Lin25 artikelen

Uitleg over vaardigheidsscore en grafiek in leerlingrapport
Kinderen op de basisschool maken vele verschillende toetsen, bijvoorbeeld de methodetoetsen; dat zijn de toetsen die bij de methodes zijn bedacht. Niet iedere school gebruikt dezelfde methodes, hierdo…
Waarom eten en verstoppen we eieren met Pasen?
Met Pasen eet het gemiddelde gezin in Nederland een lekker paasei of wat paasbrood. Ze maken paastakken en verstoppen chocolade-eitjes. Een ritueel dat al jarenlang wordt gedaan. Elk kind weet dat je…
Bean Boozled: 'lekker' spel met jelly beans
Durf jij het aan? Hoe vies het ook is, je moet het eigenlijk gewoon hebben gespeeld! Bean Boozled is een spel waarbij er door het draaien van een schijf, een bepaalde jelly bean moet worden gegeten do…
Waar komt het woord 'Kermis' vandaan?
Kermis, een feest waar vele mensen jaarlijks naar uitkijken. Het moment van het jaar waar ze even helemaal kunnen losgaan. Veel drank, dagen achter elkaar feesten en even gek doen in de verschillende…
Hoe reageer je als kinderen met vragen komen over God?
Ongeveer één op de vijf mensen gelooft in God. Zij bekeren zich tot God, gaan naar de kerk, bidden en houden zich aan de tien geboden. De meeste gelovige werden vroeger dan ook door hun ouders gedoo…
Georges Seurat - Kunstschilder
Georges Seurat is een Franse schilder en de grondlegger van het pointillisme, een schilderstijl binnen het impressionisme. Seurat is jarenlang opzoek gegaan naar zijn eigen methode en zijn eigen stijl…
Charlie Charlie Challenge - Wel/niet spelen?
Waarschijnlijk heb je het voorbij zien komen op social media of op tv, het is in mei 2015 namelijk een grote hype: de Charlie Charlie Challenge, ook wel CCC. Kort gezegd is de 'Charlie Charlie game',…
Onderwijsbehoefte (meer)begaafde leerling/plusleerling
Geen enkel kind is precies hetzelfde als een ander kind en ieder kind heeft recht op goed onderwijs, aldus passend onderwijs. Wanneer een kind passend onderwijs krijgt, wordt er voldaan aan de behoeft…
Uitdaging (meer)begaafde/plusleerling: onderzoek laten doen
In een basisschoolklas zitten gemiddeld zo'n 25 leerlingen. Elk kind is uniek en heeft een eigen karakter, eigen talenten en natuurlijk eigen ontwikkelpunten. Voor de zwakkere leerlingen is er extra b…
Mogelijke problemen (meer)begaafde kinderen
Geen enkel kind is precies hetzelfde als een ander kind en ieder kind heeft recht op goed onderwijs, aldus passend onderwijs. Wanneer een kind passend onderwijs krijgt, wordt er voldaan aan de behoeft…
Werkwijzen (meer)begaafde leerlingen/plusleerlingen
Om aan de onderwijsbehoefte van de plusleerlingen/(meer)begaafde leerlingen tegemoet te komen, zijn er een aantal mogelijke werkwijzen. Die werkwijze verschillen van het uitvoeren van een aanpak binne…
Kamergotchi: een hilarische app
Waarschijnlijk heb je het al wel voorbij zien komen op social media of op de tv, het is in de verkiezingstijd van 2017 namelijk een grote hype; de Kamergotchi. Een hilarische applicatie waarbij je een…
Reizigersdiarree: havermout met water, de oplossing!
Bijna iedereen krijgt er in zijn leven wel eens mee te maken: reizigersdiarree. Reizigersdiarree is eigenlijk gewoon diarree, maar dan diarree die je op vakantie krijgt en vaak ook juist doordat je op…
Close reading: lesmethode begrijpend lezen op de basisschool
Close reading is een aanpak om begrijpend lezen in het basisonderwijs meer te integreren met de andere vakken. Daarnaast zorgt het ervoor dat de kinderen op een uitdagende en interactieve manier tot t…
Wat is een DMT? Drie-minuten-toets in het basisonderwijs
In het onderwijs zijn er veel verschillende vaktermen, met vaak hun eigen afkorting. Zo is de DMT ook duidelijk een afkorting die alleen in het onderwijs gebruikt wordt. DMT lijkt een lastige afkortin…
Waarom eten we beschuit met muisjes bij geboorte?
Beschuit met muisjes bij de geboorte van een baby, iets wat wordt beschouwd als heel normaal. Roze of blauwe muisjes en meestal een beschuitje maar ook bekend op een cakeje. Vrijwel elke Nederlander k…Wat is het continurooster en wie geeft hiervoor de doorslag?
Anno 2020 werkt meer dan de helft van de basisscholen met een continurooster, een rooster waarbij de leerlingen ook tussen de middag op school blijven. Van origine gaan kinderen in het basisonderwijs…
De drie instructieprincipes van het taalonderwijs
De Nederlandse taal bestaat uit zo'n 60 miljoen woorden. Natuurlijk kent de mens niet elk woord en zijn er vele woorden die al jaren niet worden gebruikt. Toch zijn er enorm veel woorden die wel worde…
Hoe bereken je de DL, DLE en leerachterstand van een kind?
Voor de leerkrachten die voor de klas staan, zijn de vele termen heel logisch. Voor een stagiaire/invalkracht of een ouder van een leerling van de school is het een groot spinnenweb met woorden. Wanne…
Taalniveaus - Een duidelijke uitleg
De Nederlandse taal bestaat uit enorm veel woorden, letters, klanken en klankstukjes. Elk woord heeft zo zijn eigen spelling. Alle klanken, letters en vele woorden moeten worden aangeboden aan de basi…