Kisses » Specials » Complicaties bij zwangerschap

Complicaties tijdens zwangerschap of de bevalling

Complicaties tijdens zwangerschap of de bevalling De meeste zwangerschappen en bevallingen verlopen gelukkig zonder al te grote problemen. Complicaties tijdens de zwangerschap of de bevalling komen echter nog wel regelmatig voor. Een bevalling kan eindigen in een keizersnee, een tangverlossing of een geboorte met de vacuümpomp. Ook kan er tijdens de zwangerschap al iets misgaan, ook al denk je daar liever niet aan. Hoge bloeddruk komt vaak voor tijdens de zwangerschap en kan ernstige gevolgen hebben. Als je zwanger bent, kijk je uit naar de geboorte van je kind, maar ergens in je achterhoofd heb je ook altijd de angst voor complicaties tijdens de zwangerschap. Zal alles wel goed gaan? Is alles wel in orde met de baby, de placenta, de bloeddruk, enzovoorts. Angst dat er iets misgaat is op zich een gewone reactie. Uiteindelijk gebeurt er veel met je lichaam tijdens een zwangerschap. Je lichaam is er voor gebouwd, maar toch kan er een en ander misgaan en dat ben je je bewust. Ook tijdens de bevalling kunnen er dingen misgaan. Een totaalruptuur is bijvoorbeeld de ernstigste vorm van inscheuren tijdens de bevalling, en zo zijn er nog vele complicaties die kunnen optreden. In Nederland worden de meeste problemen vroegtijdig ontdekt en door goede gezondheidszorg, prima begeleidt.

Bang om te overlijden tijdens de zwangerschap

Elk jaar sterven er in Nederland ongeveer 10 vrouwen tijdens de zwangerschap. Hoewel dat jaarlijks ongeveer 240 minder vrouwen zijn dan in 1950, is er dus nog altijd een kleine kans om tijdens de zwangerschap te overlijden. Daarvoor zijn er de zwangerschapscontroles, om bijtijds te constateren of er iets fout gaat. Als je zwanger bent, ga dan dus trouw naar de controles. Laat regelmatig je bloeddruk meten en hou je aan dieetadviezen. Ook als je klachten hebt die je niet vertrouwt, neem je contact op met je verloskundige of huisarts.

Oorzaken sterfte van zwangere vrouwen

De meest voorkomende redenen waarom vrouwen tijdens de zwangerschap/bevalling komen te overlijden, zijn:
  • hoge bloeddruk, en de gevolgen daarvan
  • complicaties in het kraambed, zoals bijvoorbeeld nabloedingen
  • ziektes die al voor de zwangerschap bestonden, en waardoor er meer risico's waren
Buitenbaarmoederlijke zwangerschap ervaringen

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap ervaringen

Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is er sprake van zwangerschap, maar het vruchtje heeft zich niet in de baarmoeder genesteld, maar daar buiten. Er is dus iets fout gegaan tijdens de innestel…
Buikpijn in de zwangerschap?

Buikpijn in de zwangerschap?

Buikpijn tijdens de zwangerschap komt regelmatig voor. Bij een prille zwangerschap hoor je vaak dat de pijn op menstruatiepijn lijkt. Op zich is dat begrijpelijk. De baarmoeder bestaat uit glad spierw…
Hoofdpijn tijdens de zwangerschap

Hoofdpijn tijdens de zwangerschap

Hoofdpijn tijdens de zwangerschap, is dat gevaarlijk? Hoofdpijn tijdens de zwangerschap kan een signaal zijn dat er iets mis is. Daarom wordt bij heftige hoofdpijn in de zwangerschap aangeraden direct…
De pijn van weeën bij de bevalling herkennen

De pijn van weeën bij de bevalling herkennen

Pijn bij de bevalling, de meeste zwangere vrouwen zien er tegenop. Ben je voor de eerste keer in verwachting dan weet je niet goed wat je te wachten staat. Terwijl de zwangerschap voor allerlei nieuwe…
Bevalling. Hoe verloopt de geboorte van een baby?

Bevalling. Hoe verloopt de geboorte van een baby?

Bevallen van een baby, wat staat je te wachten als je gaat bevallen van een kind? Een baby baren is geen kleine klus. Het vergt veel van je lichaam en uithoudingsvermogen, en ook krijg je te maken met…
Zwanger: 13 tot 25 weken. Ontwikkeling

Zwanger: 13 tot 25 weken. Ontwikkeling

Als je 13 tot 25 weken zwanger bent, maakt de baby een enorme groeispurt door. Ook je buik neemt in die periode flink omvang toe. Rond de 14e week is het kindje ongeveer 8 tot 10 centimeter lang. De e…
26 tot 40 weken zwanger. Ontwikkeling van de zwangerschap

26 tot 40 weken zwanger. Ontwikkeling van de zwangerschap

Vanaf week 26 is een ongeboren baby levensvatbaar. Het betekent dat het een kans heeft om te overleven als het te vroeg geboren zou worden. Ongeveer 81% van de kinderen die in week 26 geboren worden,…
Kraamtijd, kraamgeld, kraamhulp

Kraamtijd, kraamgeld, kraamhulp

Na je zwangerschap begint er een nieuwe periode in je leven. De periode waarin je als moeder je kind verzorgt en opvoedt. De zwangerschap is meestal een periode waarin je verwachtingen letterlijk en f…
Doet een bevalling pijn? Geboorte en weeën

Doet een bevalling pijn? Geboorte en weeën

Een bevalling doet pijn. Daar zijn alle vrouwen die ooit een kind hebben gekregen het eigenlijk wel over eens. De bevalling kan op verschillende momenten pijn doen. De pijn is steeds anders. Zo is de…
Hoge bloeddruk, bewezen erfelijkheid

Hoge bloeddruk, bewezen erfelijkheid

Wetenschappers UMCG Groningen hebben de genetische oorzaak voor het ontstaan van hoge bloeddruk gevonden en aangetoond. Dit maakten zij in mei 2009 bekend. Hoge bloeddruk blijkt daarom in veel gevalle…
Zwanger: HELLP-syndroom verschijnselen

Zwanger: HELLP-syndroom verschijnselen

Het HELLP-syndroom is de acute vorm van zwangerschapsvergiftiging en kan zeer ernstige gevolgen hebben. De lever werkt niet goed meer en bloedplaatjes breken te snel af. De bloedstolling raakt verstoo…
Zwanger: 40 weken en bevalling

Zwanger: 40 weken en bevalling

40 weken zwanger. Als je 40 weken zwanger bent dan hoop je dat de baby heel snel geboren wordt. Je hebt de uitgerekende datum bereikt en nu wordt wachten voor de meeste zwangeren moeilijk. Je kunt ner…
Hoe weet ik hoelang ik al zwanger ben?

Hoe weet ik hoelang ik al zwanger ben?

Je bent zwanger, maar hoelang al? Als je zwanger bent wil je ook graag weten hoelang je in verwachting bent. Je krijgt niet meteen een echo, dus hoe kan je zelf berekenen hoelang je al zwanger bent? O…
Keizersnede, hoe gaat dat in zijn werk?

Keizersnede, hoe gaat dat in zijn werk?

De keizersnede is een operatie om een kind ter wereld te brengen als het niet op de natuurlijke manier lukt of als het veiliger is om het kind te halen. De keizersnede komt als ingreep wereldwijd het…
Somber na de bevalling, babyblues of postnatale depressie?

Somber na de bevalling, babyblues of postnatale depressie?

Bevallen van een prachtig kindje maar je voelt je niet gelukkig. Een paar dagen na de bevalling slaat je stemming ineens om. Je kunt alleen nog maar huilen en je voelt je diep verdrietig. Je hebt geen…
Gepubliceerd door Kisses op 25-03-2015, laatst gewijzigd op 21-02-2017. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • http://www.gezondheidsnet.nl/zwangerschap-bevalling-en-baby/tien-vrouwen-overlijden-jaarlijks-tijdens-zwangerschap-of-bevalling