Youriblieck artikelen

Dwars door Cuba: het binnenland van Guantanamo

Guántanamo is veel meer dan alleen maar de beruchte Amerikaanse marine-basis. Wie voorbij de militaire basis kijkt en reist komt in een achterland terecht waarin koloniale plaatsjes en schitterende n…

Dwars door Cuba: de Guantanamo baai

De naam Guantanamo is bij het grote publiek vooral gekend omwille van de infame Amerikaanse marinebasis die zich op het grondgebied van deze meest oostelijke provincie van Cuba bevindt. Desondanks kom…

Dwars door Cuba: Guantanamo, een stukje Afrika in Cuba

Guantánamo is één van die provincies van Cuba waar de bezoeker kan kennismaken met een enorm weelderige en gevarieerde natuur, gaande van het droogste met cactussen bezaaide stukje Cuba tot het voc…

Dwars door Cuba: de natuur van Pinar del Rio

Wie de bekende trekpleisters van de Cubaanse provincie Pinar (de regio rond Viñales) even achter zich laat, kan in de rest van de provincie nog heel wat mooie plekjes met heel ongerepte natuur tegenk…

Dwars door Cuba: het laaggebergte van West-Cuba

Het laaggebergte van westelijk Cuba is een natuurparel voor wie op zoek gaat naar het iets onbekendere Cuba. In Soroa kan de bezoeker kennismaken met een prachtige orchideeën- en botanische tuin terw…

Dwars door Cuba: tabak en karst

Wie Cuba denkt, denkt tabak, denkt Havana’s. De wieg van al deze zielsverruimende rookwaren ligt in Pinar del Rio, 1 van de 14 provincies van Cuba. Een reis door de provincie wijdt u in in de geheim…

De Inca's: het dagelijks leven in het Inca-rijk

Net zoals de Inca-maatschappij in zijn geheel was ook het dagelijks leven van de inwoners van het Inca-rijk strak georganiseerd. Een strenge opvoeding, kinderen die helpen bij het werk, een duidelijke…

De Inca's: de bestuurlijke piramide

Het gigantische precolumbiaanse rijk van de Inca's was heel hiërarchisch georganiseerd en kende een strikte bestuurlijke piramide. Het was een ongelooflijk staaltje politieke en maatschappelijke orga…

De Inca's: de Romeinen van de Andes

Hoe kon de precolumbiaanse cultuur van de Inca's op een eeuw tijd een heus wereldrijk in Zuid-Amerika uitbouwen en de samenhang ervan bewerkstelligen ondanks de haast onoverkomelijke barrière van de…

Dwars door Cuba: provincie en stad Matanzas

Ergens halfweg tussen de toppers Havana en de befaamde badplaats Varadero ligt de stad Matanzas, door velen onterecht onbezocht gelaten. De hoofdstad van de provincie biedt voor fijnproevers immers ee…

Dwars door Cuba: de zuidkust van Matanzas

Aan de zuidkust van de Cubaanse provincie Matanzas slaan natuur en geschiedenis de handen in elkaar: een project om de Cubaanse krokodil van de ondergang te redden, een gigantisch moerasgebied waar vo…

De Inca's: historische situering

Na de verovering van Mexico op de Azteken trokken een aantal avontuurlijke Spanjaarden in het begin van de 16de eeuw verder zuidwaarts op verkenning in het nieuw ontdekte continent. Ze stootten er op…

De Inca's: organisatie van het rijk

De Inca's hadden in hun rijk een aantal vernuftige systemen uitgebouwd die ervoor zorgden dat het geheel goed aaneen bleef hangen en op een vlotte en goed georganiseerde manier functioneerde. Ook vand…
De Inca's: architectuur

De Inca's: architectuur

Wie Inca's zegt, denkt automatisch aan Machu Picchu, de befaamde verloren Inca-stad in de Andes die intussen tot 1 van de 7 nieuwe wereldwonderen werd uitgeroepen. Machu Picchu is echter slechts één…

De Inca's: kunst

De Inca's kenden een hoge productie aan kunstvoorwerpen van een hoge kwaliteit. Door gebruik te maken van de beste technieken van hun voorlopers en de beste ambachtslui van overwonnen volkeren naar hu…

Hoe komt de befaamde Cubaanse Havana-sigaar tot stand?

Behoeven de Cubaanse sigaren nog een introductie ? Uiteraard niet. De "Havana's" zijn wereldbefaamd en leggen de kwaliteitslat voor concurrerende tabaksproducerende landen al meer dan 130 jaar heel ho…

Geschiedenis van Cuba: de Cubaanse revolutie en nadien

Waar staat de fel besproken en bekritiseerde Cubaanse revolutie nu eigenlijk voor en hoe en waarom is ze er eigenlijk gekomen? Wat heeft die revolutie eigenlijk betekent voor Cuba en zijn volk?

Sacsayhuaman: het werk van reuzenhanden

De vlakbij Cuzco gelegen Inca-site van Sacsayhuaman sloeg de Spanjaarden in de 16de eeuw met verstomming. Ondanks een gestage vernietiging van dan af vormt de plaats ook vandaag voor velen voor een mo…

Werelderfgoed op Cuba

Wist u dat Cuba intussen reeds 9 keer vertegenwoordigd is op de werelderfgoedlijst van Unesco ? Iedereen die Cuba bezocht heeft – en misschien ook wel wie dit niet gedaan heeft – weet uiteraard da…

Geschiedenis van Cuba: de onafhankelijkheidsstrijd

Drie eeuwen lang leefde Cuba onder het koloniale juk van Spanje. Maar "trop is te veel" en in de 2de helft van de 19de eeuw breekt in Oost-Cuba een eerste onafhankelijkheidsoorlog uit, het begin van e…

Geschiedenis van Cuba: van Taino's tot Spaanse kolonie

Eén van de eerste eilanden die door de Spanjaarden werd ontdekt toen ze de Nieuwe Wereld hadden bereikt, was Cuba. Dit grootste eiland van de Antillen heeft dan ook een lange en rijk gevulde geschied…

Housesitten als nieuwe trend

Housesitten lijkt een nieuwe trend te zullen worden. Het fenomeen van housesitten is bij ons nog vrij nieuw en niet zo gekend maar is toch stilaan aan een opmars bezig. Wie op zoek is naar een goedkop…

Dwars door Cuba: provincie Cienfuegos

De Cubaanse provincie Cienfuegos laat men bij een Cuba-reis heel vaak links liggen ondanks het feit dat de provinciehoofdstad Cienfuegos op de lijst van werelderfgoed van de Unesco prijkt. Laten we ee…

Dwars door Cuba: provincie Villa Clara

De Cubaanse provincie Villa Clara combineert geschiedenis en natuur en lokt op die manier mensen met heel uiteenlopende interesses. Het mausoleum van revolutionair en charismatisch figuur Che Guevara…

Dwars door Cuba: Remedios en de Parrandas-feesten

Santa Clara, de stad van Che Guevara, biedt naast het Che-verhaal ook nog de charme van een Cubaanse provinciestad en wie zich iets verder de provincie in waagt, kan terecht in het vrij ongekende maar…

Op reis naar Cuba: praktische weetjes

Wie voor de eerste keer naar Cuba reist of wie er al lang niet meer geweest is, stelt zich wel eens wat vragen over de praktische beslommeringen in het land. Geregeld worden dan ook vragen gesteld omt…

Orkanen in de Caraïben

Cuba, Midden-Amerika en de hele Caraïbische regio worden geregeld geteisterd door orkanen, hoofdzakelijk binnen het zogenaamde orkaanseizoen. Maar wat is een orkaan nu precies? Waarom slaan orkanen a…

Dwars door Cuba: het prille Havana

Havana kan gemakkelijk als één van de meest sfeervolle steden van het Latijnsamerikaanse continent bestempeld worden en is een stad die geen enkele Cuba-bezoeker links kan laten liggen. Cubaanse old…

Salsa en son: de ritmes van Cuba

Wie salsa zegt, zegt Cuba. Maar Cuba is veel en veel meer dan alleen maar salsa. Dit uiterst muzikale landje kent immers een veelheid aan uiteenlopende muziekgenres en telt procentueel gezien waarschi…

Dwars door Cuba: de pleinen van het oude Havana

Een Cuba-reis begint voor veel mensen in Havana. Meer bepaald met een verkenning van het stukje werelderfgoed dat we vinden in het oude centrum, La Habana Vieja. Een aaneenrijging van de meest pittore…

De Nasca-lijnen

Al jaren intrigeren en fascineren de beroemde Nasca-lijnen bezoekers en passanten van de Peruviaanse kust. Gigantische tekeningen en lijnen, gegraveerd in de kurkdroge woestijnbodem van Peru’s kusts…

Wonderen en mysteries van de Andes: Moray

Weinig Peru-bezoekers nemen een kijkje bij de site van Moray. Nochtans vormt deze intrigerende plaats een ongelooflijk staaltje landschapsarchitectuur en laat ze heel vaak een beklijvende indruk na bi…

Wonderen en mysteries van de Andes: de Heer van Sipan

Wie Peru iets grondiger bezoekt dan een bezoekje aan Machu Picchu en de stad Cuzco, merkt al gauw dat het land ontzettend rijk is aan cultuur en geschiedenis. De vondsten in de tombe van de Heer van S…
Wonderen van de Andes: de Colca-canyon

Wonderen van de Andes: de Colca-canyon

De Colca-canyon in Zuid-Peru staat geboekstaafd als de diepste canyon ter wereld – meer dan twee keer zo diep als de Grand Canyon – en is desondanks weinig bekend bij het grote publiek. Een bezoek…

Dwars door Cuba: Sancti Spiritus

Een kleine maar zeker niet te versmaden provincie in Centraal-Cuba is Sancti Spiritus. De provincie kan bogen op de aanwezigheid van een stukje Unesco-werelderfgoed binnen haar grenzen, het befaamde s…

Dwars door Cuba: provincie Ciego de Avila

Een reis langs alle Cubaanse provincies brengt ons uiteindelijk ook bij Ciego de Avila, een kleine provincie in Centraal-Cuba die bij de staatshervorming van 1975 werd afgesplitst van de provincie Cam…

Dwars door Cuba: provincies Las Tunas en Holguín

De kleine Cubaanse provincie Las Tunas heeft de bezoeker niet veel te bieden maar ligt volledig "off the beaten track". Ook wie de Oost-Cubaanse provincie Holguín bezoekt, bevindt zich nog steeds gro…

Dwars door Cuba: Camagüey

De Centraal-Cubaanse provincie Camagüey herbergt opnieuw één van de zeven eerste historische steden van Cuba, een boeiend hoofdstedelijk oud centrum, tradities en lokale helden en één van de bete…

Dwars door Cuba: het Oude Havana voorbij

Wie voor de eerste keer Havana bezoekt zal zich uiteraard toeleggen op het Oude Havana (zie artikel De pleinen van het Oude Havana), het deel van de Cubaanse hoofdstad dat sinds 1982 cultureel werelde…

Dwars door Cuba: Isla de la Juventud

Wie Cuba echt volledig wil gezien hebben, dient toch één keer het hoofdeiland te verlaten en een tocht te ondernemen naar Isla de la Juventud. Het eiland wordt bitter weinig bezocht door toeristen,…

Dwars door Cuba: de natuur van Granma

De Cubaanse provincie Granma is een verborgen parel, wachtend om ontdekt te worden. Granma herbergt een groot stuk van Cuba’s hoogste bergketen, Sierra Maestra, een paradijs voor trekkers en wandela…

Dwars door Cuba: Granma in de geschiedenis

De provincie Granma is op Cuba misschien wel één van de provincies met het hoogste aantal historische plaatsen. Van de koloniale hoofdplaats Bayamo tot de landingsplaats van Fidel Castro voor de sta…
Cham, een verdwenen cultuur

Cham, een verdwenen cultuur

Angkor en het Khmer-rijk zijn voor reizigers geen onbekende namen meer, maar heel wat minder mensen kennen de Cham-cultuur, een cultuur die nochtans in dezelfde periode bloeide. De Cham vochten heel w…

Dwars door Cuba: de historische stad van Santiago de Cuba

Een wandeling doorheen het historische centrum van Santiago de Cuba, Cuba's tweede grootste stad, is een belevenis voor alle zintuigen. De broeierige stad lokt de mensen naar buiten en laat het leven…

Dwars door Cuba: Santiago in de geschiedenis

De Wieg van de Revolutie, de Heldhaftige, de bijnamen van Santiago de Cuba laten het al merken, de historische rol van de stad is in de Cubaanse geschiedenis niet de minste geweest. Zowel de Cubaanse…

Angkor: Het verdwenen rijk van de Khmer

Angkor. Een naam als een klok en een tempelsite zonder gelijke. Wie door Zuidoost-Azië reist kan er onmogelijk naast, een bezoek dringt zich op. Maar wie waren de bouwers van al dit moois? En waar zi…
Op reis naar Vietnam: praktische weetjes

Op reis naar Vietnam: praktische weetjes

Vietnam is momenteel een topper op de reismarkt en zit nog steeds in de lift. Op korte tijd werd het land een heel populaire reisbestemming. En met recht en rede. Vietnam biedt immers voor elk wat wil…

Chan Chan, de hoofdstad van de Chimu

Nog voor de Inca's de plak zwaaiden over het hele Andesgebied bestreek 1 groot rijk bijna de gehele noordkust van het huidige Peru, een rijk van nagenoeg 1000 km van noord tot zuid: de Chimu. Hun hoof…
Op reis naar Peru: praktische weetjes

Op reis naar Peru: praktische weetjes

Peru is en blijft een populaire reisbestemming. Niet moeilijk, gezien het land zowat alles te bieden heeft wat mogelijk is: overweldigende natuur, woestijn, Andes, jungle, koloniale pracht, ontelbare…

Sjamanisme en boeddhisme in Mongolië

Een bezoek aan het ongerepte Mongolië zal voor veel reizigers nog steeds een unieke ervaring zijn. Veel van de nog steeds semi-nomadisch levende inwoners houden er een levensstijl op na die weinig ve…

Op reis naar Bolivië: praktische weetjes

Bolivia blijft voor veel mensen een grote onbekende in het hart van Latijns-Amerika. Het land kent het grootste percentage aan indiaanse bevolking van heel het continent en biedt dan ook een kijk op e…

Op reis naar Mongolië: praktische weetjes

Mongolië is voor velen geen evidente reisbestemming. Toch is het een land dat voor natuurliefhebbers een parel is en bovendien een heel authentieke reiservaring kan bieden. Een aantal praktische weet…

Op reis naar Mexico: praktische weetjes

Velen bezochten misschien wel al een tipje van Mexico, met name het schiereiland Yucatan. De badplaats Cancun, de Maya Riviera met haar azuurblauwe kustwateren, de vele intrigerende Maya-ruïnes. Maar…

Het nomadenleven in Mongolië

Wie Mongolië bezoekt, doet dit voornamelijk omwille van twee redenen: de ongerepte en adembenemende natuur en het eeuwenoude, authentieke nomadenleven.
Op reis naar Argentinië: praktische weetjes

Op reis naar Argentinië: praktische weetjes

Argentinië is het tweede grootste land van Zuid-Amerika en biedt dankzij die uitgestrektheid een enorme diversiteit aan interessante plaatsen en natuurfenomenen. Een paar tips voor wie ernaartoe trek…

Mongolië in de tijd

Vandaag de dag ligt Mongolië geklemd tussen twee titanen: Rusland en China. Ooit was het echter anders. Ooit reden de Mongoolse ruiters op de graslanden van Oost-Europa en stonden ze voor de deur van…
Mongolië, land van de

Mongolië, land van de "Eeuwige blauwe lucht"

Mongolië is voor velen misschien niet een reisbestemming waar men snel aan denkt en toch heeft het land van de "Eternal Blue Sky" enorm veel te bieden. De natuurliefhebber vindt er als het ware een c…

Argentinië, land van extremen

Argentinië reikt van de tropische regio rond de indrukwekkende watervallen van Iguazu tot de ijswereld van Patagonië en de meest zuidelijk gelegen stad ter wereld, Ushuaia. Daartussenin vinden we wi…

Bolivië, het onbekende hart van Latijns-Amerika

Bolivië, een land zonder kusten in het midden van het Zuid-Amerikaanse continent, wordt niet zo vaak als reisbestemming uitgekozen. Allerhande vooroordelen en het feit dat het land vrij onbekend blij…

De Mochica, hoogstaande pre-Inca cultuur

De Moche of Mochica-cultuur zal voor de meeste mensen een grote onbekende zijn. Nochtans liet de vondst van een ongeschonden graftombe van een Mochica-heerser in 1987 zien dat de cultuur hoogstaand wa…

Caral, de nieuwe wieg van de mensheid?

In 1996 verdiepte archeologe Ruth Shady zich in de opgegraven resten van Caral, aan de noordkust van Peru. Ze ontdekte dat de stedelijke structuur van Caral dateert van omstreeks 2600 v.C.! Hiermee st…

Chavin, moedercultuur van de Andes

Weinig mensen denken bij de naam Peru aan de cultuur van Chavin. Toch stond deze cultuur lange tijd geboekstaafd als de moedercultuur van de Andes, de plaats waar één van de eerste grote Andesbescha…

Wonderen en mysteries van de Andes: Sechin

De archeologische site van Sechin in het noorden van Peru wordt door weinig mensen met een bezoekje vereerd terwijl de cultuur van Sechin nochtans als het ware de militaristische evenknie was van de C…

De Zuid-Amerikaanse kameelachtigen

De familie van de kameelachtigen omvat 6 soorten waarvan 4 voorkomen in Zuid-Amerika. De bekendste is de tamme lama, maar daarnaast vinden we er ook de (eveneens tamme) alpaca en de nog steeds enkel i…

El Niño, mysterieus weerkundig fenomeen

Het fenomeen van El Niño wordt de laatste jaren meer en meer genoemd wanneer de discussie gevoerd wordt over klimaatsverandering en opwarming van de aarde. Het is echter een meteorologisch fenomeen d…
Evalueren van trajectbegeleiding voor mantelzorgers

Evalueren van trajectbegeleiding voor mantelzorgers

Om mantelzorgers in hun taak zo goed mogelijk te begeleiden gaan hulpverleners vaak gebruik maken van trajectbegeleiding. Een goede trajectbegeleiding is pas afgerond wanneer er een efficiënte evalua…
Opvolgen van mantelzorgers tijdens een trajectbegeleiding

Opvolgen van mantelzorgers tijdens een trajectbegeleiding

Ondersteuning van mantelzorgers is belangrijk en kan het best gebeuren via een trajectbegeleiding. Een belangrijke fase binnen die trajectbegeleiding is de fase van het opvolgen van het traject waarbi…

Wat is een quipu?

De Inca's worden vaak genoemd als de hoogst ontwikkelde beschaving van Zuid-Amerika dankzij allerhande verwezenlijkingen. Desondanks kenden ze geen schrift. Of toch niet zoals wij dat verstaan. Ze had…
Taken en mogelijke problemen bij mantelzorgers

Taken en mogelijke problemen bij mantelzorgers

We horen wel eens de term mantelzorg vallen, maar wat is dat eigenlijk? Wat doet een mantelzorger of iemand die aan mantelzorg doet? En met welke problemen (valkuilen) kan hij/zij te maken krijgen?
Hoe verloopt een trajectbegeleiding bij mantelzorgers?

Hoe verloopt een trajectbegeleiding bij mantelzorgers?

Eén van de beste manieren voor hulpverleners om mantelzorgers te begeleiden en te ondersteunen is een op maat gemaakte trajectbegeleiding. We kijken even hoe een dergelijke trajectbegeleiding kan ver…
Mantelzorg, wat wordt er onder verstaan (in België)?

Mantelzorg, wat wordt er onder verstaan (in België)?

Mantelzorg is een term die we misschien wel kennen, misschien al wel gehoord hebben, maar wat houdt het precies in? Wat verstaan we onder mantelzorg? We bekijken even de situatie in België.
Hoe kunnen mantelzorgers ondersteund worden?

Hoe kunnen mantelzorgers ondersteund worden?

Mantelzorgers staan er in hun verzorgende taak vaak alleen voor. Soms omdat ze dat maar normaal vinden en geen hulp zoeken, soms omdat ze de weg naar bijstand en ondersteuning niet weten te vinden. We…
Hoe ontstaat overbelasting bij mantelzorgers?

Hoe ontstaat overbelasting bij mantelzorgers?

Mensen die - misschien deels onbewust - de taak op zich nemen om voor een hulpbehoevend familielid te gaan zorgen, lopen het risico in één van de grote valkuilen van mantelzorg te trappen: ze raken…

De Taino: oorspronkelijke bewoners van de Caraïben

Ooit, voor de Cubanen zich Cubanen noemden, kenden we de bewoners van het eiland als Taino. Maar wie waren die Taino? En hoe leefden ze? En waar zijn ze dan nu gebleven? We gaan even na hoe de eerste…

Mongolië: inkomstenbronnen

Het uitgestrekte Mongolië spreekt tot de verbeelding van velen en roept romantische beelden op van eindeloze steppes en uitgestrekte, ongerepte woestijnen, maar waar haalt deze Aziatische gigant uite…
Mongolië en de Grote Khans

Mongolië en de Grote Khans

Ergens ingeklemd tussen de giganten Rusland en China ligt Mongolië, voor veel mensen een nobele onbekende. Ooit echter regeerden Mongoolse koningen, de Khans, over een gebied dat reikte van Korea, ov…

De Inca's: wetenschap en religie

Meestal kennen we de Inca's als zonaanbidders maar hun geloofsriten en religieuze praktijken omhelsden veel meer dan dat. Het belangrijkste aspect in hun geloofswereld was sowieso de verering van de v…

Wonderen en mysteries van de Andes: Juanita, de "ijs-maagd"

Op de top van de meer dan 6000 meter hoge Ampato-vulkaan vond men in 1995 het ingevroren lichaam van een jong Inca-meisje, Juanita, op natuurlijke wijze gemummificeerd. Het bleek een ontdekking die va…