Serkozy » Specials » Sporten

Gezond aan sport doen

Gezond aan sport doen Lichaamsbeweging en sporten houden fit, voorkomen ziektes en worden bij veel ziektes zelfs als therapie aanbevolen. Maar sporten moet ook leuk zijn, want alleen dan doen we het regelmatig! Tot zover zijn patiënt en arts het meestal met elkaar eens. Maar dan wordt het al een stuk moeilijker. Meer bewegen, oké! Maar wat dan? Welke sport is gezond? En is sporten onder extreme weersomstandigheden nog wel gezond?

Sporten in de winter

De maanden van oktober tot en met februari zijn in Nederland overwegend nat, donker en onbehaaglijk qua weersomstandigheden. Eigenlijk neigt de mens dan naar luieren in een warme en gezellige omgeving. Maar helemaal afzien van buiten sporten alleen maar omdat buiten de herfst en winter woeden, dat kunnen zich fanatieke sporters niet voorstellen. Vooral joggers zijn vaak elke dag en onder alle weersomstandigheden onderweg, ook in regen of sneeuw.

Blessures vermijden

Maar sporten als de wegen nat en glad zijn, wordt ook geassocieerd met een verhoogd risico op letsel. Dit risico moet zo klein mogelijk worden gehouden door te trainen met grotere voorzichtigheid. Vooral in het donker kan sporten beter in groepsverband worden uitgevoerd.

Sporten bij warm weer

Het lichaam beschermt zichzelf tegen oververhitting door transpiratie: het zweet dat verdampt, geeft verkoeling. Een nat shirt kan je dan ook zien als een zeer effectief koelhemd. Op de grond druipend zweet echter, is verspilling van "koelvloeistof". Op een zonnige, winderige dag, kan je meerdere liters zweet verdampen zonder het te beseffen. De belangrijkste regel is: op tijd te drinken, ongeveer 0,5 tot 1 liter per uur. Wacht niet met drinken tot je dorst hebt. Want het bloed dat als inwendige koelvloeistof de warmte van organen en spieren naar het lichaamsoppervlak transporteert, wordt bij toenemende uitdroging dikker. Het hart moet daardoor harder werken.

Verleg op warme dagen je training naar de vroege ochtend of avond. Dit geldt ook bij zwoel weer want bij hoge luchtvochtigheid werkt het koelsysteem via de huid (verdamping) maar beperkt.

De juiste voeding bij het sporten

Op wegen en parken wemelt het doorgaans van de joggers, wandelaars en fietsers. Sport is immers het parool voor alle leeftijdsgroepen, vooral voor degenen vanaf 60. Sporten is goed, want sport en bewegen houden ons fit, verlengen het leven en zijn over het algemeen gezond. Vooral dán wanneer het sporten gepaard gaat met de juiste voeding. Sporters doen er daarom goed aan om zich te verdiepen in de effecten van koolhydraten, eiwitten en vetten.
Eiwitten, essentiële bouwstoffen voor de sporter

Eiwitten, essentiële bouwstoffen voor de sporter

Goede voeding is niet alleen een zaak van hoeveel je eet, maar ook een zaak van wàt je eet. Als je elke dag voldoende calorieën binnenkrijgt, dan ben je er nog niet. Een bepaald gedeelte van die calor…
IJzertekort bij sporters slecht voor prestaties

IJzertekort bij sporters slecht voor prestaties

Sporters leven in de regel gezond en voeden zich goed. Ze bewegen regelmatig, doen dus veel dingen goed. Toch is er vaak sprake van een ijzertekort bij sporters. De dagelijkse behoefte aan ijzer voor…
Bij koud weer sporten

Bij koud weer sporten

Koud weer is vooral dán slecht voor onze gezondheid als het ons van sporten weerhoudt. De 'lungplus' is een handig apparaatje dat sporters kunnen gebruiken voor trainingen bij koud weer. Fietsers en h…
Beter sporten door vochtverlies

Beter sporten door vochtverlies

Bij veel sporten heeft men wedstrijdvoordeel door een lager lichaamsgewicht, mits de energieproductie op peil blijft. Sporters maken daarom graag gebruik van vochtafdrijvende middelen om snel aan gewi…
Fietsen als prestatiesport: een typische duursport

Fietsen als prestatiesport: een typische duursport

Fietsen is een typische duursport, die in de categorie prestatiesporten het grootste aantal trainingsuren per jaar kent. Wie zijn hartfrequentie als leidraad voor de trainingsintensiteit aanhoudt, kan…
De ideale sportvoeding

De ideale sportvoeding

De juiste sportvoeding is vaak van doorslaggevende betekenis voor succes in de sport. Sporters streven immers altijd naar records. Maar zowel bij de recreatieve als de professionele sporter wordt het…
Looptraining in de winter

Looptraining in de winter

Voor lopers een schrikbeeld: de winter. Een door training moeizaam opgebouwde conditie dreigt te verpieteren. Welke training kan in de winter je conditie op peil houden, zodat je looptraining in het v…
Voeding voor de sporter tijdens de opbouwfase

Voeding voor de sporter tijdens de opbouwfase

De voeding voor sporters in de opbouwfase verschilt enigzins van voeding in de aanloopfase naar een wedstrijd. Dat geldt zowel voor de krachtsporter als voor de duursporter. De krachtsporter accepteer…
Voeding rondom een wedstrijd

Voeding rondom een wedstrijd

Voor veel sporters is de periode rondom een wedstrijd van eminent belang. Tot een goede fysieke en mentale voorbereiding behoort zeer zeker een met zorg gekozen en uitgebalanceerde voeding. Er kan imm…
Rust leidt tot sneller herstel en betere sportprestaties

Rust leidt tot sneller herstel en betere sportprestaties

Tijdens de slaap vindt herstel plaats van lichaam en geest. De meeste specialisten op het gebied van slaapstoornissen zijn het erover eens dat ook een middagdutje normaal en gezond is en dat het bijdr…
Een goede sportbril kopen: koopadvies

Een goede sportbril kopen: koopadvies

Een sportbril voor het joggen, koersbrillen voor perfect zicht tijdens het fietsen of een gletsjerbril als belangrijke bescherming voor de ogen tijdens extreme zonnestraling, voor elke sportactiviteit…
Gepubliceerd door Serkozy op 19-01-2015, laatst gewijzigd op 19-01-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay