Serkozy » Specials » Euro

De euro als wettig betaalmiddel

De euro als wettig betaalmiddel Sedert 2002 betalen we in Europa met euromunten. Enkele jaren daarvoor, per 1 januari 1999 om precies te zijn, werd de girale euro al ingevoerd. Alles wat je over de euro moet weten, zoals de gevolgen van de schuldencrisis op de euro, vind je in deze special terug. Maar ook praktische zaken zoals de schrijfwijze van de euro.

Schrijf je euro met of zonder “s”?

Bij een relatief nieuwe munt als de euro rijst grammaticaal gezien natuurlijk de vraag of we tegenwoordig euro of euro's bezitten. Taalkundig zijn beide schrijfwijzen correct.

De euro grammaticaal gezien

Het zelfstandig naamwoord van de euro kan in feite worden gevormd met of zonder “s”. Maar in het meervoud draagt de euro doorgaans trots een “s”. Als je dus euro’s in een spaarpot verzamelt of als je je euro’s wil vermeerderen op een spaarrekening, dan mag de “meervoud-s” niet ontbreken.

Uitzonderingen

Maar geen regel zonder uitzondering. Staat de euro in verband met een aantal, dan blijft hij uitgangsloos:
  • het boek kost 50 euro;
  • aankoopprijs 1.000.000 euro;
  • het 200-euro-biljet.

Hoe komt men aan het euroteken?

Het euroteken is een combinatie van de Griekse Epsilon en parallelle dwarse strepen als een teken van stabiliteit. De Epsilon symboliseert de bakermat van onze Europese beschaving, de letter E voor Europa. Met een dergelijke betekenisvolle inhoud kan dan eigenlijk niets meer mis gaan!

Betalen met euro’s in het buitenland

Een van de voornaamste argumenten voor invoering van de euro als gemeenschappelijke munt? Dat was natuurlijk de vereenvoudiging van het betalingsverkeer in de aangesloten landen. Wie in de eurozone betaalt, kan tegenwoordig overal terecht met de euro. Hij hoeft zich niet langer te bekommeren om wisselkoersen. Contant betalen is natuurlijk gemakkelijk en handig, maar het risico dat de portemonnee in handen van dieven valt, is hoog. Het is dus aan te raden om slechts een deel van het reisgeld in de vorm van contant geld mee te nemen.
Invloed van de eurokoers op ons dagelijks leven

Invloed van de eurokoers op ons dagelijks leven

Als financiële experts over eurocrisis, miljardenschulden en inflatie praten, is niet altijd duidelijk wat dat voor u en ik persoonlijk betekent. Wat zijn de gevolgen voor uw besteedbaar inkomen als d…
Wat de Eurocrisis voor ons geld betekent

Wat de Eurocrisis voor ons geld betekent

De Eurocrisis en Griekenland houden heel Europa in de ban. Ook in Nederland vragen mensen zich af of hun financiële belangen wel veilig zijn. Blijft onze portemonnee gevuld ondanks de crisis? Een over…
Goedkoop op vakantie met sterke euro's

Goedkoop op vakantie met sterke euro's

Veel vakantiegangers zullen profiteren van de heftige koersschommelingen die de euro heeft doorgemaakt. In veel landen is de koopkracht van de euro immers fors gestegen. Vakantiegangers kunnen zich da…
Gepubliceerd door Serkozy op 19-09-2014, laatst gewijzigd op 16-12-2018. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties