Lepeltje artikelen

Boekrecensie: 'De spionne' van Jean Echenoz

In zijn roman 'De spionne' neemt Jean Echenoz de lezer opnieuw mee naar de wereld van de internationale spionage die ook al het decor vormde van het juweeltje 'Meer', het eerste boek van hem dat in 19…

Boekrecensie: 'De pier stort in' van Mark Haddon

Mark Haddon kreeg in 2003 internationaal erkenning voor zijn roman 'Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht' (The curious incident of the dog in the nighttime). De hoofdpersoon van dit boe…

Boekrecensie: 'Dijk' van H.M. van den Brink

De roman 'Dijk' van H.M. van den Brink is ogenschijnlijk een vrij zakelijk verslag van de band van een man met de collega met wie hij tientallen jaren lang samenwerkte en die nu vertrokken is. Onder d…

Boekrecensie: 'Gelukkig hebben we de foto's nog'

Marcel Langedijk heeft een aangrijpend boek geschreven over de worsteling met het leven van zijn broer Mark. Op het moment dat hij aan zijn verhaal over Mark begint, is Marcel net vader geworden en he…

Boekrecensie: 'Duizend-en-een nachtmerries'

Rodaan Al Galidi publiceerde in 2016 de zeer succesvolle autobiografische roman 'Hoe ik talent voor het leven kreeg', waarin hij vertelde over zijn jarenlange verblijf in een asielzoekerscentrum. Het…

Boekrecensie: 'Gaan, ging, gegaan' van Jenny Erpenbeck

Een net gepensioneerde, zo goed als apolitieke hoogleraar wordt in het Berlijn van de eenentwintigste eeuw vrij abrupt geconfronteerd met een aantal Afrikaanse vluchtelingen en hun verhalen. Hij probe…

Boekrecensie: De psychiater en het meisje van Erik Rozing

Een psychiater in opleiding die vol twijfels zit over zijn geschiktheid voor het vak en zijn leven meer in het algemeen - is zo iemand interessant genoeg als hoofdpersoon van een behoorlijk dikke roma…

Willy Vlautin: popmusicus wordt schrijver

De Amerikaanse schrijver Willy Vlautin volgde niet het gebruikelijke pad naar het auteurschap dat zoveel van zijn collega's kiezen: een taal studeren en docent worden en/of creative writing-cursussen…

Boekrecensie: 'Het smelt' van Lize Spit

Eva, een jonge vrouw uit Brussel, rijdt naar haar geboortedorp met een groot blok ijs in de kofferbak van haar auto. Pas na een aanzienlijk deel van de 480 pagina's van 'Het smelt' van Lize Spit kom j…

Boekrecensie: 'Een klein leven' van Hanya Yanagihara

Na een onschuldig lijkend begin - vier vrienden in New York dromen ervan hun ambities te verwezenlijken - wordt de lezer van 'Een klein leven' steeds verder het levensverhaal van de mysterieuze Jude i…

Boekrecensie: 'Notendop' van Ian McEwan

Het zal je maar gebeuren: je bent een bijna voldragen kind, nog behaaglijk ingebed in de baarmoeder, luttele weken voor je uitgerekende geboortedag. Doordat je moeder veel naar de radio en podcasts lu…

Boekrecensie: 'Gustav en Anton' van Rose Tremain

Twee jongens, Gustav en Anton, leren elkaar kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog op de kleuterschool in een klein Zwitsers stadje kennen. Ze zullen de rest van hun leven vrienden blijven, maar…

Boekrecensie: 'Halleluja' van Annelies Verbeke

Na de prachtige, tragikomische roman 'Dertig dagen', over de hulpvaardige huisschilder Alphonse die vastloopt in de keiharde werkelijkheid van het moderne West-Europa, is van Annelies Verbeke nu de ve…

Boekrecensie: 'Moeders Zondag' van Graham Swift

Het is een mooie voorjaarsdag in maart 1924. Op het Engelse platteland maakt Jane Fairchild, het dienstmeisje van de familie Niven, zich op om een fietstochtje te gaan maken. Ze hoeft die dag namelijk…

Boekrecensie: 'Brood zout wijn' van Vonne van der Meer

Het in 2017 verschenen boek 'Brood zout wijn' van Vonne van der Meer is een verhalenbundel, maar de zeven korte verhalen staan niet helemaal op zichzelf. Soms zien we de hoofdpersoon uit het ene verha…

Boekrecensie: 'Een botsing op het spoor', Joris van Casteren

Voor de meeste mensen zijn aanrijdingen met treinen een verschijnsel waar ze als reiziger incidenteel mee geconfronteerd worden en dat vooral overlast geeft. In de spoorwegberichten verschijnen ze ond…

Boekrecensie: Martin Michael Driessen, 'De pelikaan'

Theaterregisseur en vertaler Martin Michael Driessen debuteerde in 1999 als schrijver met de roman 'Gars' en is sindsdien ook in die hoedanigheid productief gebleken. In november 2017 verscheen zijn r…

Recensie: Tomas Lieske, 'De vrolijke verrijzenis van Arago'

In februari 2018 verscheen de roman 'De vrolijke verrijzenis van Arago' van Tomas Lieske, een zeer productieve schrijver die zowel poëzie als proza schrijft en wiens roman 'Franklin' in 2000 de Libri…

Recensie: 'Spiegel spiegel schouder' van Dorthe Nors

In januari 2018 kwam de roman 'Spiegel spiegel schouder' van de Deense schrijfster Dorthe Nors uit in de Nederlandse vertaling van Edith Koenders. Van Nors was tot dan toe alleen de verhalenbundel 'Ka…