Tjiw09 artikelen

Duitsland en Nederland in het voetbal
Wedstrijden tussen Duitsland en Nederland worden altijd op het scherpst ven de snede gespeeld, met de verloren WK-finale van 1974 voor altijd in het geheugen van de Oranje-fan. Ook al won Nederland da…
De Weg van Santiago de Compostela
Als we het hebben over de Weg van Santiago denken de meesten aan één enkele weg. Maar zoals dat bij alles gaat, altijd zijn er meerdere mogelijkheden. Sommige pelgrims of wandelaars gaan direct van…
De toekomst van de pensioenen
Al jaren wordt er geroepen dat met de vergrijzing van de samenleving in Europa ons algemene pensioenstelsel wordt bedreigd. De afgelopen kredietcrisis en risicovolle beleggingen hebben dat nog actuele…
De eenwording van Spanje
Toen in 1496 de tweede dochter van het koningspaar van Castilië en Aragón uitgehuwelijkt werd aan de graaf van Vlaanderen kon niemand vermoeden dat zij 20 jaar later de eerste koningin zou zijn van…
Ludieke feesten in Spanje
Feesten vormen in Spanje een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven. Maar niet alle feesten zijn zo conflictief als bv. de stierengevechten tijdens de Lidia in het voorjaar of de San Fermines in…
Spanje: kunst en cultuur van Prehistorie tot Middeleeuwen
Spanje is een staat die bestaat uit verschillende naties en culturen. Het gebied, dat het bestrijkt -nagenoeg het gehele Iberische schiereiland-, is vanaf prehistorische tijden dan ook een smeltkroes…
Spanje: kunst en cultuur van de Renaissance tot 1926
Spanje is een staat die bestaat uit verschillende naties en culturen. Het gebied, dat het bestrijkt -nagenoeg het gehele Iberische schiereiland-, is vanaf prehistorische tijden dan ook een smeltkroes…
Autochtone dieren in Spanje
Spanje is één van de Europese landen met de grootste diversiteit aan flora en fauna. Het is een scharnier voor de vogeltrek tussen Afrika en het noorden van Europa en bezit een grote variëteiten aa…
Luis Buñuel, het surrealisme in de film
Het belang van de Spaanse filmer Luis Buñuel (1900-1983) is de internationale filmgeschiedenis is groter dan nog steeds wordt onderkend. Hij was de eerste, die zijn films maakte in de structuur van h…
Julio González, smederij in de beeldhouwkunst
Julio González Pellicer (1876-1942) was de eerste beeldhouwer die zijn beelden maakte door middel van smederij. In Barcelona, waar hij geboren was, werkte hij als jongen enige tijd in de goudsmederij…
Spaanse kunst van voor de burgeroorlog
Het begin van de twintigste eeuw was in Spanje een roerige tijd, die ook in de kunst merkbaar was. Veel kunstenaars zochten hun heil in Parijs, waar het klimaat veel vrijer was. Toen in 1931 de Republ…
Juan Gris, de 'onbekende' kubist
Juan Gris was een kunstenaar met een leven als een komeet. Misschien daarom dat als je het over het kubisme hebt, de meeste mensen de namen noemen van Pablo Picasso en Georges Braque. Slechts enkelen…
Ávila, de hoogstgelegen stad van Spanje
Ávila ligt op de hoogvlakte van de ‘Meseta’. Met een hoogte van 1130 meter is het de hoogst gelegen stad van Spanje. Al is het verder geen hoogvlieger, heeft het een interesante geschiedenis, die…
Salamanca, de gouden stad
Salamanca wordt ook wel de ‘Ciudad Dorada’ (Gouden Stad) genoemd, vanwege de steensoort, waarmee haar vele monumenten zijn gebouwd. Die steen is afkomstig uit Villamayor, een dorp in dezelfde regi…
Segovia, onder het aquaduct
De stad Segovia is vooral bekend vanwege het enorme aquaduct, dat er in de tijd van Romeinse keizer Trajanus (53-117) gebouwd werd. Het is waar dat het stadsbeeld er voor een groot deel door bepaald w…
Gala, de muze van Salvador Dalí
Toen Salvador Dalí zijn toekomstige echtgenote Gala ontmoette was dat liefde op het eerste gezicht. Hij was 25 jaar, zij 35. Toen zij 53 jaar later overleed was de Catalaanse schilder ontroostbaar. H…
De muzen van Pablo Picasso
Pablo Ruiz Picasso (1881-1973) heeft tijdens zijn leven vele vrouwen gehad. Behalve op zijn sentimentele leven hebben allen op de één of andere wijze invloed gehad op zijn manier van werken. Vaak vi…
De facetten van Alma Mahler
Alma Mahler (1879-1964) is vooral bekend geworden als echtgenote van de componist Gustav Mahler, architect Walter Gropius en schrijver Franz Werfel, en minnares en muze van de schilders Gustav Klimt e…
George Sand en Chopin, een vochtige winter op Mallorca
De romance van de Franse romanschrijfster George Sand en de Poolse componist Fryderyk Chopin, midden in de eeuw van de Romantiek, spreekt nog steeds menigeen tot zijn verbeelding. Sand was één van d…
Betje Wolff en Aagje Deken, levensgezellinnen tot het einde
Betje Wolff en Aagje Deken zijn twee namen, die onafscheidelijk met elkaar zijn verbonden. Samen gingen deze vrouwen met hun geschriften de culturele en politieke wereld van hun tijd te lijf. Ondertus…
Hannah Höch en de emancipatie van de vrouw
De Duitse kunstenares Hannah Höch was één van de componenten van de Berlijnse Dada beweging rond 1920. Ze ontwikkelde, samen met Hausmann, de fotocollage. In een tijd, waarin vrouwen streden voor k…
Maruja Mallo, de verloren surrealiste
Maruja Mallo was een Spaanse schilderes, die in de jaren dertig behoorde tot het surrealisme. Vanwege de Spaanse burgeroorloig moest ze van de ene dag op de andere echter alles achterlaten en naar Arg…
Goncharova en Larionov, de identiteit van de Russische kunst
De Russische kunstenares Natalia Goncharova was, samen met haar levensgezel Mikhail Larionov, de voorloper van de latere Russische avant-garde. Samen doorliepen ze in het begin van de vorige eeuw alle…
Federico García Lorca, de dichter die verdween in de oorlog
De Spaanse dichter Federico García Lorca (1898-1936) werd aan het begin van de Spaanse burgeroorlog gefusilleerd door de Nationalen, tegenstanders van de Spaanse republiek. Daarmee kwam vroegtijdig e…
Pablo Neruda, 'de grootste dichter van de twintigste eeuw'
Pablo Neruda was een vroegrijpe dichter. Al in 1917, slechts dertien jaar oud, publiceerde hij, nog onder de naam Neftalí Reyes, het gedicht ‘Entusiasmo y perseverancia’ in het dagblad ‘La Mañ…
La Rioja, kathedraal van de wijn
La Rioja is de Spaanse wijnstreek, die buiten eigen land misschien wel het meest bekend is. Het gaat om wijnen met een stevig karakter, die dankzij hun veelzijdigheid goed gedronken kunnen worden bij…
D.O. Rueda, witte wijnen met karakter
De wijnstreek, die wordt aangeduid als D.O. Rueda heeft als centrum het stadje Rueda in de provincie Vallodolid, maar breidt zich ook uit over twee naburige provincies, Segovia en Ávila. In totaal ga…
Wijn, een cultuur
Wijn is een cultuur. In landen, waar wijn verbouwd wordt, maakt het een deel uit van het sociale leven. Niet alleen de voeding, maar ieder moment is er op ingesteld. Want iedere wijn heeft zo zijn mom…
Spaanse winnaars Nobelprijs voor de Letteren
Dat op 6 oktober 2010 bekend werd dat de geboren Peruaanse schrijver Mario Vargas Llosa (1936) de Nobelprijs voor de Letteren toegekend is, wordt ook in Spanje gezien als een groot succes en een erken…
Tokaj, een zeer bijzondere wijn
De wijnen uit Tokaj zijn uitsluitend wit en kunnen zoet of droog zijn. Ze worden meestal gemaakt van autochtone rassen uit de streek Maar het bijzondere van de wijn is het procedée. De meerderheid wo…
Creatieve oplossingen voor de werkloosheid
Werkloosheid is een groot probleem in de moderne tijd. Het beheerst voor een groot deel de politiek, die steeds belooft om met creatieve oplossingen te komen, maar uiteindelijk verzandt in partijbelan…
De beste Spaanse voetballers aller tijden
Spanje is een groot voetballand. Dankzij het enthousiasme van het publiek staan daar enorme stadions, waar de allergrootste clubs spelen: Real Madrid, Barcelona, Valencia, Atlético de Madrid... De re…
Stephen Hawking en de afwezigheid van God
De bewierookte Britse natuurkundige Stephen Hawking (1942-2018) is bij het gewone publiek vooral bekend vanwege zijn ‘A Brief History of Time’ (1988). Daarin legt hij de kosmos op een voor iederee…
Champagne en andere champagnoise-achtige wijnen
Champagne is een mousserende wijn, die gemaakt wordt met een unieke vinificatiemethode. Deze methode wordt in de streek met dezelfde naam de ‘méthode champenoise’ genoemd. Andere streken, waar ee…
Het huis van de hertogen van Alva
In Nederland is het huis van de hertogen van Alva bekend vanwege de 'IJzeren Hertog', de Hertog van Alva, die tijdens de Tachtigjarige oorlog de ‘opstandige’ Nederlanden teisterde. In Spanje is he…
Waarom de Sint uit Spanje komt en Santa Claus uit Nederland
Degene, die wij Sinterklaas noemen, werd rond het jaar 280 geboren in Patara (tegenwoordig Turkije). Later was hij bisschop in het Byzantijnse Myra, waar hij op 6 december 343 stierf, al kan dat –me…
Spanje, een smeltkroes van volkeren
Spanje heeft een interessante geschiedenis, die overal in het land zijn sporen heeft nagelaten. Om te beginnen heeft elk klein dorpje, waar je ook komt, wel zijn eigen Romaanse kerkje. Maar op de mees…
Geschiedenis, heden en toekomst van de islam in Europa
De islam heeft binnen Europa een geschiedenis, die terugloopt tot 711. Vanaf dat jaar is dit nogal jonge geloof op het continent, met enkele intervallen, altijd in meer en mindere mate aanwezig gewees…
De meest vermaledijde Nederlandse voetballers
Nederland is in het buitenland bekend vanwege zijn grote voetballers. Cruijff, Neeskens, Rensenbrink, Gullit, Bergkamp, van Nistelrooij, Robben en Sneijder zijn slechts enkele uit een lange lijst van…
De legende van hoe de stad Madrid gesticht werd
In één van de harten van de hoofdstad van Spanje, vlakbij het beroemde Prado museum, staat een grote fontein met daarin een beeld van een vrouw op een zegekar, getrokken door leeuwen. Dat is de ‘P…
José Ortega y Gasset en de 'massamens'
In ‘La rebelión de las masas’ omschreef José Ortega y Gasset de 'massamens' als iemand die zichzelf niet van de rest onderscheidt. De horde of massa is er niet toe in staat is om zijn eigen baas…
Meerdere traditionele Spaanse tapas
‘Tapas’ zijn van origine Spaanse hapjes, die in sommige streken van dat land (Madrid en omgeving en delen van Andalusië) in bars gratis bij een drankje worden geserveerd. In andere streken moet e…
De naoorlogse beeldende kunst van Spanje
De Spaanse kunst van na de burgeroorlog en de Tweede Wereldoorlog kenmerkt zich gedurende de Franco tijd in somberheid en rebellie, in kleinere of grotere mate. Veel kunstenaars emigreerden alweer naa…
De allergrootste Nederlandse voetballers aller tijden
Het Nederlandse voetbal heeft in zijn historie bewezen een groot voetballand te zijn. Eén gewonnen EK, drie zilveren medailles en een bronzen op WK´s, vijf Europa Cups I en een Champion´s League ku…
'Flamenco', expressie en temperament
In Spanje is een land met een enorme rijkdom aan volksmuzieksoorten. Zo heb je de ‘copla’, de ‘jota’ (Castillië en Aragón), de ‘sardana’ (Catalonië), ‘de sevillana’ (Sevilla), de �…
Het Spaanse voetbalelftal op de grote toernooien
Het Spaanse elftal is een grote referentie binnen de voetbalwereld. Europees kampioen 2008 en 2012 en Wereldkampioen 2010 en ieder jaar wordt er wel een Spaanse speler genomineerd voor de Gouden Bal,…
Het andere Madrid
Bij een bezoek aan de hoofdstad van Spanje wordt al gauw gedacht aan het Prado museum en het Reina Sofía, de Plaza Mayor, het Koninklijk paleis en de winkelstraat Gran Vía. Maar er zijn nog zoveel m…
Helden van de langebaan
Schaatsen is na voetbal misschien wel de meest populaire sport in Nederland. Als er een WK of EK ten lande gehouden wordt dan trekt dat duizenden supporters. Het wordt direct uitgezonden op de televis…
De Spaanse cinema
De Spaanse film bevindt zich op dit moment op een hoogtepunt met internationaal bekende regisseurs als Pedro Almodóvar, Fernando Trueba en Alejandro Aménabar en acteurs als Javier Bardem, Penélope…
Belangrijkste exponenten van de Spaanse film
In 1982 werd met de Oscar van José Luis Garcí (1944) voor zijn film ‘Volver a empezar’ de eerste steen gelegd voor de definitieve internationale erkenning van de Spaanse film. Later zouden nog m…
Wie was nu eigenlijk de vijfde Beatle?
Wie kent ze niet? John, Paul, George en Ringo. De jongens uit Liverpool, die de wereld versteld deden staan onder de naam 'The Beatles',één van de meest legendarische groepen uit de popgeschiedenis.…
Spelers die (haast) voor Real Madrid én Barcelona speelden
Even heeft het er in 1953 naar uit gezien dat Alfredo di Stefano voor FC Barcelona zou spelen. Er bestond zelfs een mondeling akkoord. Maar dankzij inmenging van bovenaf wist uitendelijk Real Madrid e…
De rivaliteit tussen FC Barcelona en Real Madrid
Tussen de twee Spaanse voetbalgrootmachten FC Barcelona en Real Madrid is van oudsher altijd meer dan een sportieve concurrentiestrijd geweest. Je zou kunnen spreken van een rivaliteit tussen twee gro…
Bedreigingen voor de toekomst van de mensheid op aarde
Onze planeet lijkt er de laatste jaren steeds vaker door geteisterd te worden. Doemdenkers zeggen dat het Eind der Tijden in aantocht is en wijzen op een eeuwenoude Maya kalender, het einde van een as…
De Canarische eilanden, één en al vulkaan
De Canarische eilanden, gelegen in de Atlantische oceaan ten westen van het zuiden van Marokko, liggen in één van de meest actieve vulkanische gedeeltes van de wereld. Dit maakt ze een potentiëel g…
Het einde van ETA? Begin van de Baskische onafhankelijkheid?
Op 20 oktober 2011 liet de Baskische afscheidingsbeweging ETA weten dat ze definitief de wapens neerlegt. Daarmee zou aan één van de laatste consequenties van de dictatuur van Franco in Spanje een e…
‘Uitvindingen’, die het voetbal gemaakt hebben wat het nu is
Al werd het voetbal al in een bepaalde vorm meer dan 2000 jaar geleden in China gespeeld, worden de Engelsen als de officiële uitvinders van het voetbal beschouwd. Al in de Middeleeuwen speelde men �…
Paella en andere Spaanse rijstgerechten
Confucius (551-479 v C) zei het al: ‘een keuken zonder rijst is als een mooie vrouw met slechts één oog’. Dat geldt vooral aan de mediterraanse kust van Spanje, waar –naast de zeer gevariëerd…
Beleef het nachtleven van Madrid!
Eén van de dingen, die Madrid aantrekkelijk maakt voor een toerist is het bruisende nachtleven. Om dat goed te beleven kan je er het best toe bereid zijn om lang op te blijven, want meestal begint he…
Portugal en Nederland in het voetbal
Het lijkt erop dat het Portugese voetbalelftal Oranje niet erg ligt, getuige dat van de veertien ontmoetingen Nederland slechts twee keer wist te winnen, in 1992 en 2018. Portugal kwam zeven keer als…
Het Nederlands voetbalelftal op de grote toernooien
Het Nederlands voetbalelftal maakte in 1974 furore met een voetbal, dat de hele wereld overging. Nog steeds, na zovele jaren, heeft het de reputatie van mooi, technisch en aanvallend voetbal zonder al…
Het Belgische voetbalelftal op de grote toernooien
België wordt beschouwd als één van de medeoprichters van het wereldkampioenschap voetbal (1930). Ondanks dat zijn de meest aansprekende resultaten van de 'Rode Duivels', zoals de spelers van het Be…
Brazilië en Nederland in het voetbal
Een treffen tussen Nederland en Brazilië staat meestal garant voor een spannende wedstrijd, vooral als het op een WK gebeurt. Opvallend is dat, ondanks dat Brazilië in totaal vaker van Nederland won…
Argentinië en Nederland in het voetbal
Nederland en Argentinië hebben elkaar in de geschiedenis van het voetbal slechts tien keer ontmoet. De laatste keer gebeurde dat tijdens de halve finales van het WK 2014 in Brazilië (0-0), die Neder…
Italië en Nederland in het voetbal
Wedstrijden tegen Italië schijnen het Nederlands elftal alleen te inspireren als er iets op het spel staat. Nog nooit wonnen de 'azurri' namelijk op een eindtoernooi van Oranje. Aan de andere kant wo…
Tsjechië en Nederland in het voetbal
Met Tsjechië, voorheen Tsjechoslowakije, heeft Oranje het altijd moeilijk gehad. Tijdens grote toernooien werd er alleen in 2000 gewonnen, tijdens de groepsronde van het EK van dat jaar in Nederland…
Spanje en Nederland in het voetbal
De nationale selecties van Spanje en Nederland zijn aan elkaar gewaagd: dertien ontmoetingen met vijf Spaanse victories, zes keer winst voor Oranje en twee gelijke spelen. Toch, als het er echt omgaat…
Frankrijk en Nederland in het voetbal
Het Franse voetbalelftal is een geduchte tegenstander, wat blijkt uit de lijst van titels: twee keer werd het Wereldkampioen (in 1998 en 2018) en ook werd het twee keer Europees kampioen (1984 en 2000…
Mexico en Nederland in het voetbal
Nederland en Mexico hebben een voetbalverleden, waarin de één weinig onderdoet voor de ander, iets wat vooral in het doelsaldo merkbaar is: 15-16. Op het WK kwamen beide landen elkaar twee keer tege…
Filips Willem, de verloren zoon van Willem van Oranje
Filips Willem (1554-1618) werd als oudste zoon van Willem van Oranje en diens eerste vrouw Anna van Egmont (1533-1558) vernoemd naar zijn peetvader, de latere Filips II. Dat gebeurde in een tijd dat d…
Atlético de Madrid, specialist in verliezen in extremis
De Spaanse voetbalclub Atlético de Madrid heeft in haar lange historie drie Europese finales op het allerhoogste niveau gespeeld, in 1974 die van de Europa Cup I, en in 2014 en 2016 die van de UEFA C…
'Camp Nou', voetbalbolwerk en trekpleister voor toeristen
Iedere voetballiefhebber kent wel het mythische 'Camp Nou', stadion, waar één van de grootste clubs van Europa speelt, FC Barcelona. In dat stadion won onder meer het Spaanse voetbalelftal in 1992 d…
Het 'Santiago Bernabeú', kathedraal van het voetbal
Het beroemde 'Santiago Bernabeú' stadion van Real Madrid, met een capaciteit voor 81.044 toeschouwers, wordt al meer dan 60 jaar lang beschouwd als de kathedraal van het voetbal. Het heeft dan ook ee…
Naar Spanje emigreren met een uitkering
In Spanje wonen met een WAO, WAZO, WIA of WAZ-uitkering uit Nederland kan een stuk voordeliger zijn, vooral nu door de crisis in dat land de lonen en prijzen flink gedaald zijn. Natuurlijk hangt dat w…
Wonen op Mars: de toekomst is (bijna) hier
Overbevolking, klimaatveranderingen, al of niet door broeikaseffect, kernoorlogen, uitputting van grondstoffen, watertekort... Dit alles kan de Aarde vroeg of laat onleefbaar maken voor de mens. Daaro…
Twaalf van de mooiste plekken in Spanje
Spanje is een land met een grote geografische diversiteit en daardoor een veelheid aan natuur. Dat maakt het nogal subjectief om te zeggen wat echt de allermooiste plekken zijn. Er zijn er zoveel. Wat…
De Europese voetbaltoernooien en hun record-winnaars
In Europa bestaan drie belangrijke voetbaltoernooien, de UEFA Champion's League, de UEFA Europa League en de UEFA Supercup. De eerste bestaat sinds 1955, en was tot 1992 bekend als de Europa Cup I voo…
Excursies in de provincie Málaga
Een stedentrip naar de stad Málaga heeft een hoop te bieden. Als geboorteplaats van één van de grootste Spaanse kunstenaars kan er een heus Picasso museum niet missen, maar voor de kunstliefhebbers…
Excursies in de regio Madrid
De Spaanse hoofdstad Madrid heeft een bezoeker het één en ander te bieden aan grote musea, belangrijke monumenten en een bloeiend uitgaansleven. Maar voor wie verder wil kijken is er in de omgeving…
Spaanse locaties in 'Game of Thrones'
Wie de serie 'Game of Thrones' heeft gezien zal zich hebben verbaasd over de soms spectaculaire plekken, die erin ten tonele worden gevoerd. Sensationele landschappen, grillige kastelen, lange, soms k…
Archeologische vindplaatsen aan de kust van Andalusië
De kust van Andalusië, in het uiterste zuiden van Spanje, is door de geschiedenis heen een smeltkroes van culturen geweest. Reeds in de Oude Steentijd werd het gebied bewoond. Op den duur zijn uit di…
Ontstaan, ontwikkeling en verval van de democratie
Ondanks dat de democratie al meer dan 2500 jaar geleden werd 'uitgevonden' is het in de geschiedenis van de mensheid maar weinig echt toegepast geweest. Pas sinds ongeveer een eeuw geleden werd het aa…
Toledo, waar de tijd stil is blijven staan
Lopend door het centrum van de stad Toledo bekruipt je het gevoel dat de jaren hebben stilgestaan. Je proeft de Middeleeuwen, de tijd van de Moorse overheersing en waarin de drie belangrijkste culture…