Singalees » Specials » Groenten

Alles over groenten

Groenten maken vaak deel uit een maaltijd. Maar wat zit er eigenlijk in groenten en wat doen ze voor de mens? En hoe worden ze verbouwd? Bovendien denken veel mensen dat allerlei groenten oer-Hollands zijn. Toch komende de meeste groenten uit heel andere delen van de wereld.

De aardappel is helemaal niet Nederlands, hij komt uit Peru

Spinazie bijvoorbeeld is helemaal geen Nederlandse groente van origine. En die zo Nederlandse aardappel? Die komt eigenlijk uit Peru. Ook sperziebonen komen niet hier vandaan. Veel eet-gewoonten die wij dus hebben komen eigenlijk uit heel andere landen. Maar ook over sla of bloemkool is veel meer te vertellen dan de meeste mensen nu nog weten. Bovendien hoeven die groenten niet per definitie geserveerd te worden als dat in Nederland gebruikelijk is. Van bloemkool bijvoorbeeld kan ook een oosterse lekkernij worden gemaakt.

Twee ons groente per dag per persoon

Dat het eten van groenten gezond is, weet iedereen wel. Bijna niemand komt echter aan die twee ons groente en dat is heel jammer. Op de een of andere manier focussen we ons meer op vlees en vis, dan op het eten van de groenten. Terwijl een gezond dieet zoveel klachten kan voorkomen. Mensen worden van groenten niet dik, ze leveren de broodnodige vitaminen en mineralen en ze zorgen voor een gezond uiterlijk. Bovendien zijn groenten niet alleen rauw of gekookt te eten, je kunt ze ook door de blender halen en er een gezond drankje van maken. Ook voor kinderen die nogal moeilijk groenten eten is dat vaak een uitkomst.
Alles over bloemkool, maar dan anders

Alles over bloemkool, maar dan anders

Bloemkool. Veel mensen gruwen er werkelijk van. De geur die de bloemkool verspreidt, de zachte papperigheid als hij gekookt is en de lucht die zo lang in een woning blijft hangen. Toch kan het ook and…
Alles over de aardappel

Alles over de aardappel

De aardappel is zo gewoon dat het lijkt alsof er niets over te schrijven valt. Toch is dat niet het geval. Zo werd het gewas lange tijd vermeden, omdat boeren dachten dat de knollen, dus de aardappele…
Alles over kikkererwten

Alles over kikkererwten

Kikkererwten zijn voedzame, maar zeker ook lekkere peulvruchten die in veel gerechten verwerkt kunnen worden. Vooral voor vegetariërs zijn kikkererwten een goed en eiwitrijke en ijzerrijke vervanging…

Alles over sperziebonen

Sperziebonen zijn in de maanden juli tot en met september in Nederland van eigen bodem te krijgen. Maar ook in de rest van het jaar zijn ze te koop. De sperziebonen komen dan alleen uit Egypte, Kenia,…
Alles over spruitjes

Alles over spruitjes

Alles over spruitjes. Want spruitjes is meer dan alleen spruitjeslucht. Het woord wordt gebruikt om oubolligheid en bekrompenheid aan te duiden. Maar spruitjes zijn niet oubollig als ze maar goed klaa…
De aubergine of eierplant

De aubergine of eierplant

De aubergine behoort tot de nachtschadefamilie. De meeste planten in deze familie zijn giftig, maar sommigen zijn vooral eetbaar. De aubergine is bijvoorbeeld familie van de tomaat, de paprika, de aar…

De komkommer komt oorspronkelijk uit India

De komkommer komt net als de augurk, de pompoen, de meloen en de courgette uit de familie van de komkommerachtigen. Dit zijn eigenlijk allemaal planten die graag klimmen, die grote gele of witte bloem…
De teunisbloem als vleesvervanger

De teunisbloem als vleesvervanger

De teunisbloem heeft veel heilzame kwaliteiten. Op de tuin is het een sieraad, maar wel eentje die zich snel verspreid. Dat de wortels van deteunisbloem ook gegeten kunnen worden, weten heel weinig me…
Olijven: kenmerken, kweken en inleggen

Olijven: kenmerken, kweken en inleggen

De olijf wordt eerst ingelegd voordat hij eetbaar is. Mensen denken dat hij zo van de boom wordt geplukt en je hem dan op tafel kunt zetten. Maar olijven zo van de boom zijn niet te eten. Olijven eten…

Rabarber, de bladeren zijn giftig

Rabarber is een plant die het meerdere jaren goed doet in de tuin. Tot de familie van de duizendknoop (Polygonaceae) behoren ook boekweit en sierplanten als de bruidssluier. Maar ook onkruid als duize…
Sla: kropsla was een wilde groente en sla als slaapmiddel

Sla: kropsla was een wilde groente en sla als slaapmiddel

Sla is er in soorten en maten. De groente is bovendien gezond en gemakkelijk te verwerken. Sla zou bovendien slaapbevorderend werken, omdat er een stofje inzit dat de slaap opwekt. De Romeinen maakten…

Spinazie opwarmen: het mag mits de groente gekoeld is

Verse spinazie is het lekkerste wat er is. Voor veel mensen dan. Bovendien is de groente erg gezond en bevat het bijna geen calorieën. Dus ook mensen die aan de lijn doen kunnen er pannen vol van opet…
Stevia Rebaudiana - de natuurlijke zoetstof of honingkruid

Stevia Rebaudiana - de natuurlijke zoetstof of honingkruid

Stevia Rebaudiana is het honingkruid van de Indianen. De zoetstof die er van wordt gemaakt wordt inmiddels in veel landen over de wereld gebruikt. De plant zelf kweken en dan zelf de zoetstof maken is…
Tamme kastanjes

Tamme kastanjes

In de herfst zijn in elk bos wel tamme kastanjes te vinden. Tamme kastanjes liggen onder bomen en zijn goed te verwerken in allerlei heerlijke gerechten. Van puree tot drankjes. Maar ook gepoft met wa…

Venkel, venkel is voedsel maar ook geneeskrachtig

Venkel is een groente die heerlijk is bij onder andere vis. Maar venkel heeft ook geneeskrachtige kwaliteiten. Venkel, al haar kwaliteiten.
Gepubliceerd door Singalees op 17-10-2010, laatst gewijzigd op 07-09-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.