Sannelang » Specials » Strijd tegen het water

Strijd tegen het water: kustbescherming & zeespiegelstijging

Strijd tegen het water: kustbescherming & zeespiegelstijging Bijna elke dag staat er wel een bericht in de krant over het broeikaseffect, smeltende gletsjers of de toenemende zeespiegel. Dat is ook niet zo gek in een land dat al sinds jaar en dag de strijd aangaat met het de zee. Maar nu hebben we ook nog eens te maken met klimaatverandering. De aarde wordt steeds warmer en de zeespiegel stijgt. Moeten we in de lage landen vrezen voor natte voeten of zijn onze wereldbekende waterkeringen bestand tegen de toenemende kracht van de natuur? Ongeveer de helft van Nederland ligt onder de zeespiegel, zou dit gedeelte allemaal overstromen bij een hoge waterstand? Of misschien zelfs meer? Er zitten ook nog steeds veel zwakke plekken in de kustbescherming, deze moeten eerst verholpen worden willen we een veilige kustdefensie krijgen. Als we de oorzaken van de stijging van de zeespiegel weten, kunnen we er wat aan doen. En hoeveel gaat die zeespiegel dan stijgen? Als we weten hoe hoog het water over een eeuw staat, dan weten we ook wat onze waterkeringen aan moeten kunnen.

In deze special worden de verschillende kanten van watermanagement in Nederland belicht:

Oorzaken van zeespiegelstijging

Je hoort het overal tegenwoordig: de zeespiegel gaat stijgen en we moeten vrezen voor natte voeten in onze lage landen. Maar hoe komt het dan dat de zeespiegel stijgt? Het broeikaseffect misschien? He…
De verwachte zeespiegelstijging in de 21e eeuw

De verwachte zeespiegelstijging in de 21e eeuw

Het is moeilijk om de zeespiegelstijging te voorspellen. We weten natuurlijk niet zeker hoeveel broeikasgassen er in de toekomst worden uitgestoten en hoeveel de temperatuur nou precies stijgt. Daarna…
Kustbescherming en Waterkeringen in Nederland

Kustbescherming en Waterkeringen in Nederland

Ongeveer eenderde van Nederland ligt onder de zeespiegel, daarom wordt de Nederlandse kust beschermd door vele waterkeringen. Na de watersnoodramp van 1953 is er steeds meer aandacht gekomen voor het…
Zwakke plekken in de kustbescherming

Zwakke plekken in de kustbescherming

In de Nederlandse kustbescherming zitten nog steeds veel zwakke schakels. Hiermee worden locaties bedoeld die niet meer aan de veiligheidsnorm (van de wet op de waterkering) voldoen binnen nu en 200 j…
Gevaar voor de kust: wanneer is er kans op overstroming?

Gevaar voor de kust: wanneer is er kans op overstroming?

De zeespiegelstijging alleen zorgt er (nog) niet voor dat het land kan overstromen. Het zijn voornamelijk buitengewoon hoge golven en extra hoge waterstanden die het laatste duwtje geven voor een over…
Gepubliceerd door Sannelang op 07-04-2008. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.