Singalees » Specials » Kindermishandeling

Psychische mishandeling en verwaarlozing bij kinderen

Psychische mishandeling en verwaarlozing bij kinderen Kinderen die in hun jeugd worden mishandeld hebben daar vaak dan last van, maar ook veel later in hun leven. Ook emotionele verwaarlozing kan desastreuze gevolgen hebben. Maar wat is nu precies psychische mishandeling? En wat is emotionele verwaarlozing?

Mishandeling is meer dan slaan

Mishandeling van kinderen is meer dan lichamelijke mishandeling. Naast kinderen die worden geslagen en op andere manieren worden gestraft, kunnen kinderen ook psychisch mishandeld worden of emotioneel verwaarloosd. Een kind dat voortdurend gekleineerd wordt of geen aandacht krijgt, kan daar later veel last van krijgen.

Liefde is nodig voor een kind, een baby sterft zelfs als het niet vast wordt gehouden

Maar ook een kind dat geen liefde ontvangt, kan later moeite hebben met relaties, zelfmoord willen plegen of zichzelf gaan beschadigen. Een kind dat als baby te weinig wordt vastgehouden kan zelfs overlijden door dit gebrek. Dat geeft wel aan dat mishandeling veel breder is dan slaan alleen en uit veel verschillende vormen kan bestaan. Herkenning daarvan kan levens redden of op zijn minst er voor zorgen dat er hulp wordt geboden.

Waarom mishandelen of verwaarlozen ouders hun kroost?

Maar hoe werken dat soort processen? En waarom gaan ouders zo met hun kinderen om? Het antwoord is vaak omdat ze zelf niet goed in hun vel zitten en problemen hebben. Of omdat ze gewoon niet in staat zijn tot het opvoeden van een kind. Meer weten over dit indringende onderwerp: De antwoorden op veel vragen over psychische kindermishandeling en emotionele verwaarlozing zijn te vinden in deze special.
De gevolgen van psychische mishandeling en verwaarlozing

De gevolgen van psychische mishandeling en verwaarlozing

Kinderen die in hun jeugd psychisch mishandeld zijn of emotioneel verwaarloosd kunnen voor het leven getekend zijn. Zij kunnen last hebben van allerlei zaken. De gevolgen van psychische mishandeling o…
Een kind helpen dat psychisch mishandeld wordt

Een kind helpen dat psychisch mishandeld wordt

Kinderen die psychisch mishandeld worden of emotioneel verwaarloosd kunnen heel veel hebben aan een omgeving die hen steunt. Toch worden kinderen die mishandeld worden vaak niet gezien of geholpen. Da…
Hoge verwachtingen ouders maken kinderen lam

Hoge verwachtingen ouders maken kinderen lam

Sommige ouders willen dat hun kind kostte wat het kost veel presteert. De ouders koesteren enorm hoge verwachtingen van hun kind, dat daar vaak niet aan kan voldoen. Ouders zouden dat moeten laten en…
Kind van verslaafde of psychisch zieke ouder

Kind van verslaafde of psychisch zieke ouder

Een kind dat een ouder of ouders heeft die alcoholist of verslaafd zijn of die aan een psychische aandoening lijden, moeten al heel vroeg volwassen zijn. Ze nemen de ouderrol over en verzorgen de oude…
Kindermishandeling vermoeden: kan melden dan anoniem?

Kindermishandeling vermoeden: kan melden dan anoniem?

Als een buurkind of jongere die iemand kent toch wel erg vaak onder de blauwe plekken zit of in de winkel wordt afgetuigd door de ouder, kan dat vermoedens van kindermishandeling opleveren. Maar wat d…
Psychische kindermishandeling herkennen

Psychische kindermishandeling herkennen

Psychische kindermishandeling herkennen is nog niet zo eenvoudig. Omdat kinderen vaal loyaal naar hun ouders zijn, zullen ze het ook niet zo snel zeggen. Maar het is wel belangrijk. Want psychische ki…
Psychische mishandeling: wat is psychische mishandeling?

Psychische mishandeling: wat is psychische mishandeling?

Psychische mishandeling bij kinderen heeft vaak grote gevolgen. Maar wat is psychische behandeling en hoe ziet psychische behandeling eruit?
Pubers die zichzelf verwonden

Pubers die zichzelf verwonden

Pubers die zichzelf verwonden. Het heeft vaak een onderliggende reden. Automutilatie of zelfbeschadiging begint vaak al op jonge leeftijd. Vooral meisjes snijden zichzelf, branden zichzelf met sigaret…
Gepubliceerd door Singalees op 10-11-2011, laatst gewijzigd op 01-07-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.