Wat is Moederdag? Het ontstaan en de tradities van Moederdag

Met het begin van de lente, komt ook de dag waarop de hele wereld zijn moeder eert elk jaar weer langs. Deze traditie is al eeuwenoud. Maar hoe is deze dag eigenlijk ontstaan? Hier volgt een korte geschiedenis van het ontstaan van Moederdag en alle bijbehorende tradities.

Hoe is Moederdag ontstaan?

De eerste mensen die elkaar een gelukkige Moederdag wensten waren waarschijnlijk de oude Grieken. Zij vierden aan het begin van de lente het bestaan van de Moeder der Goden, genaamd Cybele (soms ook wel Rhea genoemd). Deze viering werd traditioneel gehouden rond de lente-equinox, als de zon over de evenaar gaat en zo het begin van de lente aangeeft. Dit is traditioneel nog steeds de tijd dat men tegenwoordig Moederdag viert.

De oude Romeinen hadden ook feesten die vergelijkbaar zijn met Moederdag. Het Matronalia festival was gewijd aan Juno, de godin van de bevalling. Op deze dag kregen alle moeders geschenken van hun kinderen en echtgenoten.

Moederdag werd ook al snel een vaste feestdag op de christelijke kalender in het Verenigd Koninkrijk. Op deze dag eerden volgelingen de Maagd Maria en de Kerk. Dit werd altijd op een zondag gevierd. Het werd traditie om op deze dag alle bedienden van de hoge heren een dag vrij te geven, zodat zij hun moeders konden bezoeken en een dag met hun familie door konden brengen. Ook de traditie om moeders te verassen met cadeaus ontstond langzaamaan.

Vanuit Engeland verspreidde de traditie zich langzaam over de rest van Europa. De Verenigde Staten waren laat met het overnemen van de traditie, en daar werd Moederdag pas ingevoerd na de grote burgeroorlog. Vandaag de dag wordt Moederdag in de meeste landen gevierd. Vreemd genoeg valt deze dag niet overal ter wereld op dezelfde zondag. In sommige landen wordt het een paar weken eerder of later gevierd dan in Nederland.

De tradities van de huidige Moederdag

Hoewel Moederdag dus voortkomt uit religieuze tradities, is het tegenwoordig geen kerks feest meer. Tegenwoordig draait het om moeders en familiebanden.

Enkele van de belangrijkste tradities zijn:
  • Je moeder een fijne Moederdag wensen met het sturen van een mooie kaart,
  • Jonge kinderen maken op school vaak handgemaakte cadeaus voor hun moeder,
  • Bij je moeder op bezoek gaan,
  • Je moeder opbellen,
  • Het geven van een cadeautjes zoals bloemen, bonbons, lekker luchtjes, etc.,
  • Je moeder extra verwennen door bijvoorbeeld ontbijt op bed, het huis voor haar schoonmaken, of haar een dagje mee uit nemen.

Veel gezinnen hebben hun eigen tradities en speciale gewoontes om Moederdag te vieren. Uiteindelijk is het doel van de dag tegenwoordig om je moeder te laten weten dat je dankbaar bent voor alles wat ze voor je doet!
© 2011 - 2024 Mieka, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Moederdag: een dag speciaal voor moederMoederdag: een dag speciaal voor moederGerommel in de keuken en een half uurtje later hoor je gestommel op de trap. De deur gaat open en je kleine komt met een…
Knutselen voor moederdagKnutselen voor moederdagMoederdag komt er weer aan en moeders vinden het natuurlijk het leukst als ze iets krijgen wat het kind zelf gemaakt hee…
Moederdag, herkomst en traditieElke tweede zondag van mei wordt traditioneel Moederdag gevierd. Alle moeders van Nederland worden in het zonnetje gezet…
Moederdag, wanneer is het begonnen?Moederdag, wanneer is het begonnen?Iedere tweede zondag in mei is het weer zover. Dan is het Moederdag, de dag dat (de meeste) moeders verwend gaan worden…

Wat is de PrinsenvlagZodra we ons gevoel van eenheid en trots uiten, kleedt de Nederlander zich massaal in oranje. Toch bijzonder, omdat onze…
Beeldvorming van heksen en hekserijBeeldvorming van heksen en hekserijDe beeldvorming van heksen en hekserij is door de eeuwen heen, afhankelijk van de cultuur, zeer verschillend geweest. Ma…
Mieka (82 artikelen)
Gepubliceerd: 14-05-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.