Piejet » Specials » Molens

Hollandse Molen

Hollandse Molen Nederland heeft een grote geschiedenis op het gebied van molens. Ze hebben het land drooggemalen, graan verwerkt tot meel, mosterdzaad tot mosterd, bomen gezaagd tot hout en zijn karakteristieke gebouwen in het landschap. Tegenwoordig hebben veel molens een monumentenstatus en worden ze draaiende gehouden door verenigingen en vrijwilligers.

Molendag

Overal in het land staan honderden molens. Elk jaar wordt er landelijk een Molendag georganiseerd om de schoonheid van het gebouw en de plaats in de geschiedenis van een streek voor het voetlicht te brengen. Die Molendag is tevens een wervingsdag voor nieuwe molenaars, want al die molens blijven bestaan dankzij dat ze worden onderhouden en regelmatig draaien. Ook voor molens geldt het 'Rust Roest.'

Taal

Molens zijn praktische instrumenten om grondstoffen voor brood te maken, of planken om huizen te kunnen bouwen. Met molens kun je ook communiceren. Er bestaat een eigen molentaal. De stand van de wieken en het al dan niet voeren van de zeilen en versieren van de wieken met vlaggenlijnen heeft een betekenis. De bakker kon aan de stand van de wieken aflezen of zijn meel klaar was. De molen kon een dorp vertellen of er een vreugdevolle gebeurtenis te vieren was of dat er gerouwd werd om het verlies van een dorpsgenoot.

Vereniging

In Nederland is de Vereniging Hollandsche Molen actief, die zich inzet voor het behoud van de molens. De vereniging organiseert ook de landelijke Molendag. Er zijn ook provinciale en regionale verenigingen die hun Molendagen organiseren.
Zo wordt er in Friesland een Gilde Fryske Mounders die een Friese Molendag georganiseerd. Negentig molens in de provincie doen daar aan mee. Ze stellen hun deuren open en geven rondleidingen en werven tegelijk molenaars.

Molenaar

Het molenaarsvak is een specialisme. De molenaars moeten niet alleen over warenkennis beschikken, maar ook de wolken kunnen lezen en het mechaniek van hun apparaat kennen. Voor vrijwillige molenaars is er een molenaarsopleiding. Het is veelzijdig en zwaar werk.

In deze special verzamelen we artikelen over molens, molenaars en andere molenonderwerpen.
De taal van de molen - rouwstand en vreugdestand

De taal van de molen - rouwstand en vreugdestand

De oude Nederlandse windmolens, die verenigd zijn in de Vereniging Nederlandse Molens, zijn bouwwerken waarin op ambachtelijke wijze meel wordt gemalen, olie of mosterd wordt gemaakt, hout gezaagd of…
Molenaar als immaterieel erfgoed

Molenaar als immaterieel erfgoed

Het ambacht van molenaar is uitgeroepen tot immaterieel erfgoed. Het is in 2013 opgenomen op de Nationale Inventaris van het Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Honderden molenaars oefenen het…
Windmolenparken Nederland - op land, offshore, nearshore

Windmolenparken Nederland - op land, offshore, nearshore

De Ministeries van Infrastructuur en Milieu en Economische Zaken met de ministers Melanie Schultz van Haegen-Maas Geesteranus en Henk Kamp buigen zich over windmolenparken op land, in zee en voor de k…
Windmolenpark Gemini ten noorden van de Waddeneilanden

Windmolenpark Gemini ten noorden van de Waddeneilanden

In de Noordzee, ongeveer 85 kilometer boven Schiermonnikoog, is een windmolenpark gepland dat de naam Gemini heeft gekregen. Het offshore windmolenpark werd in 2015 en 2016 gebouwd en is op 8 mei 2017…
Windmolenpark boven Ameland

Windmolenpark boven Ameland

Het kabinet van de ministers Melanie Schultz van Haegen en Henk Kamp heeft plannen om op vijf plekken vlak voor de kust van Nederland een windmolenpark aan te laten leggen. Het zijn zogenaamde nearsho…
Nationale Molendag

Nationale Molendag

De Vereniging De Hollandsche Molen zet zich in voor het behoud en onderhoud van molens in Nederland. Elk jaar organiseert ze met haar leden een Nationale Molendag. Daarnaast zijn er tal van regionale…
Gepubliceerd door Piejet op 30-08-2014, laatst gewijzigd op 01-03-2019. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Persbureau Ameland