Mvg2011 artikelen

Groepsvorming bij dieren

Groepsvorming bij dieren

Sommige dieren leven alleen( solitair) en komen dus alleen bij elkaar om te paren. Anderen vormen groepen en leven langer bij elkaar. Alle groepen hebben ook nog eens een afwisselende grootte. Bij ied…
Communicatie bij dieren

Communicatie bij dieren

Communicatie is het overbrengen van informatie (gegevens) met een betekenis waarbij er voordeel ontstaat voor dieren in relatie met elkaar. Er bestaan verschillende soorten van communicatie. de meeste…
Camouflage bij dieren

Camouflage bij dieren

Sommige dieren hebben een pantser of een of ander fysiek wapen en gaan het gevecht aan met de aanvaller maar een zwak dier moet zich op een of andere manier onopvallend maken
De libel en waterjuffer

De libel en waterjuffer

Van de meer dan 5000 soorten libellen en waterjuffers die er bestaan zijn er maar 69 waargenomen in België en 74 in Nederland. Aan de hand van hun twee paar stevige vleugels, lange slanke lijf, hun g…
De vuursalamander

De vuursalamander

Veel kans is er niet om dit diertje te zien maar misschien komt hij na een onweer uit zijn schuilplaats van bladeren, stenen of mos om te genieten van het frisse water. Vooral in beukenbossen in het z…
De vervuiling (lucht,bodem,water)

De vervuiling (lucht,bodem,water)

De laatste tientallen jaren doet de vervuiling van ons milieu voor heel wat alarmbellen gaan . Niet alleen voor het milieu is dit een ramp maar ook voor de mensen, alleen al in België sterven jaarlij…
School doorheen de tijd

School doorheen de tijd

Hoe raar het ook klink maar het woord school komt van het Grieks en betekent " vrije tijd". Je moest om naar school te gaan tijd hebben. De meeste kinderen begonnen gewoon te werken bij hun ouders in…
Wonen in de prehistorie

Wonen in de prehistorie

Door al de eeuwen heen zijn natuurlijk ook de woonvormen geëvolueerd. In de eerste stadia van woonvormen vestigden de Neanderthalers zich in grotten of hutten die vaak gemaakt waren van beenderen en…
Koningshuis van België

Koningshuis van België

België is de enige erfelijke constitutionele volksmonarchie in de wereld met aan het hoofd de koning der Belgen ( huidige is Albert II). Dankzij deze constitutionele volksmonarchie kan de koning niet…
Begrafenis in verschillende culturen

Begrafenis in verschillende culturen

De dood werd altijd anders voorgesteld. Het hing af van de tijd waarin je leefde en de cultuur maar ook religie heeft veel met de dood te maken. Soms is een begrafenis een heel feest waar gedans wordt…
De rap (muziekstijl)

De rap (muziekstijl)

Rap is eigenlijk een woord dat afkomstig is uit de 2 Engelse woorden Rythm And Poem. Volgens de definitie is het een tekst in rijm die op ritmische muziek wordt uitgesproken. Rap is ondertussen zo bek…
Het gehoor (de zintuigen)

Het gehoor (de zintuigen)

Dankzij geluidsgolven die onze hersenen opvangen en omzetten kunnen we horen. Het orgaan dat we gebruiken om te horen is het oor. Het gehoor is het belangrijkste orgaan om te communiceren met gelijkso…
De smaakzin (zintuigen)

De smaakzin (zintuigen)

Ook de smaakzin behoort net zoals horen,ruiken,zien en de tastzin tot de 5 zintuigen. Wij kunnen smaken waarnemen door middel van smaakpapillen die op onze tong liggen.
De grotten (en druipstenen)

De grotten (en druipstenen)

Grotten vormen al decennia lang voor een spektakel en mysterie. Het zijn plaatsen die met hun ingewikkelde rotsformatie,spelonken,druipstenen, nauwe gangetjes,... overkomen als allemaal verschillende…

De rog, echte roggen

Roggen zijn familie van de haai omdat ze net zoals hen een lichaam van kraakbeen hebben. De meeste roggen zal je terug vinden op de bodem. Met hun grote borst vinnen waarmee ze golvende bewegingen mak…
De reuk (zintuigen)

De reuk (zintuigen)

De neus, het uitsteeksel van het hoofd en het eerste deel van onze luchtwegen. De neus zorgt niet alleen voor het verwarmen en zuiveren van de lucht die we inademen maar ook dat we geuren kunnen waarn…
De tastzin (zintuigen)

De tastzin (zintuigen)

De tastzin behoort net zoals ruiken,zien,horen en proeven tot de zintuigen. Het tasten of voelen is mogelijk dankzij kleine cellen die in onze huid zitten. Door aanraking ontstaan er prikkels die naar…
Het zicht (de zintuigen)

Het zicht (de zintuigen)

Zien kunnen we uitleggen als het waarnemen van beelden. Deze beelden zien we met onze ogen. Het oog is eigenlijk een zeer kwetsbaar orgaan dat wordt beschermd door de oogkas, ooglid, wimpers en wenkbr…

De ijsvogel (Alcedo Atthis)

Iedereen kan de ijsvogel we herkennen aan zijn opvallend gekleurde vleugels. Toch zijn er maar weinig mensen die dit diertje hebben gezien. Dit kom waarschijnlijk omdat het een zeer schuchter en snel…
De kleding van de Bourgondiërs

De kleding van de Bourgondiërs

De Bourgondiërs waren een volk die oorspronkelijk woonden in Scandinavië. Hun naam is ontleend van het Deense eiland Bornholm waar ze woonachtig waren. In de 14de eeuw rond 1369 bestuurde ze onze ge…
Kenmerken van kunststijlen

Kenmerken van kunststijlen

Als je op vakantie bent ga je wel eens een stadje bezoeken. Iedere keer weer is het dat ene gebouw dat zorgt voor het charme van een stad. Met deze korte kenmerken kan je je een amateur kunstkenner wa…
Kristallen schedels

Kristallen schedels

Er zijn weinig vondsten die zoveel commotie hebben veroorzaakt als de zogenaamde 'kristallen schedels'. Deze doodshoofden of gezichtsmaskers werden vervaardigd uit bergkristal (soms kwarts). Jaren lan…
Vrije wil (Mill en Plato)

Vrije wil (Mill en Plato)

Het is niet gemakkelijk om een exacte definitie over vrije wil te formuleren. Strikt genomen zijn er evenveel definities als dat er filosofen zijn. In de volgende tekst kan u de visie van John Stuart…
Maria ten hemelopneming van Rubens

Maria ten hemelopneming van Rubens

Johannes del Rio, deken van het kapittel gaf de opdracht aan Pieter Paul Rubens in 1619 om een schilderij te ontwerpen voor het altaar. Pas in 1625-1626 was de Maria ten hemelopneming klaar. De levend…
Tegenstelling tijdens de Belgische revolutie

Tegenstelling tijdens de Belgische revolutie

Zoals bijna iedere revolutie ontstaan die door tegenstellingen op heel wat vlakken. Zo ook de Belgische revolutie die zich wil afscheuren van het protestante Nederland. Maar toch blijft België nog he…
De ideale mens: Zelfkennis

De ideale mens: Zelfkennis

Zelfkennis of intra-persoonlijke intelligentie is het vermogen om te begrijpen waarom ons lichaam en geest reageren op prikkels. Het is de zoektocht van de bron op een reactie. Hieronder vind je enkel…
Retorica: de kunst van welsprekendheid en overtuiging

Retorica: de kunst van welsprekendheid en overtuiging

Je bent op weg met je vrouw naar een restaurant. Plotseling staat een man met een enorme bos rozen voor je neus. "Kijk meneer, een prachtige roos voor jou prachtige vrouw". Vereerd door het compliment…