Rickandie » Specials » Gehoor

Gehoor een belangrijk zintuig

Goed horen is voor heel veel mensen een vanzelfsprekendheid. Zij staan er niet bij stil dat dit voor anderen vaak niet het geval is. In vroegere jaren had iemand die slecht hoorde een soort hoortoeter die hij aan zijn oor hield. Zo was op een zeer opzichtige manier duidelijk dat iemand slecht hoorde. Ook was er een tijd dat er speciale plaatjes achter op een fiets werden gemonteerd met de grote letters S en H die stonden voor Slecht Horend.

Normaal meedoen dankzij hoorapparaat

Tegenwoordig is de herkenbaarheid van iemand met een slecht gehoor niet zo groot omdat er zeer kleine hoorapparaatjes bestaan die aan de voorkant van iemands gelaat nauwelijks zichtbaar zijn. Bij vrouwen met langere haren valt ook het onderdeeltje achter de oren niet meer op. En de apparatuur is zodanig ontwikkeld dat in de meeste gevallen de gebruiker normaal kan meedoen met de dingen die dagelijks op zijn pad komen. Wel heeft het opgevangen geluid door die hoorapparaatjes iets onnatuurlijks alsof alles door een luidspreker wordt gehoord. Maar daar went de drager van de toestelletjes in de regel wel aan.

Tinnitus heel vervelend

Goed horen is overigens niet altijd een zegen. Een van de grootste ergernissen die mensen ondergaan is geluidsoverlast. Kan dat gestommel niet ophouden? Moet die muziek zo hard staan? Is dat feest nu nog niet afgelopen? Daarnaast horen mensen soms onverklaarbare geluiden. Het bekendst is tinnitus waarbij een voortdurende pieptoon of ruistoon wordt waargenomen die door niemand wordt voortgebracht of uitgezonden.

Misofonie geen aanstellerij

Heel ergerlijk is ook de kwaal dat iemand zich stoort aan bepaalde geluiden zoals smakgeluiden die gemaakt worden tijdens het eten wat misofonie wordt genoemd. Deze vorm van ergernis krijgt eigenlijk de laatste tijd pas aandacht omdat iemand vroeger als een aansteller werd beschouwd. In deze special is informatie te vinden over verschillende zaken die met het zintuig gehoor te maken hebben.
Misofonie, een bijzondere aandoening

Misofonie, een bijzondere aandoening

Misofonie is een psychologische overgevoeligheid voor specifieke geluiden. Door de psychische component is de gevoeligheid echter beter behandelbaar dan bijvoorbeeld tinnitus waarbij een voortdurende…

Horen als wereldwonder met een cochleair implantaat

Een cochleair implantaat is een elektronisch apparaatje voor doven en zeer slechthorenden. Een cochleair implantaat zet geluid om in elektrische pulsen die de gehoorzenuw stimuleren. Mensen die nog ma…

Hoorwinkels Van Boxtel met advies in vijf stappen

“Van Boxtel Hoorwinkel” is een keten van hoorwinkels die vooral gevestigd zijn in de zuidelijke provincies, met name Noord Brabant, van Nederland. Maar ook in de noordelijke provincies tot Friesland e…
Verschil tussen misofonie, tinnitus en fonofobie

Verschil tussen misofonie, tinnitus en fonofobie

Veel mensen hebben op een of andere manier last van geluiden. Niet alleen doordat buren luidruchtig zijn in huizen met te weinig geluidsisolatie, of flats waar ze zelfs van vier kanten kunnen worden b…
Oorpijn, naar arts of zelf behandelen en wat is oorpijn

Oorpijn, naar arts of zelf behandelen en wat is oorpijn

Oorpijn is meestal het gevolg van een ontsteking in de gehoorgang of in het middenoor en soms aan de rand van de oorschelp. De gehoorgang is het gedeelte van het oor dat in direct contact staat met de…
Gehoorschade leidt tot slecht kunnen verstaan

Gehoorschade leidt tot slecht kunnen verstaan

Gehoorschade wordt door iedereen die ermee te maken heeft als zeer vervelend ervaren. In veel situaties is gehoorschade er de oorzaak van dat je iemand niet of slecht verstaat. Het is heel gênant om d…
Bergvakantie, luchtdruk en ploppende oren

Bergvakantie, luchtdruk en ploppende oren

Wie ooit op bergvakantie is geweest zal het beslist wel eens hebben meegemaakt dat er ineens een raar gevoel in de oren optreedt. Het doet meestal niet echt pijn maar is wel heel vervelend als je het…
Gepubliceerd door Rickandie op 20-11-2013, laatst gewijzigd op 06-02-2017. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.