recensie

Boekrecensie: De Hoogsensitiviteit Survivalgids

Boekrecensie: De Hoogsensitiviteit Survivalgids Hoogsensitiviteit of hooggevoeligheid is de letterlijke vertaling van highly sensitive. Het betekent fijngevoeligheid of heel gevoelig. Er zijn altijd al kinderen geweest die gevoeliger waren dan anderen, maar vroeger werd daar minder aandacht aan besteed. Fijngevoelig zijn heeft zowel voor- als nadelen. In dit boek voor de jeugd wordt uitgelegd wat het betekent om hoogsensitief te zijn, welke vormen er bestaan, de gevoelens die erbij horen, de problemen die het kan veroorzaken. Ook informatie over hoe je ermee om kunt gaan, wat lotgenoten meemaken en welke hulp er is.

Gegevens van het boek

  • Titel: De Hoogsensitiviteit Survivalgids
  • Tekst: An Michiels
  • In samenwerking met: Luc Descamps
  • Cover en illustraties: Maaike Devos
  • Uitgeverij: Abimo Uitgeverij
  • Jaar: 2010
  • ISBN: 978 90 5932 612 5
  • Pagina’s: 127
  • Genre: kinderboek, gezondheid
  • Doelgroep: kinderen tussen de acht en de veertien jaar

Over de auteurs, An Michiels en Luc Descamps

An Michiels is therapeute en geeft cursussen. Ze helpt kinderen om zich beter in hun vel te voelen. Ze leert kinderen hoe ze rustiger kunnen worden en hoe ze om kunnen gaan met pestgedrag. Verder geeft An tips aan ouders, begeleiders en leerkrachten.

Luc Descamps is geboren in Wilrijk (Antwerpen) in 1962. Op zijn website schrijft Luc dat hij als kind al gek was op ridder- en westernverhalen, zowel op televisie als in boeken. Op school merkte hij dat zijn opstellen in de smaak vielen, maar Luc dacht er nog niet aan om schrijver te worden. Hij koos de richting moderne talen en werd leraar. Plotseling kwam de drang om schrijver te worden, het eerste boek was een roman voor volwassenen, daarna volgde een verhaal voor de jeugd en won Luc een wedstrijd voor onbekende schrijvers. Het eerste jeugdboek (De dodelijke pijp) lag in maart 2001 in de winkels. Vanaf toen ging alles heel snel en zes maanden kwam het tweede jeugdboek uit (Kleuren). Luc houdt ervan om nieuwe werelden te scheppen en die te verbinden met de ‘echte’ wereld. Het verhaal moet zo zijn dat de lezer verder wil lezen. Het mag grappig, spannend of triest zijn, dat maakt niet uit.

Over de illustrator, Maaike Devos

Ze tekent al enige jaren de illustraties voor cursussen Nederlands voor anderstaligen. Maaike vindt het leuk om humor te gebruiken in haar illustraties. Sinds 2007 maakt ze illustraties voor Abimo Uitgeverij. Ze tekent meestal met potlood, pen en aquarel, daarna bewerkt ze de tekeningen digitaal.

De opzet van het boek

Het boek bestaat uit een voorwoord en een inleiding. Daarna volgen er acht hoofdstukken, een slotwoord en een boodschap voor ouders, leerkrachten en hulpverleners.

De hoofdstukken

Voorwoord

In het voorwoord stelt Eva zich voor. Zij is tien jaar een hoogsensitief. Vroeger wist ze dat niet en had ze het knap lastig. Ze kreeg buikpijn, andere kinderen snapten haar niet. Nu weet Eva dat ze niet raar is en dat ze niet alleen is, er zijn heel veel kinderen zoals zij. Ze hoopt dat kinderen veel aan het boek zullen hebben.

Inleiding

Krijg je wel eens te horen dat je je alles te veel aantrekt of dat je te lang over alles nadenkt. Voel je je soms anders dan anderen, ook al kun je niet vertellen wat er dan anders is. Misschien ben je wel hoogsensitief?

Hoofdstuk 1: Een hele bende: Verschillende soorten van hoogsensiviteit

In dit hoofdstuk wordt uitgelegd dat er verschillende soorten hoogsensiviteit zijn. Lichamelijk hoogsensitief, emotioneel hoogsensitief, een sterk ontwikkelde intuïtie of een kind kan heel gevoelig reageren op nieuwe dingen.

Hoofdstuk 2: Gevoelige zenuwen en zintuigen

In dit hoofdstuk wordt er op een wetenschappelijke manier gekeken naar hoogsensiviteit. Kinderen die hoogsensitief zijn ervaren alles heel intens, ze hebben een extra fijngevoelig zenuwstelsel en de zintuigen worden de hele dag door geprikkeld door allerlei zaken (geluiden, omgevingsfactoren).

Hoofdstuk 3: Een kwaliteit met uitdagingen!

Hoogsensitiviteit is iets waarmee een kind geboren wordt, maar ook opvoeding en omgeving spelen een belangrijke rol. Hoe ouders, leerkrachten en de andere mensen het kind behandelen, zal mee bepalen of een kind er goed mee om leert gaan. De mooiste kwaliteit is dat iemand die hoogsensitief is zoveel kan aanvoelen en met anderen kunt meevoelen. Als er te veel gebeurt dan wordt de druk te groot, een kind moet leren doseren.

Hoofstuk 4: Hoe overleven als je hoogsensitief bent?

In dit hoofdstuk een waar verhaal. Hanne is hoogsensitief en ze geeft een duidelijk beeld van haar gevoelens. Aan de hand van het verhaal worden oplossingen gegeven voor hoogsensitieve kinderen om los te komen van al hun indrukken. Op het einde van dit hoofdstuk een verhaal van een moeder, geschreven voor haar dochter die het moeilijk had met veranderingen. Het verhaal gaat over de kunst van het loslaten.

Hoofdstuk 5: Je grootste uitdagingen

In dit hoofdstuk komen moeilijke dingen aan bod zoals pesten, plagen, zelfvertrouwen en heimwee. Er wordt uitgelegd wat het verschil is tussen pesten en plagen, waarom er gepest wordt. Dat er verschillende dingen kunnen gebeuren: doorgeven, teruggeven of vasthouden. Pesten kan pas echt stoppen als iedereen goed op de hoogte is van wat er gebeurt. Dus wie er gepest wordt, wie meeloopt, wie helpt pesten, wie pest en anderen aanzet tot pesten maar ook wie de leiding heeft op school (of vereniging, club). De allerbeste verdediging tegen pesten is een ijzersterk zelfvertrouwen. Geloof je in jezelf dan kan niemand je vernederen/doen geloven dat je minder waard bent dan anderen. Aan het einde van dit hoofdstuk staan interessante tips.

Hoofdstuk 6: De trukendoos

In dit hoofdstuk staan goede tips die een kind heel erg kunnen helpen als het allemaal te veel wordt:
  • Zeg stop tegen dingen waar je mee bezig bent en ga even iets anders doen.
  • Ga op zoek naar een eigen, speciale zinnetje wat je moed geeft. Bijvoorbeeld: Leren is proberen.
  • Denk bij moeilijke situaties aan iets grappigs.
  • Een dagboek bijhouden, dan kun je de minder leuke, maar ook de leuke momenten teruglezen.
  • Blijf niet stilzitten, maar ga iets doen. Als je beweegt, komen er stoffen vrij in je lichaam die je blij maken.
  • Gooi alles eruit: mep op een boksbal, stampvoet of huil een potje.
  • Een warm bad: een warm bad in de avond zorgt voor een goede nachtrust. Gebruik geurende badolie, geen synthetische geuren, die vinden veel gevoelige kinderen onprettig ruiken.
  • En nog meer tips als: wees creatief, start je eigen project, maak ruimte voor jezelf, pieker alleen als het echt helpt, draag je lievelingskleren, ga naar buiten, help anderen (maar niet te veel).

Hoofdstuk 7: Waar kun je hulp vinden?

De omgeving is erg belangrijk. Praten met ouders, maar ook met een leerkracht. Als het echt niet meer lukt dan kan een therapeut uitkomst bieden of het deelnemen aan een cursus assertiviteit.

Hoofdstuk 8: Gezellige doe-dingetjes

Kinderen die hoogsensitief zijn, voelen zich vaak eenzaam en daarom is het belangrijk om leuke dingen te doen. In het hoofdstuk worden activiteiten besproken die alleen of met ouders kunnen worden gedaan: muziek uitzoeken of zelf maken, foto’s of mooie prenten bekijken, een zelfportret tekenen of schilderen, cadeautjes maken, kleuren of ontwerpen van mandala’s, een elfje (grappig of ontroerend gedicht van elf woorden) schrijven, een haiku (kort Japans gedicht van drie regels), koken, geurdoosjes maken, ‘gevoelige’ kinderboeken bij de bibliotheek lenen of een gelukspoppetje maken.

Een fragment
Hoogsensitief wil zeggen dat jij extra veel indrukken opdoet en intens reageert op al deze indrukken. Heel intens! Dat is net zoals met honger: je kunt een beetje honger hebben of je kunt scheel zien van de honger. Met verdriet is het precies hetzelfde: je kunt je heel verdrietig voelen of zo triest dat de badkuip niet groot genoeg is om al je tranen in op te vangen. Ook met blijdschap is het zo: je kunt je een beetje opgewonden voelen of zo door het dolle heen zijn dat je het hele huis zou afbreken, omdat je bijvoorbeeld net gehoord hebt dat je eindelijk het hondje krijgt waar je nu al zo lang naar verlangde.

Mijn mening

In dit boek leert en leest een kind hoe ze met hun bijzondere eigenschap kunnen omgaan. Dat er veel hoogsensitieve kinderen zijn en dat de bijzondere gevoeligheid ook heel veel positieve kanten heeft. De doelgroep voor dit boek: acht- tot veertienjarigen. Fijn dat er ook een boodschap voor ouders, leerkrachten en hulpverleners is toegevoegd.
© 2012 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit bij kinderenHooggevoeligheid of hoogsensitiviteit bij kinderenHooggevoeligheid of hoogsensitiviteit bij kinderen maakt vaak dat de kinderen het erg moeilijk hebben. Het woord hoogsen…
HoogsensitiviteitHoogsensitiviteitEen HSP (Highly Sensitive Person) is iemand die gevoeliger is voor indrukken dan de meeste mensen. Deze mensen zijn vaak…
Hooggevoeligheid (HSP): Wat is het?Hooggevoeligheid (HSP): Wat is het?Meer dan gevoelig voor zintuiglijke informatie; veel waarnemen en intens reageren. Aanvoelen van stemmingen en emoties,…
Hoogsensitief en hoogbegaafdHoogsensitief en hoogbegaafdEr lijkt een verband te zijn tussen hoogsensitief en hoogbegaafdheid. Is dit verband er werkelijk en zo ja, waar moet je…

Boekrecensie: Problemski HotelrecensieBoekrecensie: Problemski Hotel“Sportief: een truus die bekaf is wanneer ze de auto laat staan en met de fiets naar het werk gaat maar die drie minuten…
Survivalgids voor kinderen met overgewichtrecensieSurvivalgids voor kinderen met overgewichtEén op de vijf kinderen en jongeren hebben overgewicht, en de meesten zitten daardoor slecht in hun vel. Ze voelen zich…
Bronnen en referenties
  • De Hoogsensitiviteit Survivalgids (ISBN 978 90 5932 612 5)
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 20-03-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.