Stephen Hawking: de man die niet ouder dan 23 zou worden

Stephen Hawking: de man die niet ouder dan 23 zou worden Stephen Hawking is voor veel mensen een begrip. De wetenschapper in de rolstoel die alleen maar kon communiceren met een computer die hij via zijn wang bedient, zou niet ouder worden dan 23 stelden de artsen. Op 14 maart 2018 overleed hij echter pas op 76-jarige leeftijd, een dikke 50 jaar later dan men had gesteld. Dat is uitzonderlijk, want Stephen Hawking had ALS. Toch kennen de meeste mensen hem vooral als een groot wetenschapper. Stephen Hawking trouwde twee keer en heeft drie kinderen en drie kleinkinderen.

Stephen William Hawking

Stephen William Hawking kwam op 8 januari 1942 ter wereld in Oxford. Ondanks zijn ziekte was hij een groot Britse natuurkundige en kosmoloog. Hij heeft zich vooral bewezen als een belangrijk theoretische natuurkundige.

ALS

Hawking leed aan de neurologische aandoening ALS. Dit staat voor amyotrofische laterale sclerose en is een progressieve ziekte dat wil zeggen dat er geen genezing voor mogelijk is en dat de ziekte steeds verder om zich heen grijpt. Wel zijn er medicijnen die de ziekte remmen. ALS zorgt er voor dat de spieren van iemand niet of niet voldoende meer werken. Soms is de ziekte erfelijk. In Nederland hebben tussen de zevenhonderdvijftig en twaalfhonderd mensen ALS. Pijn hebben mensen met ALS meestal niet en ook blijven ze geestelijk gewoon “bij”. Ook blijven bij de meeste mensen de zintuigen normaal functioneren zoals gehoor, smaak, gevoel en reuk. Ook darmen en blaas en de seksuele organen blijven in de meeste gevallen gewoon doorwerken. Uiteindelijk worden alle spieren echter door de ziekte aangetast. Hoe ALS ontstaat, is nog niet bekend, daar wordt onderzoek naar gedaan.

Stephen Hawking werd uiteindelijk 76 jaar

Wetenschapper Hawking kreeg al op jonge leeftijd (21 jaar) te horen dat hij niet oud zou worden door de hersenziekte. Toch bewees hij het tegendeel en bereikte hij de prachtige leeftijd van 76 jaar. In 2018 overleed Stephen Hawking. Voor zover bekend zijn er geen mensen die met deze ziekte zo oud zijn geworden. Op zijn 70e verjaardag was er speciaal voor hem een feest georganiseerd, maar Hawking was daar niet bij, omdat hij zich niet goed voelde.

Het succes

Het succes van de zieke wetenschapper wordt wel toegeschreven juist aan het feit dat hij ALS heeft. Omdat Hawking geen formules meer kon opschrijven omdat zijn lichaam dat niet meer toeliet, leerde hij zichzelf om in zijn hoofd complexe formules te berekenen. Dit leidde er toe dat hij oplossingen kon zien voor fundamentele problemen, die anderen niet konden bedenken.

Breed publiek en het boek 'Het Heelal'

Hoewel de wetenschapper zijn inzichten gebruikt voor zijn vakgebied, is hij ook vrij populistisch. Hij brengt zijn inzichten graag over op een veel breder publiek dan dat in zijn eigen leergebied. Voorbeeld daarvan is het boek dat hij in 1988 publiceerde onder de titel A Brief history of time. In het Nederlands heet dit boek “Het Heelal” en op een toegankelijke manier wordt de hele geschiedenis van het universum uitgelegd vanaf de oerknal. Het boek werd zo goed ontvangen dat het een bestseller werd. Miljoenen mensen kochten het boek en kwamen zo meer te weten over zwarte gaten en de oerknal.

God

In zijn boek “Het Heelal” had God ook nog een rol, maar in zijn boek “The Grand Design” dat in 2010 werd gepubliceerd stelde Hawking dat hij tot andere inzichten is gekomen. Volgens hem verklaren natuurwetten als de zwaartekracht de oerknal en het begin van het heelal. Hawking schreef dan ook dat de werking van het universum toe te schrijven aan God.

Speciaal symposium voor Stephen Hawking

Voor de 70e verjaardag van de wetenschapper werd een speciaal symposium georganiseerd. Dit vond plaats op de Universiteit in het Britse Cambridge. De jarige zou de dag zelf afsluiten maar was toen nog maar net een paar dagen uit het ziekenhuis. Hij voelde zich niet goed genoeg om de bijeenkomst bij te wonen. Wel volgde hij zijn persoonlijke symposium via de webcast.

Communiceren met ALS

Communiceren met de buitenwereld deed Hawking door de spieren in zijn rechterwang samen te trekken. Dit werd door een spraakcomputer omgezet in gesproken taal waardoor zijn omgeving hem begrijpt.

Persoonlijke leven Hawking

Hawking is twee keer getrouwd. Hij had niet alleen drie kinderen, maar ook drie kleinkinderen.
© 2012 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stephen Hawking en de afwezigheid van GodStephen Hawking en de afwezigheid van GodDe bewierookte Britse natuurkundige Stephen Hawking (1942-2018) is bij het gewone publiek vooral bekend vanwege zijn ‘A…
Recensie 'The Theory of Everything'recensieRecensie 'The Theory of Everything'Stephen Hawking, niet te verwarren met Stephen King, is een beroemd natuurkundige. Deze professor is met name bekend om…
Heelal, planeten, sterren etc,Heelal, planeten, sterren etc,Het heelal is een grote ruimte met planeten, sterren, zwarte gaten, meteoren. Het zonnestelsel is een van de stelsels me…
Hoe is de Aarde ontstaan? Het verhaal van onze planeet!Hoe is de Aarde ontstaan? Het verhaal van onze planeet!Vele mensen vinden het maar normaal dat wij hier vandaag de dag leven en dat wij rondlopen op planeet Aarde. En eigenlij…

De invloed van de Humanisten – Carl RogersEr kan veel geleerd worden door specifieke aandacht te besteden aan Rogers zijn advies over de relatie tussen therapeut…
Kuhn: Paradigma’s, Normale en Revolutionaire wetenschapKuhn: Paradigma’s, Normale en Revolutionaire wetenschapThomas Kuhn leefde van 1922 tot 1996. Als wetenschapsfilosoof was hij vooral bekend om zijn boek The structure of Scient…
Bronnen en referenties
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 14-03-2018
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Wetenschappers
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.