Swah artikelen

Spa: een eeuwenoud kuuroord in de Ardennen

Spa is een stad in de Belgische Ardennen, midden in de provincie Luik. Iedereen kent Spa van het bekende water in flessen (Spa blauw, Spa rood). Spa kende vooral in de 19e eeuw een rijke geschiedenis.…
Mortsel: gezellige stad in de Antwerpse rand

Mortsel: gezellige stad in de Antwerpse rand

Mortsel grenst aan het zuiden van Antwerpen, aan de districten Wilrijk, Berchem en Deurne. Mortsel ligt net ten zuiden van de luchthaven in Deurne. De stad is maar een klein halfuur rijden met de tram…
Controversiële biobrandstoffen

Controversiële biobrandstoffen

Ze werden jaren geleden trots als ecologisch alternatief voor fossiele brandstoffen voorgesteld, maar ondertussen blijkt dat biobrandstoffen veel minder ecologisch zijn dan eerst gedacht. Biobrandstof…
Tektonische platen en leven op aarde

Tektonische platen en leven op aarde

Beweegt en evolueert de aarde omdat er leven op is? Of is er leven op aarde omdat de aarde zelf ook in beweging is? Zijn er verbanden tussen biologische gebeurtenissen zoals fotosynthese en geologisch…
Babongo stam in Gabon: iboga als drug en bwiti als religie

Babongo stam in Gabon: iboga als drug en bwiti als religie

De Babongo stam stond vroeger bekend onder de (algemene) term 'pygmeeën'. Ze leven in Gabon, een voormalige Franse kolonie in Afrika en staan bekend om hun gebruik van de sterke hallucinogene plant i…

Getijdenenergie

Er zijn veel verschillende manieren om op een duurzame manier elektriciteit te produceren. Met duurzaam bedoel ik zonder de natuurlijke rijkdommen van de aarde, zoals aardolie, uit te putten. Iedereen…

Theo Jansen en de Strandbeesten: kunst of wetenschap?

Theo Jansen is een Nederlands kunstenaar die grote, mechanisch bewegende 'strandbeesten' maakt. Zijn strandbeesten zijn continu aan het evolueren. Momenteel wordt die evolutie door hem en door de comp…
Het probleem van het lijden

Het probleem van het lijden

Filosofische en logische gedachtengang over het bestaan van God en het kwade in de wereld volgens Epicurus (371 - 342 v.Chr.) en John Leslie Mackie (1917–1981 ). (Afbeelding: Epicurus)
Het transhumanisme

Het transhumanisme

Misschien heb je je al wel eens afgevraagd hoe de wereld er binnen pakweg 50 of 100 jaar zal uitzien. Spectaculair anders dan nu, waarschijnlijk. In de filosofische (of ook wel futurologische) stromin…
Ecotoerisme in Venetië

Ecotoerisme in Venetië

Als één van de drukste toeristische trekpleisters ter wereld zorgt Venetië voor heel wat vervuiling. Italiaanse wetenschappers hebben nu een plan opgesteld om het transport in Venetië, dat bijna u…
Stemmethodes: papier, elektronisch of via internet?

Stemmethodes: papier, elektronisch of via internet?

Met de computer stemmen is al een hele tijd erg gewoon in veel Belgische steden en gemeenten. Op andere plaatsen gebruikt men nog steeds potlood en papier. In Nederland werd vanaf 2009 na zo'n veertig…
Waarom zijn planeten bolvormig?

Waarom zijn planeten bolvormig?

Waarom zijn alle planeten rond of om het juister te zeggen bolvormig? Waarom zijn alle sterren dat ook, maar asteroïden dan bijvoorbeeld weer niet?

Peer-to-peer (P2P), een slim elektriciteitsnetwerk

Als we steeds meer op alternatieve manieren energie produceren, zal ook de manier waarop de elektriciteit gedistribueerd wordt moeten veranderen.
Investeren in coöperaties

Investeren in coöperaties

CVBA staat voor Coöperatieve Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid. Dit is een bedrijfsvorm waarbij het kapitaal (het risico) verspreid wordt over zoveel mogelijk verschillende participanten. E…

Atheïsten en theïsten: bestaat er een god?

Het wel of niet geloven in god is soms een gevoelige kwestie, en kan tot hoogoplopende discussies leiden. Tussen verschillende religies zijn er veel meningsverschillen, maar over minstens één zaak z…
Het Nihilisme: de waarheid bestaat niet

Het Nihilisme: de waarheid bestaat niet

Nihilisme is een overtuiging waarbij men nergens waarde aan hecht. Er is geen waarheid, want elke waarheid heeft haar eigen imperfectie. Westerlingen kennen nihilisme vooral door de Duitse filosoof Fr…

Windenergie opslaan in een kunstmatig eiland

De productie van wind- en andere duurzame energie brengt een aantal problemen met zich mee. Eén daarvan is het opslaan van energie, omdat de windenergie niet constant is. Soms wordt er meer geproduce…

Hannah Arendt: Vita Activa

Hannah Arendt is een filosofe uit de twintigste eeuw. Zij dacht in haar boeken vooral na over politieke filosofie. Ze werd vooral beroemd om haar analyse van het Eichmannproces. Maar ze schreef ook ov…

Hans Achterhuis - De utopie van de vrije markt

Hans Achterhuis is filosoof, in 2012 werd hij 'denker des vaderlands' in Nederland. In zijn boek 'De utopie van de vrije markt' probeert hij aan te tonen dat niet enkel het fascisme of communisme geba…

Bescherming tegen bacteriën: quorum sensing

Antibiotica vormen een hoeksteen van de hedendaagse medische wetenschap. Zonder antibiotica zouden we weer vatbaar worden voor vele ziektes en aandoeningen die al lang overwonnen lijken. Wetenschapper…
Geothermische energie in Oost-Afrika

Geothermische energie in Oost-Afrika

Oost-Afrika is een regio met veel problemen. Eén daarvan is de onstabiele elektriciteitsbevoorrading, waardoor de regio moeizaam ontwikkelt. Maar er is verandering op komst: in Kenia zijn testproject…
Recycleren als mijnbouw

Recycleren als mijnbouw

Veel grondstoffen blijven duurder worden omdat ze zeldzamer worden. Het recycleren van waardevolle grondstoffen kan een deel van de oplossing zijn, want ons afval zit nog boordevol waardevolle materia…
Gelukkig zijn volgens Epicurus

Gelukkig zijn volgens Epicurus

Epicurus was een Griekse filosoof uit de vierde eeuw voor Christus. Volgens hem was gelukkig worden heel simpel, maar zochten mensen op de verkeerde manier naar geluk.
Schopenhauer over liefde en geluk

Schopenhauer over liefde en geluk

De zoektocht naar liefde is voor de meeste mensen het belangrijkste in het leven. Ook voor Arthur Schopenhauer (°1788 Danzig) was dat zo. Volgens hem is het een goede keuze om je leven uit te bouwen…
Darpa - Defense Advanced Research Projects Agency

Darpa - Defense Advanced Research Projects Agency

Darpa is een agentschap van het Amerikaanse defensieministerie, dat huist in het Pentagon. Darpa heeft als opdracht om de VSA naar een steeds hoger wetenschappelijke en technologisch niveau te brengen…
Seneca: frustraties en woede beheersen

Seneca: frustraties en woede beheersen

Seneca (Cordoba, 1 na Christus) was in zijn tijd een populair filosoof, met zo'n 20 boeken op zijn palmares vol advies over het alledaagse leven. Kwam naar Rome, waar hij grootste deel van zijn leven…

Toekomstige zonnecrèmes

Zonnecrèmes beschermen ons tegen de zon, maar zijn schadelijk voor het leven in zee. Kunnen wetenschappers binnenkort een nieuw soort zonnecrème op de markt brengen, die ons veel beter en langer bes…

Internet voor iedereen: Google Project Loon

In sommige delen van de wereld is internettoegang nog altijd traag of heel erg duur (bijvoorbeeld via satellietverbinding). De regio's zijn te afgelegen en dunbevolkt om een connectie via optische vez…
Het nieuwe hoofdkwartier van de NAVO

Het nieuwe hoofdkwartier van de NAVO

De Noord-Atlantische VerdragsOrganisatie - NAVO - bouwt tegen 2015 een gigantisch nieuw hoofdkwartier in Brussel. Op één van de grootste bouwwerven in België komt echter ook kritiek van politici en…
Fordlândia: van rubberplantage tot ruïne

Fordlândia: van rubberplantage tot ruïne

Henry Ford stichtte vorige eeuw uit het niets een stad midden in het Amazonewoud, om zo goedkopere rubber voor zijn auto's te produceren. Het plan mislukte, het werd een spookstad, waarvan nu nog alti…

Samsung V-Nand-geheugen en de Wet van Moore

Volgens de Wet van Moore verdubbelt de computerkracht elke twee jaar. Tot voor kort leek dit te kloppen, maar kan dat binnenkort ook nog zo blijven? Samsung brengt een nieuwe geheugenchip in massaprod…

De ruimte is de toekomst van de archeologie

Volgens Sarah Parcak, professor archeologie aan de universiteit van Alabama, ligt de toekomst van archeologie in de ruimte. Via allerlei satellietbeelden vindt zij in het Midden-Oosten, Europa en rond…

GravityLight™: gratis elektriciteit dankzij de zwaartekracht

Meer dan een miljard mensen hebben geen betrouwbare toegang tot het elektriciteitsnetwerk. Na zonsondergang zijn zij vaak afhankelijk van kerosinelampen, kaarsen of andere dure (finacieel en ecologisc…

Klimaatverandering verandert de smaak van ons voedsel

Over de effecten van klimaatverandering op de smaak en textuur van ons voedsel was tot nu weinig geweten. Japanse wetenschappers publiceerden in augustus 2013 de resultaten van hun studie. Meer dan 35…
Vibease: 's werelds eerste draagbare smart vibrator

Vibease: 's werelds eerste draagbare smart vibrator

Vibease is 's werelds eerste draagbare 'smart' vibrator. Vibease wil de vrouw verwennen met een volledige seksuele ervaring, die veel verder gaat dan enkel stimulering van de vagina en clitoris via vi…

Fantoom Vibratie Syndroom

Wie kent het niet: je denkt dat je telefoon rinkelt in je broekzak, maar wanneer je die eruit haalt blijkt dat er helemaal geen nieuw bericht of telefoon is. Je hersenen hebben je gefopt. Maar hoe en…
Wat is een smartgun?

Wat is een smartgun?

Na smartphones, smart TV's en smartwatches komt er stilaan een nieuwe smart revolutie op gang. Smart guns: pistolen en geweren die vingerafdrukken scannen, in verbinding staan met een smartphone of sm…
Jose Mujica, president van Uruguay

Jose Mujica, president van Uruguay

De bijna 80-jarige president van het Latijns-Amerikaanse Uruguay is met zijn sobere levensstijl geen unieke persoonlijkheid. Wel valt hij sterk uit de toon als je hem vergelijkt met presidenten en pol…
Verzekeringen: via een makelaar of zelfstandig?

Verzekeringen: via een makelaar of zelfstandig?

Waarom zou je zelf verzekeringspolissen vergelijken? Of eerder advies vragen aan een vezekeringsmakelaar? Welke voor- en nadelen heb je bij een verzekeringsmakelaar?
Cognitieve dissonantie en het streven naar geluk

Cognitieve dissonantie en het streven naar geluk

Cognitieve dissonanties kunnen stress veroorzaken. Het verminderen of wegnemen van (de oorzaken van) cognitieve dissonanties in je leven kunnen je geluksgevoel verhogen.

Waarom bitcoins en andere cryptocoins zo controversieel zijn

Volgens de Britse krant The Telegraph is Bitcoin zowat de 'gevaarlijkste' munt ter wereld. Ze lijstten enkele argumenten op waarom de bitcoins zo gevaarlijk zouden zijn. Ook in andere media wordt er n…
Moolah: betaalautomaten voor handelaars voor digitale munten

Moolah: betaalautomaten voor handelaars voor digitale munten

Het bedrijf Moolah bouwt in het voorjaar van 2014 prototypes van een nieuw soort betaalautomaat. De machines aanvaarden verschillende soorten cryptocoins op verschillende manieren. Ze maken het mogeli…
Parachutes kunnen vliegen veiliger maken

Parachutes kunnen vliegen veiliger maken

Bij kleine vliegtuigen redden parachutes mensenlevens. Kunnen ook grote commerciële airliners met veiligheidsparachutes uitgerust worden?
De metadata van foto's verwijderen (Windows)

De metadata van foto's verwijderen (Windows)

Een foto bevat vaak meer informatie dan enkel de afbeelding. Gegevens zoals datum en tijd, maar ook de naam van het toestel waarmee je de foto nam en de GPS-locatie worden opgeslagen. Hoe kan je die m…
BroApp: automatisch sms'en naar je vriendin

BroApp: automatisch sms'en naar je vriendin

Veel van de sms-berichten die je stuurt hebben vaak net dezelfde inhoud of zijn heel gelijkaardig. Er is niet echt iets te zeggen, je wil gewoon laten weten dat je aan iemand denkt. De makers van BroA…
Offshore windparken kunnen superstormen verzwakken

Offshore windparken kunnen superstormen verzwakken

Windturbines zijn een ecologische manier om elektriciteit op te wekken. Recent onderzoek indiceert nog een groot voordeel van windturbines. Volgens professor Jacobson van de Stanford University kunnen…
Tweelingenonderzoek en epigenetica

Tweelingenonderzoek en epigenetica

Zijn eigenschappen van een persoon vooral te wijten aan de genen van het DNA? Of worden mensen vooral wie ze zijn door allerlei omgevingsfactoren die de werking van hun genen beïnvloeden? In de epige…

Vergeten groente: de boomspinazie

De boomspinazie (of Chenopodium Giganteum in het Latijn) is een grote eenjarige bladgroente. In goede omstandigheden kan de plant twee tot drie meter hoog worden. Vroeger werd deze plant veel geteeld,…

Vergeten groente: zwartmoeskervel

Al van in de tijd van de Romeinen en Alexander de Grote werd zwartmoeskervel (Smyrnium olusatrum in het Latijn) volop geteeld en gegeten. Het zijn waarschijnlijk de Romeinen die deze plant over heel (…
De risico's van dalende voedseldiversiteit

De risico's van dalende voedseldiversiteit

De wereldbevolking groeit, de voedselproductie ook. Maar toch eten mensen wereldwijd steeds minder verschillende soorten gewassen: de voedseldiversiteit neemt wereldwijd snel af. Deze evolutie houdt e…
Boos worden en het risico op een hartaanval

Boos worden en het risico op een hartaanval

Hartaanvallen en ander hartfalen vormen heel vaak de oorzaak van een overlijden. Veel verschillende factoren kunnen je risico op het krijgen van hartproblemen vergroten of verkleinen. Onder andere je…
Gratis je LP's digitaliseren

Gratis je LP's digitaliseren

In winkels en online vind je allerlei speciale pakketten om LP's (vinylplaten) om te zetten naar digitale bestanden. Maar wist je dat je daar eigenlijk helemaal geen speciale USB-platenspeler of dure…
Wat is seperatorvlees?

Wat is seperatorvlees?

Als je wilt weten wat je eet, kan het de moeite zijn om regelmatig de ingrediëntenlijst op de verpakking van de voeding die je eet na te lezen. Vaak kom je dan allerlei termen tegen die je niet metee…
Fosfor: de schaarse grondstof van kunstmest

Fosfor: de schaarse grondstof van kunstmest

Fosfor is een van de belangrijkste elementen voor het leven op aarde. Dat lijkt misschien vreemd, want in zuivere vorm ontbrandt fosfor spontaan wanneer het in aanraking komt met zuurstof in de lucht.…

Scherpenheuvel: een eeuwenoud katholiek bedevaartsoord

Scherpenheuvel is een Belgisch stadje in Vlaams-Brabant. Scherpenheuvel is niet groot, en maakt administratief deel uit van de gemeente Scherpenheuvel-Zichem. De stad ligt op de oude steenweg tussen D…
Groenten die makkelijk teruggroeien op je vensterbank

Groenten die makkelijk teruggroeien op je vensterbank

Veel groenten die je regelmatig gebruikt in de keuken, hoef je helemaal niet vaak aan te kopen. Verschillende groenten groeien erg makkelijk en snel terug uit de stukken van de groente die je normaal…

Betalen met je smartphone in België: Bancontact Mobile

Sinds midden mei 2014 kunnen Belgen die een smartphone of tablet hebben hun toestel nu ook gebruiken om een kleine betaling te doen. Met de Bancontact Mobile app (Android & iPhone) kan je makkelijk ge…
Verschillen in bebouwing tussen Nederland en België

Verschillen in bebouwing tussen Nederland en België

Is het je al eens opgevallen hoe in België, en vooral in Vlaanderen, er bijna geen open ruimte meer te bekennen is? En wist je dat Nederlanders het met een veel kleinere woonoppervlakte stellen dan h…
Petnostics: hou de gezondheid van je kat of hond in het oog

Petnostics: hou de gezondheid van je kat of hond in het oog

Een bezoek aan de dierenarts kost je als huisbaasje snel veel geld en tijd. Met de Petnostics mobiele app kan je makkelijk zelf de gezondheid van je huisdier controleren. Met de app analyseer je een u…

De Hangdrum, een nieuw instrument

De hangdrum is een percussie-instrument dat werd uitgevonden in Zwitserland. Hangdrum muzikanten toveren mysterieuze, spirituele muziek uit de hangdrum door er met hun vingers op te tokkelen. De hangd…

Zonnelader: Frendo Power Sun 3.5

Sinds enkele jaren is het aanbod van draagbare zonnepanelen om kleine toestellen op te laden sterk uitgebreid. Eén van de nieuwe draagbare zonneladers van 2014 is de Frendo Power Sun 3.5. Hoe goed we…
Flarfen: een originele dichtvorm

Flarfen: een originele dichtvorm

Dichten of poëtisch schrijven kan je op vele verschillende manieren. Allerlei rijmschema's en dichtvormen maken onze taal steeds rijker. En daar is sinds enkele jaren een nieuwe dichtvorm bij gekomen…
Toepassingen van drones

Toepassingen van drones

Drones komen de laatste jaren steeds vaker in het nieuws, vooral op een negatieve manier. Het woord drone wordt daarbij soms synoniem voor kleine, onbemande militaire vliegtuigen. Maar er zijn meer dr…

Missie Rosetta: de allereerste komeetlanding ooit

Rosetta is een ruimtetuig dat werd ontwikkeld en gelanceerd door de ESA, de Europese ruimtevaartorganisatie. In 2004 vertrok Rosetta voor een lange reis richting komeet 67P, en in augustus 2014 heeft…
Wat is een brown-out

Wat is een brown-out

Een brown-out is een gecontroleerde stroomuitval. Bij een black-out ligt een volledig elektriciteitsnetwerk stil door omstandigheden, de elektriciteitsnetbeheerder kan in sommige gevallen een volledig…
Hoe kan je je voorbereiden op een stroompanne?

Hoe kan je je voorbereiden op een stroompanne?

In de zomer van 2014 klinken er onheilspellende berichten in de media: er dreigt in België in de winter van 2014-2015 een brown-out of zelfs een black-out. Hoe kan je je best voorbereiden op zo'n str…
Waarom antibiotica steeds slechter werken

Waarom antibiotica steeds slechter werken

Antibiotica zijn belangrijke medicijnen geworden in onze geneeskunde. Zonder antibiotica zouden mensen nog steeds overlijden aan kleine infecties, bijvoorbeeld in open wonden. Maar de antibiotica die…
Wat is een geefplein?

Wat is een geefplein?

Iedereen heeft op zolder of in de kelder wel dozen vol spullen staan. Tegelijk zijn er veel mensen op zoek naar de spullen die in je kelder of op je zolder enkel stof vergaren. Wat is een geefplein? D…
Hoe kan je anoniem(er) surfen

Hoe kan je anoniem(er) surfen

Sinds de onthullingen van Wikileaks en vooral die van voormalig NSA-medewerker Edward Snowden werd wat velen al lang vermoedden helemaal duidelijk: overheden en bedrijven houden massaal je surfgedrag…
De paradox van het schip van Theseus

De paradox van het schip van Theseus

De paradox van het schip van Theseus is een filosofisch gedachte-experiment. Deze paradox verplicht ons na te denken over hoe wij de wereld waarnemen en benoemen: in hoeverre kan de identiteit die wij…
Sociale onderbescherming

Sociale onderbescherming

In de meeste westerse landen werd er in de loop van de voorbije eeuwen een groot en ingewikkeld netwerk aan sociale voorzieningen opgebouwd. Werknemers, werkgevers en de overheid dragen een bepaald pe…
Het leefloon (België)

Het leefloon (België)

Het leefloon is in de Belgische sociale zekerheid de laagst mogelijke uitkering die iemand kan ontvangen van de overheid. Enkel als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, kan je recht hebben op een leef…
Hydro-elektrische energie uit de riolen

Hydro-elektrische energie uit de riolen

Kunnen we energie opwekken uit het water dat door de riolen stroomt? Waarom wekken we in hoge gebouwen niet zelf energie op uit het water dat van de daken naar beneden stroomt? Welke struikelblokken z…
Deelfietsen in België

Deelfietsen in België

Fietsen is snel en makkelijk, zeker in de grote stad. Niet iedereen heeft echter een eigen fiets. Je eigen fiets moet je bovendien ook veilig ergens kunnen stallen wanneer je hem niet gebruikt. Sinds…
Inkomensgarantie voor ouderen (België)

Inkomensgarantie voor ouderen (België)

Wat is de inkomensgarantie voor ouderen (of IGO) in België en hoeveel bedraagt de inkomensgarantie voor ouderen (2015)? Wie heeft er recht op een inkomensgarantie voor ouderen? Hoe kan je dit vervang…
Verhoogde tegemoetkoming (België)

Verhoogde tegemoetkoming (België)

Een aantal mensen in België hebben recht op een verhoogde tegemoetkoming in de ziekteverzekering of kortweg verhoogde tegemoetkoming. Wat is de verhoogde tegemoetkoming? Wie heeft recht op verhoogde…
Wachtlijst sociale woning en de Vlaamse huurpremie

Wachtlijst sociale woning en de Vlaamse huurpremie

Wie een laag inkomen heeft, kan in Vlaanderen een sociale woning aanvragen. De overheden in Vlaanderen bouwen anno 2015 te weinig sociale woningen, waardoor er lange wachtlijsten zijn van mensen die g…
Solipsisme: wat is reëel en wat is illusie?

Solipsisme: wat is reëel en wat is illusie?

Bestaat alles dat we rondom ons zien echt? Of zijn dingen en mensen in onze omgeving vooral het gevolg van hersenspinsels in ons eigen hoofd? Hoe zeker kan ik ervan zijn dat ik zelf wel besta? (afbeel…
Spaarpot kleingeld: waar inwisselen?

Spaarpot kleingeld: waar inwisselen?

Voor sommigen is het opzij leggen van kleingeld een vorm van sparen. Gewoon gaan betalen met deze munten is niet altijd even eenvoudig. In België krijg je nog vaak muntstukken van 1 en 2 cent terug a…
Antwerpen in de Tweede Wereldoorlog: de V-bommen

Antwerpen in de Tweede Wereldoorlog: de V-bommen

Antwerpen werd tijdens de Tweede Wereldoorlog begin september 1944 bevrijd door geallieerde troepen. De feestvreugde barstte los. Die feestvreugde bleek echter wat voorbarig: de oorlog was allesbehalv…
De waarde van eurocentjes

De waarde van eurocentjes

Om de zoveel tijd komt er een politieker of belangenvereniging in het nieuws met het voorstel om de kleinste eurocenten, die van 1 en 2 cent, af te schaffen. Af en toe hoor je dat de centjes meer waar…
De maan staat te koop!

De maan staat te koop!

De maan is de dichtstbijzijnde buur van de aarde. Al op het einde van de jaren 1950 landden Russen voor het eerst op de maan, met een onbemande sonde weliswaar. De Amerikaanse bemande maanlanding van…