Singalees » Specials » Overlastbezorgers

Insecten, dieren en planten die overlast veroorzaken

Er zijn dieren waar de mens beter niet al te veel contact mee kan hebben, omdat dit contact vaak irritatie, ziektes of iets anders veroorzaakt. Daaronder vallen onder andere de eikenprocessierups, de bastaardsatijnrups en de teek. Maar in Nederland komen ook steeds meer vreemdsoortige dieren voor die de flora en fauna van ons land vernietigen.

Rare dieren uit het buitenland die hier nooit voorkwamen

Voorbeeld daarvan is de Amerikaanse brulkikker die alles opvreet wat hij tegenkomt en een schimmel uitscheidt waar geen ander dier tegen bestand is. Ook sommige planten die zomaar even zijn uitgezet zorgen er voor dat wateren overwoekert zijn en er geen leven meer te vinden is. Verder hebben we natuurlijk nog onze eigen beesten die soms voor onprettige situaties zorgen zoals de wesp of de mug. Zij steken, veroorzaken jeuk en soms zelfs allergische reacties.

Q-koorts en de ziekte van Lyme

Q-koorts en de ziekte van Lyme, je kunt ze maar beter niet krijgen. Want het zijn nare ziekten die vaak niet worden onderkend of te laat. En echte genezing is soms heel moeilijk. Bij teken is het gewoon oppassen geblazen, de Q-koorts wordt overgebracht door contact met besmette schapen of geiten of koeien. Wie daar mee werkt, moet dus zeker voorzichtig zijn. Maar het kan ook door overwaaiend stof worden overgebracht en dat is moeilijker te voorkomen.
Bereklauw: uit de buurt blijven, zeker als de zon schijnt

Bereklauw: uit de buurt blijven, zeker als de zon schijnt

Bereklauw is een plant die voor mensen niet bepaald geschikt is. Wie ermee in aanraking komt terwijl de zon schijnt, kan heel ernstige brandwonden oplopen. Schapen daarentegen zijn er dol op en kauwen…
Brulkikkers en waternavel: bedreigingen voor flora en fauna

Brulkikkers en waternavel: bedreigingen voor flora en fauna

Al jaren heeft Nederland last van uitheemse planten en diersoorten die de fauna en flora vernielen. Zo werd in 2009 alleen al 4 miljoen euro uitgetrokken voor het bestrijden van de grote waternavel. O…
De bastaardsatijnrups veroorzaakt jeuk en irritatie

De bastaardsatijnrups veroorzaakt jeuk en irritatie

Naast de eikenprocessierups veroorzaakt ook de bastaardsatijnrups jeuk en irritatie aan ogen en huid. De bastaardsatijnrups is te vinden in veel kustgebieden dus in de duinen en op stranden. Hoe kun j…
De giftige maar mooie monnikskap

De giftige maar mooie monnikskap

De blauwe monnikskap bloeit in de herfst en vormt een prachtige combinatie met andere gewassen. Sommige varianten van deze plant bloeien wel tot eind oktober. Het blauw van de monnikskap is bovendien…
De Oost-Aziatische boktor vermoordt bomen

De Oost-Aziatische boktor vermoordt bomen

In 2010 werd ontdekt dat de Oost-Aziatische boktor in Boskoop werd aangetroffen. Inspecteurs van de Plantenziektenkundige Dienst zijn daarom op zoek naar de oost-Aziatische boktor. In 2010 worden alle…
De ziekte van Lyme voorkomen: controleren op teken

De ziekte van Lyme voorkomen: controleren op teken

De ziekte van Lyme komt weer meer en meer voor in Nederland. De ziekte die verschillende zaken tot gevolg kan hebben wordt overgebracht door een teek die is besmet met de borrelia-bacterie. Goed contr…

Eikenprocessierups: vermijden om klachten te voorkomen

Vooral in de maanden mei en juni zitten in eikenbomen veel eikenprocessierupsen. Wie in contact komt met de brandharen van de eikenprocessierups kan klachten krijgen zoals jeuk, huiduitslag, irritatie…
Kans op uitbreiding Q-koorts door drachtige schapen groot

Kans op uitbreiding Q-koorts door drachtige schapen groot

Huisartsen verwachten dat in het voorjaar van 2010 flink wat Q-koorts patiënten te betreuren zullen zijn. Deze mensen zijn besmet met de agressieve coxiella burnettii-bacterie, de bacterie die Q-koort…

Mug is niet gek op lekker bloed, maar wel op tenen

Een prikkende en zoemende mug. De mug verstoort niet alleen vaak mensen hun nachtrust, hij brengt ook ziekten over. En veel mensen denken dat zij alleen ziek kunnen worden in warme en verre oorden. Ma…
Ongedierte in huis in de zomer vermeerdert zich snel

Ongedierte in huis in de zomer vermeerdert zich snel

Ongedierte in huis, vermeerdert zich vaak snel, omdat de omstandigheden er naar zijn. In huis is het warm en soms vochtig. Bedwantsen, broodkevers, huisstofmijten, vliegen, vlooien, papiervisjes en ka…
Wespen en hun overlast

Wespen en hun overlast

Het jaar 2009 is een uitstekend wespenjaar. Tenminste gezien vanuit het perspectief van het diertje zelf. In de zomer van 2009 zijn er namelijk veel meer wespen dan in voorgaande jaren en de dieren bo…
Gepubliceerd door Singalees op 24-07-2010, laatst gewijzigd op 09-09-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.