Deze slijmstofplanten worden niet veel meer gebruikt, maar zijn wel aan een revival toe
Pepers op het spoor

Pepers op het spoor

Capsicum soorten, zoals Spaanse peper, Paprika en Cayennepeper behoren tot de familie der Solanaceae of Nachtschadefamilie, van oorsprong komen zij uit Mexico, Midden Amerika, West Indië en een groot…
Peterselie, geschiedenis van een gewoon kruid

Peterselie, geschiedenis van een gewoon kruid

Peterselie, overbekend alledaags kruid, maar toch veel meer dan wat saai groen op je deftig restaurantbord. Wie beseft dat ook dit kruid een duizendjarig, boeiend en zelfs wat bevreemdend verleden hee…

Umckaloabo, Zulukruid met geneeskracht

Pelargonium sidoïdes is een geneeskrachtige plant uit Zuidelijk Afrika die traditioneel gebruikt word bij maag en darmproblemen, aandoeningen van de luchtwegen en zelfs bij tuberculose in gebruik gew…
Dodonaeus en zijn Cruyde-boeck

Dodonaeus en zijn Cruyde-boeck

Een geschiedenis van kruiden is natuurlijk ook een geschiedenis van mensen. En in het bijzonder een geschiedenis van al die herboristen, heksen, dokters en apothekers die hun eigen ervaringen en de er…
Bijvoet, een plant met een verleden

Bijvoet, een plant met een verleden

Wie kent hem nog, onze Bijvoet? Armzalig en vergeten, groeit hij langs wegen en op braakliggende terreinen tussen hondenstront, plastic afval en vettige frietzakken. Deze zwerver onder de planten, met…

Gember, vroeger en nu

Gember met de officiële naam Zingiber officinale, is een alom bekende tropische plant, die inheems is in zuidelijk Azië en nu in de meeste tropische landen voorkomt. Het is een vaste plant die 60 to…
In de naam van... Moerasspirea

In de naam van... Moerasspirea

Namen! Namen van mensen, van planten, van dieren. Namen, ze helpen ons om de wereld te ordenen. Met ouder worden begin ik ze steeds makkelijker te vergeten of moet ik zeggen, ze steeds moeilijker te o…

Kalmoes, de geschiedenis van een oude glorie

De Kalmoes, Acorus calamus, is een van ouds bekende geneeskrachtige plant, die in ons land vroeger vrij algemeen aan het water voorkwam maar nu zeer zeldzaam geworden is. Zijn vaderland is waarschijnl…

In de naam van... munt

Akkermunt, pepermunt, polei, groene munt, kruizemunt, Corsicaanse munt, witte munt, wollige munt! En zo kunnen we nog een tijdje doorgaan. De muntnamen en muntsoorten zijn zo uitgebreid dat ze plantku…
Toverhazelaar of Hamamelis

Toverhazelaar of Hamamelis

Hamamelis virginiana L. is een 3 tot 4 meter hoge, zeer dicht vertakte boom of struik uit de Toverhazelaarfamilie. Wanneer in september tot november de bladeren beginnen te verkleuren, ontwikkelen zic…

Valeriaan, vreemde namen en verhalen

De geschreven geschiedenis van Valeriaan begint zoals gewoonlijk bij de beroemde Dioscorides en bij Plinius. Bij hen was hij bekend onder den naam Phou of Phu. Bij de Romeinen werden Phu en Valeriana…
Berk, een boom met veel gezichten

Berk, een boom met veel gezichten

De berk, met de officiële naam Betula is een boom met twee gezichten. Enerzijds is het een frele verschijning met zijn luchtige vertakking en dunne twijgjes. Anderzijds heeft de boom een ontzettend t…

Ginkgo, een oude boom voor nieuwe kwalen

Ginkgo biloba is samen met de Ginsengwortel afkomstig uit de Oude Chinese farmacopee. Samen hebben zij het Westen veroverd als een soort wonderelexir. Maar de Ginkgo-boom heeft een uitzonderlijke gesc…
Linde voor een zoeter leven

Linde voor een zoeter leven

Midden in de nacht, bij volle maan, thuiskomen met de geur van lindebloesem aan de voordeur. Alsof de hemel op aarde is gedaald. Even een moment van eeuwigheid. De dichter Aart van der Leeuw schreef o…

Postelein, een poortje naar gezondheid

Er groeit Postelein in mijn tuin. Een onkruid dat bij ons steeds meer voor komt en dat zich ontpopt tot een gezonde plant. Deze Portulaca oleracea is traditioneel veel gebruikt geweest als wilde sla.…

Hop en zijn medisch verleden

De klimplant Hop, Humulus lupulus hoort samen met Hennep tot de kleine plantenfamilie der Cannabaceae. Deze twee geslachten zijn niet alleen botanisch familie van mekaar, maar bezitten beide ook dezel…
Moerasspirea, onze reumaplant, nuchter bekeken

Moerasspirea, onze reumaplant, nuchter bekeken

Filipendula ulmaria is een overblijvende plant. Het wortelstelsel bestaat uit een dikke, vlak onder de grond kruipende wortelstok, met daaraan dunne uitlopers. De bladeren zijn samengesteld uit vijf p…

Meekrap, kleur- rijk verleden maar ook een toekomst

Rubia tinctorum, een vaste plant uit de Walstrofamilie, is verwant aan ons inheems Kleefkruid. De rode wortel wordt al sinds mensenheugenis overal als verfstof gebruikt. De naam Rubia komt van het Lat…
Hop en bier, een kleine geschiedenis

Hop en bier, een kleine geschiedenis

In het zompig bosje met Els en Wilg ploeter ik door de dampende moerasgrond. Overal omringd door grijpgrage hopscheuten en rasperige bladeren en stengels waan ik mij even in het oerwoud, ver van de be…

Botanica van het verlangen

Gebruiken wij de planten, of gebruiken de planten ons? Dat is de vraag die Michael Pollan zich stelt in zijn boek ‘Botanica van het verlangen’.

Van vergeet-me-nietje tot gebroken hartje

Wist u dat er in het Nederlands bijna 300 volksnamen zijn voor de paardebloem, 280 voor de haagwinde en ruim 170 voorde anjer? Wist u ook dat de paardebloem vaak in verband wordt gebracht met plassen…

Het Traktaat van de kampernoeljes, genaamd duivelsbrood

Het Traktaat van de kampernoeljes, genaamd duivelsbrood is een gedrukte tekst over paddenstoelen die werd opgenomen in een Antwerps kookboek uit 1668. Dit traktaat bestaat uit een uitleg over eetbare…

Wandelenderwijs

Hoewel geen echte wandelgids is dit een boek waarin veel wandelingen worden gemaakt. Bovendien wordt nagedacht over het wandelen zelf, over de verhouding van de mens tot de natuur en het landschap, ov…

Godenspijs of duivelsbrood

Paddenstoelen en zwammen zijn wonderlijke organismen, die een aparte plaats innemen in de natuur. Lange tijd was het onbekend hoe ze groeien en zich verspreiden. In het volksgeloof worden ze meestal i…

Een andere kijk op de kerstster

Heeft zo een modieuze, overgecultiveerde kamerplant als de 'Kerstster' ons nog iets te vertellen? Heeft deze plant nog een natuurlijk leven gehad buiten het plastic potje?
Tabak, ook een kruid?

Tabak, ook een kruid?

Tabak ook een kruid? Nicotiana tabacum is in elk geval een plant en nog wel een Nachtschade-achtige, een familie waar ook beroemde gevaarlijke en beroemde ongevaarlijke planten bijhoren. Beroemde gift…

Nostradamus, geheime geneeskrachtige recepten

Boeken over Nostradamus, de voorspeller, zijn er in overvloed. Maar ken je ook Nostradamus, de dokter en herborist? In het boekje van Allgeier ontmoeten we een andere Michel de Notredame.
Natuur uitschakelen, natuur inschakelen

Natuur uitschakelen, natuur inschakelen

Louis Le Roy schreef in 1973 dit boek als protest tegen de eentonigheid van de moderne stedenbouw die nog wordt versterkt door wat in het planologisch jargon de 'groenvoorziening' heet, rechthoekige,…

Basilicum, heilig of duivels

Hoewel basilicum eeuwenlang een rol speelde in legendes, rituelen en ceremonies, is het tegenwoordig vooral bekend als smakelijk kruid. Is dat een afgang voor een heilig kruid of is de 'hoge' keuken h…
Folklore van wilde planten: Over Duivekervel

Folklore van wilde planten: Over Duivekervel

Als je curieuze, magische en sterke verhalen over wilde planten wil lezen. Of je wil weten wat een 'tuchtig' kruid, een jaag-den-duvel of eertgalle is. Dan is het boek van Philippe Van Wersch mogelijk…