Mirjam artikelen

Wat te doen bij een tekenbeet

Een teek is een klein insect dat zich voedt met bloed van dieren of mensen. Teken leven voornamelijk in bossen en struiken. tekenbeten komen veel voor in de periode van maart tot en met november en le…

Wespensteek / insectensteek

Muggen, vlooien, wespen, bijen, mieren, teken en steekvliegen zijn insecten die bijten of steken. Insecten steken uit zelfverdediging of omdat ze zich voeden met menselijk bloed of in het kader van de…

Vitarexia, nieuwste eetstoornis

Vitarexia is het nieuwste eetprobleem van de deze tijd. Het betekent kortweg: tekort aan vitaminen en mineralen in je dagelijkse voeding.

Wat is het humanisme

Het humanisme is geen godsdienst zoals het christendom, jodendom en bijvoorbeeld boeddhisme dat wel zijn. Humanisten geloven namelijk niet in God of een hiernamaals. Ze geloven daarom ook niet, zoals…

Wat te doen bij een bloedneus

Iedereen heeft wel een bloedneus, maar weinigen raadplegen hier een dokter voor. Als het om een moeilijk te stelpen bloedneus gaat, geeft dat soms veel rede tot paniek bij omstanders of familieleden.…

Tepelkloven en borstontsteking

Ben je pas bevallen en geef je borstvoeding? Heb je pijnlijke tepels of borsten. Dan is de kans groot dat je last hebt van tepelkloven of een borstontsteking.
Pil vergeten en morningafterpil

Pil vergeten en morningafterpil

Een pil wordt als vergeten beschouwd als deze meer als 12 uur te laat is ingenomen. Bij het vergeten van één pil is de kans op een zwangerschap minimaal, zelfs als de pil vergeten wordt in de eerste…

Koude- en warmteletsels

Warmte- en koudeletsels komen regelmatig voor. Bedenk maar eens hoevel verschillende manieren brandblaren of brandwonden kunnen ontstaan.
Anorexia nervosa

Anorexia nervosa

Anorexia betekent letterlijk: gebrek aan eetlust door nerveuse oorzaak.De naam klopt niet, omdat anorexia patiënten geen gebrek aan eetlust hebben,bewust proberen hun eetlust en hongergevoel te onder…

Blaasontsteking (urineweginfectie)

Een blaasontsteking is een infectie in de blaas. De klachten die hier bij horen zijn pijn of branderig gevoel bij het plassen, vaker moeten plassen, elke keer maar kleine beetjes plassen en soms zit e…

De sexuele evolutie

Zolang de mens al bestaat wordt er aan sex gedaan. Maar waar de Grieken en de Romeinen vreemdgaan, homoseksualiteit, prostitutie en orgiën normaal vonden, werd in het victoriaanse tijdperk de vrouw l…

Hittegolf eist mensenlevens

Zodra een hittegolf zich aandient trekken veel Nederlanders erop uit. De wegen naar het strand staan vast door de massale toestroom van mensen die een dagje op het strand willen doorbrengen. En de tre…
De fasen van de bevalling

De fasen van de bevalling

Ongeveer 90% van de gevallen begint de bevalling met weeën. 10 % van de bevallingen begint met het breken van de vliezen. Hieronder beschrijf ik de verschillende fases van een bevalling

Hoe inbreken, en hoe voorkom je dat er ingebroken wordt

Een inbreker heeft maximaal 5 minuten nodig om een goede kraak te zetten. Hier een aantal stappen die een inbreker neemt met de acties die je zelf kunt uitvoeren om inbrekers tegen te houden.
Over het bekkenbodem

Over het bekkenbodem

Heb je moeite met naar de wc gaan of ga je juist gemakkelijk of heb je problemen met seks? dan is de kans groot dat je bekkenbodem hier een rol in speelt. Bekkenbodemspier oefeningen kunnen je soms he…
Draagmoederschap in Nederland

Draagmoederschap in Nederland

Draagmoeders willen grof geld verdienen met het illegaal afstaan van kinderen in Nederland. Een klein stukje over draagmoeders de illegale en de legale wijze van het draagmoederschap.
Passie in je relatie

Passie in je relatie

We hebben gemiddeld één keer in de vier dagen seks. Toch wordt er in veel slaapkamers alleen nog maar geslapen. Is het erg als de passie verdwijnt uit je relatie, terwijl die verder prima is?
Waarom gaan vrouwen vreemd

Waarom gaan vrouwen vreemd

Waarom gaan vrouwen vreemd? Zijn ze op zoek naar spanning en sensatie? Ontevreden met de relatie die ze al hebben of gaat het puur om de seks, romantiek of simpel gezegd om de aandacht.
Risico lovers en echte liefde

Risico lovers en echte liefde

Er zijn 6 soorten risicorelaties en die dus niet veel kans van slagen hebben. Let wel, soms is er wel een kans van slagen.
Wat is ivf en icsi

Wat is ivf en icsi

20 jaar geleden werd de eerste baby gebobren die via ivf verwerkt is. Nu 20 jaar later is bevruchting via een reageerbuis één van de normaalste zaak van de wereld. Maar wat is ivf en icsi?

Afgunst en jaloezie

Afgunst! Of het nu het leuke huis van vriendin is of de geweldige baan van de buurvrouw, soms benijden we een ander om diens succes. Maar er heerst een behoorlijk taboe op afgunst dat de meeste mensen…

Het hoe en wat van ademhalen

Wat is de ademhaling nou precies? En hoe komt het, dat als het ademen stopt, het hart dan ook stopt. Wat gebeurt er met de ademhaling als we hoesten, niezen of hikken? Ik heb een aantal feiten over de…

Funtie en werking van het ademhalingsstelsel

De ademhaling maakt het mogelijk de zuurstof uit de lucht in het bloed te brengen en bij de verbranding in de cel gevormde koolstofdioxide ( CO2) uit het bloed te verwijderen. Naast de mogelijkheid om…

Wat te doen bij keelpijn

Iedereen heeft wel eens keelpijn, het komt vaak voor. De meeste mensen met keelpijn hebben last van een virusinfectie en soms een abcteriële infectie. Er is ook een deel van de mensen dat keelpijn he…

Feiten over de penis

Tegenwoordig wensen de meeste mannen een grote penis. maar bij de oude grieken was een kleintje juist het ideaal. Kijk maar naar het beeld van Michelangelo wat hij maakte van David. Zijn penis is slec…

Soorten hoofdpijn

Iedereen heeft wel eens hoofdpijn gehad. Hoofdpijnen zijn er in verschillende vormen met verschillende klachten. Een enkele keer heeft de hoofdpijn een ernstige oorzaak maar vaak is het een onschukdig…

Hoe herken je een kinderziekte

Kinderziektes gaan vaak gepaard met vlekjes. Niet alle kinderziekten zijn ernstig, van sommige ziekten zijn zelfs bijna niks te merken en gaan dan ook vanzelf weer over. Maar hoe weet je welke ziekte…

Wat is een koortslip

Meer als de helft van de inwoners van Nederland is drager van het herpesvirus en krijt 1 keer of vaker per jaar een koortslip. Een koortslip is onschuldig en gaat vanzelf weer over binnen één tot tw…
Geniet van het nu, hoe doe je dat

Geniet van het nu, hoe doe je dat

Dat piekeren en plannen een onderdeel is van je dagelijks leven is niet zo raar als je je bedenkt dat ieder mens zo'n veertig- tot zestigduizend gedachtes per dag hebben. Deze gedachtes gaan altijd ov…

Waarom mannen betalen voor seks

Voor de meeste mannen betekent het niks om een prostituee op te zoeken. En moeten vrouwen zich pas zorgen maken als de man vreemdgaat. De diensten van een prostituee hebben niks met liefde te maken ze…
Koorts bij kinderen

Koorts bij kinderen

Soms denken ouders dat koorts gevaarlijk is of dat hoge koorts duidt op een ernstige ziekte. Dit is meestal niet waar. Vaak zijn ouders toch erg ongerust over de koorts bij hun kind.
Koorts bij volwassenen

Koorts bij volwassenen

Bij koorts is je lichaamstemperatuur gelijk of hoger dan 38 graden, rectaal gemeten. Andere manieren van de temperatuur opmeten zijn minder betrouwbaar. Je hoeft ook niet meerdere keren te temperature…
Wat is dyslexie

Wat is dyslexie

Veel kinderen hebben soms moeite met lezen en schrijven. Als dit steeds erger wordt, of soms op het ene moment wel en op het andere moment niet dan kan er sprake zijn van dyslexie. Maar wat is dyslexi…
Kinderen met oorpijn

Kinderen met oorpijn

Kinderen kunnen erg vaak oorpijn hebben. Oorpijn doet dan ook erg pijn en kinderen kunnen soms niet meer stoppen met huilen. Toch is oorpijn in de meeste gevallen onschuldig en hoeft er zelfs geen art…

Vergiftiging bij kinderen

Je kan op verschillende manieren vergiftigd raken. Via de luchtwegen en longen, denk maar eens aan het inademen van rook, damp of gassen. Via de mond en je kan zelfs vergeiftigd raken door de huid of…

Oorzaken hoesten

Lang niet alle mensen die hoesten hoeven naar een huisarts, toch is het de meest voorkomende reden om een huisarts te bezoeken. De meeste hoestklachten gaan vanzelf binnen één tot drie weken over, z…

Het krijgen van een miskraam

Bij ongeveer 20% van alle zwangerschappen tot zestien weken komt vaginaal bloedverlies voor. Vrouwen zijn dan erg ongerust omdat ze weten dat er een mogelijke miskraam aankomt. Dit maakt ze erg ongeru…

Oorzaken van diarree

Bij diarree is meestal het maag-darm kanaal door een bacterie of virus geinfecteerd. je spreekt dan ook van een buikgriep. Kenmerkend hierbij is dat er meer ontlasting is als voor iemand normaal is en…

Wanneer naar de huisarts met maagpijn

Maagklachten komen vaak voor en zijn in verschillende groepen te verdelen. Vaak gaat het om a-specifieke maagklachten, refluxklachten, ulcusklachten of bijzondere maagproblemen zoals een maagbloeding…

Voorhoofdsholteontsteking/sinusitis

Een sinusitis is in de meeste gevallen een ontsteking van de neusbijholten. De officiële benaming is sinusitis maxillaris ( maxilla = bovenkaak). In de volksmond wordt dit voorhoofdsholteontsteking g…

Decubitis/doorliggen

Bij mensen die geheel of gedeeltelijk bedlegerig zijn kan door bepaalde druk en schuifkrachten doorligwonden ontstaan. Dit zijn vaak lelijke wonden die slecht genezen. Dit komt omdat mensen het groots…

Niet traumatische knieproblemen bij kinderen en adolescenten

Niet traumatische knieproblemen bij kinderen en adolescenten uiten zich vaak in standsafwijkingen of pijnklachten. Standsafwijkingen worden vooral bij jonge kinderen gezien en pijnklachten voornamelij…

Traumatische knieproblemen

Knieklachten zijn na rugklachten de meest voorkomende klachten van het bewegingsapparaat. Knieklachten worden verdeeld in traumatische en niet traumatische knieproblemen. In dit stuk worden de traumat…

Soorten hartkloppingen

Veel mensen hebben wel eens last van hartkloppingen. Dit kan zijn dat het hart heel snel klopt, of juist langzamer, soms ook onregelmatig of het bonkt heel hard in je borstkas. Als deze hartklopingen…

Schema brandwonden

Hier onder een klein schema met een korte beschrijving van een eerste, tweede en een derde graadsverbranding. Hoe je ze kan herkennen en wat je moet doen.

Werking hart en bloedvaten

Hieronder volgt een kleine beschschrijving over de werking van het hart, de bloedomloop en de bloedvaten
De seksuele ontwikkeling van de mens

De seksuele ontwikkeling van de mens

In elke fase van het leven van de mens hoort een stukje seksuele ontwikkeling. Elke fase zijn weer andere dingen die erbij komen kijken, of juist veranderen. Hier onder is de seksuele ontwikkeling van…

Verschillende vormen van vergiftiging

Er zijn verschillende manieren om vergiftigt te raken. Hieronder worden de drie verschillende vormen van vergiftiging in het kort beschreven.

Hoe kun je kleuren zien en wat doet het licht daarbij

Hoe zie je nou eigenlijk de kleuren en wat doet het licht daarbij. Ook in het kort beschreven wat de werking van de pupil is en wat accomoderen is.

Niet meer goed kunnen zien

De ogen zijn in staat lichtprikkels op te vangen en die prikkels in de vorm van impulsen via de oogzenuw naar de hersenen door te sturen. Zo kunnen we zien. Soms word het opvangen van licht en beelden…

Hoe proef je, en wat proef je

Hoe proef je nou? En wat zorgt ervoor dat je het proeft. Hieronder staat besschreven hoe je kunt proeven en wat je neus daarmee te maken heeft.

Anatomie van het oor

Hoe zit het oor inmekaar en hoe werkt het oor. Waardoor kunnen we horen en hoe wordt geluid omgezet. Hieronder een klein stukje anatomie en de werking van het oor beschreven.

Wat is arteriosclerose (aderverkalking)

Arteriosclerose is het voornaamste verouderingsverschijnsel van de slagaders. Het is een verkalking van de slagaders en zou eigenlijk slagaderverkalking moeten heten. Ruim de helft van alle mensen ste…

Wat is een hoge bloeddruk?

Veel mensen hebben last van een hoge bloeddruk. Ze denken dan ook dat het een hartziekte is. Dit is niet waar. Het hebben van een hoge bloeddruk is een risicofactor voor het krijgen van een hart- of v…

Hartaandoening angina pectoris

Bij angina pectoris krijgt een deel van de kransslagader die naar het hart toeloopt onvoldoende zuurstof doordat door een vernauwing de slagader te weinig bloed doorlaat. De vernauwing is vaak het gev…

Acute buikpijn bij kinderen

Acute buikpijn bij kinderen hoeft niet altijd te wijzen op een ziekte of aandoening in de buik. Kinderen kunnen om psychische redenen ook buikpijn hebben. Als het bijvoorbeeld genoeg heeft van zijn/ha…

Buikpijn bij volwassenen jonger dan 40 jaar

Bij volwassenen jonger dan veertig jaar wijst acuut ontstane buikpijn meestal op een ernstige ziekte. De appensicitis ( blinde darm ontsteking komt het meest voor). Hieronder beschrijf ik een aantal e…

Acute buikpijn bij volwassenen boven de veertig jaar

De meest voorkomende oorzaak van acute buikpijn in deze leeftijdsgroep zijn galsteen- en niersteenkolieken. Appendicitis komt bijna niet meer voor boven de veertig jaar. Let wel, het kan dus wel. In d…
Plotseling slecht zien met één oog

Plotseling slecht zien met één oog

Als er plotseling slecht zien optreedt zonder dat er pijn is en het oog er aan de buitenkant heel normaal uitziet is dit vaak een oorzaak van een aderafsluiting in het oog of een netvliesloslating. Di…
Plotselinge heftige pijn in één oog

Plotselinge heftige pijn in één oog

Plotseling heftige pijn in één oog wijst meestal op een ernstige oogziekte, en moet dan ook met spoed gezien worden door een huisarts. Dit geldt helemaal als met dat oog ook slecht gezien wordt. De…

Plotseling onwel na een wespensteek

Iedereen wordt wel eens gestoken door een wesp. Bij de meeste mensen geeft het alleen een lokale reactie zoals zwelling, pijn en jeuk. Maar reageert iemand wel heel erg allergische op een wespensteek.…

Bewusteloosheid

De hersenen zorgen voor een helder bewustwijn. Als dit te kort schiet door bijvoorbeeld tekort aan zuurstof of glucose, kunnen de hersencellen niet goed functioneren en kan er een bewusteloosheid onts…

Wanneer een tetanusvaccinatie

Een bloedende wond moet natuurlijk altijd goed schoongemaakt worden. Verder moet er bekeken worden hoe diep de wond is en of het nodig is dat iemand gevaccineerd wordt. Maar wat is tetanus precies en…
Kraamvrouwen met koorts

Kraamvrouwen met koorts

De eerste tien dagen na de bevalling heten de kraamperiode. De vrouw is nog erg moe van alle doorgemaakte emoties, geboorte en bloedverlies. Wondjes in het baringskanaal zijn aan het genezen en de baa…
Vaginale afscheiding

Vaginale afscheiding

Iedere vrouw in de vruchtbare periode heeft afscheiding. Het zou niet normaal zijn als een vrouw in haar vruchtbare jaren geen afscheding zou hebben. Wel is het zo dat de ene vrouw meer afscheiding ka…
Het ontstoken oog

Het ontstoken oog

Veel mensen hebben wel eens last gehad van één of twee ontstoken ogen. Deze aandoening wordt conjunctivitis genoemd en is onschuldig.
De griep (influenza)

De griep (influenza)

Officieel heet de griep "Influenza". Bij griep is er sprake van een luchtweginfectie die veroorzaakt wordt door het influenza virus. Er zijn verschillende soorten influenze virussen, daarom moet ieman…

Aambeien zijn vervelend

Er zijn veel mensen die last hebben van aambeien. Hieronder wordt beschreven wat aambeien zijn, waar ze zitten en hoe u ze kan verwijderen. Soms lukt dit zelf, of soms moet u het door een arts laten d…
Blindedarmontsteking

Blindedarmontsteking

Een blindedarmontsteking is een ontsteking van het aanhangsel, ook wel appendix genoemd, van de dikke darm. Dit aanhangsel bevindt zich op de plek waar de dunne darm over gaat in de dikke darm. Deze z…
Een SOA, chlamydia

Een SOA, chlamydia

De meesten weten wel dat vrijen veilig moet gebeuren. Maar soms schiet het er toch tussendoor. Hieronder beschrijf ik chalmydia als geslachtsziekte. Met name omdat chamydia lange tijd ongemerkt in het…
Hoe zit het vrouwelijke orgasme in elkaar

Hoe zit het vrouwelijke orgasme in elkaar

Hoe zit het vrouwelijke orgasme nu eigenlijk inmekaar? Welke lichamelijke veranderingen vinden plaats in het lichaam van de vrouw als ze opgewonden raakt en klaarkomt.
Pijn bij het vrijen

Pijn bij het vrijen

Pijn bij het vrijen is voor veel vrouwen een bekend verschijnsel. Niet iedereen heeft er last van. Maar toch zijn er een aantal vrouwen die hier regelmatig last van hebben. Hierdoor wordt het moeilijk…

Wat is een maagzweer

Soms kan er in het slijmvlies van de maag een soort wondje ontstaan. Dit is een maagzweer. Meestal zit de maagzweer net buiten de maag, in het begin van de twaalfvingere darm. Dit wordt wel een maagzw…
Wat zijn erectieproblemen

Wat zijn erectieproblemen

Een stijve penis noemen we een erectie. Soms wil de penis niet of niet helemaal stijf worden tijdens het vrijen. Dit hoeft niet altijd een probleem te zijn, maar als het vaker voorkomt, kan dit voor d…
Vaginale schimmelinfectie

Vaginale schimmelinfectie

Een vaginale schimmelinfectie wordt ook wel een candida infectie genoemd. Er leven schimmels en bacteriën in de vagina, dit is heel normaal. Normaal leven deze schimmels en bacteriën in een natuurli…
Wat is kinkhoest

Wat is kinkhoest

Kinkhoest geeft langdrurige en heftige hoestbuien. Het is een ziekte van de bovenste luchtwegen. Zowel volwassenen en kinderen kunnen deze ziekte krijgen.
Koortsstuipen bij kinderen

Koortsstuipen bij kinderen

Een koortsstuip is plotselinge heftige schokken en trekkingen in het lichaam van een kind. Dit wordt veroorzaakt door het snel oplopen van de koort. Het kan voorkomen dat het kind dan ook even stopt m…
Klachten tijdens de zwangerschap

Klachten tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent, brengt dat veel veranderingen met zich mee. Zowel lichamelijk als geestelijk. Sommige vrouwen krijgen last van allerlei zwangerschapskwaaltjes, anderen voelen zich beter dan ooit.…
Vaccinatie tegen baarmoederhalskanker

Vaccinatie tegen baarmoederhalskanker

In Nederland worden meisjes vanaf twaalf jaar ingeënt tegen baarmoederhalskanker. De vaccinatie bestaat uit 3 prikken. Na deze drie prikken is het niet zo dat je dan geen baarmoederhalskanker meer ka…
Obstipatie (verstopping) bij kinderen

Obstipatie (verstopping) bij kinderen

In de dikke darm wordt de ontlasting ingedikt totdat het kind aandrang krijgt om te poepen. Als het kind last heeft van obstipatie (verstopping) dan blijft de ontlasting te lang in de dikke darm. Hier…
Neus- en bijholteontsteking

Neus- en bijholteontsteking

Links en rechts van de neus, zitten de bijholten. De bovenkant van de bijholten komen tot aan de oogkassen en vlak onder de bijholten beginnen de wortels van de tanden. Via een kleine opening staan de…
Het maken van een baarmoederhals uitstrijkje

Het maken van een baarmoederhals uitstrijkje

Vrouwen in de leeftijd van dertig tot zestig jaar worden elke vijf jaar ogperoepen door hun huisarts voor het maken van een baarmoederhalsuitstrijkje. Hieruit kan men opmaken of er afwijkende cellen t…
Diarree bij kinderen

Diarree bij kinderen

We spreken pas van diarree als de ontlasting waterig en dun is en vaker per dag komt dan dat u gewend bent bij uw kind. Bij baby's komt diarree wat vaker voor.

Wat is Q koorts

Q-koorts komt voornamelijk voor in het Zuiden van Nederland. Mensen kunnen via dieren besmet raken met deze bacterie. Mensen kunnen elkaar niet besmetten met de bacterie. Voor veel mensen is Q-koorts…

Wat zijn Waterpokken

Bijna alle kinderen krijgen waterpokken. Meestal gebeurd dit in de winter of vroeg in de lente. In bijna alle gevallen krijgen kinderen geen tweede keer de waterpokken. In zeer zeldzame gevallen krijg…
Je 6 liefdeshormonen, en zo maak je steeds weer nieuwe aan

Je 6 liefdeshormonen, en zo maak je steeds weer nieuwe aan

Dankzij adrenaline, dopamine en fenylethylamine voel je euforisch en gelukkig op momenten dat je stapelverliefd bent. Endorfine, oxytocine en vasopressine zorgen voor een langdurig gevoel van geluk. I…
Wat is een shock en hoe verleen je eerste hulp

Wat is een shock en hoe verleen je eerste hulp

Een shock is voor de meeste mensen een heel ingrijpend iets. Het is vaak een situatie van leven of dood. Veel mensen weten niet precies wat een shock is, hoe je het herkent of hoe je moet handelen. hi…

Acute duizeligheid

Bij duizeligheid heb je het gevoel dat je uit evenwicht bent ten opzichte van je omgeving. Het evenwicht wordt geregeld door het evenwichtsorgaan dat binnen in je oor zit en vanuit de hersenen. Je kan…

Wat is heesheid

Heesheid is een stoornis van het stemgeluid. De meeste mensen zijn ooit al eens hees geweest. Maar wat is heesheid nou precies en hoe wordt het veroorzaakt? En vervolgens een paar adviezen die je kan…
Grote penis, kleine penis, dunne penis?

Grote penis, kleine penis, dunne penis?

Er zijn veel jongens in de puberteit die erg onzeker zijn over hun geslachtsdeel. Ze ontdekken dat het bij andere jongens er heel anders uitziet. Hier een aantal leuke en intrerresante weetjes over de…
Vrouwen zijn moeilijk

Vrouwen zijn moeilijk

Het schijnt dat tegenwoordig vrouwen mannen helemaal in verwarring brengen. Dit komt omdat vrouwen veel te veel van ze willen. Ga maar na. De ideale man is betrouwbaar, lief, teder, absoluut niet saai…