Sage artikelen

Wat kun je als leerkracht doen tegen pesten in de klas?
Kinderen pesten soms. Dit zorgt voor sociale onveiligheid op een school. Scholen in het primair en voortgezet onderwijs zijn verplicht een veiligheidsplan op te stellen. Een pestprotocol kan onderdeel…
De beste aanpak bij acute middenoorontsteking bij kind
Een acute middenooronsteking (OMA) komt vaak voor. Zeker bij kinderen. Soms bij volwassenen. De ermee gepaard gaande oorpijn is erg pijnlijk. Als volwassene herinner je je vaak nog heel goed hoe dat v…
Tips voor het organiseren van effectieve bijeenkomsten
Hoe zorg je dat mensen naar de door jou georganiseerde bijeenkomst komen? Weet je vooraf precies wat het doel moet zijn van je bijeenkomst? Wat wil je dat mensen ervan meenemen? Het gebruik van gedrag…
Een kind opvoeden tot autonomie: de weg naar zelfstandigheid
De behoefte aan zelfstandigheid is een aangeboren behoefte van elk mens. En ook opvoeders willen eigenlijk allemaal dat hun kind zich later zelfstandig kan redden in de maatschappij. Ze hopen dan ook…
Waarom zouden we opgroeien? Naar een andere volwassenheid
Waar de grenzen van de adolescentie en dus de jeugd steeds verder oprekken, wordt de volwassenheid steeds verder opgeschoven. De start van de puberteit markeert het begin van de adolescentie. Het eind…
Gedachten sturen met het G-schema: grip op je gevoel
Hoe je over iets denkt bepaalt je gevoel. Eenzelfde gebeurtenis kan zo voor iedereen een ander gevoel oproepen. En dat bepaalt weer je gedrag. Gelukkig kun je zelf invloed uitoefenen op je gedachten,…
Kinderen in de puberteit: met liefde maken ze zich los!
Kinderen in de puberteit hebben een belangrijke ontwikkelingstaak. Ze moeten zich losmaken van hun ouders en hun weg in het leven zien te vinden. Ouders (opvoeders) hebben hierbij een minstens zo bela…
De ontwikkeling van de hersenen tijdens de adolescentie
Pubers die niet van de bank te krijgen zijn. Niets willen. Laat naar bed gaan. Impulsief zijn. En toch niet kunnen kiezen soms. Jongeren die alleen aan zichzelf denken. Of rekening houden met hun vrie…
Wat is het valrisico van ouderen en hoe voorkom je vallen?
Vallen komt vaak voor onder ouderen. Eenderde van de thuiswonende 65-plussers valt tenminste een keer per jaar. Mensen wonen langer thuis en daardoor neemt het valrisico in de thuissituatie toe. In 20…
DNA veranderen met CRISPR-CAS9: ethisch aspect gentherapie
Sinds de ontdekking van CRISPR-CAS9 is het mogelijk om genen snel, goedkoop en gericht te veranderen. Hierdoor kunnen genetische ziekten in theorie worden voorkomen en genezen. En dat is goed nieuws.…
Een hart onder de riem steken: hoe geef je goede feedback
Ons wordt allemaal wel eens om feedback gevraagd. Wat vind je van deze tekst? Hoe vind je dat deze broek me staat? Of je hebt moeite met iemands gedrag. Iemand komt steeds te laat en je wilt hem of ha…
Wie koopt de boeken voor leerlingen met dyslexie?
Kinderen met dyslexie hebben recht op aangepaste boeken op de basisschool en in het voortgezet onderwijs. De school zorgt hiervoor. Maar geldt dit ook voor leesboeken als het gaat om lezen voor de lij…
De feestdagen overleven als je geliefde er niet bij kan zijn
Als je familie en vrienden hebt, wil je waarschijnlijk bij ze zijn tijdens de feestdagen. Het liefst samen met die ene speciale persoon in je leven. Er ligt immers een grote nadruk op gezelligheid en…
Hoe geef je een goed professioneel advies?
Adviseren is niet alleen kennis delen en ervan uitgaan dat je boodschap overkomt als deze goed genoeg is. Het gaat om meer dan de inhoud. Of je advies wordt aangenomen hangt ook af van de manier waaro…
De overstap naar het voortgezet onderwijs met autisme
Van basisschool naar middelbare school is een grote stap. Zeker voor een kind met autisme. Een gerichte voorbereiding en goede schoolkeuze helpen hierbij. Een kind heeft op de basisschool vaak al het…
Advies voor het omgaan met het angstige kind
Ieder kind is weleens bang. Sommige kinderen zijn echter angstiger dan andere kinderen. De redenen kunnen verschillen, maar voor ouders en andere betrokkenen is het belangrijk om te weten hoe ze het b…
Coveys zeven eigenschappen: leidraad bij timemanagement
Tips voor timemanagement kunnen je helpen beter leren om te gaan met je tijd. Daardoor kun je prettiger werken, maar ook kun je daarmee je vrije tijd beter indelen. Dingen die je in je werk tegenkomt,…
Spelen met prentenboeken: leuk en leerzaam
Prentenboeken zijn mooi om in te kijken en leuk om voor te lezen. Maar ook om 'zelf te lezen', want als je nog niet écht kunt lezen geven de afbeeldingen voldoende houvast. Maar met prentenboeken kun…
Taaltechnieken waarmee politici proberen te manipuleren
Herhalen, herhalen en nog eens herhalen. Als iets maar vaak genoeg herhaald wordt, lijkt het vanzelf waar te worden. Met woorden proberen politici ons te verleiden op hen of hun partij te stemmen. Maa…
Informatiegestuurd werken: hoe zet je het effectief in?
Informatiegestuurd werken is een breed begrip dat erop neerkomt, dat organisaties data inzetten om de primaire processen van een organisatie, kortweg de business, beter en effectiever te laten verlope…
Informatiegestuurd werken: dé factoren bij implementatie
Informatiegestuurd werken is een vorm van Business Intelligence waarbij op basis van (big) data besluiten en beleid kunnen worden gemaakt die de dienstverlening en bedrijfsvoering van een organisatie…
Autisme ontrafelen met Martine Delfos
In het boek van Martine Delfos 'Autisme ontrafelen: Introductie over autisme met het Socioschema' geeft zij een inleiding om het spectrum van autismespectrumstoornissen te ordenen aan de hand van het…
Autismevriendelijke mondzorg met ‘Geef me de Vijf’
Voor kinderen en volwassenen met autisme, al dan niet met een verstandelijke beperking, kan een bezoek aan de tandarts of orthodontist heel moeilijk zijn. Door angst en stress bijvoorbeeld. Er zijn ve…
Maak meer van uw organisatie met een goede business-analyse
Om effectief en resultaatgericht te kunnen werken binnen een organisatie is een goede business-analyse van belang. Hierdoor kunnen de organisatiedoelstellingen helder worden geformuleerd, de bedrijfsp…
Hoe zeg je sorry? Oprecht spijt betuigen
Sorry zeggen betekent niet automatisch dat je je verontschuldigt, wat zou betekenen dat je schuld bekend. Sorry zeggen betekent vooral spijt. Dat betekent dat er iets is gebeurd dat je liever niet had…
Mindful opvoeden vanuit jezelf, ook onder stress
Opvoeden is niet altijd gemakkelijk. Je geduld wordt regelmatig op de proef gesteld. De stress, de drukte van het leven van alledag, het zo goed mogelijk willen opvoeden van je kind(eren) en dan ook n…
Gedragsproblemen bij kinderen aanpakken met het ABC-model
Ieder kind doet wel eens vervelend. Hij of zij luistert niet, hangt de clown uit als het echt niet kan of blijft maar boos. Als ouder of leerkracht/leraar kun je je daar flink aan ergeren. Soms is het…
Rode draden en patronen in je leven: ontdek je levensmotief
Het leven is een aaneenschakeling van fijne en minder fijne gebeurtenissen. Als je terugkijkt, kun je hierin patronen ontdekken. Daarmee weef je als het ware de rode draad in je leven. Door deze rode…
Datagedreven werken zorgt voor slimme organisaties
We leven in een informatiesamenleving. Datagedreven werken komt voort uit de veelheid van data die beschikbaar is door het werken in allerlei systemen. Organisaties die op deze manier gebruik maken va…
Big History: het grote verhaal van ons begin en de toekomst
Big History is meer dan geschiedenis. Het is een verhaal. Een groot verhaal van een lange geschiedenis. Het is een veelheid van disciplines die zich samen over het ontstaan en bestaan van het heelal b…
Samen het zelfvertrouwen van je kind vergroten
Kinderen opvoeden tot zelfstandige en verantwoordelijke mensen, die krachtig in de wereld staan. Dat willen we als ouder allemaal. Hiervoor is het belangrijk dat je je kinderen zelfvertrouwen meegeeft…
Dyscalculie: diagnose, begeleiding en vergoeding
Dyscalculie is een rekenstoornis, die een grote impact kan hebben op een kind als het gaat om (onderwijs)carrière en het zelfvertrouwen. Maar wanneer gaat het om rekenproblemen en wanneer spreek je v…
Een boos of woedend kind: hoe kun je helpen?
Ieder kind is wel eens boos. Woedend zelfs. Dat hoort erbij. Sommige kinderen ontploffen echter als het ware van boosheid. Dan kan explosief of implosief zijn. Soms heel vaak, soms heel intens. Veel k…
De AVG beschermt de privacy van iedereen
Op 25 mei 2018 is officieel de nieuwe Europese privacywet in werking getreden: de AVG. Deze afkorting staat voor Algemene Verordening Gegevensbescherming. Dat betekent dat de Wet Bescherming Persoonsg…
Prikkelgevoeligheid als je hoogbegaafd bent
Ieder mens is anders. De een reageert heftiger op een pijnscheut dan de ander. Een sentimentele film kan tot tranen roeren. Het horen van een muziekstuk kan je in een andere wereld brengen. Door het r…
Kan het boeddhisme je helpen om je leven te leven?
Het boeddhisme wordt in het Westen steeds populairder. Boeddhistische gebruiken als mediteren en mindfulness spreken veel mensen aan. Wetenschapper en boeddhist Robert Wright onderzoekt in zijn boek '…
Passend onderwijs: twijfels over de passendheid van school
Wat als je als ouder denkt dat de school niet de juiste onderwijsomgeving biedt voor je kind? Of dat je kind zelf aangeeft zich niet op zijn plek te voelen op school? Wat als je als school denkt dat j…
Hoe kan een kind leren omgaan met boze gevoelens?
Met boos zijn is niets mis. Maar wat als je kind vaak te fel reageert, als het het liefst meteen om zich heen wil slaan of hij of zij zich snel en vaak woedend voelt? Als je boos bent, gaat er misschi…
Hoe leert een hoogbegaafd kind?
Een hoogbegaafd kind leert anders dan zijn klasgenoten. Sluit het onderwijs niet goed aan bij het kind met hoogbegaafdheid dan is er kans op onderpresteren. Het risico daarvan is dat het kind niet lek…
Hoogbegaafdheid: de verschillende definitiemodellen
Hoogbegaafdheid lijkt een vast gegeven. Je bent het wèl of je bent het niet. Er lijkt niets tussenin te zitten. En het heeft alles te maken met heel slim zijn. Maar als we kijken naar de verschillend…
Pesten en autisme in het voortgezet onderwijs
Pesten is heel ingrijpend en zorgt voor veel problemen; op korte en lange(re) termijn. Voor kinderen die gepest worden brengt het veel (langdurige) schade toe aan hun zelfbeeld en zelfvertrouwen. Maar…
Betekenis geven aan je leven? Dat kun je zelf
Iedereen wil een fijn leven. Een gelukkig leven! Wat is geluk? Wanneer ben je gelukkig? Is je gelukkig voelen hetzelfde als gelukkig zijn? Voor iedereen is het anders, maar voor iedereen is het eigenl…
Daag je gedachten uit en kom dichter bij je gevoel
Descartes zei het al: "Ik denk dus ik besta". Toch is dat niet het hele verhaal. Denken staat niet op zichzelf. Je gedachten worden beïnvloed door je gevoelens. En andersom. Voel je je blij, dan zul…
Welke dierenriemkwaliteiten heb je? Een antroposofische kijk
De antroposofie gaat ervan uit dat je als mens meerdere levens kunt hebben. Op weg naar een nieuw aardeleven, komt de opnieuw te geboren mens langs de kosmische sferen van de dierenriem, is de aanname…
Voorspellen met Machine Learning
Onder Machine Learning vallen alle technieken die het mogelijk maken dat een computer een bepaalde taak goed kan doen, zonder dat daarvoor expliciet de opdracht is geprogrammeerd. Doel is om verbanden…
Mannen en vrouwen verschillen, maar waarom?
Op basis van uiterlijke verschillen tussen man en vrouw kun je denken dat ze ook als mens op basis van hun geslacht verschillend zijn. Sekseverschillen worden ver doorgetrokken. Heel ver. Mannen zijn…
Seksuele identiteit in perspectief
Mensen worden zoveel mogelijk uitgenodigd om open te zijn over hun seksualiteit. Om te bekennen waarop je valt. Dat betekent dat je gedwongen wordt om na te denken over je seksuele identiteit en orië…
Dé aanpak voor thuiszitters is maatwerk
Thuiszitters zijn kinderen die om wat voor reden dan ook niet naar school gaan, terwijl ze wel leer- of kwalificatieplichtig zijn. Er is veel aandacht voor thuiszitters, maar het blijkt een hardnekkig…
Eenzame jongeren: hoe ontwikkelt eenzaamheid zich?
Bij eenzaamheid denken we misschien vooral aan ouderen, maar ook jongeren kunnen zich eenzaam voelen. Tot zo'n 10% van alle jongeren voelt zich ernstig eenzaam, volgens onderzoek uit 2016. Als je eenz…
Babysignalen: stimuleer de ontwikkeling van je jonge baby
Alle baby’s ontwikkelen zich in hun eigen tempo en op hun eigen manier. Van boeken als ' Oei ik groei' kun je dan wel eens onzeker worden wanneer jouw kind niet op de aangegeven tijden de genoemde m…
Levenskeuzes: hoe kies je je weg?
Onze levensloop zit vol met grote en kleine beslissingen. De keuze voor de ene studie of een andere. Besluiten dat je alleen door het leven wilt gaan of toch kiezen voor een relatie, en welke dan? Een…
Waarom is iemand eenzaam? Oorzaken en effect van eenzaamheid
Of je je eenzaam voelt hangt af van jezelf en van de context. Als je je geïsoleerd voelt of voor je gevoel niemand hebt om je hart bij uit te storten, dan kun je je eenzaam voelen. En als je je eenza…
Selectief eten en autisme: wat is het verband?
Sommige kinderen lusten alles of bijna alles. Veel kinderen zijn kieskeuriger of hebben een periode waarin ze meer selectief eten. Ook zijn er verschillende gradaties in selectief eten. Er zijn kinder…
Selectief eten: een aanpak voor verbetering
Veel kinderen zijn moeilijke of selectieve eters, dat wil zeggen dat ze weinig gevarieerd of beperkt eten. Dit kan tijdelijk zijn of langdurig. Als een kind een autismespectrumstoornis heeft is er een…
Hoe onthouden we? Onze geheugens aan het werk
Wanneer we iets opmerken met onze zintuigen, een ervaring beleven of informatie leren voor school of studie gebruiken we onze hersenen om deze kennis en ervaringen te onthouden. Hiervoor hebben we onz…
Hoe autonoom ben je als mens?
We willen ons allemaal vrij voelen. Vrij om te doen wat we willen. Zelf ons leven bepalen. Zodat we een zinvol leven kunnen hebben. Een geslaagd leven. Maar betekent dat ook automatisch dat we helemaa…
Wat doen we met onze tijd: beleven of geleefd worden?
Tijd is geld, een metafoor die aangeeft dat tijd kostbaar is. We kunnen tijd bezitten impliceert het ook. We hebben de tijd. Maar is dat wel zo? Kunnen we de tijd wel zo absoluut maken? Of hangt veel…
Train je geheugen(s)
De meeste mensen zullen, wanneer je ernaar vraagt, zeggen dat hun geheugen slecht tot matig is. Maar waarom is dat? Waarom vertrouwen we niet meer op ons geheugen? En waarom leggen we ons er zomaar bi…
Hoe geneest een botbreuk?
Botweefsel is vier keer zo sterk als beton. En toch zit een ongeluk in een klein hoekje. Voordat je het weet breek je je arm, je sleutelbeen of een ander bot in je lichaam. Volwassen mannen en vrouwen…
Tips voor een thuisblijfvakantie met (drukke) kinderen
Vakantie is leuk, maar tegelijkertijd ook ontregelend. Ook als je thuisblijft. Eigenlijk is dat zo voor elk kind. Maar zeker voor drukke kinderen of kinderen met ADHD kan een vakantiedag lang duren. E…
Hoe help je een kind met problemen bij het werkgeheugen?
Niet alle kinderen kunnen even makkelijk meekomen op school. Dat ligt niet altijd aan de intelligentie van een kind. Sommige leerlingen zouden het qua niveau 'moeten' kunnen, maar toch lukt het niet z…
Het vierfactorenmodel om probleemgedrag te verklaren
Er zijn veel factoren die een rol spelen in het ontstaan van probleemgedrag van kinderen. Als je een oplossing zoekt en probleemgedrag wilt omzetten naar gewenst gedrag is het belangrijk om grip te kr…