Geinformeerd » Specials » Bevallingscomplicaties

Traumatische gevolgen moeder en kind na bevallingsproblemen

Traumatische gevolgen moeder en kind na bevallingsproblemen Een groot deel van de zwangere vrouwen loopt bij een hogere leeftijd meer kans om complicaties te hebben tijdens de zwangerschap en bevalling. Het kind kan te vroeg komen, kan in een stuitligging liggen (dit is niet leeftijd gerelateerd) of moet op een niet natuurlijke manier worden geholpen om ter wereld te komen. Alle handelingen welke daarbij worden gedaan kunnen voor zowel moeder als kind onherstelbare schade aanrichten. Vaak gaat het om fysieke schade maar meest belangrijke is toch wel de emotionele schade. Wat voor invloed hebben problemen tijdens de geboorte op moeder en kind?

Onwetendheid van de moeder

De vrouw moet na negen maand met veel moeite het kind naar buiten persen. Veelal gaat dat zonder veel tegenslagen echter soms kan het voorkomen dat het veel langer duurt of dat de arts ineens handelingen gaat doen. Door onwetendheid van de moeder kan er een paniek omstandigheid ontstaan of wordt de vrouw dermate verrast door de werkmethode dat het als zeer schokkend wordt ervaren. De vrouw kan door de geboorte een posttraumatische stress stoornis hebben opgelopen welke van invloed is op de psychische gesteldheid van de moeder, maar ook hoe het kind verder wordt opgevoed. Daarnaast kan het invloed hebben op de intimiteit met de partner waarbij verdere kinderwens uitblijft.

Fragiliteit van het kind

Veel geboorten verlopen goed, echter er is bekend dat tot op 95% van de baby’s enige vorm van kwetsuur oplopen. Uiteraard herstelt dat snel en worden handelingen compleet vergeten waarnaast men er geen nadelige gevolgen van ondervindt. Toch kan het wegens omstandigheden voorkomen dat door ingrepen van de arts het kind relatief ruw naar buiten wordt gewerkt. Denk aan een keizersnede, een te krappe doorgang, de toepassing van tangen of een vacuümpomp. Wordt het kind te vroeg geboren dan dient het daarnaast ook langdurig in een couveuse te liggen gescheiden van de moeder. Meerdere aspecten van de geboorte kunnen dus wel degelijk grote gevolgen hebben voor het kind. Wat houdt een geboortetrauma in en hoe kan daarmee worden omgegaan?

Hoe zijn hiernaast bevallingscomplicaties gerelateerd aan vruchtbaarheid en de invloed van zwangerschap met miskraam!
Geboortetrauma, wat zijn de gevolgen voor het kind?

Geboortetrauma, wat zijn de gevolgen voor het kind?

Op het moment dat het kind de vertrouwde warme knusse baarmoeder verlaat en wordt geboren, kan het veel stress ondervinden. Enerzijds kan het gaan om stress veroorzaakt door de verandering van omgevin…
Posttraumatische stress stoornis (PTSS) na bevalling kind

Posttraumatische stress stoornis (PTSS) na bevalling kind

Voor een moeder is de geboorte van een kind het mooiste wat er is. Er bestaat echter een groep vrouwen waarbij de beleving van de gebeurtenis dermate traumatisch is – mogelijk door een complicatie of…
Vroegtijdige geboorte: wat zijn de herkenningssignalen?

Vroegtijdige geboorte: wat zijn de herkenningssignalen?

Als moeder wens je dat je kind voldoende is gegroeid, voordat het wordt geboren. Er zijn meerdere aandoeningen of omstandigheden, waardoor er kans op een vroeggeboorte is. Het houdt in dat de baby voo…
Gepubliceerd door Geinformeerd op 04-09-2013, laatst gewijzigd op 08-09-2018. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.