Rickandie » Specials » Amsterdam

Grachtenstad als Venetië van het noorden

Amsterdam telt jaarlijks zeer veel bezoekers en dat is niet voor niets. Het oude centrum heeft veel bezienswaardigheden. Daarnaast trekt de stad met haar uitgebreide winkelassortiment consumenten van heinde en verre. Ook is het aantal buitenlandse toeristen zeer talrijk. Op cultureel gebied heeft Amsterdam een belangrijke functie.

Grachtengordel op UNESCO-Werelderfgoedlijst

Amsterdam heeft een rijke geschiedenis. De stad kreeg rond 1300 stadsrechten maar groeide vooral enkele honderden jaren later in de Gouden Eeuw uit tot een van de grootste handelssteden van de wereld. Vanaf het einde van de zestiende eeuw breidde de stad uit met de grachtengordel welke als een van de grootste Amsterdamse bezienswaardigheden onder bescherming van de UNESCO-Werelderfgoedlijst valt.

Culturele bezienswaardigheden

Naast de grachtengordel zijn de belangrijkste culturele bezienswaardigheden het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum, het Van Gogh Museum en het Anne Frank Huis. Maar Amsterdam heeft meer te bieden. Trekpleister is ook de Dam in het hart van de stad met aan de westelijke zijde het Koninklijk Paleis en de Nieuwe Kerk en aan de oostkant het Nationaal Monument dat is opgericht voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Grootse evenementen

Jaarlijks wordt een aantal grootse evenementen georganiseerd die vele honderdduizenden bezoekers trekken. Een topper is Koningsdag met een zogenaamde vrijmarkt waarop de bevolking vrij is om allerlei spullen aan de man, vrouw of het kind te brengen. Veel van de niet verkochte spullen worden na afloop achtergelaten waar de gemeentelijke reinigingsdienst de handen vol aan heeft om alles op te ruimen.

Toeristische attractie

De grachten lenen zich prima voor rondvaartboten waar toeristen graag in plaats nemen om zich rond te laten varen en uitleg te krijgen over alle panden die al eeuwenlang statig staan te stralen langs de wateren.

Welvaart in de Gouden Eeuw

In de Gouden Eeuw werden, via het spinnenweb van met elkaar verbonden grachten, vanuit de hele wereld koopmansgoederen bij de pakhuizen afgeleverd en van daaruit weer doorverkocht. Amsterdam was toen een van de steden met een zogenaamde stapelmarkt.

Hygiënische drinkwatervoorziening

In de eerste helft van de negentiende eeuw kreeg Amsterdam een hygiënische drinkwatervoorziening doordat water vanuit de duinen naar de stad werd vervoerd. Het gebruik van het water uit de grachten als basis voor het drinkwater had eerder voor epidemieën gezorgd.

Amsterdam als naam voor 20 marineschepen

De D819 Hr.Ms. Amsterdam is gebouwd bij de Nederlandse Dok en Scheepsbouw Maatschappij. Op 26 maart 1953 is de kiel gelegd en op 25 augustus 1956 is het schip te water gelaten. De Amsterdam is op 10 a…
Hollandse Renaissancestijl van Hendrick de Keyser (1565-1621

Hollandse Renaissancestijl van Hendrick de Keyser (1565-1621

Hendrick de Keyser werd in 1565 geboren in Utrecht en was de zoon van de Utrechtse meester-meubelmaker Cornelis Dirxzoon de Keyser. Hij is gestorven op 15 mei 1621 in Amsterdam en ligt begraven in de…
Cholera-epidemie drinkwater en hygiëne

Cholera-epidemie drinkwater en hygiëne

Cholera is een besmettelijke darmziekte die veroorzaakt wordt door de Vibrio cholerae bacterie. In Nederland is de ziekte voor het laatst voorgekomen in 1909. De belangrijkste verschijnselen van chole…
Stapelmarkt maakte Amsterdam groot

Stapelmarkt maakte Amsterdam groot

Een stapelmarkt was eertijds een centrale plek (stapelplaats) waar aangevoerde producten werden opgeslagen om daarna verkocht of doorgevoerd te worden. Door het systeem van aanvoeren, opslaan, verkope…
Rivieren, kanalen, grachten en opkomst steden

Rivieren, kanalen, grachten en opkomst steden

Steden die in de middeleeuwen zijn ontstaan zijn uiteraard niet ontworpen om per auto bereikt te kunnen worden. Omdat vervoer toch wel belangrijk was voor de ontwikkeling van steden werd een aantal st…
Bier in plaats van water in de middeleeuwen

Bier in plaats van water in de middeleeuwen

Geen bierbrouwer die er nu nog aan denkt om water rechtstreeks uit rivieren te gebruiken om bier te maken. Eeuwen geleden was dat heel anders. Bierbrouwers gaven er toen om verschillende redenen een v…

In Amsterdam en Maastricht nog veel originele gevelstenen

Nederland heeft veel meer te bieden dan wat toeristen vaak menen en waarbij zij vooral denken aan klompen, kaas en tulpen. Wij hebben bijvoorbeeld ook zeer fraaie oude binnensteden met prachtige bouww…

Oude gevels in Amsterdam en hun modellen

Vele eeuwen was een rijkversierde voorgevel een van de belangrijkste elementen van de architectuur maar sinds het begin van de 20e eeuw heeft de gevel die sierfunctie grotendeels verloren. Gelukkig zi…
Gepubliceerd door Rickandie op 21-02-2014, laatst gewijzigd op 22-02-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.