Sjoerdvo artikelen

Handbal: de basisregels

Handbal: de basisregels

Handbal is een onbekende sport in Nederland. Veel mensen weten niet wat handbal precies is. In dit artikel de algemene handbalinformatie.
Werkstuk Spanje

Werkstuk Spanje

Spanje is een warm land waar veel over te vertellen is. Dit artikel gaat over Spanje in het algemeen, Barcelona, Cultuur, Economie, Planten & Dieren en Landschap & Klimaat.

Het Lichaam: De Gal en galstenen

Gal is een dikke, bittere, geelgroene vloeistof, die in de lever gemaakt wordt en opgeslagen wordt in de galblaas. Ook als de productie normaal is, kunnen er in de galblaas dingen misgaan. Het meest b…
Het succes van Nike

Het succes van Nike

Nike, wie kent het niet. Nike is een van de bekendste merken ter wereld. Dit artikel gaat over het succes van Nike.

Werkstuk Vulkanen

Een vulkaan is een opening in de aardkorst, waar heet magma uit komt. Als de magma uit de vulkaan komt heet het lava. Als een vulkaan ontploft heet dat een uitbarsting. Bij een vulkaanuitbarsting stor…
Werkstuk Griekenland

Werkstuk Griekenland

Griekenland is een warm land waar veel over te vertellen is. In dit artikel bevindt zich een compleet werkstuk over Griekenland.

Concurrentie TNT en postNL

TNT is het grootste postbezorgings bedrijf van Nederland. Er zijn ook enkele kleinere bedrijven die ook een hoog percentage van de totale postbezorging in beslag nemen. Dit artikel gaat over die bedri…

Verschil tussen parket en laminaat

In dit artikel leest u over het verschil tussen laminaat en parket. Veel mensen hebben laminaat of parket op de vloer liggen, maar weten meestal niet wat het verschil is.

De Lama's, de improvisatiecomedy

De Lama’s is een improvisatiecomedy waarbij de 4 lama’s spellen spelen zoals ‘ik wil graag zien’. Hierbij noemt de presentator een aantal dingen die hij wil zien. De lama’s proberen dit zo g…

Werkstuk Mexico

Mexico is een land in Noord Amerika. Mexico staat vooral bekend om zijn wilde natuur. In dit werkstuk over Mexico worden alle belangrijke fronten besproken.

Het Lichaam: De bloedvaten

Je lichaam bestaat uit een netwerk van bloedvaten. Het hart, dat bijna geheel uit spierweefsel bestaat, is verantwoordelijk voor de bloedcirculatie in het lichaam. Het bloed vervoerd allerlei stoffen…

Krokodilachtige

Alligators en krokodillen zijn onbevreesde jagers. Ze gaan achter iedereen aan die ook maar in de buurt van het water komen. Ze zijn zo sterk dat de meeste andere dieren tegenover hun hulpeloos zijn.

Het Lichaam: de oren

Het oor zorgt er niet alleen voor dat we kunnen horen, maar verzorgt ook ons evenwicht. Het oor is een ingewikkeld orgaan dat in drie delen verdeeld is: het uitwendige oor dat geluid opvangt, het midd…

Het Lichaam: De lever

De lever heeft twee belangrijke functies: het maken van belangrijke stoffen en het neutraliseren van gifstoffen en afvalstoffen. Elke druppel bloed die door de darmen gaat moet de lever passeren. Het…

Geert Wilders en Fitna

Iedereen heeft het wel gehoord of gezien: Geert Wilders is bezig aan zijn Anti-Koran film Fitna. Fitna betekent beproeving of test. Veel mensen vinden er wel iets van. Sommigen vinden het goed dat Wil…
Harry Mulisch, De aanslag

Harry Mulisch, De aanslag

De aanslag is een roman geschreven door Harry Mulisch. Hieronder vindt je een boekverslag van De Aanslag.

Ontbossing in het Amazonegebied

Het Amazonegebied strekt zich uit over tientallen landen in Zuid-Amerika. Het is een van de grootste regenwouden op aarde. Hiervan ligt in Brazilië meer dan 60% van het woud. Het regenwoud wordt voor…

Economie: De AEX-index uitgelegd

De meeste mensen komen als ze aan de AEX denken niet verder dat het iets met de aandelenbeurs in Amsterdam te maken heeft. Mensen die geld beleggen in aandelen zijn afhankelijk van de ontwikkelingen v…

Economie: Verschillende soorten inkomens en belastingen

Jongeren verkrijgen hun meeste inkomen uit zakgeld en bijbaantjes. Tussen die twee vormen van inkomen bestaat een groot verschil. Bij volwassene ligt dat weer anders.

Economie: Marketing

Marketing is niets anders dan de manieren waarop ondernemers hun producten verkopen. Er bestaan verschillende soorten marketing.

Economie: De vier P's

Marketing hangt samen met 4 begrippen, de zogenaamde 4 P’s. in dit artikel worden de 4 P’s uitgelegd.

Economie: Het maken van een begroting

Geld uitgeven is niet moeilijk, maar niet te veel geld uitgeven is een stuk moeilijker. Vooral voor mensen met een kleiner budget is het moeilijk rond te komen.
Alles over straling

Alles over straling

Voedsel kan worden behandeld met straling uit radioactieve bronnen. Na deze behandeling zijn alle ziektekiemen die in het voedsel zaten gedood. Straling zelf kun je niet zien. Verder in dit artikel ko…

Kookplaten: keramisch, inductie en halogeen

Tegenwoordig bestaan er vele verschillende kookplaten, zoals keramisch, halogeen en inductie. Veel mensen weten niet goed waarom en hoe ze een goede keus moeten maken. Dit artikel gaat over de drie ni…

Economie: Koopkracht consument beinvloeden

De consument wordt voortduren beïnvloed in zijn koopgedrag. Dit gebeurt vooral door de altijd aanwezige reclame. Je ziet reclame overal, van tv tot tijdschrift en van internet tot sportkranten.

Prijselasticiteit

Het gedrag van de consument wordt vooral bepaald door wat hij wil en wat hij kan. Wat hij wil consumeren hangt af van zijn behoefte. Wat hij kan consumeren hangt af van zijn besteedbaar inkomen. Dit a…

Bedrijven en ondernemingen

Bedrijven en ondernemingen hebben te maken met producten en diensten. Elk bedrijf heeft zijn eigen producten en diensten nodig. Niet alle producten en diensten bestaan al, dus worden er voortdurend ni…

Tips bij je leerwerk

Iedere scholier moet er elke keer weer aan geloven, het leren. Soms wordt dit als moeilijk ervaren, vooral de talen worden vaak als lastig bestempeld. Daarom in dit artikel een aantal tips hoe je het…

Invloed van overzeese bedrijven op economie van de Republiek

In de Gouden Eeuw van de Nederlanden (in die tijd 'de Republiek') was Nederland enorm welvarend. Maar de economische groei van de Republiek kwam niet zomaar. Vooral door handel werd de welvaart flink…

Buitenaards leven

De vraag 'Hoe is het idee van buitenaards leven ontstaan?' zal centraal staan in dit artikel. Zaken als de grootte van de kans en de manier van onderzoek worden beschreven.
Volken en beschavingen van de Meso

Volken en beschavingen van de Meso

De Meso is een tijdperk van 1000 voor christus en 1500 na christus. Hieronder vindt u een overzicht van deze volkeren. In dit artikel behandelen we de belangrijkste volkeren. Sommige volkeren bestaan…

Verschillende soorten marketing besproken

Marketing is niet meer weg te denken uit het hedendaagse leven. Overal kom je grote reclamecampagnes tegen en kijk je tegen grote billboards met een reclameleus aan. Maar welke verschillende soorten b…

Regeerakkoord 2012 samengevat

De PvdA en de VVD hebben samen een regeerakkoord bereikt. De titel van het akkoord is ‘Bruggen slaan’ en is volgend de twee partijleiders Diederik Samsom en Mark Rutte een akkoord waarbij beide pa…

Tegengaan personeelsverloop

Personeelsverloop is voor iedereen heel vervelend. Of je nou een kleine of een grote ondernemer bent, als het personeel niet meer bij de organisatie wil werken gaat vaak veel kennis en geld verloren.…

Hoe wordt de Tweede Kamer gekozen?

Om de vier jaar wordt de Tweede Kamer opnieuw gekozen. Het is voor een kabinet de uitdaging om herkozen te worden en dus langer dan vier jaar te regeren. Soms lukt het zelfs niet om deze periode te re…

Het recht: schuld, culpa

In het strafrecht wordt onderscheid gemaakt tussen opzet (dolus) en schuld (culpa). Het verschil in de hoogte van straffen is vrij groot. In dit artikel zal het begrip schuld aan bod komen.

Het recht: wetboeken

Binnen het recht bestaan verschillende rechtsbronnen, waarvan de wet veruit de belangrijkste is. De wet is ingedeeld in verschillende wetboeken met allemaal een andere titel en onderwerp. In dit artik…

Het recht: beslissingsschema

Het beslissingsschema van artikel 350 Strafvordering heeft betrekking op elk strafproces. Voordat de rechter naar een zaak mag en kan kijken, moeten eerst een aantal vragen worden beantwoord. In dit a…

Het recht: toetsingsverbod

De rechter mag door het toetsingsverbod wetten niet toetsen aan de Grondwet. Over dit verbod is veel onenigheid en bestaan er veel verschillende meningen. Maar wat houdt dit nou eigenlijk in? En wat z…

Het recht: regeringsstelsels

Vroeger werd er uitsluitend onderscheid gemaakt tussen een monarchie, waar een koning aan het hoofd stond, en een republiek, waar een president werd gekozen. Tegenwoordig vervult de koning slechts nog…

Omgaan met suïcide

Mensen die suïcide zijn willen niet perse dood, maar willen zo niet verder. Zelfdoding is dus een soort uitweg. Dit artikel beschrijft hoe de omgeving van een suïcidaal persoon hier het best mee om…

Hypo en hyper bij diabetes

Er is sprake van een hypoglykemie als de hoeveelheid glucose in het bloed van een diabetespatiënt te sterk daalt. Dit wordt ook wel een hypo genoemd. Er is sprake van een hyperglykemie als de hoeveel…
Het recht: trias politica

Het recht: trias politica

Het trias politica wordt, ondanks dat het al eeuwen bestaat, nog steeds gebruikt in de hedendaagse klassiek-liberale rechtsstaat. Dit artikel beschrijft het ontstaan en het gebruik van de machtenschei…

Het recht: verkrijgen van overheidsbevoegdheden

De bevoegdheid tot het maken van wetten en het handhaven daarvan wordt door verschillende overheden gedragen. Maar hoe wordt een overheid 'gekozen'? Dit artikel beschrijft de manier van het verkrijgen…

Het recht: algemene rechtsbegrippen

Juridische begrippen zijn er in allerlei soorten en maten. Maar wat betekenen de belangrijke begrippen die vaak worden gebruikt in wetteksten en studieboeken? In dit artikel een overzicht.

Het recht: nationaal, internationaal en supranationaal recht

Binnen het recht worden verschillende indelingen aan de rechtsrichtingen gegeven. Een indeling is het nationaal, internationaal en supranationaal recht. Dit artikel geeft uitleg.

Het recht: rechtsgebieden

De plattegrond van het recht kan op meerdere manieren worden ingedeeld. De meest globale indeling is die tussen het privaat- en publiekrecht. In dit artikel een overzicht van de rechtsgebieden.
Zonnepanelen: voordelen, nadelen, subsidie en opbrengst

Zonnepanelen: voordelen, nadelen, subsidie en opbrengst

Een zonnepaneel zet zonnekracht om in elektriciteit. Deze elektriciteit kan bijvoorbeeld worden gebruikt om een huishouden van stroom te voorzien. Maar wat zijn nou de voor- en nadelen van deze panele…
Kanker: melanoom

Kanker: melanoom

Melanoom is een vorm van huidkanker. Melanoom is de laatste jaren steeds meer in opspraak gekomen en komt steeds vaker voor. Het is vrij gemakkelijk te voorkomen, maar niet iedereen weet hoe. Dit arti…

Het recht: hoger beroep, cassatie

Het in hoger beroep gaan in rechtszaken is niets anders dan een nieuw oordeel in een bepaalde zaak. Maar kan iedereen in hoger beroep gaan? En waar kan dat? Dit artikel geeft uitleg.

Het Lichaam: Spieren en pezen

Spieren en pezen spelen een belangrijke rol bij het maken van bewegingen. In feite is een pees de verbinding tussen het actieve deel van de spier en het lichaamsdeel (meestal een bot). In dit artikel…
De schildklier en alvleesklier

De schildklier en alvleesklier

De schildklier ligt in de hals, net onder het strottenhoofd. Aan de achterkant van de schildklier liggen vier kleine bijschildklieren die het calciumgehalte van het lichaam controleren. De alvleesklie…

Het Zero Tolerance beleid in Nederland

Het Zero Tolerance beleid wordt de laatste tijd veel besproken. Dit beleid (ook wel nultolerantiebeleid) houdt in dat zelfs het kleinste vergrijp wordt bestraft. In de Tweede Kamer is het een belangri…

Het recht: legaliteitsbeginsel

Het legaliteitsbeginsel is vaak onderwerp van discussie bij strafzaken. Maar wat houdt dit beginsel nou eigenlijk in? Dit artikel gaat verder in op het legaliteitsbeginsel.

Het recht: opzet, dolus

In het strafrecht wordt onderscheid gemaakt tussen opzet (dolus) en schuld (culpa). Het verschil in de hoogte van straffen is vrij groot. In dit artikel zal het begrip opzet aan bod komen.

Timmers-Huigens theorie

De theorie van Dr. D. Timmers-Huigens wordt ook wel de ervaringsordening genoemd. Verstandelijk gehandicapten kunnen worden ingedeeld in verschillende ordeningswijzen. Dit artikel behandelt deze theor…

Het recht: soorten straffen, minimale en maximale straffen

Een straf is een leed dat iemand ter vergelding van schuld opzettelijk wordt aangedaan. Schuld is een voorwaarde voor bestraffing en legitimeert de bestraffing. Maar wat zijn de doeleinden van straffe…