Singalees » Specials » Vis

Alles over vis: van vrijdag visdag tot het bereiden van vis

Alles over vis: van vrijdag visdag tot het bereiden van vis Vis wordt steeds populairder. Maar ook vroeger werd er in katholieke gezinnen altijd vis gegeten op de vrijdag. Waarom is dat eigenlijk? En waarom is het eten van vis aan te bevelen? En welke soorten vis zijn er allemaal? Over vis in zijn breedste zin van het woord gaat deze special over vis.

Vis eten is gezond

Vis is lichtverteerbaar, gezond en eiwitrijk. Maar de ene vis is de andere vis niet. Sommigen worden van heel ver gehaald en zijn gekweekt. Andere vissoorten zwemmen gewoon rond in de zee. Dat is vanuit milieuoogpunt bekeken dan weer niet zo heel verantwoord.

Vis op vrijdag en visrecepten

Over al deze zaken gaat deze special, maar ook over specifieke vissoorten, waarom er op vrijdag altijd vis gegeten werd door de katholieken en er zijn in deze special de nodige recepten te vinden. Maar dan wel vooral oosterse recepten, want die geven een stukje vis net dat kleine beetje meer pit.

Afsluitdijk maakte einde aan visserijkarakter van Lemmer

Niet veel herinnert tegenwoordig in het Friese Lemmer nog aan het roemrijke visserijverleden van de plaats. Her en der vindt de bezoeker nog wel oude panden met daarop de naam van de voormalige bestem…

De forel: verse forel is echt heerlijk

Forel kun je op verschillende manieren klaarmaken. Feit blijft dat verse forel heerlijk is. Want forel net uit het water is verrukkelijk. Gebakken, uit de oven of van de barbecue.

Pangasius of panga: gekweekte vissoort

Vietnam drijft een beetje op het kweken van pangasius. Maar ook in China en India vertegenwoordigt de pangasius een enorme exportwaarde. De panga zoals hij ook wel wordt genoemd is echter erg omstrede…
Skrei: wat is skrei en hoe smaakt de vis?

Skrei: wat is skrei en hoe smaakt de vis?

Skrei, wat is skrei? Als je bij je viswinkel langsloopt en opeens skrei ziet liggen en wel skrei zou willen kopen, wil je vast weten hoe hij smaakt. Is het een wit vis, komt hij uit Nederland? Skrei k…
Thaise inktvis en Thaise Krob Mee

Thaise inktvis en Thaise Krob Mee

Thaise inktvis en Thaise Krob Mee zijn delicatessen in de Thaise keuken. De Thaise inktvis Kad Ki Mao bevat vooral heel veel knoflook en veel pepers. Daarmee is Thaise inktvis Kad Ki Mao niet voor men…
Thaise salade met gegrilde vis en Thaise zoetzure groente

Thaise salade met gegrilde vis en Thaise zoetzure groente

De Thaise keuken is erg gevarieerd. Nederlanders huiveren vaak bij het zien van een viskop, maar Thai vinden het opdienen van een hele vis (of in dit geval een salade tussen de overblijfselen ervan) h…

Thaise spicy viskoekjes Tod Man Plaa met komkommer relish

Thaise viskoekjes of Tod man pla is een favoriet gerecht in Thailand, maar het staat bijna nergens op het menu in Nederland. Mooie verse vis is de basis van dit recept. Maar ook de komkommer relish is…

Thaise visgerechten - Seafood salade en gestoomde vis

Thailand kent een zeer uitgebreide keuken waar vis en zeevruchten een prominente plaats innemen. Wat uit zee komt, wordt heerlijk bereid en vooral vers bereid. Een bijzondere Thaise zeevruchten salade…

Tongschar: wat is tongschar?

Veel mensen denken dat tongschar familie is van de tong. Maar niets is minder waar, want de tongschar is veel meer familie van de schol. Wat wel een feit is, is dat de tongschar een hele fijne smaak h…

Visserij: Chinese wolhandkrab vervangt paling

De Chinese wolhandkrab maakt alles kapot met zijn verwoestende scharen. Daarom hadden vissers en dan met name palingvissers altijd een enorme hekel aan de Chinese wolhandkrab. Maar tegenwoordig vangen…
Waarom eten katholieken vis op vrijdag?

Waarom eten katholieken vis op vrijdag?

Waarom eten katholieken vis op de vrijdag? Die vraag wordt in dit artikel beantwoord. In katholieke gezinnen is het erg lang gebruikelijk geweest om op vrijdag vis op het menu te zetten. En ook nu zij…
Wilde zalm: wat is wilde zalm en waar komt deze zalm vandaan

Wilde zalm: wat is wilde zalm en waar komt deze zalm vandaan

Wilde zalm is niet hetzelfde als kweekzalm. Maar waarin verschilt wilde zalm van de zalm die doorsnee wordt verkocht? En wat is dan weer Atlantische zalm? De wirwar van benamingen wordt hier uitgelegd…
Gepubliceerd door Singalees op 03-08-2011, laatst gewijzigd op 15-09-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.