Mapa » Specials » Puppies

De acht eerste weken in het leven van een pup

De acht eerste weken in het leven van een pup Je teef is zwanger en eindelijk is het zo ver: ze gaat bevallen. Daarna volgen acht spannende weken. De pasgeboren pup wordt verzorgd en groeit op tot een levendige, speelse, sociale hond. In deze special leert u meer over voeding, bijvoeding, inentingen, inprenten, socialiseren, chippen en zindelijkheid. Verder vind je ook nog een aantal tips en dingen die je moet weten alvorens met kweken te beginnen. Professionele en occasionele kwekers zitten vaak met een hele hoop vragen over hoe het nu moet met die pasgeboren puppy's. In vele boeken en artikels vindt u slechts een greep van wat er allemaal moet gebeuren, per onderwerp. Maar het kan ook belangrijk zijn om te zien wat er nu juist week per week moet gebeuren en gedaan worden. Daarom even de geboorte en de voornaamste feiten uit de acht eerste weken in het leven van een pup op een rijtje.

De geboorte

In dit artikel vindt u een overzicht van wat u juist nodig hebt om de geboorte vlot te laten verlopen. Wat moet u allemaal klaarleggen? Waar moet u allemaal aan denken? Hoe kan u de teef het beste helpen? Wat doet u met de pasgeboren pups?

De eerste week van de pup

In de eerste week in het leven van een pup gebeurt er doorgaans niet veel. De pups liggen in de werpkist bij de moeder en eten gretig het colostrum of de moedermelk, die hen zal behoeden voor infecties. Het enige waar u voor moet oppassen, is dat de kleintjes warm genoeg liggen. Dit kan door middel van een speciale lamp, die u kan kopen bij een dierenspeciaalzaak. De kleintjes moeten ook dagelijks gewogen worden om te zien of ze genoeg bijkomen. Is dit niet het geval, dan zal uu moeten bijvoeren met speciale puppymelk, meestal op basis van geitenmelk. Farmfood en Royal Canin hebben speciale puppymelk die u in de dierenspeciaalzaak vindt.

De tweede week van de pup

In week twee gaan rond tien à vijftien dagen de oogjes van de pup open. Ook beginnen ze te horen. Ze krijgen meer kracht in hun pootjes en beginnen iets te doen dat op kruipen lijkt. De pups moeten nog iedere dag gewogen worden om te zien of ze niet afvallen. Is dit wel het geval, dan moeten ze bijgevoerd worden. Rond twee weken moeten de pups ook een eerste keer ontwormd worden. Dit gaat het makkelijkst met een spuitje Dogminth. Ook de teef moet ontwormd worden. Voor haar kan een tabletje Drontal Dogs in haar eten verstopt worden. U moet ook goed toezien of de teef zich niet abnormaal gedraagt. Ze kan nu immers een tepelonsteking, een baarmoederontsteking of eclampsie krijgen. Bij abnormaal gedrag moet onmiddellijk de dierenarts gewaarschuwd worden.

De derde week van de pup

In week drie gebeurt er niet zo heel veel. De oogjes van de pups gaan verder open, het vliesje verdwijnt. De pups worden beweeglijker en zullen al eens een poging doen om met elkaar te spelen. Ze mogen al eens vastgenomen worden en geaaid worden. Met het oog op infecties is het belangrijk om nog geen vreemden bij de pups te laten. Ook buiten rondlopen is uit den boze voor de teef en de pups, behalve dan in de eigen tuin. De dekreu mag, indien aanwezig, ook met de pups spelen. Vaak heeft hij een heel verzorgende en attente attitude ten opzichte van zijn kroost. Er moet nog steeds goed op het gewicht van de pups gelet worden en in geval van afname of stagnatie moet er zeker bijgevoerd worden.

De vierde week van de pup

In week vier worden de pups echt grappig. Ze gaan keffen en grommen, ze gaan spelen met elkaar, ze beginnen likjes aan de baasjes te geven. Toch moeten ze nog heel veel slapen. Op week vier moeten ze ook weer ontwormd worden. Ze krijgen nu tandjes en mogen dus bijgevoerd worden met speciale puppyvoeding. Minder moedermelk en vaste voeding opnemen wordt spenen genoemd. De meeste bekende merken hebben speciale puppyvoeding in hun assortiment (Royal Canin, Pedigree, Farmfood, etc). Je geeft de brokjes best geweekt in een beetje lauw water, dat eet makkelijker. Ander eten betekent ook dat de teef de hoopjes en de plasjes van haar kroost niet meer gaat oplikken. Tijd voor zindelijkheidstraining dus. Zet de pups op een speciale plaats waar ze hun behoefte kunnen doen telkens na het slapen, na het eten en na het spelen.

De vijfde week van de pup

Tijdens week vijf kabbelt het leven van de puppy's lekker verder. Ze eten nu drie à vier maal brokjes per dag. De teef geeft nu steeds meer te kennen dat ze niet meer wil zogen en dat ze haar gerust moeten laten. Ze moeten nog steeds volop zindelijkheidstraining krijgen maar zullen steeds minder hun slaapplaats bevuilen. Moeten ze, dan zullen ze beginnen piepen of keffen. Wilt u de pups verkopen, dan kan u nu ook adverteren in gespecialiseerde magazines, zoals Woef, Hart voor Dieren en Hondenleven. Wilt u de puppy's geregeld buiten zetten, dan kan u in de tuin best een loopren installeren. Hier kunnen ze dan bij goed weer naar hartelust in rondlopen.

De zesde week van de pup

Wanneer de pups zes weken zijn, moeten ze naar de dierenarts voor een eerste checkup en hun eerste inenting. Sommige derenartsen kiezen voor een volledige puppyspuit, die hen beschermt tot drie maanden. Andere dierenartsen verkiezen twee spuiten, één op zes weken en een herhaling op acht weken. U krijgt nu ook een ziekenboekje voor elke pup met daarin zijn gegevens. Op weel zes moet de pup ook weer ontwormd worden, evenals de teef. De pups moeten zo veel mogelijk ingeprent krijgen, zo worden ze heel sociaal. Laat hen dus zo veel mogelijk geluiden horen, neem ze mee met de wagen, breng ze in contact met zowel baby's als tieners als oudere mensen en laat ze buiten aan de riem.

De zevende week van de pup

De pups worden steeds drukker en slapen ook al veel minder. Zij moeten nu goed gesocialiseerd worden. Breng ze in contact met veel geluiden, neem ze mee in de wagen, ga er mee wandelen op straat. Ook mogen ze nu gewassen worden en kunnen hun tanden gepoetst worden. Indien ze al nieuwe baasjes hebben, mogen die gerust al eens komen kijken en ze komen knuffelen. Zo wennen pup en nieuw baasje aan elkaar en zal de pup niet met een volstrekte vreemde meemoeten. De zindelijkheid moet verder getraind worden, maar meestal valt het nu al goed mee. De pups kunnen al een paar uur wachten en zullen zelf piepen wanneer ze dringend moeten.

De achtste week van de pup

Indien de dierenarts heeft gekozen voor een inenting in twee fasen, dan moet de pup nu zijn tweede spuit krijgen. Op acht weken moeten de pups nog maar eens ontwormd worden. Ook moeten ze nu gechipt worden, voor ze naar de nieuwe eigenaar gaan. De kosten van het chippen zijn voor de kweker. Het beste is om enkele dagen voordat de puppy naar zijn nieuwe huis verhuist, een puppydekentje in het nest te leggen. Dit dekentje zal de geuren van de teef en de broetjes en zusjes opnemen. Zo zal het kleintje in zijn nieuwe thuis niet te veel verloren zijn. Best is ook om een soort verkoopscontract op te maken tussen kweker en nieuwe eigenaar. Zo heeft elk een bewijs dat het dier wel degelijk verkocht is en niet gestolen.

Na acht weken genoten te hebben van de kleine speelduivels komt nu het moeilijkste gedeelte. De pups moeten naar de nieuwe eigenaar. Een goed contact met de nieuwe eigenaar levert nog een paar bezoekjes, verhalen en foto's op nadien. Zo kan je de kleine pup zien opgroeien tot een volwassen hond. In een laatste artikel vind je ook nog een aantal dingen die je moet in acht nemen voor je aan kweken begint.
De vierde week in het leven van een pup

De vierde week in het leven van een pup

De pup van vier weken is zo leuk om te zien en om mee te spelen! Hij staat nu op zijn poten, gaat op onderzoek uit, likt zijn baasjes, gromt en keft, doet pogingen om te spelen, etc. Er is al een zeke…
De vijfde week in het leven van een pup

De vijfde week in het leven van een pup

Je pupje is nu vier weken oud en gaat naar zijn vijfde week toe. Je krijgt meer en meer werk als baasje omdat mama teef het wat rustiger aan gaat doen. De pups moeten nu zindelijkheidstraining krijgen…
De zevende week in het leven van een pup

De zevende week in het leven van een pup

In de zevende week worden de pups steeds drukker en hebben ze meer en meer aandacht nodig. Ze slapen nog wel veel, maar wanneer ze wakker zijn, willen ze spelen en gaan ze op ontdekkingstocht. De pups…
De zesde week in het leven van een pup

De zesde week in het leven van een pup

Zes weken na de geboorte. De pups worden al flink groot en ravotten al heel wat af. Je zal ze zo veel mogelijk moeten socialiseren en ook de zindelijkheid moet getraind worden. Ze worden voor de derde…
Nestje pups of kittens fokken? Bezint eer ge begint (België)

Nestje pups of kittens fokken? Bezint eer ge begint (België)

Zo'n schattig nestje pups of kittens. Wat is er nu leuker? Iedereen heeft er zoveel plezier mee. Ze groeien goed en snel en al gauw zijn ze acht weken oud. Maar je kan moeilijk 6 of zeven honden of po…
De eerste week in het leven van een pup

De eerste week in het leven van een pup

De puppy's zijn eindelijk geboren. De bevalling is goed verlopen en mama stelt het goed. Nu kunnen de puppy's groeien. Toch zijn er heel wat zaken waar je die eerste week moet op letten. Wat mag en wa…
De derde week in het leven van een pup

De derde week in het leven van een pup

Tijdens de derde week van hun leven wordt het steeds leuker om de pups te observeren. Hun vacht krijgt meer kleur en er komen ook eventueel tekeningen in. De pups horen en zien nu, ze doen pogingen om…
De tweede week in het leven van een pup: spannend!

De tweede week in het leven van een pup: spannend!

Week twee in het leven van een pup is een spannende week: de pup begint te zien en te horen! Een moment om naar uit te kijken! Het is nu ook tijd om de pups en de mama te ontwormen. Niet alleen belang…
Mijn hond gaat bevallen! Waar moet ik op letten?

Mijn hond gaat bevallen! Waar moet ik op letten?

Het is officieel! De dierenarts heeft het bevestigd: je teef is zwanger! Nu volgt er een spannende periode. Eerst de dracht, daarna de bevalling. Waar moet je op letten? Geen paniek! Hier is EHBB: eer…
De achtste week in het leven van een pup

De achtste week in het leven van een pup

Acht weken zijn zo voorbijgevlogen. De pups zijn nu al groot. Ze zullen nu snel naar hun nieuwe eigenaar gaan. Ze spelen al flink, zijn zo goed als zindelijk en hebben al een paar keer gewandeld. Niet…
Gepubliceerd door Mapa op 14-07-2011, laatst gewijzigd op 07-07-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.