Orion » Specials » Zwangerschap baby

Van zwangerschap tot ouderschap

Van zwangerschap tot ouderschap Na de innesteling is het celklompje amper een halve millimeter groot. En meteen na de bevruchting is al duidelijk of het een jongen of een meisje wordt. Niet lang daarna beginnen de typische symptomen die bij de zwangerschap horen, zoals veranderingen in de hormoonhuishouding en de stofwisseling. Als de baby er eenmaal is, zullen ook de relaties in het gezin veranderen. Het eerste jaar na de bevalling zal heel spannend worden, zowel voor het kind als voor de moeder en de vader. De veranderingen volgen elkaar ook dan in snel tempo op.

Inhoud


Zwemmen in de buik

Al in de vierde en vijfde week vormt zich vruchtwater in de baarmoeder. Aan het einde van de zwangerschap is dat ongeveer een liter. Water is een prima geleider, waardoor veel geluiden al in een vroeg stadium gedempt tot de baby doordringen. In de eerste en tweede maand groeien de hersenen het snelst, vandaar dat het hoofdje in die periode het grootst is.

Bron: Brusalvate, PixabayBron: Brusalvate, Pixabay

Baby op komst!

Vanaf de twintigste week wordt de buik zichtbaar dikker. In de tweede helft van de zwangerschap kunnen er allerlei klachten optreden, variërend van zuurbranden tot vaak moeten plassen. Het hoort er allemaal bij, net als de prenatale controle, de zwangerschapsgymnastiek en het geluk dat u wellicht deelt met uw partner over het nieuwe leven dat in aantocht is.

Ben ik een goede moeder?

Iedere moeder vraagt zich dat af. En de vaders worden eveneens zo nu dan gekweld door twijfels of ze wel een goede vader zijn. De babyverzorging vergt veel tijd en kost u soms uw nachtrust, zeker als het kind 's nachts vaak wakker wordt en denkt dat u haar voor altijd hebt verlaten.

Verantwoordelijkheid

Uw dagelijks leven zal dus drastisch veranderen. Iedereen voelt intuïtief aan dat het ouderschap niet alleen bestaat uit genieten, maar dat er ook een zware verantwoordelijkheid op rust. Zoals de Amerikaanse psycholoog G.S. Hall ooit zei: ‘In de hand die de wieg schommelt, ligt meer verantwoordelijkheid dan in die van de president.’
Foliumzuur en zwangerschap: eet niet te veel fruit!

Foliumzuur en zwangerschap: eet niet te veel fruit!

Foliumzuur. Als u er voldoende van binnenkrijgt, verlopen allerlei lichaamsprocessen vlekkeloos. Foliumzuur, ofwel vitamine B11, zit in donkergroene bladgroenten, maar ook ook in orgaanvlees, zoals le…
Borstvoeding: de 10 belangrijkste vragen

Borstvoeding: de 10 belangrijkste vragen

Geeft u borstvoeding? U hebt dan voor de meest natuurlijke vorm van voeden gekozen. Toch komen er ongetwijfeld allerlei vragen in u op. Tien belangrijke kwesties zijn op een rijtje gezet. De tips voor…
Pas op met de fopspeen

Pas op met de fopspeen

Over het gebruik van de fopspeen zijn de meningen verdeeld. De voordelen ervan variëren volgens velen van een ‘kalme baby’ tot het ‘voorkomen van wiegendood’. Toch liegen de vastgestelde nadelen er ni…
Borstvoeding? Zo stimuleer je de melkproductie

Borstvoeding? Zo stimuleer je de melkproductie

Na de geboorte van je kindje duurt het enkele dagen voordat de melkproductie goed op gang komt. Natuurlijk wil je daarna dat de productie op peil blijft. En dat is lang niet altijd even makkelijk. Dez…
De (vrijwel) onontkoombare zwangerschapsmisselijkheid

De (vrijwel) onontkoombare zwangerschapsmisselijkheid

Ongeveer 75 procent van alle zwangere vrouwen heeft in meer of mindere mate last van zwangerschapsmisselijkheid. Het is een bijna onontkoombaar verschijnsel. De symptomen kunnen individueel zeer versc…
Gepubliceerd door Orion op 22-11-2013, laatst gewijzigd op 30-05-2023. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties