Ymbakker » Specials » Zonnestelsel

Planeten binnen ons zonnestelsel

Planeten binnen ons zonnestelsel Ons zonnestelsel is vergeleken met de aarde onvoorstelbaar groot. Het belangrijkste en grootste onderdeel van het zonnestelsel is de zon. Alle hemellichamen die binnen de invloedsfeer van de zwaartekracht van de zon staan behoren tot het zonnestelsel. De aarde is zo klein dat het vergeleken met de grootte van ons zonnestelsel niet groter is dan een zandkorrel van de grootste woestijn van de wereld. Er zijn acht planeten binnen ons zonnestelsel waarvan de aarde vanaf de zon gezien de derde is. De aarde is wat tot nu toe bekend is, het enige hemellichaam waar leven is.

Het ontstaan van het zonnestelsel

Ruim 4,5 miljard jaar geleden is de zon ontstaan uit een gaswolk. Deze begon te draaien waardoor er middenin hitte is ontstaan. Dit heeft zich uiteindelijk tot de zon gevormd totdat het een volwaardige ster was. Het overgebleven gas begon af te koelen waaruit stukken metaal en gesteente zijn ontstaan. Dit is gaan samenklonteren waaruit de planeten zijn ontstaan. De planeten zijn eigenlijk niet meer dan bouwpuin dat is overgebleven na het vormen van de zon. Ook al is de zon ten opzichte van de aarde zo ontzettend groot, het is slechts een van de honderdmiljarden sterren binnen het Melkwegstelsel. De zon bevat 99,86 procent van alle massa binnen het zonnestelsel.

De Melkweg

De zon is slechts één van de honderdmiljarden sterren binnen de Melkweg. Het melkwegstelsel is een grote draaikolk van ronddraaiende sterren om een kern. De afstand om de Melkweg te bereizen is te groot voor de duur van een mensenleven. De zon bevindt zich ongeveer op 26.000 lichtjaren van de kern van de Melkweg. Ons zonnestelsel bevindt zich in een van de spiraalarmen die vanuit het centrum naar buiten raakt, de Peseusarm genoemd. De Melkweg ligt vermoedelijk in een reusachtige halo van onzichtbaar donker materiaal. Het Melkwegstelsel is een van de honderdmiljarden sterrenstelsel in het waarneembare heelal. Wij zijn in staat om een bolvormig gebied waar te nemen, met een middellijn van 84 miljard lichtjaren. Dit geeft aan hoe nietig de aarde is in het grote geheel.

Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

De planeten

Vanaf de zon gezien zijn er binnen het zonnestelsel de rotsplanten Mercurius, Venus, aarde, Mars en de gasplaneten Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus. Eerder behoorde Pluto als negende planeet tot dit rijtje, maar tegenwoordig voldoet hij niet meer aan de definitie van een planeet. Pluto wordt nu gezien als onderdeel van de Kuipergordel, een gordel van ijsklompen dat zich voorbij de planeten bevindt. Kenmerken van een planeet zijn: hij moet om de zon draaien, er moet zwaartekracht zijn, de vorm moet rond zijn en zijn omgeving moet schoongeveegd zijn van andere objecten. De rotsplaneten, ook wel aardse planeten genoemd, beschikken over een vaste bodem. De veel grotere gasplaneten, ook wel gasreuzen genoemd, zijn vloeibaar van binnen en gasvormig van buiten.
Het zonnestelsel: aarde

Het zonnestelsel: aarde

Vanaf de zon gezien is de aarde de derde planeet binnen ons zonnestelsel en zij behoort tot de aardse planeten, dat zijn de planeten met een vast oppervlak. Voor zover bekend, is de aarde de enige pla…
Ons zonnestelsel: het ontstaan, de planeten en de zon

Ons zonnestelsel: het ontstaan, de planeten en de zon

De aarde bevindt zich in ons zonnestelsel. Dit omvat alle hemellichamen die behoren bij de zon. De zon is een ster waar de planeten omheen draaien en is het belangrijkste hemellichaam van het zonneste…
Het zonnestelsel: Neptunus

Het zonnestelsel: Neptunus

Neptunus is de achtste planeet vanaf de zon gezien en is in het jaar 1846 ontdekt. Deze typisch blauwe planeet is de vierde gasreus binnen het zonnestelsel en hij heeft vijf ringen. Er zijn grote stor…
Het zonnestelsel: Uranus

Het zonnestelsel: Uranus

Uranus is de zevende planeet vanaf de zon gezien binnen ons zonnestelsel. Het is de twee na grootste planeet en hij is vernoemd naar de Griekse god Uranus. Deze enorme ijsreus heeft overeenkomsten met…
Het zonnestelsel: Saturnus

Het zonnestelsel: Saturnus

Saturnus is vanaf de zon gezien de zesde planeet van het zonnestelsel. Het is de een na grootste planeet en hij behoort tot de gasreuzen. Van binnen is de planeet vloeibaar en de buitenkant bestaat ui…
Het zonnestelsel: Venus

Het zonnestelsel: Venus

De planeet Venus is vanaf de zon gezien de tweede planeet van ons zonnestelsel, een buurman van onze aarde die de derde planeet is. Venus heeft een zeer dichte atmosfeer, waardoor het lang heeft geduu…
Jupiter: de grootste planeet binnen ons zonnestelsel

Jupiter: de grootste planeet binnen ons zonnestelsel

Jupiter is de grootste planeet binnen ons zonnestelsel. Het is een enorme gasbol met een enorme magnetische kracht en hij staat zo’n 750 miljoen kilometer van de zon af. Door zijn grote aantal manen,…
Het zonnestelsel: Mars

Het zonnestelsel: Mars

Honderd jaar geleden dachten mensen dat er leven op Mars mogelijk was. Inmiddels weten we dat het niet zo is. In 1965 bereikte de eerste marsverkenner de rode planeet en ontdekten we dat het een kale…
Het zonnestelsel: Mercurius

Het zonnestelsel: Mercurius

Mercurius is de kleinste planeet binnen ons zonnestelsel en staat ook het dichts bij de zon. Hij behoort tot een van de vier rotsplaneten en hij is vernoemd naar de Romeinse god Mercurius. De planeet…
De basis van het zonnestelsel: de zon

De basis van het zonnestelsel: de zon

De zon is een reusachtige hete bol van gas waar de aarde omheen draait. Deze ster is ongeveer 300.000 keer zo zwaar als onze aarde en de kern van de zon is ongeveer 15 miljoen graden. Elke lichtstip i…
Het zonnestelsel: Pluto

Het zonnestelsel: Pluto

Pluto is in het jaar 1930 ontdekt en werd officieel de negende planeet van het zonnestelsel. In de periode tussen 1985 en 1990 was Pluto vanaf de aarde beter te zien, waardoor de werkelijke grootte va…
Gepubliceerd door Ymbakker op 13-12-2013, laatst gewijzigd op 20-12-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties