Stine artikelen

Kastenstelsel en marktfundamentalisme fnuikend voor armoede
De film Slumdog Millionaire ontlokte iemand de opmerking: Misschien trekt dit toeristen naar de sloppenwijken en verdienen die mensen er ook wat aan. Ook wordt wel gezegd: Er zijn genoeg rijken in Ind…
Wat is een depressie en wat doe je eraan?
Depressie is een zwaar woord. Sommigen nemen het al te gemakkelijk in de mond. Niet elke dip is er een. Het kan gaan om gewone tegenslagen of inzinkingen, die horen bij het leven! Accepteer ze en maak…
Laat kinderen hun eigen toneelstuk schrijven
Kinderen die graag acteren willen misschien wel zelf een toneelstuk schrijven, waarom niet? Ze vinden geen leuk stuk om te spelen en al improviserend is het eigenlijk veel spannender om je eigen stuk…
Overnachten in de stad Maastricht of in Wijlre
Ben je van plan een weekend, midweek of langer in Maastricht door te brengen, en is de vraag waar en hoe te overnachten? Het kan natuurlijk in de stad zelf. Na een vermoeiend dagje shoppen of cultuurh…
Toerskiën: op echte sneeuw in de vrije natuur
Ben je stiekem uitgekeken op het skiën? Heb je alle (top)skigebieden nu wel zo'n beetje gehad? Ben je het beu om steeds in de rij te staan voor de liften om na het skiën op veel te drukke pistes een…
Sociale kunst op Palestijns / Israëlische muur
Wat kun je doen als je kunstenaar bent en je betrokken voelt bij de uitzichtloze situatie van Palestijnen in bezet gebied? Heeft kunst nut? Heeft kunst zin? Nee, Palestijnen zitten er niet op te wacht…
Een goed geheugen: een kwestie van trainen!
Iedereen heeft wel eens last van een gebrekkig geheugen. Het doet niet wat je wilt dat het doet. Je probeert een telefoonnummer te onthouden, het lukt niet. Je zoekt een adres, je vindt het niet. Je p…
Het India van Arundhati Roy: voorbij de stereotypen
De wereld is te groot en het leven te kort. Wie van reizen houdt moet dus keuzes maken. Door wat in het westen bekend is over India: heet, vuil, overbevolkt, arm, moslim of hindoe en niet aantrekkelij…
West Australië: Tussen Monkey Mia en Monkey Rock
Australië is ver weg en onze verwachtingen van een piepjonge westerse cultuur - wat valt daar nu te ontdekken? - maakte dat het bij ons niet boven aan ons lijstje van favoriet reisbestemmingen, zeg m…
Een andere baan of re-integreren: zo doe je dat!
Je zoekt een (andere) baan. Omdat het moet, omdat je er al zo lang uit bent, omdat je wel eens iets anders wilt. Iets wat beter bij je past. Of omdat je gewoon van afwisseling houdt. Hoeveel groot zij…
Het katholieke geloof: in volledige vrijheid voor God kiezen
Het katholieke geloof geeft invulling aan één van de drie godsdiensten: het Christendom. Katholieken geloven dat Christus mens geworden is om ons te verlossen van onze zonden. Alleen als ze verlost…
Vrouw en carrière: Kun en wil jij jezelf verkopen?
Je hebt een revolutionair en fantasierijk product van uitstekende kwaliteit in handen: jezelf! Tien tips voor een strategie om daar bekendheid aan te geven. Je CV is goed, je hebt ervaring maar het ko…
Het huishouden, een taak voor het hele gezin
Geen gezin is perfect, al kan dat van de buitenkant nog zo lijken. Vrouwen hebben niet per se een huishoudknobbel, mannen zijn niet per se technisch. Dus, verwissel rustig van rol als dat beter bij ju…
Scherp je waarnemingsvermogen, leer tekenen
Iedereen kan zich kunstenaar noemen, het kunstenaarschap is een vrij beroep. Maar hoe zit het met de techniek? Kun je een kunstenaar op zijn techniek beoordelen? Of hebben we het dan over een kunstje,…
Leren tekenen: teken niet wat je weet, teken wat je ziet!
Hoe komt het toch dat tekenen zo moeilijk is? Hoe je ook je best doet, wat je tekent lijkt in niets op het onderwerp dat getekend wordt. Dat komt doordat we tekenen zonder echt te kijken. Wie een hoof…
Waarom kinderen nog van tekenen houden
In tegenstelling tot dieren hebben mensen twee verschillende hersenhelften. Zo bevindt het spraakcentrum zich in de linkerhersenhelft. In de eerste kinderjaren zijn de hersendelen nog niet in afzonder…
Tekenen: Leer switchen tussen je hersenhelften
Waarom zou een mens willen kunnen switchen tussen zijn hersenhelften? Om ten volle te kunnen profiteren van de specifieke verschillen. Doordat de linkerhersenhelft bij de meeste mensen dominant is, ko…
Optisch bedrog: proporties die ruimtelijkheid suggereren
Verhoudingen van delen ten aanzien van elkaar goed kunnen waarnemen is één van de belangrijkste vaardigheden in zien, denken, leren en het oplossen van vraagstukken. Het waarnemen van proporties, vo…
Perspectief tekenen zonder er bij na te denken
Het grote probleem bij het tekenen van drie-dimensionale objecten is dat we er teveel van weten! Dit weten zit ons in de weg als we zo’n voorwerp willen natekenen. Om dat probleem te omzeilen gebrui…
Teken geen symbolen; portrettekenen naar levend model
Portrettekenen lijkt misschien gemakkelijk, maar wat valt dat tegen! Een portret uit je fantasie wil nog wel lukken. Twee ogen, een neus, een mond en misschien nog een of twee oren. Het haar eromheen…
Met arceren schaduw en licht weergeven voor diepte en drama
Je hebt leren tekenen en de smaak te pakken gekregen. Je wilt méér. Nu wil je de werkelijkheid dichter benaderen. En je wilt meer drama in je tekeningen brengen. Hoe speel je dat klaar? Met behulp v…
Fit en gezond door een goede spijsvertering
Als we het over gezond eten hebben, hebben we het meestal over het zelfstandig naamwoord, niet over het werkwoord. Toch blijkt dat minstens even belangrijk. Als je weet hoe je spijsvertering werkt, be…
Bekijk de ander eens vanuit een ander gezichtspunt
Waar mensen met elkaar omgaan is er altijd sprake van beïnvloeding, ook al is dat vaak onbedoeld. Men heeft een beeld van zichzelf en de ander. Dit beeld is enerzijds gekleurd door wat de ander op ee…
Menselijke communicatie: een complexe zaak
Als kind leren we praten, communiceren leren we echter niet. Terwijl communiceren veel complexer is. Veel meer dan praten alleen. We kunnen onderscheid maken tussen verbale en non-verbale communicatie…
Een meningsverschil hoeft niet tot een conflict te leiden
Meningsverschillen zijn eigen aan menselijke communicatie, desondanks leiden ze meestal tot conflicten. Vooral intense negatieve emoties belemmeren de mogelijkheid tot differentiëren. Voor mensen met…
Taal: zoveel meer dan praten alleen
Hoe vaak flappen we er niet achteloos uit wat we op dat moment denken, zonder ons zorgen te maken over hoe dat op de ander overkomt? Vaak gaat het goed, maar vooral bij mensen die ons niet (goed) kenn…
Probeer de werkelijkheid niet slechts lineair te verklaren
Om de werkelijkheid te begrijpen zoeken we vaak een lineaire verklaring volgens het oorzaak-gevolg principe: uit het een volgt het ander. De zaak ligt echter complexer. Als we met elkaar communiceren…
Onze loyaliteiten verbinden heden en verleden
Het verleden is nooit een afgesloten hoofdstuk. Het spreekt regelmatig een woordje mee, al zijn we ons dat niet bewust. Het kan een richting zijn waarin we de oplossing van een communicatieprobleem mo…
Hoe voorkom je misverstanden en boze reacties?
Hoe is het toch mogelijk dat iemand op een simpele vraag of opmerking bits of agressief kan reageren? Blijkbaar is er ongemerkt en onbedoeld een gevoelige snaar geraakt. Is het mogelijk dat zulke pijn…
Maastricht: Avontuurlijke en uitdagende activiteiten
Wie heeft niet van de drie musketiers gehoord? Minder bekend is dat ze zich ook in Maastricht hebben opgehouden, zeg men. Helemaal in de geest van d'Artagnan en zijn compagnie is het dan niet zo vreem…
Speltechniek: voorbereiding op het toneelspelen
Toneelspelen kan op vele manieren. In je eentje kun je een monoloog afsteken, of met twee een dialoog. Bij mimen gebruik je geen stem, maar vertrouwt helemaal op de kracht van je lichaamstaal. Bij imp…
Met kinderen toneelspelen voor publiek
Je wilt met kinderen een toneelstuk instuderen. Het ontbreekt je aan ervaring. Hoe pak je dat aan? Gaat het idee uit van de kinderen die graag een toneelstuk wil spelen, of lijkt het je zelf heel leuk…
Toneelspelen met kinderen: gebruik je lichaam en fantasie
Je speelt toneel met kinderen en wilt je spelers wat losser maken. Je had gedacht dat kinderen nog veel fantasie en verbeelding hebben, maar in de praktijk valt het je tegen. Kinderen hebben weliswaar…
Praktische tips om met kinderen toneel te spelen
Een toneelstuk voor kinderen, zeker als het hun eerste keer is, kan niet eenvoudig genoeg zijn. Dit kan gemakkelijk onderschat worden en in je enthousiasme meen je misschien dat je als regisseur metee…
Theatersport sfeermaker voor kinderen en volwassenen
Theatersport prikkelt zowel kinderen als volwassenen. Op tv lijkt het bedrieglijk simpel. Snel reageren is essentieel maar gaat niet vanzelf. Dat vraagt oefening. Maar het is erg leuk om te doen. Donk…
Hoe teken je een portret dat echt lijkt?
Zo bezien is je waarneming van een gezicht strijdig met de in het geheugen opgeslagen symbolen van twee ogen, een neus en een mond. De neus ziet er anders uit dan je gedacht had. De gezichtshelften bl…
Maak zelf je Kerstkaarten van recycled materiaal
Als Kerstmis weer voorbij is en de kerstbomen van de stoep zijn geplukt, twijfel je wellicht bij het weggooien of opbergen van je mooiste kerstkaarten. Kun je er niet nog wat mee? Sommige zijn te mooi…
Opvoeden: consequent, met veel aandacht en liefde
Kinderen zijn een geschenk! Opvoeden hoeft niet zo moeilijk te zijn zolang je maar consequent bent. Kinderen hebben graag duidelijkheid, willen weten waar ze aan toe zijn, wat ze kunnen verwachten. Ze…
Knolselderij: groente voor zoetekauwen
Knolselderij is de groente bij uitstek voor zoetekauwen. Het is misschien een 'groente' die je moet leren liefhebben, maar als je eenmaal hebt ontdekt wat er allemaal mee kan blijf je aan het experime…
Streel de zintuigen met kleurige en vergeten groenten
Is het geen plaatje? Eten dat lekker en gezond is, wie wil dat niet! En het mag en kan ook nog eens mooi uitzien. Kies je ingrediënten niet alleen op kleur, maar ook op vorm, structuur en substantie;…
Elke kool zijn gerecht: exotisch, biologisch en vegetarisch
Rode kool was als kind allesbehalve mijn favoriet. Evenmin als spruitjes. En dan boerenkool: toch alleen met Carnaval zeker! Maar soms moet je toch wat en je denkt: ach laat ik ze een herkansing geven…
Exotische winterse gerechten: van rozerood tot pimpelpaars
Koken op kleur, zonder kunstmatige kleurstoffen! Aubergine, paprika, rode kool, rode bieten, zoete bataat, wortels: het zijn deze kleurige groenten die een warme gloed geven aan winterse gerechten. Je…
Pompoen, veelzijdig en zacht van smaak en textuur
Pompoen is een makkelijke groente die je decoratief in je keuken kunt laten staan om hem te gebruiken als het zo uit komt en je er zin in hebt. Pompoen kan zowel zacht, zoet als hartig tot pittig klaa…
Zelf soep maken, creatief en ontspannend
Zelf soep maken is ongelooflijk gemakkelijk, ontspannend en creatief. Teveel werk, zeg je? Kies een druilerige dag of wanneer je niet zo lekker in je vel zit. Je kunt hem bewaren en later eten of invr…
Zelf koken: echt veel lekkerder en beslist vers!
Je hebt niet altijd zin om aan het eind van lange dag de keuken in te duiken. Daarom wil je je wel eens laten verleiden tot een kant en klare maaltijd uit een pakje. Zeker als er Puur Natuur, zonder k…
Bourgondisch winkelen en genieten in Maastricht
Houd je van winkelen, dan is Maastricht een elegante keuze. Wat maakt de stad zo bijzonder? De sfeer, de oude gebouwen, de Maas, de aparte winkeltjes en kronkellige straatjes. De robuuste st. Servaasb…
Geniet Maastricht met bier, wijn of vlaai- wandelarrangement
Maastricht, dat is: Bourgondisch genieten. Het kan op vele manieren. Zolang de zintuigen maar verwend worden. Op de hellingen van het Jekerdal groeien de druiven voor de Maastrichtse wijnen. In de oud…
Ondergronds Maastricht: stad van mergel, grotten, kazematten
Maastricht verkennen kan op eigen houtje, aan de hand van een plattegrond. Om een indruk te krijgen en de stad eerst eens rustig op je in te laten werken, is dat geen gek begin. De vragen die bij je o…
Met kinderen op avontuur in Maastricht en omgeving
Een stad met kinderen bezoeken is meestal geen sinecure. Dat kan anders! Zijn de kinderen oud genoeg dan kun je ze toevertrouwen aan deskundige begeleiding die ze een onvergetelijke dag bezorgt terwij…
Maastricht: wandelen langs cultuur en historie
Maastricht heeft vele gezichten. Leer ze al wandelend kennen. Mogelijkheden te over! Zoals een wandeling langs restanten van de oude middeleeuwse vestingwerken. Langs karakteristieke gebouwen en plein…
Toneelspel: kinderen ontwikkelen zich spelenderwijs
Het gemak waarmee kinderen zich inleven in hun digitale helden kan een ingang zijn tot toneelspel. Acteren biedt hen de mogelijkheid zich in een ander in te leven, tot verbeelden, hun grenzen op te zo…
Gelukskunde: leer jezelf accepteren, ontwikkelen, vertrouwen
Veel vakken op de middelbare school staan ver van je af. Ouderen verklaren dat je op dit moment misschien het nut ervan niet inziet, maar dat je dat later wel zult begrijpen. Intussen vind je dat je w…
Wintersport in Kandersteg: afwisseling en authenticiteit
Wie eenmaal op wintersport gaat blijft dat meestal doen, het wordt een gewoonte. Ook al ga je steeds naar een ander land of skigebied. Sleur ligt op de loer en het massatoerisme gaat je tegenstaan. Wa…
De vrije wil: illusie of waardegestuurd?
In hoeverre is een mens vrij? Bestaat er zoiets als een vrije wil of lijkt dat alleen maar zo? Er zijn wetenschappers die menen dat de vrije wil slechts een illusie is. Terwijl we ons nergens van bewu…
Doorbreek de sleur, ga er eens even helemaal tussenuit!
De mens heeft op zijn tijd een verzetje nodig. Om uit de sleur te breken, de moeilijkheden aan te kunnen of de dingen op een rijtje te kunnen zetten. Maar je hebt het druk, of denkt dat je het druk he…
Levenskunst: een goed leven met zorg voor jezelf
Leven leer je met vallen en opstaan, wordt altijd gezegd. De een lijkt dat beter af te gaan dan de ander. Hoe kan dat? Is het een kwestie van levenskunst? De vraag is wat het inhoudt, hoe je het wordt…
Discipline en een kritische houding geven je leven inhoud
Het antwoord op de vraag 'hoe leef je een goed leven?' heeft filosofen door de eeuwen heen hun leven lang geïntrigeerd. En nog steeds wordt de vraag gesteld. Zo simpel als ze lijkt, het antwoord is b…
Levenskunst: overeind blijven in deze onstuimige tijd
We leven in onstuimige tijden die ons veel geven maar misschien nog meer van ons vragen. Het leven is opwindend. We willen het ten volle leven. Maar hoe doe je dat? Er zijn zoveel mogelijkheden dat we…
Levenskunst: weet wat je wilt en sta open voor verrassingen
Succesverhalen zijn van alle tijden. Ze worden gretig verslonden. De stroom zelfhulpboeken barstensvol enthousiaste adviezen en tips over hoe je succesvol, rijk, eeuwig jong en populair kunt zijn, hou…
Zonder medicijnen genezen van een psychose
Hij heeft het gepresteerd: te genezen van zijn psychoses zonder hulp van medicijnen. Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar hij is het levende bewijs van het gelijk. Na zijn besluit het heft in eige…
Ontwikkelingshulp: voorkomen is beter dan genezen
Ontwikkelingswerk is mensenwerk. En mensen zijn feilbaar. Zelfs al hebben ze de beste bedoelingen. Dat geldt voor de gevende kant, maar ook voor de ontvangende kant. Zelfs in de meest optimale situati…
De waarde van sociaal kapitaal voor je buurt
Sociaal kapitaal verwijst naar sociale netwerken. De kwaliteit van die netwerken heeft een groot effect op onze gezondheid en ons inkomen. Bovendien blijkt dit niet alleen voor de mensen binnen het ne…
Microkrediet van Kiva: kleine lening, grote impact
Wie de site van Kiva.org bezoekt raakt gemakkelijk enthousiast over de mogelijkheden om mensen te helpen hun plan te verwezenlijken. Je ziet een foto van de man of vrouw, met de naam en het land waar…
Handelsbelemmeringen maken steun aan Afrikaanse landen nodig
Afrika blijft met gigantische problemen kampen. Historisch, geografisch en tribaal gezien is dat allemaal duidbaar. De westerse landen geven al decennialang hulp. Welk accent ook gelegd wordt, het hee…
Afrikaanse boer worstelt opnieuw met mondiaal probleem
In 2005 kwam de United Nations Millenium Taskforce on Hunger met een actieplan om de honger in de wereld vóór 2015 te halveren. Het aantal hongerenden telde in 2008: 963 miljoen en in 2017: 795 milj…
Psychosociale hulp: bepaald geen luxe
Internationale hulp aan gebieden met een oorlogsverleden moet meer omvatten dan voedsel, medicijnen, onderdak en onderwijs alleen. Collectieve traumatische ervaringen vereisen een psychosociale aanpak…
Nodig deze zomer eens een kansarm kind uit
Europa Kinderhulp is een Nederlandse vrijwilligersorganisatie die in 1960 werd opgericht om vijftig Letse kinderen uit vluchtelingenkampen in Duitsland naar Nederland te halen. In de tuinsteden van Am…
Meditatie en mindfulness voor een geest als rimpelloos water
Wie er geen moeite mee heeft om minuten- of zelfs urenlang in lotushouding naar een flakkerend vlammetje te staren hoeft niet overtuigd te worden van het nut ervan. Wie echter bijna iedere nacht in be…
Het 'nieuwe' rijden: Milieubewust autorijden
Het ‘nieuwe’ rijden is zo nieuw niet meer. Toch slaat het maar niet aan. Dat valt extra op als je het zelf wel doet. Links en rechts hoor je coureurs het gaspedaal intrappen. Om even later vol op…
Tuinieren op balkon of terras in de lente
Het is weer lente en je vingers kleuren voorzichtig groen. De boom voor het huis is getooid met prachtige rode bloesem. Daar vinden de duiven kennelijk iets van hun gading, de takken buigen vervaarlij…
Maak geen ruzie over de opvoeding, trek één lijn
Als ouders ruziën over de opvoeding gaat het vaak over tv, snoep, eten of bedtijd. Tenminste… dat lijkt zo. Eigenlijk gaat het over normen en waarden en over hoe streng of toegeeflijk ze willen zij…
Tien vuistregels om creativiteit te trainen
Creativiteit wordt gewoonlijk gezien als iets wat je hebt of niet hebt. Op school of cursus leer je een techniek – schilderen, musiceren, boetseren, naaien, timmeren, fotograferen, schrijven - en al…
Creativiteit: vorm van intelligentie die je kunt ontwikkelen
We zijn er van overtuigd dat creativiteit een talent is, iets dat is aangeboren: “Ik ben niet creatief. Dat zit niet in de familie. Creativiteit is iets voor kunstenaars.” Deze opvatting wortelt i…
Laat je onderbewuste je aan creatieve ideeën helpen
Je moet een ruimtelijk probleem zien op te lossen, je zit muurvast. Je zoekt een treffend woord, je brein is blanco. Je worstelt met een gecompliceerde kwestie, je komt er niet uit. Wat doe je? Geef j…
Creatieve ideeën bedenken binnen een groep
Je ouders zijn 50 jaar getrouwd en je wilt met zussen en broers een feest op touw zetten. De buurtraad wil in de buurt meer binding realiseren. De zaterdagmiddagclub zit verlegen om frisse ideeën. Je…
Een creatief groepsproces: de aanpak van een probleem
Je restaurant heeft te duchten van rivaliteit, hoe kan het zich onderscheiden? Je fitnesscenter ziet klanten naar de concurrent overlopen, hoe voorkom je leegloop? Je vriendin heeft voor haar ouders e…
Communiceren met een dove of slechthorende
Een callcenter aan de lijn: of de heer Zusenzo thuis is. "Die is op zijn werk." Oké, dan bel ik een ander keertje terug. "Belt u dan wel via de teksttelefoon?, hij is doof." Oh, prima dat u dat zegt,…
Natuurwet: mensen maar zes contacten van elkaar verwijderd
Dat ieder mens slechts zes contacten van welke andere mens ook verwijderd is, leek lang op een mythe te berusten. Het lijkt er echter op dat we met een natuurwet van doen hebben; een manier waarop de…
De betekenis van Hemelvaart stelt je geloof op de proef
Veertig dagen nadat Hij met Pasen aan het kruis gestorven was steeg Jezus op naar Zijn Vader. Met zijn dood overwon hij de duivel, ‘de vorst van de dood’ en opende hij de hemelpoorten voor de rech…
Ontwikkel positieve intelligentie en word gelukkiger
Positieve intelligentie ontwikkel je door voort te borduren op je talenten en goede eigenschappen, in plaats van je blind te staren op gebreken en problemen. Door veel te ondernemen wordt je geest fle…
Small talk: sfeermaken om het ijs te breken
Small talk, niet iedereen is er even goed in. Het moet je maar gegeven zijn…, of toch niet? Veel heeft te maken met je instelling. Denk niet dat je altijd iets zinnigs te zeggen moet hebben, dan maa…
Small talk: een gesprek beginnen op recepties en partijtjes
Is een praatje aanknopen met een wildvreemde niets voor jou? Heb je een hekel aan recepties en feestjes waar je met je houding geen raad weet? Verveel je je te pletter op verjaardagen en partijtjes? D…
Small talk: je voorbereiden op een interessant gesprek
Het is niet voor niets dat mensen zich in gezelschap ongemakkelijk voelen en dichtklappen. Je weet niet wat je te wachten staat. Je hebt niets interessants te melden. Straks sla je een flater. Maak je…
Small talk: Het ijs is gebroken en het gesprek kan beginnen
Wanneer het eerste contact gelegd is gaat het erom goede open vragen te stellen en juiste vervolgvragen. Oplettend luisteren is daarom essentieel zodat je kunt aanhaken op wat gezegd wordt. Ook is het…
Small talk: hoe ga je om met verschillende typen sprekers?
Een goed gesprek voldoet aan de vijf minuten norm: ieder is niet langer dan circa vijf minuten aan het woord. Daarnaast is het goed te weten dat er verschillende typen sprekers zijn en hoe daarmee om…
Christendom oorzaak van secularisatie
Lang geleden werd ons bestaan gedicteerd door hogere machten. Fenomenen buiten de waarneembare werkelijkheid duidden ons leven. We riepen geesten aan om onze problemen op te lossen en dankten de goden…
Pinksteren: het feest van de Heilige Geest
Boven de berg hing een dichte wolk, machtig bazuingeschal weerklonk en alle mensen in het kamp beefden van angst. De Sinaï was geheel in rook gehuld omdat de Heer in vuur was neergedaald. Heel het vo…
Een woedeaanval is alleen functioneel bij een bedreiging
Wie regelmatig last heeft van woedeaanvallen beschadigt zichzelf en zijn omgeving. Uiting geven aan woede omdat je de controle verliest, lost niets op. Woedeaanvallen zijn eerder het gevolg van iets k…
Woede: aangeleerd gedrag dat je kunt afleren
Woede kan ontstaan uit een extreem rechtvaardigheidsgevoel. De oorzaak kan liggen in een gevoel van verdriet, uit onbegrip voor de dood van iemand, of uit angst dat je kind iets is overkomen omdat het…
Woede: oorzaak van vervormd denken door onszelf
Woede wijten we meestal aan iets buiten onszelf, aan iets dat ons overkomt, iets waar wij niets aan kunnen doen. Of aan iemand die niet mee wil werken of erger nog: iemand die expres tegenwerkt. We be…
Woede voorkomen: vervormde gedachten leren ontmaskeren
Vervormd denken is een normaal onderdeel van het mens-zijn. Zonder dat we het beseffen beoordelen we mensen en doen aan 'invullen, gedachtelezen'. Vervormd denken houdt in dat we denken dat de ander o…
Woede, gevoed door onjuiste veronderstellingen
Veronderstellingen leiden een taai leven. Meestal zijn ze niet gebaseerd op de werkelijkheid. En bijna altijd zijn ze negatief. Ergens in je leven, in je jeugd, hebben ze zich genesteld in je gedachte…
Woede: emoties lossen een probleem niet op
Woede is een afweermechanisme dat voorkomt dat we ons bewust worden van stress, pijn of gevaar. Woede wordt vaak gebruikt om ons af te sluiten voor emoties of ervaringen die ons als kind overweldigden…
Aannames vertroebelen de taal van woede en liefde
Tegenover de taal van de woede staat de taal van de liefde. Echter, uit angst om gekwetst te worden, legt de liefde het nogal eens af tegen het harnas van de zelfbescherming. Probeer er achter te kome…
Conflicten en problemen assertief met de ander oplossen
Conflicten en problemen kunnen op verschillende manieren opgelost worden. Je kunt je aan de situatie aanpassen, je eruit terugtrekken of juist ingrijpen. Daarbij kun je je subassertief, assertief of a…
De eeuwige zoektocht naar een gelukkig leven
Er komt iets op je pad en je denkt: ha, spannend, dat ga ik doen! Een fantastisch voorstel, onmogelijk om ‘nee’ tegen te zeggen. Voordat het je helemaal duidelijk is, is je fantasie al op hol gesl…
Trots op je eigen dierbare professionele fotoboek
Je eigen fotoboek maken blijkt een ware hit te zijn. Wanneer je op internet op zoek gaat naar sites om je eigen boek samen te stellen, heb je de keuze uit meer dan tien Nederlandse sites. Daar zitten…
Chinees batik: leuk, makkelijk, snel, goedkoop en creatief
De zomervakantie ligt weer achter ons. Nieuwe cursussen liggen in het verschiet. En soms wil je thuis uitproberen wat je op vakantie hebt gezien, zonder cursus, maar op eigen houtje. Bijvoorbeeld Chin…
Liefde is... houden van, met gevoel én verstand
Wat is liefde? Liefde is romantiek, een heel fijn gevoel. Twee mensen die innig van elkaar houden. De liefde voor een huisdier. De ander missen, voor hem zorgen, voor haar klaarstaan, met kleine atten…