Rieja artikelen

Tijm is een geurig kruid om te gebruiken als keukenkruid
Tijm is een heerlijk geurend kruid. Een potje tijm is simpelweg te koop bij de supermarkt, de biowinkel of bij de groentenboer. In de keuken voor de vensterbank, doet de plant het prima. Handig om met…
Grote sneeuwroem versus kleine sneeuwroem
De sneeuwroem is een voorjaarsbloeier en stinsenplant. Een prachtig blauw bloempje met bolletjes die verwilderen en maken dat in het vroege voorjaar, hele stukken bosgrond bij landgoederen en kastelen…
De holwortel of 'kippetjes op een stok' en een lang spoor
De holwortel is een vroege lentebloeier. In maart/april kleuren grote stukken bosgrond rozerood van de holwortel, met af en toe een witte bloem ertussen. Mooi groen/blauwig blad bedekt de bodem met tu…
Vingerhelmbloem of voorjaarshelmbloem
De vingerhelmbloem kleurt in het voorjaar (maart-april) hele gebieden in o.a. stinsentuinen, hellingen van hellingbossen en beschaduwde zeeduinen, paars-roze tot lila van kleur. Daarom werd de vingerh…
Föhnwind en föhn- of lenswolken in Nederland
Een föhnwind in Nederland is een warme, droge zuidenwind die in een paar uur tijd de temperatuur omhoog brengt met 10 graden of meer. Een föhnwind ontstaat uit vochtige lucht die over bergtoppen of…
Orchidee het venusschoentje (Paphiopedilum gratrixianum)
Het venusschoentje is de benaming voor meerdere orchideeën waaronder de orchidee Paphiopedilum gratrixianum. Het venusschoentje Paphiopedilum gratrixianum heeft één prachtige bloem aan de top van e…
De vaste plant Gypsophila paniculata of pluimgipskruid
Gipskruid is een sierlijke plant met veel kleine witte bloemetjes die door hun bloeiwijze een bijzondere schoonheid geven aan de plant. Gipskruid komt voor als een vaste of eenjarige plant in Nederlan…
Een meteo-tsunami in Nederland is een vloedgolf
In Nederland is er af en toe sprake van een soort meteo-tsunami: een hogere vloedgolf dan de gemiddelde vloedhoogte. De hoge vloedgolf of meteo-tsunami zet de stranden onder water en sleurt vervolgens…
Lichtenvoorde en het voormalige kasteel
Lichtenvoorde of Lechtnvoorde ligt in de gemeente Oost Gelre in de Achterhoek (Gelderland). In de dertiende eeuw liet Gieselbert van Bronckhorst een kasteel of waterburcht bouwen bij een doorwaadbare…
Dreigende vroeggeboorte. Help, de baby wil komen!
Bij een wee trekt de baarmoeder samen. Die samentrekking zorgt ervoor om tot de uiteindelijke bevalling te komen. Voor de bevalling begint zijn vrouwen gemiddeld 37 tot 42 weken zwanger. Ook voor de 3…
De Dendrobium of bamboeorchidee heeft een tros met bloemen
De Dendrobium nobile of bamboeorchidee, is een van de grootste geslachten van de familie van de orchideeën. De Dendrobium nobile ontwikkelt de bloemen op de dikke stengel (bulb) net onder de oksel va…
Helleborus (kerstroos en lenteroos): bloemen in de winter
In de wintermaanden staan de uitgebloeide zomerbloemen er dor en dood bij in de bloemperken. De zaden zijn voedsel voor de wintervogels en het herfstblad ligt er nog om de wortels van de vaste planten…
Modern wonen op een landelijk gelegen knooperf
Bij agrarische erven in het landelijk gebied staan veel stallen en kassen leeg. Lege, ontsierende stallen in het buitengebied mogen gesloopt worden en geven ruimte om nieuwe woningen te bouwen. Meerde…
Het tuinkersonderzoek door studenten en wetenschappers
Vijf Deense brugklassers toonden in 2013 aan dat tuinkerszaden niet ontkiemden onder invloed van wifistraling. De studenten deden met de tuinkerszaden een experiment als onderdeel van een nationale we…
De vestingstad Bredevoort en de verschillende bouwwerken
Bredevoort (Nedersaksisch: Brevoort) ligt in de gemeente Aalten in de Gelderse Achterhoek. Bredevoort is sinds 1615 een vestingstad, een stad met verdedigingswerken om de vijand te kunnen verslaan. De…
De kievitsbloem met een gespikkeld uiterlijk
In het voorjaar bloeit de kievitsbloem of Hollandse tulp. Een bolgewas waar, na jaren wachten, een mooi gespikkelde bloem uitkomt. De bloem in knop heeft een gespikkeld uiterlijk en lijkt op een kievi…
Het beleg van Groenlo in het verleden en de sporen van nu
Groenlo (Grolle of Grol) is een stad in de Achterhoek (Gelderland) en in de gemeente Oost Gelre. De naam Groenlo is ontstaan in de zevende eeuw en refereert waarschijnlijk naar een groen bos (Groñi-l…
Het geluid van de groene struiksprinkhaan hoor je bijna niet
Wie sprinkhaan zegt denkt al gauw aan miljoenen sprinkhanen die in korte tijd hele oogsten kunnen verslinden. Niet alleen in de landen als Afrika en Egypte, ook in Rusland kent men dit fenomeen. Onder…
Amerikaanse tulpenboom of Liriodendron tulipifera
De Liriodendron tulipifera en de Magnolia soulangeana (gewone magnolia) worden beide de tulpenboom genoemd. Het zijn verschillende bomen met dezelfde naam. In Nederland wordt de gewone magnolia vaak t…
Help! Waarom zijn er molshopen in de tuin en in het gras?
De mol is een zoogdier en een prachtig dier om te zien met zijn glanzend zwarte vacht, spitse roze snuit en zijn korte voorpoten met vingers en nagels die enigszins lijken op een mensenhand. Een mol l…
Het groot kaasjeskruid of Malva in de tuin of in het wild
Groot kaasjeskruid (Malva sylvestris) is een tuinplant maar is ook te vinden in het wild. In bermen, ruigte en akkers waar het zaad uit de splitvrucht waarschijnlijk spontaan uit tuinen is ontsnapt. Z…
Klein hoefblad, een vroege voorjaarsbloeier
Als een vrolijke bos bloemen kunnen we vroeg in het voorjaar het klein hoefblad aantreffen. Vele felgele bloemen als kleine zonnetjes kondigen de lente aan. Klein hoefblad is een van de eerste voorjaa…
De maan en de maanfases of schijngestalten
Een maan is een hemellichaam dat om een planeet draait. Onze maan (een planeet) draait om de planeet aarde en de aarde draait om de zon (de zon is een ster in het planetenstelsel). Alleen sterren geve…
Esdorp Aalten (GLD): ontstaansgeschiedenis en monumenten
Aalten is een esdorp en de grootste plaats van de gemeente Aalten in het oosten van Gelderland vlak tegen de Duitse grens. Onder de gemeente Aalten vallen naast Aalten de stad Bredevoort en de dorpen…
De maan en zijn andere kleuren en namen
De maan draait om de aarde en wordt verlicht door de zon. Niet altijd zien we de maan omdat vanaf de aarde gezien de maan niet altijd helemaal door de zon beschenen wordt. De volle maan kennen we alle…
Help, mijn baby huilt zoveel door darmkrampjes
Als ouder(s) doe je alles om je baby te beschermen. Een baby maakt pijn en/of ongemak kenbaar door te huilen. De baby geeft aan door te huilen dat het etenstijd is, dat de volle luier vervangen moet w…
De Bekkendelle in het Nationaal Landschap Winterswijk
De naam Bekendelle is afkomstig van Bek-en-Delle (Beek en Dal). In het Achterhoeks ook wel Bekkendelle genoemd. De Bekendelle is een natuurgebied in Winterswijk (Woold). De beek Boven-Slinge meandert…
Zonnebloempitten en vogels in de winter
Wie in het voorjaar zonnebloempitten in de tuin zaait kan in de zomer genieten van deze pareltjes. Hoog of laag, rood of geel is de keus die de zaaier maakt. Eind van de zomer zijn ze uitgebloeid. Het…
Edelherten burlen om een vrouwtje te versieren
Wandelen op de Hoge Veluwe in augustus kan tot 21.00 uur. Lekker rustig en genietend van de stilte en rust, is het plots een herrie van jewelste. Een oorverdovend, monsterachtig, diep en rauw keelgelu…
De biguttulus-groep onder de veldsprinkhanen
De Chorthippus biguttulus-group of biguttulus-groep is een verzamelnaam voor drie soorten sprinkhanen die horen bij het geslacht Chorthippus. Het zijn de ratelaar (Chorthippus biguttulus), de bruine s…
Een zomer- en winterhotel voor insecten
Een insectenhotel is een plek voor insecten gemaakt door mensenhanden. Insecten als solitaire bijen, wespen en hommels die niet als volk bij elkaar leven zoals de honingbij wel doet. Vlinders, parasit…
Winterswijk wordt aan drie zijden omgeven met Duitsland
Winterswijk (dialect Wenters of Wenterswiek) ligt in Oost-Nederland in de Achterhoek tegen de Duitse grens. De gemeente Winterswijk heeft negen buurtschappen. Naast Winterswijk zijn dat Meddo, Huppel,…
Nieuwe aardappelen, een delicatesse!
Nieuwe aardappelen zijn de eerste aardappelen van het land, in het voorjaar. Ze hebben een fijne smaak en een heel dunne schil. Die dunne schil hebben ze omdat ze niet te lang in de grond gehouden wor…
Valkruid of Arnica montana is geneeskrachtig
Het homeopatische middel Arnicazalf is bij velen een standaard tube in de eerste hulpdoos. Arnicazalf kan na een val helpen kneuzingen en verstuikingen te voorkomen of te verzachten. Arnicazalf, -tinc…
Een verschil tussen mannelijke en vrouwelijke energie
Het verschil tussen een man en een vrouw is meestal zichtbaar. Zichtbaar bij de geboorte en bepaalt of er blauwe muisjes gekocht moeten worden, of roze. Dát is een jongen en dát is een meisje! Hij w…
Hoe herken je de beelddenker op school en later
Kleuters die in beelden denken missen het taalbesef. Leidsters laten het kind vaak nog een jaartje langer kleuteren. Uit onwetendheid van beelddenken en uit liefde voor de kleuter. Groep drie is het j…
Twee soorten penseelkevers die veel op elkaar lijken
De penseelkever is een kever met veel oranje/gele en witte beharing, gele dekvleugels met zwarte stippen en banden. De penseelkever lijkt met deze kleuren op een hommel of wesp, om de vijand op het ve…
De hartbladzonnebloem is een stralende lentebloeier
De hartbladzonnebloem (of voorjaarszonnebloem) wordt in Nederland en België veel als sierplant aangeplant in tuinen en bloeit in het voorjaar. De wilde plant is een stinsenplant én een sierplant en…
Strijklicht en andere soorten, een genot voor fotografen
De zon is net op. De lage lichtbundels vallen ten westen op de bomen. In de herfst staan de bomen in herfsttooi en de zonnebundels geven dan ook een gouden gloed. Eventjes de gouden gloed van een Indi…
Kluifzwammen lijken een bot maar zijn paddenstoelen
Het herfstbos staat vol met vruchtlichamen van schimmels. De paddenstoelen. Mét steel en zonder steel. Paddenstoelen met grote hoeden aan de bomen en op rottend hout, op dropjes lijkende houtzwammen.…
Van vlasstengels in vlaskolken tot linnen voor kleding
De lange vezels van de vlasplant zijn geschikt voor de kledingindustrie. De zaden van de vlasplant zijn geschikt om lijnolie uit te halen. Ongeveer acht eeuwen terug werd de vlasplant geteeld en handm…
Vogels tikken herhaaldellijk tegen de ruiten
Tuinvogels vliegen soms met een knal tegen het raam van de woonkamer aan. Versuft zie je ze dan op het terras liggen. Vaak moeten ze even bijkomen om vervolgens hun weg te vervolgen. Er zijn ook vogel…
De witte wieven in Zwiep, een levende legende
Wieven is het Oost Nederlands dialect (scheld)woord voor vrouwen. Het is de naam voor een vrouwenfiguur die in sagen en sprookjes voorkomen. Witte wieven zijn soms goedaardig maar vaak ook kwaadaardig…
De Lathyrus odoratus of siererwt heeft een heerlijke geur
De Nederlandse namen voor de Lathyrus zijn siererwt, geurerwt of pronkerwt. Een prachtige eenjarige plant die in de zomer met sierlijke bloemen, heerlijk geurend staat te pronken. De siererwt is een k…
Wat zeggen de wolken, wordt het mooi weer of komen er buien?
De vorm, de hoogte en de kleur van wolken zeggen veel. Dreigende zwarte wolken of mooie witte wolkjes. Wolken tot op de grond of helemaal geen wolken. Wolken met uiers of wolken als veren. Komt er reg…
Gekleurde wortels en de oranje wortel uit de moestuin
De oranje wortel is een gezonde groente en is gekweekt van een gekleurde wortel uit Azië. De wortel is ideaal voor verschillende lichaamsdelen en ideaal als snack tussendoor, niet alleen wanneer er g…
Muggensoorten en muggen die in de winter steken
Wanneer in de zomer de deur opent staat dan schreeuw je al gauw: “deur dicht, de muggen komen binnen”. De muggen die je ‘s nachts uit de slaap houden met hun gezoem en akelige geprik. De mug die…
De blauwe anemoon in Nederland en België
Onder de nog kale takken komt een zee van blauw tevoorschijn. Een vrolijke en blauwe voorjaarbloeier bloeit. De blauwe anemoon. Blauwe bloemen met een geel hartje. Niet de witte bloemen van de bosanem…
De flessenplant of Jatropha podagrica met prachtige bloemen
De flessenplant of Jatropha podagrica is een populaire kamerplant die heel lang kan bloeien met vuurrode schermbloemen. Schermbloemen die lijken op vuurrood koraal. De oorsprong van de plant ligt in d…
Sperziebonen zijn gezond en lekker
De lange, dunne en groene haricots verts zijn sperziebonen en vallen onder de stambonen. Mooi lang, groen en heerlijk om ze vers te plukken, te pitten en ’s avonds te eten. Boterzacht, jong, lekker…
Van rolwolk tot valwind en windstoten
Wind is een gevolg van verschillen in luchtdruk. Een gebied met een hoge luchtdruk en een gebied met een lage luchtdruk geeft wind. De lucht gaat zich verplaatsen. Hoe groter de verschillen, hoe harde…
Tuinvogels bijvoeren in de winter
Zodra het kouder wordt in de herfst gaan de vogels op zoek naar een plek om de wintermaanden door te brengen en bezoeken de tuin waar wat te halen valt. Dit is hét moment om aan te geven dat vogels w…
Wat is een elektromagnetisch veld of straling?
Een elektromagnetisch veld is de voortplanting van elektrisch- en magnetische trillingen (golven) door het universum of ruimte. Licht maakt o.a. gebruik van elektromagnetische velden. Licht als de nat…
De slanke sleutelbloem in het wild of gekweekt
De slanke sleutelbloem of Prímula elátior hoort bij de sleutelbloemfamilie of primulaceae. Het is een statige plant met een lange steel en een tros zachtgele bloemen. In Nederland kunnen we de plant…
De schoonheid van de geboorte van een libel
De libellen (of ongelijkvleugeligen) horen bij de familie van de insecten. Libellen zijn zelfs de grootste insecten van Europa. Ze hebben twee paar prachtige vleugels. Doorzichtige en rijk geaderde vl…
De meteorologische herfst en de astronomische herfst
De herfst is een van de vier seizoenen die we kennen in Nederland. Kenmerkend voor de herfst zijn de prachtig gekleurde herfstbladeren. Bomen vol met rode, gele en oranje bladeren. Door het zonlicht b…
De rode eekhoorn in Nederland het jaar door
In Nederland is het meestal de rode eekhoorn wanneer je een eekhoorn ziet. De eekhoorn heeft een staart die bijna zolang is als het hele diertje. Een staart die voor het evenwicht zorgt maar ook als �…Natuurlijke en kunstmatige elektromagnetische velden
Ons lichaam bestaat voor ongeveer 65% uit water, dat weten we allemaal. Niet zo algemeen bekend, is dat ons lichaam in het hoofd vele kleine magneten bezit. Natuurlijke elektromagnetische velden spele…
Mispels zijn eetbaar wanneer ze er rot uitzien
Een mispel is de vrucht van een mispelboom. Het is een roodbruine, bolvormige vrucht van 2 tot 3,5 centimeter groot. Heel opvallend aan de mispel is de grote kroon met vijf kelkslippen. De oogst kan b…
Baas in eigen buik betekent dat een vrouw ook rechten heeft
Rond 1970 veranderen heel langzaam de opvattingen over de rol en de inhoud van het moederschap in Nederland ten opzichte van de jaren daarvoor. De vrouw moet baas zijn over haar eigen buik. Gelijke re…
De moeder kan langzaam een band opbouwen met haar baby
De moeder met een open oor en oog voor de noden van haar kind. De moeder die onvoorwaardelijk van haar kind(eren) houdt. Ook in moeilijke situaties. De moeder die het kind in de waarde laat. Die het m…
De horrorwinter of de Siberische beer uit het oosten
Wat gaat de aankomende winter brengen. Komt de wind uit het oosten en krijgen we een koude poollucht uit Siberië, de zogeheten Siberische beer? Dan kan er veel, heel veel sneeuw vallen. Een winter di…
Taart en cup-cakes maken van frituurvet voor de vogels
Heel leuk om zelf te maken zijn de vogeltaarten of cup-cakes. Het geeft een schitterend resultaat en de vogels zijn er blij mee. Dit eventueel samen met kind(eren) te doen is erg leuk en leerzaam. Het…
De slipjacht of fox hunting als attractie om te zien
In Engeland is het jagen te paard achter een meute honden aan een veel beoefende sport. Veelal bestaat de meute honden uit foxhounds, vandaar het woord foxhunting. De bedoeling is dat de honden het ge…
Van de herfstkrans een kerstkrans maken
Begin november worden vele huisdeuren versierd met prachtige kransen. Kransen met herfstmaterialen maar ook al met een knipoog naar de kerstperiode. Kransen met veel groen en omdat ze buiten hangen, o…
Een kerstpakket rond kerst is een stukje waardering
Ongeveer een week voor de kerst, is het kerstpakkettentijd. Veel werkgevers belonen hun werknemers dan met een kerstpakket. Altijd leuk en spannend. Wat wordt het dit jaar? Een themapakket, een drankp…
De eerste bloeiende lentebrengers na (of in) de winter
Ieder jaar, wanneer de jaarwisseling is geweest, vragen mensen zich af wat het nieuwe jaar gaat brengen. Een uitdaging, nieuw werk of ellende? Niets is zeker. Wel is zeker dat elk jaar, na oud en nieu…
Kleuren in de lucht voorspellen het weer
De lucht is niet alleen blauw of grijs. Er zijn momenten wanneer de lucht fel oranje is of verschillend kleuren roodtinten geven. Van karmijnrood, aardbeirood, tomaatrood tot rozerood. Van roze en paa…
De Spaanse pluim is een weerskundig fenomeen
Wanneer zeer warme lucht van Spanje naar het noorden trekt richting België en Nederland hebben we eerst warm weer. Met lagedrukgebieden op de Atlantische oceaan wordt de lucht anders. In deze weersit…
De eerste overwinterende vlinders te zien in het voorjaar
De eerste vlinder die we zien vliegen wanneer de zon schijnt in de late winter of het vroege voorjaar, is de vlinder die overwintert als vlinder. De vlinder is een koudbloedig dier en heeft warmte nod…Sneeuwjacht, sneeuwstorm, stuifsneeuw, sneeuwduinen
Sneeuw in Nederland is normaal gesproken een zeldzaamheid. Nederland heeft namelijk een zeeklimaat omdat het aan de Noordzee ligt. De windrichting in Nederland komt vaak uit het (zuid)westen en is rel…
Verschillende soorten ijs bij vriezend weer
Zo gauw het in Nederland begint te vriezen, gaan verschillende harten sneller slaan. Vooral wanneer de meteorologen bij de langetermijnvooruitzichten, melden dat het dagen gaat vriezen. Nog spannender…
De oleander is een mediterrane bloeier in Nederland
Een prachtig bloeiende kuipplant in Nederland en België die zijn oorsprong heeft in de gebieden rond de Middellandse zee. Wie heeft de mediterraanse plant niet gezien in landen als Spanje, Griekenlan…
De spreeuw heeft een zomerkleed en een winterkleed
De spreeuw heeft twee gedaantes. In het najaar en in de winter met een wit gespikkeld verenkleed. In de loop van de winter slijten de veren waardoor het in de zomer zwart is. Een stralend zwart verenp…
Het ontstaan van ijskristallen, sneeuwkristallen en rijp
Een heldere lucht in de vroege morgen, witte bevroren weilanden en een prachtige rode kleuring van de zon, die bezig is om boven de horizon uit te komen. Een ideale winterdag lijkt het te worden. Met…
Happy Monday: De gelukkigste dag van het jaar
Happy Monday is de tegenvariant van Blue Monday. Happy Monday is de meest gelukkige dag van het jaar. Een dag om nooit te vergeten. Een dag om gelukkig te zijn. Maar wanneer het Happy Monday is, daarv…
Zonnevlekken op de zon vanaf Aarde zichtbaar
De zon hebben we nodig als mens. Het maakt ons blij en wanneer de zon schijnt is onze stemming vaak vrolijker, blij en tevreden. De zonnevitamientjes ook wel genoemd. Vitamine D wordt aangemaakt door…
Een gat in de wolken: een vliegtuiggat of cavem
Het is lekker terrasweer. De zon schijnt en de mooie schapenwolken laten de zon geregeld door. Aangenaam weer om even buiten te zitten met een bak koffie. Genietend van de omgeving en de warmte van de…
IJzel en ijsregen is een reden voor code rood
Onderweg naar het noorden van ons land hoor je uit de autoradio dat er code rood is afgegeven voor het noorden van ons land. Het laagje sneeuw wat er gevallen is dooit langzaam weg, maar de temperatuu…
Pasen: de betekenis en de gebruiken
Mensen geven tegenwoordig een eigen invulling aan het Paasfeest. Een paar dagen vrij in een druk bestaan. Samen met je partner en/of kinderen genieten van elkaar. Samen de paasbrunch nuttigen, lief zi…
De steenuil, de kleinste van de uilen in ons land
Een steenuil in je omgeving is geweldig. Niet alleen omdat het aantal muizen dan een heel stuk minder wordt maar ook om de steenuil overdag te zien soezen op een dikke tak. Een prachtig gezicht. Lekke…
De winterkoning kan niet goed tegen de winter
Het op een na kleinste vogeltje van Nederland met een lichaamslengte van 9 tot 10 centimeter. De kleinste vogel is het goudhaantje, met 8,5 centimeter. De winterkoning is een klein gedrongen, zandkleu…
Het uiterlijk, voedsel en leefomgeving van de boomklever
Een mooi zacht gekleurde vogel is de boomklever met een babyblauw en babyroze gekleurd lijf. En met een opvallende zwarte ‘wenkbrauw’. Bijzonder om te zien hoe de boomklever omhoog in een boom kan…
Sappen uit bomen: bloedende bomen in het voorjaar
De temperatuur loopt op na de winterperiode en uit de gesnoeide okkerboom (walnotenboom) hangen plots druppels bij de snoeiplekken. De boom ‘bloedt’ helder vocht, net of er regendruppels aanhangen…
Voortplanting van mossen in Nederland
Mos in het gras, mos op daken en boomstammen. Overal vinden we mos. Groen mos maar ook mos wat felrood tot knaloranje is. Mos op steeltjes, mos als parapluutjes. Mos als een groen tapijt maar ook tuss…
Gewoon speenkruid in bossen, bermen en tuinen
In februari kunnen we al vaak een solitair geel gekleurd bloempje zien tussen mooi groen blad, langs sloten, bermen of in bossen. Het speenkruid begint te bloeien, de lente is in aantocht! Pas in maar…
Een korstmos is een samenlevingsvorm tussen alg en schimmel
Mossen en korstmossen worden vaak in één adem genoemd. Toch is een korstmos iets heel anders dan een mos. Een korstmos (lichenen) is een samenlevingsvorm van een alg en een schimmel. Korstmossen zij…
De kraanvogels trekken over Nederland met veel geluid
In het voorjaar en najaar bestaat er de kans om een vreemd geluid in de lucht te horen. Een rauw keelgeluid alsof er iemand in nood is. Kijk je dan in de lucht dan zijn het vogels. Zwermen grote vogel…
De kleine vos, een dagvlinder met maanvlekken
Een prachtig, meest oranje gekleurde vlinder met opvallend fel-blauwe maanvormige vlekken aan de rand van de vleugels. De maanvlekken zitten aan de achterrand van de vleugels en zijn een opvallend ken…
Groene stoeptegels met algen en korstmossen
Zijn de stoeptegels groen met grijze, witachtige of gele vlekken? Net of iemand er elke keer het kauwgom uitspuugd heeft? En als het veel regent in de winter moet je oppassen om niet uit te glijden, z…
De verschillen in de dagvlinders zandoogjes
Een zandoogje is een dagvlinder die we in Nederland kunnen waarnemen. Er zijn drie soorten zandoogjes: het bruine, het bonte en het oranje zandoogje. Er zit verschil in maar het blijft af en toe goed…
De sleedoorn met z'n bloesem en bessen
In het vroege voorjaar kunnen we genieten van de weelderige sneeuwwitte bloesem van de sleedoorn. Struiken zonder blad, volop bloeiend onder en tussen de nog kale bomen. Vooral wanneer de zon schijnt…
De winterakoniet, een vroege voorjaarsbloeier
Eind van de winterperiode kan de winterakoniet al bloeien. De gele bloemen laten zich vaak eerder zien dan sneeuwklokjes. Op plekken bij vroegere kastelen en landhuizen of in openbare parken waar in h…
De blauwe knoop is een plant met een bloemhoofd
De blauwe knoop is een vaste plant die we in Nederland bloeiend kunnen tegenkomen in de zomer. In graslanden, vooral blauwgraslanden waar ze torenhoog boven de andere planten en bloemen uit komen. Vel…
De faraomier willen we niet in de keuken
Help, mieren op het aanrecht, mieren in de voorraadla en mieren in de snoepjestrommel. Zelfs in de lolly waar een plastic omheen zit gedraaid (salmiak knots) kruipen mieren rond. De lolly is al een fl…
Dauwdruppels en guttatiedruppels zijn verschillende druppels
Na een heldere nacht is het gras ’s morgens soms nat. Het heeft niet geregend en toch is alles nat. Vele dikke druppels zitten op grassprieten en planten. Deze nattigheid die niet van de regen komt…
Dille is een geneeskrachtig en smaakvol kruid
Dille (anethum graveolens) is een kruid dat familie is van onder ander kervel en venkel. Een geurend kruid en een bloeiende dille bezit een prachtig scherm met groepjes gele bloemen op lange stelen. H…
Rozemarijn is een aromatisch hard kruid
Een heerlijk geurend kruid voor in de tuin of kruidentuin. Mooi tussen de vaste planten in de border of in een speciaal aangelegde kruidentuin. Als sierplant voor de sier of een kruidenplant om te geb…