Jantrao » Specials » China

Informatie over het leven in China

Informatie over het leven in China China, het land met de meeste inwoners. China, met de enorme economische ontwikkeling. China, waar de overheid meer macht heeft dan je kan bedenken. Dit immense, mysterieuze land is het onderwerp van deze Special. Als je aan China denkt, stel je je vast een aantal van de volgende dingen voor: vechtfilms, architectuur met rare daken, Chinese karakters, spleetogen, miljoenensteden, draken en de Chinese Muur. Maar ook andere zaken zoals communisme, de studentenopstand van 1989 en Made in China zullen niet ver van de oppervlakte zijn. Het is verbazingwekkend hoe weinig de meeste mensen weten van dit land.

Wie China bezoekt zal direct een aantal dingen opvallen. Allereerst de geur. Rondom elk vliegveld hangt een bijzondere mix van uitlaatgassen en andere vormen van luchtvervuiling. Ook een Chinese markt is bepaald geen feest voor de neus. Er wordt levende have verkocht (met name kippen, eenden en vissen), vlees hangt zonder koeling te wachten op kopers en mensen rijden op hun brommers door dit alles heen.

Het tweede element is het gebrek aan privacy. In China is alleenzijn een bijna onmogelijke luxe. China is een sterk gecentraliseerd land en dat betekent dat de meeste mensen op een hoopje bij elkaar wonen. Op toiletten zijn de tussenschotten soms niet tot aan het plafond en kun je direct meegenieten van het product van je buurman of buurvrouw. Ook in ziekenhuizen zijn de deuren van behandelkamers open en zitten mensen met een infuus op de gang te wachten.

Het derde punt is de herrie. Chinese vervoermiddelen maken meer geluid dan we gewend zijn, al helemaal als je de ultra-harde hoorn meerekent. Sommige winkels proberen klanten te trekken door luidsprekers met keiharde muziek op het voorbijstomende publiek af te vuren. Met name plattelandschinezen kunnen erg luid zijn in hun gesprekken, vooral in restaurants.

Ten vierde is er de schijnbare onbeleefdheid. Het concept van "wachten in een rij" is pas recent ingevoerd, dus er zijn genoeg plekken waar het recht van de sterkste geldt. De meeste mensen weten wel dat het niet juist is, maar vallen terug in de oude gewoonte van voordringen. Tenzij je je mond opentrekt, kan het erg lang duren voordat je geholpen wordt. In bussen, metro's en treinen wordt tegelijkertijd in- en uitgestapt, wat uiteraard nogal chaotisch is. Het idee dat de instappers wachten op de uitstappers omdat het dan over het geheel genomen sneller zal gaan, is geen onderdeel van de Chinese psyche.

Betekent dit nu dat China een stinkend, overvol, luid en onbeleefd land is? Aan de ene kant wel, maar aan de andere kant moet iedere bezoeker zich realiseren dat hij/zij haar eigen gewoonten en cultuur meebrengt. Chinezen zullen over Westerse landen net zoveel te klagen hebben. Pas als we openstaan voor elkaars cultuur, kunnen we begrijpen waarom een land in elkaar zit zoals het doet.
30 jaar Plein van de Hemelse Vrede (Tiananmen Square)

30 jaar Plein van de Hemelse Vrede (Tiananmen Square)

3-4 juni 1989: Tanks rollen het Plein van de Hemelse Vrede binnen om een studentenopstand hardhandig en bloedig te onderdrukken. Hoe kwam het zo ver? En, dertig jaar later, wat voor effect heeft de ge…
Basis Mandarijn Chinees voor toeristen en backpackers

Basis Mandarijn Chinees voor toeristen en backpackers

Wie zelfstandig in China rondreist, kan niet zonder een paar woordjes Chinees, want buiten de grote steden wordt heel weinig Engels gesproken. Neem naast een kaart met karakters en Engels ook altijd e…
De waarheid over Chinese hygiene

De waarheid over Chinese hygiene

Laten we er niet omheen draaien: China is niet het schoonste land in de wereld. Bepaalde gewoonten zijn voor westerlingen onbegrijpelijk, zoals spugen midden op straat of een rochel, overal roken of h…
De zachte infrastructuur van China

De zachte infrastructuur van China

Naast harde infrastructuur (bedrijven en overheid) heeft een land ook zachte infrastructuur nodig. Dit is onder meer onafhankelijke rechtspraak, goed onderwijs, onafhankelijke media, sociale zekerheid…
Hangzhou: de mooiste stad van China

Hangzhou: de mooiste stad van China

De meeste mensen hebben wel van Beijing en Shanghai gehoord, maar Hangzhou is buiten China weinig bekend. Maar de Chinezen zeggen: “Boven is de hemel, hier hebben we Suzhou en Hangzhou”. De eerste wes…
Import van informatie en goederen in China

Import van informatie en goederen in China

China staat bekend als een exportland. Terecht, want veel producten in het westen komen uit China. Hoe staat het gesteld met de import van informatie en producten in China? Dit heeft invloed op wat me…
Paspoort gestolen in China! Wat nu?

Paspoort gestolen in China! Wat nu?

Helaas zijn er mensen op deze wereld die niet van andermans spullen af kunnen blijven. Als dit in eigen land gebeurt, is dat vervelend, maar redelijk eenvoudig oplosbaar: doe aangifte bij de politie e…
Qipao - de traditionele Chinese jurk

Qipao - de traditionele Chinese jurk

De qipao (Mandarijn) of cheongsam (Kantonees) is traditionele kledij voor Chinese vrouwen. Het is een elegante jurk die de vrouwelijke vormen laat zien, omdat hij zo nauwsluitend is en vaak een flinke…
Studenten in China mijn kijk op

Studenten in China

Zeg "Chinese studenten" en onze gedachten gaan al gauw naar de protesten op Tiananmen Square in 1989. Sommige mensen in het westen lijken te verwachten dat een dergelijke opstand binnenkort weer gaat…
Tellen in Mandarijn Chinees (met uitleg over tonen)

Tellen in Mandarijn Chinees (met uitleg over tonen)

Tellen in het Mandarijn is redelijk lastig omdat het een toontaal is. Wie een poging wil wagen, vindt hieronder een uitleg over Chinese tonen. Gelukkig is er een trucje om het makkelijker te maken; Ch…
Vijf dingen die je moet weten over China

Vijf dingen die je moet weten over China

In westerse ogen is China een grote onbekende. Wat weten we over dit immense land waar bijna 20% van de wereldbevolking woont? We kennen de grootste steden: Beijing, Shanghai en Hong Kong. We kennen d…
Waarom Tibet niet bij China hoort

Waarom Tibet niet bij China hoort

Hoewel veel westerlingen Tibet apart zien van China, zien Chinezen het als een gewest van hun land. Tibet is aan autonome regio, maar hoort in Chinese ogen absoluut bij China. Volgens de Partijpolitie…
Wonen in China: Eten

Wonen in China: Eten

Als mens zijn we van nature gefixeerd op voedsel. Gedurende onze jeugd hebben onze smaakpapillen zich gewend aan bepaalde smaken en we maken eten wat onze tong blij maakt. Totdat je naar Azië gaat en…
Xiamen en Gulang Yu, China

Xiamen en Gulang Yu, China

Xiamen (zeg: sja-m’n) is een van de meest ontwikkelde steden in China. Het is een speciale economische zone, wat grofweg inhoudt dat dit een van de eerste plekken was waar China haar deuren openzette…
Gepubliceerd door Jantrao op 05-06-2009, laatst gewijzigd op 29-05-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties