Martina » Specials » Culinair genieten

Culinair genieten; recepten gegroepeerd naar productgroep

Culinair genieten; recepten gegroepeerd naar productgroep Koken is voor een steeds grotere groep mensen uitgegroeid tot een hobby waarbij allerlei recepten worden uitgeprobeerd. Vandaar waarschijnlijk ook de enorme toename aan kookprogramma's op de Nederlandse TV. De dagelijkse keuken en de culinaire hoogstandjes in het weekend krijgen steeds meer aandacht. Daarbij gaat het vaak al lang niet meer alleen om de Hollandse pot. Vindt gemakkelijk een recept voor lekker groentes als courgette, pompoen en rabarber. Maar ook met vruchten, denk aan appel, (stoof)peer of walnoot, kan je de heerlijkste gerechten bereiden.

Koken met vruchten

Appel en peer: zoveel meer dan alleen handfruit

Wie in het gelukkige bezit van een eigen moestuin is, kan misschien ook wel zijn of haar eigen fruit oogsten. Appels en peren zijn natuurlijk heerlijk om zo uit de hand te eten, maar ook in gerechten zijn ze bijzonder lekker. Zowel appel als peer is een heerlijk ingrediënt voor dessert of gebak. Maar ook in een hartig gerecht komt het zoete van een appel of peer heel goed tot zijn recht. En dan is er natuurlijk nog een heel bijzondere soort peer: de stoofpeer. Stoofpeertjes een heerlijk ouderwets eten, maar tegelijkertijd nog helemaal van nu. Zeker in de winter zijn stoofpeertjes heerlijk. Denk er ook eens aan om ze als bijgerecht te serveren tijdens het kerstdiner.

Walnoten en kastanjes in de keuken

Ook de walnoot en de kastanje zijn vruchten van een boom. Walnoten en kastanjes zullen niet door iedereen geoogst kunnen worden in de eigen tuin. Maar niet getreurd: beide zijn volop verkrijgbaar bij de gespecialiseerde groenteboer en in de betere supermarkt. Zowel de walnoot als de kastanje is heel goed te verwerken in heerlijke hoofdgerechten. Voor de kastanje geldt dat alleen de tamme kastanje gegeten wordt.

Kokkerellen met klein fruit

Klein fruit, denk hierbij bijvoorbeeld aan aalbessen, kruisbessen en zwarte bessen zijn slechts in een korte periode verkrijgbaar. Dit kwetsbare product is vrij prijzig om te kopen. Maar als je een stukje grond hebt en zelf een struik in de tuin kan plaatsen, dan kan je elk jaar volop (gratis!) oogsten. Klein fruit is heerlijk om even uit de hand te eten, maar bij een grote oogst is het ook goed te verwerken in allerlei gerechten. Het leent zich uiteraard heel goed om jams van te bereiden, maar ook voor een dessert, taart en zelfs drank zijn deze fruitsoorten heel geschikt.

Bijzondere groentes in de keuken

Koken met pompoen en courgette

Pompoen en courgette zijn bijzondere groentes in de keuken. Beide hebben de afgelopen decennia een enorme opmars meegemaakt en vandaag de dag lijkt het inmiddels een "gewone" groente. Maar dat is dus zeker niet waar, want pas aan het einde van de 20e eeuw raakten deze groentes hier enigszins bekent. Zowel de pompoen als de courgette is razend populair en het aantal recepten met deze groentes is dan ook zeer uitgebreid.

Koken met rabarber

Rabarber is een ouderwetse groente, die niet zo vaak meer echt als groente gegeten wordt. Hij wordt overigens ook niet zo ruim aangeboden in de winkel. Waar rabarber zich ook heel goed voor leent is voor desserts en gebak.

Bijzonder met elkaar aan tafel; Gourmetten

In plaats van eenzaam koken in de keuken, is er een leuk alternatief: met elkaar aan tafel gaan terwijl ieder voor zich naar eigen smaak aan het kokkerellen slaat. En hoe kan dat beter, dan door te gourmetten? Zeker met een paar leuke recepten bij de hand.
Menutips voor gourmetten vlees, vis, vegetarisch en desserts

Menutips voor gourmetten vlees, vis, vegetarisch en desserts

Gourmetten. Het is toch altijd weer gezellig. Een overvolle tafel met schalen en bakjes. En in het midden van de tafel staat het gourmetstel al lekker op te warmen. Iedereen heeft er zin in en schuift…
Recepten met tamme kastanjes

Recepten met tamme kastanjes

Kastanjes rapen op een mooie zonnige herfstdag. En daarna lekker knutselen met de kinderen. Maar er kan nog meer met kastanjes. We kunnen ze namelijk ook goed eten. Ook in de eigen keuken zijn kastanj…
Recepten met stoofperen: zoet en hartig

Recepten met stoofperen: zoet en hartig

Een lekker ouderwets gerecht uit grootmoederskeuken is de gekookte stoofpeer. In de winkel worden over het algemeen twee soorten aangeboden: Gieser Wildeman en St Remy (Saint Remy). De stoofpeer Giese…
Recepten met peer: zoet en hartig voor gebak of dessert

Recepten met peer: zoet en hartig voor gebak of dessert

Peren zijn het hele jaar door verkrijgbaar bij de groenteboer en in de supermarkt. Maar een net rijpe peer zo van de boom is eigenlijk toch wel het allerlekkerst. Peren worden over het algemeen gezien…
Recepten met appel; zoet en hartig

Recepten met appel; zoet en hartig

Snoep verstandig eet een appel! Heerlijk zo'n frisse appel uit de hand eten. Maar wilt je eens iets anders met de appel? Dat kan, want in de keuken kan de appel op vele verschillende manieren verwerkt…
Recepten met pruimen; zoet en hartig

Recepten met pruimen; zoet en hartig

In de zomer en de vroege herfst zijn ze er weer: die heerlijke verse pruimen. Pruimen zijn heerlijke vruchten om zo uit de hand te eten. Voor de echte liefhebber mét en anders gewoon zonder de schil.…
Recepten met pompoen; taart en tulband

Recepten met pompoen; taart en tulband

Naast het decoratieve gebruik van pompoen wordt die grote oranje vrucht ook steeds meer toegepast in de keuken. Bekende recepten met pompoen zijn die voor de overheerlijke pompoenstoofpot en natuurlij…
Recepten met pompoen; soep en stoofpot

Recepten met pompoen; soep en stoofpot

De pompoen is een tot de verbeelding sprekende vrucht. Hij is bij velen natuurlijk bekend van het gebruik tijdens Halloween en in Nederland wordt hij ook veel als decoratief element gebruikt. Bijvoorb…
Recepten voor rabarber

Recepten voor rabarber

Rabarber is als bladplant een aanwinst voor de tuin. Niet alleen in de moestuin, maar ook in de siertuin komt hij tot zijn recht. Er zijn soorten met heel decoratieve bladeren. Naast het mooie blad he…
Recepten met courgette

Recepten met courgette

Courgette is een groente, die qua uiterlijk wel wat weg heeft van een komkommer. Hij is ook fris van smaak, maar verder houdt de gelijkenis wel op. In de keuken kent de courgette verrassend veel mogel…
Kleinfruit in de keuken; taarten en desserts

Kleinfruit in de keuken; taarten en desserts

Aan klein fruit is veel plezier te beleven. Aalbes, kruisbes, bosbes, framboos of aardbei zijn heerlijke seizoen vruchten. Een aantal struiken in eigen tuin zal een wereld aan extra mogelijkheden open…
Kleinfruit in de keuken; jams en dranken

Kleinfruit in de keuken; jams en dranken

Aan klein fruit is veel plezier te beleven. Aalbes, kruisbes, bosbes, framboos of aardbei zijn heerlijke seizoensvruchten. Een aantal struiken in eigen tuin zal een wereld aan mogelijkheden openen. Ev…
Recepten met walnoten

Recepten met walnoten

Vrijwel alle noten zijn een uitstekende bron van goede vetzuren. Af en toe een handje noten (maar géén zoute) nemen is dan ook een goede en gezonde eetgewoonte. Walnoten bevatten o.a. alfa-linoleen-zu…
Gepubliceerd door Martina op 19-10-2010, laatst gewijzigd op 15-12-2020. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: RitaE, Pixabay