Dag van het Park - Fête de la Nature

Dag van het Park - Fête de la Nature De Dag van het Park is een Belgisch en Nederlands natuurfestival waarbij groen in de directe omgeving op een positieve manier onder de aandacht wordt gebracht met als doel de natuur te beleven. De natuur strekt zich bij dit grassroots festival uit van wilde natuur tot stadspark. In België wordt het sinds 1996 gevierd en Nederland nam het initiatief in 2005 over. In 2014 is de Nederlandse naam voor het evenement, dat rond de laatste dagen van mei of de eerste dagen van juni plaatsvindt, veranderd in Fête de la Nature: het feest van de natuur.

Dag van het Park

De Dag van het Park vindt op de laatste zondag in mei of eerste zondag in juni plaats. Het Belgische Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), brengt middels activiteiten het groen in de stad onder de aandacht. Scholen, bedrijven en overheden kunnen aanhaken met hun activiteiten. In Nederland nam eerst de ANWB de Dag van het Park onder haar hoede en in 2014 is er een projectbureau Fête de la Nature opgericht die de organisatie onder de vlag van Fête de la Nature voortzet.

Grassroots

Het is een grassroots festival.

Fête de la Nature

Het Fête de la Nature is een Nederlands festival dat alle mensen uitnodigt om de natuur te beleven, van duinen tot natuurcampings, van stadspark tot open tuinen. Het Fête de la Nature vindt ook in andere landen van Europa plaats. In Frankrijk is het al jaren een bekend evenement dat is overgewaaid naar Portugal en Zwitserland. Het vindt op ongeveer dezelfde dagen plaats, rond het laatste weekend van mei. Vooral in Frankrijk is het een festival dat vele mensen naar buiten lokt. Er doen daar jaarlijks zo'n 1,5 miljoen mensen aan mee. Met de media-aandacht die het festival genereert wordt het tienvoudige aantal bereikt. Mensen worden op een feestelijke en verrassende manier in contact gebracht met de verschillende facetten van de natuur.

Groote Oorlog

Tijdens de Dag van het Park is er in België ook aandacht voor de Groote Oorlog, de Eerste Wereldoorlog, die zulke diepe sporen in het land achterliet. In 2014 is het honderd jaar geleden dat de Groote Oorlog begon en vanwege dat feit zijn er vele herdenkingen en is er veel aandacht voor oorlogsleed en het landschap waar de gevechten plaatsvonden en waar de loopgraven lagen. De natuur draagt de sporen van de oorlog. De klaproos staat bij de herdenkingen centraal. Bloeiende klaproosvelden laten stilstaan bij wat er honderd jaar geleden heeft plaatsgevonden. De bloemen symboliseren ook de kracht van de natuur die vanuit de vernieling nieuw leven heeft doen ontstaan. Agentschap voor Natuur en Bos zaaide 47 hectare klaproosakkers in verspreid over 5 Belgische provincies. In de zomer van 2014 bloeien ze voor het eerst.
Er worden poppies-fietsroutes langs de velden georganiseerd.

Oorlog en natuur

Bij elke oorlog lijdt ook de natuur. In de Groote Oorlog heeft de Belgische natuur erg geleden. Zo zijn er bijvoorbeeld veel bossen verdwenen en het landschap is omgewoeld voor het graven van loopgraven, het bouwen van bunkers en het inslaan van bommen en granaten. Inmiddels doen die bunkers dienst als overwinteringsplaats van vleermuizen en zijn kraters poelen geworden waar vele planten en dieren gedijen. Het toont de veerkracht van de natuur en in deze omgewoelde bodem kon de pioniersplant klaproos groeien. De klaproos is het internationale symbool geworden dat herinnert aan de menselijke tol van oorlogen. Het verwijst naar het gedicht van John Mc Crae ‘In Flanders Fields’. Hij schreef in 1915, in de schaduw van het Ieperse front. Het ANB past tevens op de velden met klaprozen onder de noemer ‘Taking care of Flanders Fields’. Het legt een koppeling tussen de ellende van de oorlog, de veerkracht van de natuur en de zorg voor de Vlaamse natuur.

In Vlaanderens velden

Luitenant-kolonel John McCrae schreef het gedicht toen het slagveld bezaaid lag met ontelbare klaprozen. Hij schreef het in het Engels. Dit is het gedicht, vertaald naar het Nederlands.

In Vlaanderens velden bloeien de klaprozen
tussen de kruisen, rij aan rij
die onze plek aangeven; en in de lucht
vliegen leeuweriken, nog steeds dapper zingend
zelden gehoord te midden van het kanongebulder
aan de grond.

Wij zijn de doden. Enkele dagen geleden
leefden we nog, voelden de dauw, zagen de zon ondergaan,
beminden en werden bemind en nu liggen we
in Vlaanderens velden.

Neem ons gevecht met de vijand weer op:
tot u gooien wij, met falende hand
de toorts; aan u om haar hoog te houden.
Als gij breekt met ons die sterven
zullen wij niet slapen, ook al bloeien de klaprozen
in Vlaanderens velden.


(luitenant-kolonel John McCrae, 1872-1918)

Week van het Bos

Het ANB, de grootste groenbezitter in Vlaanderen, organiseert naast de Dag van het Park de Week van het Bos. Die week is in oktober en staat helemaal in het teken van de Groote Oorlog en het stempel dat de oorlog op de natuur drukte.

Het ANB is een agentschap van de Vlaamse overheid, dat elke dag aan het behoud, bescherming en de ontwikkeling van natuurgebieden, bossen en parken werkt. De missie is: ‘Meer, beter en samen.’

Nederland

Nederland viert het Fête de la Nature. Er zijn honderden activiteiten die zich in de natuur afspelen en met de natuur te maken hebben, verspreid over het hele land. De natuur wordt gevierd. Enkele voorbeelden:
  • zaadbommen maken in Amsterdam;
  • planten ruilen in Nijmegen;
  • lekker eten bij kasteel Hackfort in Vorden;
  • wandelen de Haagse duinen;
  • muziek in alle Nationale Parken;
  • speurtochten in vijf verschillende botanische tuinen;
  • kamperen met korting op een natuurcamping op Ameland.

Organisatie

Het Fête de la Nature is een festival dat is samengesteld uit vele activiteiten overal in het land. Er is niet één organisatie. Stichting Fête de la Nature is de centrale schakel die ondersteunt met communicatie, promotie en verbindt en inspireert. Het doel is om zoveel mogelijk mensen op een verrassende manier in contact te brengen met natuur. Het projectbureau van de stichting is gevestigd bij Nationaal Groenfonds in Hoevelaken.

Fête de la Nature

Postbus 15
3870 DA
Hoevelaken
info@fetedelanature.nl
telefoonummer (033) 25 39 724

Dag van het Park in België is half mei.
Fête de la Nature in Nederland is eind mei.
De Week van het Bos in België is half oktober.

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Japanse KersenbloesemsJapanse KersenbloesemsElk voorjaar vieren de Japanners de bloei van de Kersenbloesem en gaan naar buiten om ze te bekijken. De kersenbloesem i…
Slovenië: Triglav Nationaal ParkSlovenië: Triglav Nationaal ParkHet Triglav Nationaal Park in Slovenië is een voor velen nog onbekend juweel. Dit park ligt in de Julische alpen en heef…
Universiteit van Amsterdam - Science ParkIn 2010 heeft de Universiteit van Amsterdam zijn locatie Amsterdam Science Park geopend. Studenten uit het hele land en…
Nationaal Park Loonse en Drunense DuinenHet Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen is een 3500 ha groot natuurgebied, wat zijn status als nationaal park sinds…

Leven er wolven in Nederland?Leven er wolven in Nederland?We kennen hem allemaal: de wolf. Ooit leefden ze hier, in ons land. Waarschijnlijk ken je ze van de dierentuin, sprookje…
Nachtsafari: tipsNachtsafari: tipsEen safari in de nacht geeft een heel andere belevenis. In de nacht zijn er dieren te vinden die overdag niet te zien zi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Fête de la Nature logo
  • www.wikipedia.org
  • www.natuurenbos.be
  • http://fetedelanature.nl geraadpleegd op 12 april 2017
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 14-04-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.