Wilvdvleuten artikelen

De Zilvermeeuw, de kust, de haven én de stad
De zilvermeeuw is thuis aan de kust, in havens en langzamerhand nemen ze de stad in bezit. De meeuw past zich bijzonder goed aan veranderende omstandigheden aan. De eisen die hij aan zijn leefomgeving…
VMBO: de voorbereiding op MBO of HAVO
Op het Voorbereidend Middelbaar Beroepsonderwijs komt 50 tot 60 % van de twaalfjarigen terecht. Wat houdt die opleiding in? Wat kunnen de leerlingen na hun eindexamen? Het VMBO is een heel brede oplei…
Slagroomtaart-recept, beproefd en gewaardeerd
Het zelf maken van een slagroomtaart is niet zo moeilijk. Een recept van mijn moeder, al heel oud. Gebaseerd op een pak zelfrijzend bakmeel en gewone kristalsuiker, met 6 eieren. Al jaren is de taart…
Indische rijsttafel: vegetarische recepten en bijgerechten
De Indische keuken is een fantastische keuken om aan uw fantasie gehoor te geven. Voor de liefhebbers van de Indische keuken zijn recepten een grote uitkomst. Bijvoorbeeld om te weten welke kruiden er…
Indische rijsttafel: recepten met vlees, kip en vis
De Indische keuken is zeer gevarieerd. De gerechten zijn veelal gebaseerd op een mengsel van kruiden met de vijf basiskruiden: ketoembar, djintan, sereh, laos en djahé. Deze kruiden, vaak ook gemengd…
Voorlezen aan kinderen, interactief en samenleesboekjes
Voor kinderen is het zeer belangrijk dat er voorgelezen wordt. Zowel op school als thuis moet veel aandacht worden besteed aan het lezen en begrijpen van een verhaal. Later zal het kind er profijt van…
PDD NOS, wat is dat? Pervasive Developmental Disorders
PDD NOS, Pervasive Developmental Disorders, Not Otherwise Specified, is een ontwikkelingsstoornis die is ontstaan tijdens de zwangerschap. De stoornis is een gevolg van een klein genetisch of biochemi…
Sites voor kinderen en hun computergebruik
Kinderen hebben veel meer tijd om internet te exploreren dan volwassenen. Door hun nieuwsgierigheid komen ze op veel meer plaatsen dan volwassenen, die meestal gericht iets zoeken. Ze komen via chatte…
Sprookjes vertellen aan kleuters is een genot
Is het goed om kleuters sprookjes te vertellen? In vroeger eeuwen zou deze vraag zinloos zijn geweest, daar men het vanzelfsprekend vond. Toen men echter steeds meer rationeel ging denken begon men sp…
Dyslexie aanpakken: Bewust lezen en schrijven
Wat te doen voor kinderen met dyslexie? Als kinderen leren lezen gaat dat met letters en woorden naar analogie. Woorden die hetzelfde klinken en geschreven worden, komen in rijen aan de orde. Daarna v…
Werkwoordspelling: uitleg tegenwoordige en verleden tijd
Veel Nederlanders vinden de werkwoordspelling moeilijk. Eigenlijk zijn de regels simpel, vooral gebruikt in de tegenwoordige tijd. Voor de verleden tijd gelden wat meer regels, maar eenmaal gekend is…
Recepten voor de Chinese rijsttafel, wokgerecht, nasi
Wokken is vandaag de dag een geliefde manier van koken. Het is gezond en het is snel klaar. Ideaal voor de tweeverdieners. Men kan met vele ingrediënten wokken en men kan er een eigen smaak aan geven…
De geschiedenis van Amerika, van indianen tot grootmacht
Oorspronkelijk komt de bevolking van de Verenigde Staten en Canada uit Azië. Via de Beringstraat zijn velen naar Amerika overgestoken of hebben met boten de westkust bereikt. Zo'n 35.000 jaar geleden…
Nationale parken in Amerika, genieten van de natuur
In Amerika zijn meer dan 500 nationale parken. Tijdens een vakantie in Amerika zal iedereen wel een of meerdere parken bezoeken. De meeste die beschreven zijn, zijn niet de meest bekende en meest toer…
Eten in Amerika, fastfood en regionale keukens
Als men naar de Verenigde Staten gaat, wil men toch wel graag weten wat de Amerikanen eten. Wat we weten, is, dat veel Amerikanen te dik zijn. Op elke hoek van elke straat staat wel een fastfood resta…
Amsterdam bezoeken vanuit het Centraal Station
Als men Amsterdam wil bezoeken, kan dat op vele manieren. De gemakkelijkste en de goedkoopste manier is een reis per trein. Men komt dan midden in het centrum aan op het Centraal Station en kan lopend…
Argentinië, van de Andes tot aan Vuurland, land van Maxima
Als tweede grootste land van Zuid-Amerika strekt Argentinië zich uit van de Pilcomayo rivier in het noorden tot Kaap Hoorn in het zuiden. In het oosten ligt het aan de Atlantische Oceaan en in het we…
België, bezienswaardigheden in Vlaanderen en Wallonië
Het kleine België heeft zich bestuurlijk op de kaart gezet, doordat het de huisbaas is van het Europese Parlement, de NAVO, de Mededingingsraad en het Hof van Cassatie. Het koninkrijk, met aan het ho…
Berlijn, hoofdstad van Duitsland, zonder Muur, met paleizen
Berlijn, de hoofdstad van Duitsland, is een stad die uit historie bestaat. Lopend door de stad trekt de geschiedenis aan u voorbij. Uit de tijd van de Napoleontische overheersing dateert de Brandenbur…
Brazilië, door God zelf geschapen, met zijn rijke regenwoud
Het grote Christusbeeld van de Franse architect en beeldhouwer Landowski, staat hoog op de rots bij Rio de Janeiro om God te bedanken. God zelf heeft Brazilië geschapen. Het land is genoemd naar de P…
Voortplanting bij zaadplanten, geslachtelijk
De geslachtelijke voortplanting bij zaadplanten gebeurt door het vormen van zaden. Deze worden verspreid door wind en dieren. Dieren die langs de plant lopen, nemen vaak zaden mee in hun vacht. Bijen…
Recept van lamsbout met aardappelgratin en paprikasoep
Het dagelijks zien van allerlei kookprogramma's op de televisie roept op tot het zelf in de keuken gaan staan. Recepten van over de hele wereld worden u aangeboden en u hoeft ze maar te volgen om een…
De geschiedenis van Amerika, van kolonisatie tot nu
Als men op vakantie gaat naar Amerika, waar de meeste nationaliteiten ter wereld zich hebben verzameld, is het verstandig zich eerst eens in de geschiedenis van dit "Beloofde Land" te verdiepen.Al die…
De bijzondere werkwoorden met hun vervoegingen
De bijzondere werkwoorden vormen de uitzondering op de normale vervoeging van werkwoorden. Normaal vervoegt men een persoonsvorm aldus: 'Ik krijg nooit een t, een ander krijgt altijd een t', behalve a…
Algerije, Maghrebland, daar waar de zon ondergaat
Algerije behoort tot de zogenaamde Maghreblanden, samen met Libië, Tunesië, Marokko en Mauretanië. De landen liggen in het noordwesten van Afrika. In het Arabisch betekent Maghreb: daar waar de zon…
Egypte, land van de farao's en de piramides
Reeds 5000 jaar oud is de Egyptische cultuur en toch heeft ze niets van haar fascinerende werking ingeboet. De verhalen over Toetanchamon, de Sfinx, de Cheops piramide, de mummificatie van de farao's…
De Rooms-Katholieke Kerk en haar oorsprong
De Rooms-Katholieke Kerk heeft haar oorsprong in Israël. Toen Jezus, de zoon van God, op het einde van zijn leven Petrus, zijn liefste apostel, opdracht gaf een kerk te bouwen en het geloof te verkon…
Costa Rica, rijke kust, ontdekking van Columbus
In 1492 ontdekte Columbus de 'rijke kust' en ontmoette grote tegenstand van de daar wonende indianen, die zich met hand en tand tegen de Spanjaarden verzetten. Die dachten zich al rijk, zoals ze dat d…
Duitsland, onze grote buurman met zijn kastelen en natuur
Rond het begin van de jaartelling woonden in Duitsland al Germaanse stammen. Op rooftocht naar het zuiden troffen zij de Kelten en later de Romeinen. Eerst boden die weerstand maar tijdens het verval…
Kreeftensoep en -salade, lamsschouder en aardappelgratin
Voor een mooi diner, bereid voor vier personen, is het leuk om eens helemaal zelf een bisque d'homard te maken, een kreeftensoep. Of een kreeftsalade. Aan de kreeft kunt u op meerdere manieren komen:…
Italië, cultuurcentrum Europa van de Povlakte tot Sicilië
Ontstaan uit het Grote Romeinse Rijk is Italië met zijn vele culturele invloeden, zijn droomsteden en zijn grootse keuken een heerlijk land om te verblijven. Het is een landschappelijk paradijs met m…
ADHD, wat is dat en hoe ga je ermee om?
ADHD is een stoornis in de ontwikkeling van het kind op het gebied van beweeglijkheid, concentratie en het beheersen van impulsen. ADHD betekent: Attention deficit hyperactivity disorder. Een kind met…
Hoe vliegen vogels? Zweefvluchten, slagtechnieken en bidden
Vogels zijn de koningen van de lucht. Hun voorpoten, die gevormd zijn tot vleugels, zijn fysiek zeer geschikt om een vliegend leven te leiden. Geleid door de luchtstromingen kunnen ze zich zwevend doo…
Vogels en hun taakverdeling, alles gericht op voortplanting
Vogels zijn meestal monogaam (een paartje blijft bij elkaar) en zorgen ook gezamenlijk voor hun kroost. De hormonen van een vrouwtje bindt haar aan haar eieren. Mannetjes staan hen vaak bij met het ve…
Bogota,voorheen Santa Fé, de hoofdstad van Colombia
Bogota is de hoofdstad van Colombia. Het is een moderne stad met een historisch, koloniaal centrum, La Candelaria. De stad ademt het verleden van de indiaanse tijd en dat van de Spaanse overheersing.…
Ottawa, hoofdstad van Canada, Bytown werd wereldstad
Ottawa is de hoofdstad van een van de grootste landen ter wereld, Canada. Lang was het een stadje aan een aangelegd kanaal, waar houtfabrieken en houtwerven zorgden voor het dagelijks brood.Tot Queen…
Begrijpend luisteren is de basis voor begrijpend lezen
Begrijpend luisteren gaat vooraf aan begrijpend lezen. Kinderen die veel worden voorgelezen, kunnen op die manier een grote woordenschat opbouwen. De titel van een boek kan hen nieuwsgierig maken naar…
Woordenschat aanleren, thuis en op school,schoolprestaties
Woordenschat is de basis voor een goede schoolcarrière. Kinderen die snel een grote woordenschat tot hun beschikking hebben, zullen beter presteren op school. Waar voor kinderen met een kleine woorde…
Glas, de geschiedenis en het (her)gebruik ervan
Glas is hard en is bestand tegen warmte en tegen hitte. Glas wordt voor van alles gebruikt. We drinken eruit, we beschermen ons huis ermee tegen de kou en de regen, er worden mooie dingen van gemaakt…
Hindoeïsme, de godsdienst, Sanatana Dharma, de eeuwige wet
Meer dan 2000 jaar geleden werd de term: "HINDOE" gebruikt door de Perzen. Hiermee duidden zij het volk aan dat ten oosten van de rivier de Indus woonde (het huidige Pakistan). Het Hindoeïsme is duiz…
Redekundig ontleden: onderwerp, persoonsvorm, gezegde & meer
Ontleden. Elk kind op de basisschool en de middelbare school moet het leren. Volwassenen die schrijven moeten het kunnen. Het is belangrijk om de zinsdelen te kunnen benoemen. Als je alleen al eens ki…
Soep: groentesoep, vissoep, uiensoep, venkel- & maaltijdsoep
Elke soep heeft een basis van bouillon. Die kan men trekken van rundvlees, van beentjes, van wild of gevogelte, van vis of van groente. Soep kan helder of gebonden zijn, stevig of licht. Heel gezond e…
Opvoeden van hoogbegaafde kinderen met een IQ boven 130
Voor hoogbegaafdheid is geen eenduidige definitie. Er zijn wel kenmerken waaraan je een hoogbegaafd kind kunt herkennen. Zo ligt het IQ boven de 130. Het hoogbegaafde kind is leergierig en heeft een g…
Gedragsproblemen bij kinderen, de omgeving begrijpt ze niet
Gedragsproblemen bij kinderen komen veel voor. Gedragsproblemen ontstaan door het niet begrijpen van een bepaald gedrag door de omgeving. Tegenwoordig zijn er steeds meer kinderen die niet beantwoorde…
Psychiatrische stoornissen bij kinderen en de oorzaken
Van een psychiatrische stoornis spreken we als het gedrag afwijkt van dat van leeftijdgenootjes en van het ontwikkelingsniveau. Het kind zelf én zijn omgeving lijden onder dit gedrag. Ook heeft het g…
Luisteren naar kinderen lost problemen op
Problemen met kinderen zijn vaak de problemen van de ouders of leraren, die ze niet goed kunnen oplossen. Het is van belang dat ouders en leraren leren inzien dat, wanneer kinderen als probleemkindere…
Voortplanting bij zaadplanten, ongeslachtelijk
Bij de voortplanting worden erfelijke eigenschappen doorgegeven aan het nieuwe leven. Zo worden soorten in stand gehouden. Men spreekt van ongeslachtelijke voortplanting wanneer de erfelijke eigenscha…
Huiswerk, hoe kunnen ouders helpen en stimuleren?
Kinderen en huiswerk. Zowel op de basisschool als op het voortgezet onderwijs zullen kinderen thuiskomen met huiswerk. Als ouder kunt u heel wat doen om dat huiswerk maken of leren goed te laten verlo…
De Catechismus van de Katholieke Kerk
In het jaar 1960 werd door het bisdom van Roermond een catechismus gemaakt, speciaal voor kinderen van de toenmalige lagere school. In het boekje stonden de belangrijke gebeden, de artikelen en oefeni…
Sprookjes, hoe zijn ze ontstaan? Wie schreven ze op?
In onze moderne tijd is het sprookjes vertellen een beetje naar de achtergrond gedrongen. Waar vroeger de ouders, en vooral de grootouders, bij het haardvuur verhalen vertelden, groeien de kinderen nu…
Voortplanting sporenplanten, bacteriën, schimmels, mossen
Plantaardig leven dat zich vermeerdert door sporen, noemt men sporenplanten. Daaronder vallen meerder afwijkende plantengroepen: bacteriën, schimmels, algen, wieren, mossen en varens. Voor deze plant…
De houtduif, de Columba palumbus, lust of last
De houtduif, Columba palumbus, is oorspronkelijk een bosbewoner (zie zijn naam).Steeds vaker ziet men hem in de stad. Schuw is hij nauwelijks te noemen. De duif in Nederland is een standvogel. Hij bli…
Levende boeken stimuleren de ontwikkeling van de taal
Voorlezen is heel belangrijk voor de ontwikkeling van jonge kinderen. Kinderen komen door voorlezen in andere situaties terecht dan die ze kennen van hun omgeving. Kinderen kunnen daardoor hun mondeli…
Sheherazade, het verhaal van 1001 nacht
De duizend-en-een verhalen die wij tegenwoordig kennen als De verhalen van 1001 nacht, stammen uit de negende eeuw, waarschijnlijk uit het toenmalige Perzië en andere Arabische landen. De mullah gebr…
Engels op de basisschool, op naar tweetalig onderwijs
In de hele wereld krijgen kinderen op zeer jonge leeftijd les in een vreemde taal. Ook in de EU-lidstaten is daar veel draagvlak voor. In 2002 is het Verdrag van Barcelona gesloten. Daarin staan afspr…
Heksen en heksenvervolging, kruidenvrouwtjes gestraft
Vroeger geloofde men in heksen. Men dacht dat vrouwen, die zich bezig hielden met kruiden en planten, en dus vaak mensen konden genezen, konden toveren. Veel mensen bekenden ook dat zij heks waren en…
Muggen, zoemen, prikken en jeuk: bloed voor de eitjes
Muggen wekken bij mensen slechts ergernis op. Wij hebben een hekel aan het gezoem en als we een mug in huis signaleren, wordt er zo snel mogelijk jacht op gemaakt. Als we de mug met rust laten, komen…
Haaien, opruimers in de natuur, gevaarlijk en ongevaarlijk
Haaien bestaan al zo'n 350 miljoen jaar. Door zijn weinige vijanden heeft de haai een tijdspanne van miljoenen jaren overleefd. Omdat ze niet met uitsterven bedreigd worden, zijn er geen beschermde so…
Faalangst, wat is dat? Cognitief, sociaal of motorisch
Ieder levend wezen kent het begrip angst. Het is een mechanisme dat ons aanzet tot overleven. Angst werkt alle andere gevoelens en gedachten weg. Men wordt voor de keuze gesteld: wegrennen of aanvalle…
Faalangst bij kinderen, veiligheid en acceptatie
In het onderwijs accepteert de leerkracht de verschillen die kinderen vertonen. Kinderen hebben houvast nodig, veiligheid en uitdaging. Niet elk kind ontwikkelt zich op dezelfde manier en in hetzelfde…
Islam, de godsdienst die zich overgeeft aan Allah
De Islam is de godsdienst die door de Moslims beleden wordt. Zij geloven dat Allah de enige god is. De oprichter van de Islam is de profeet Mohammed. Het woord 'moslim' betekent: 'hij die zich overgee…
Hoe leren kinderen taal begrijpen, spreken en gebruiken?
Kinderen leren taal op twee manieren: een kind heeft een aangeboren taalvermogen en leert dus vanuit de eigen interesse daarvoor en natuurlijk door de mensen in zijn omgeving die de taal gebruiken en…
Hechting van kinderen zorgt voor een goede opvoedingsrelatie
De periode vanaf de geboorte tot aan het zesde jaar van het kind is de meest kwetsbare periode in een mensenleven. In deze periode ontstaat een hechtingsrelatie met een of meerdere volwassenen, die zo…
Recepten Indische kip, ajam, Brandal kip en kippensoep
Kip is voor iedereen een lekker stuk vlees. Gemakkelijk te bereiden, en van alle stukken van de kip is iets heerlijks te maken. Bij de Indische rijsttafel is het een van de vleesgerechten, of men maak…
Wildrecepten voor gerechten met hazenrug en hertenbiefstuk
De herfst en de winter zijn bij uitstek seizoenen om wild te eten. De jagers gaan voor ons weer op pad en we kunnen genieten van de fazanten, reeën, konijnen en hazen. Gelukkig houdt men zich in Nede…
Het dekken van een mooie tafel en bedienen aan tafel
Als men gasten ontvangt, is het leuk om de tafel mooi te dekken. Liefst zoals het hoort! Wat informeler kunnen tafellopers worden neergelegd en kan men bestek op de servetten aan de rechterkant leggen…
Jam, gelei, marmelade en stroop maken, en confijten
Het inmaken van levensmiddelen doet men om ze lange tijd te kunnen bewaren. Vroeger, toen in ons land niet het hele jaar door alles te krijgen was, waren alle huisvrouwen elke herfst bezig om groenten…
Inmaken van vlees en vis, een vergeten kunst
Onder inmaken verstaat men het geschikt maken van levensmiddelen om ze lange tijd te kunnen bewaren. Levensmiddelen bederven door de inwerking van bacteriën, die in de lucht voorkomen. Als we onze po…
Etiquette, goede manieren, hoe hoort het eigenlijk?
Waar is ons gevoel voor goede manieren gebleven? Weten Nederlanders niet meer hoe het hoort? Is het zo moeilijk om bij de kassa vriendelijk te zijn tegen de caissière, in de bus of de tram tegen de c…
De anatomie van vogels, skelet, veren en sterke spieren
Vogels zijn de enige gewervelde dieren met veren. Vogels hebben, net als alle gewervelde dieren, een skelet. Het is een skelet dat is ingericht op vliegen, een heel licht skelet dus. Behalve dat een v…
Rui van vogels, vogels in de rui, twee maal per jaar
Een vogel ruit, omdat nieuwe veren de taak van de oude, versleten veren kunnen gaan overnemen. Veren slijten doordat vogels met hun veren langs elkaar of tegen bomen en struiken schuren. Ook het UV-li…
Een vogeltuin, hoe maak ik die?
Zowel van grote als van kleine tuinen kan een vogelparadijs worden gemaakt. Het enige waar men voor moet zorgen is een plek creëren waar de vogels precies kunnen vinden wat ze nodig hebben: voedsel,…
De vogeltrek, broeden en overwinteren
Vogeltrek is de reis die vogels twee maal per jaar maken van hun broedgebied naar de winterverblijven en weer terug. De eerste trek is de voorjaarstrek. De vogels vliegen dan naar hun broedgebied.In h…
Recepten Indische kip ketjap, kerrie, panggang en setan
Indische kip is geschikt voor allerlei doeleinden. Natuurlijk kan het gerecht altijd gegeten worden bij een Indische rijsttafel, maar ook los daarvan is het een heerlijk "snoepgerecht". Men kan het se…
De huid van vogels, veren, schubben en een broedvlek
De huid van vogels is over het algemeen gelijkvormig. De huid is dun en soepel. Het grootste deel van de huid zit natuurlijk onder de veren, maar bij de poten is hij zichtbaar en ook bij uitwassen op…
Kinderrechten, opvoeden zonder geweld
In het Burgerlijk Wetboek zijn de rechten en plichten vastgelegd, die gehanteerd moeten worden bij het verzorgen en opvoeden van kinderen. Ouders hebben het recht en de plicht om hun kind te verzorgen…
Opstandig en tegendraads gedrag, een stoornis?
Gedragsproblemen, die niet te verhelpen zijn, worden een stoornis genoemd. Een stoornis is in aanleg aanwezig, een mens wordt ermee geboren. Een stoornis heb je, een gedragsprobleem is aangeleerd en k…
Antisociaal en agressief gedrag, een psychiatrische stoornis
Alle kinderen vertonen soms opstandig of agressief gedrag, dat is normaal. Wanneer normen en waarden overtreden worden en anderen benadeeld, wanneer drift overheerst en er is sprake van veel vechten,…
Het Gilles de la Tourette-syndroom, ongewilde tics
Het Gilles de la Tourette syndroom (GTS) kenmerkt zich door tics. Kortdurende, zich herhalende bewegingen op vocaal en/of motorisch gebied, die langer dan een jaar duren. Georges Gilles de la Tourette…
Gevorderde geletterdheid en de ontwikkeling daarvan
Geletterdheid is het vermogen tot lezen en schrijven. Het gaat om kennis en vaardigheden, waarmee mensen doelen kunnen bereiken in communicatie en informatieverwerving. (Verhoeven en Aarnoutse). Voor…
Hoe leren kinderen lezen, begrijpen van geschreven taal
Lezen is geschreven taal begrijpen. Gesproken woorden worden in grafische tekens, lijnen, rondjes, stokjes en bogen, weergegeven. Dit geheel van grafische tekens noemen we "schrift". Elk teken (letter…
Begrijpend lezen van geschreven taal en leesstrategieën
In bijna elk beroep, in bijna alle omstandigheden in een mensenleven is het nodig dat men kan lezen én begrijpt wat men leest. Het verband zien tussen woorden en zinnen is essentieel. In elke soort g…
Schrijven, het hoe en waarom van communiceren op papier
Mensen die veel lezen, en dus veel manieren zien waarop schrijvers iets aan de buitenwereld willen prijsgeven, kunnen daarvan voordeel hebben als zij zelf wat op papier gaan zetten. Interesse is er da…
Hoe leren kinderen informatie zoeken? De computer?
Kinderen willen van nature onderzoeken. Ze willen weten hoe de wereld om hen heen in elkaar zit. Ze observeren en experimenteren met hun omgeving. Als ze wat groter zijn, kunnen ze zelf op zoek naar i…
Het vieren van oud en nieuw, waarom op 1 januari?
Veel van de rituelen uit onze tijd zijn terug te voeren op onze voorouders: de Germanen. De meeste van hun rituelen speelden zich af rond de zon. Als de zon zich in de winter niet of nauwelijks liet z…
Pasen, de feestdag na de vasten- en passietijd
Op de dag van Pasen, tussen 22 maart en 25 april, wordt gevierd dat Jezus uit zijn graf is opgestaan. Op de zogenaamde Goede Vrijdag stierf hij aan het kruis en werd in een uit de rotsen uitgehouwen g…
Pinksteren, Hemelvaartsdag en de IJsheiligen, Luilak
Na het overlijden van Jezus Christus op Goede Vrijdag, en de verrijzenis op Paaszondag wordt hij veertig dagen daarna, op Hemelvaartsdag, ten hemel opgenomen. Veertig dagen tussen kerst en Pasen, veer…
Naamdagen in juni Sint-Vitus, Sint-Antonius en Sint-Jan
In katholieke en Grieks-orthodoxe gemeenschappen, vaak hele landen, wordt de naamdag gevierd, in plaats van de verjaardag. De naamdag is de sterfdag van een heilige. Zowel jongens als meisjes worden g…
Naamdagen in juli: Martelaren van Gorcum, Sint-Christoffel
Juli is de maand waarin we Maria Visitatie gedenken. Op 2 juli. Maria hoorde dat haar vriendin Elisabeth zwanger was. Elisabeth was de moeder van Johannes de Doper, de vriend van Jezus. Maria ging haa…
Naamdagen in augustus, Hondsdagen, Laurentiustranen, Maria
De Hondsdagen tussen half juli en half augustus zijn de warmste dagen van het jaar. Al in de Griekse en Romeinse tijd sprak men van grote hitte in deze tijd van het jaar. De term "Hondsdagen" komt van…
Naamdagen in september, Maria-geboorte, Lambertus
Maria-geboorte is het feest dat de katholieke kerk viert ter ere van de geboorte van de moeder van Jezus Christus. Zij was de dochter van Anna en Joachim. Evenals Maria later zelf overkwam, meldde een…
Naamdagen in oktober, dierendag, Franciscus, Bavo, Lucas
Ilse Winter uit Brno, in Tsjechië, kwam in 1929 op het idee een internationale dierendag in te stellen. Voorzitter Margaret Ford uit het Verenigd Koninkrijk, voorzitter van de Wereldvereniging van de…
Naamdagen in november, Allerheiligen, Allerzielen
Met Sint-Maarten begon vroeger de winter. Vuren werden gestookt om het veld te reinigen van boze geesten voor het volgende, groeizame voorjaar. Tot aan Driekoningen op 6 januari werden die vuren brand…
Kerstmis en kerstavond, geloof en ongeloof
Franciscus van Assisi was de bedenker van de kerststal. Hij bouwde de stal in een bos, met levende figuren erbij. Hij plaatste een kribbe en zette er een os en een ezel bij. Zelf droeg hij een mis op.…
Sinterklaas en Zwarte Piet, de geschiedenis
Zoals bij alle heiligen wordt de sterfdag van Sint-Nicolaas gevierd. Eigenlijk is zijn naamdag, de sterfdag dus, op 6 december. Het begin van een dag startte vroeger al op de avond daarvoor. Daarom is…
Vogels en hun snavelvormen, kwestie van voedselkeuze
Snavels van vogels zijn aangepast aan de keuze van voedsel. Er zijn insecteneters, viseters, vleeseters, zaadeters, vruchteneters. Snavels worden gebruikt om voedsel te vinden en om voedsel in te verv…
Zang- en roep geluiden van vogels zingen contact alarm
Bij de meeste zangvogels in onze omgeving is de zang een instinctieve gedragsuiting. Zang hoeft niet te worden aangeleerd. Zang is dus meestal genetisch vastgelegd en hoeft bijna niet te worden aangel…
Voortplanting bij vogels, de lentekriebels
Al in de dertiger jaren van de vorige eeuw werd aangetoond dat de voortplanting in de natuur wordt beïnvloed door de daglengte en de hoeveelheid licht. Licht, dat door de schedel heen dringt, bevorde…