Prinses Maria Louise - Marijke Meu, Tante Marijke

Prinses Maria Louise - Marijke Meu, Tante Marijke Prinses Maria Louise is een cruciaal persoon geweest in de geschiedenis van de Nassaus en Oranjes. Maria Louise, die in Friesland liefkozend Marijke Meu werd genoemd, Tante Marijke, is de stammoeder van het huidige koningshuis Oranje-Nassau. Ze is daarbij ook belangrijk voor de andere vorsten van Europa, want alle regerende Europese vorsten stammen van haar en haar man af. Het jaar 2015, in het jaar van 250ste sterfdag, was het Maria Louise Jaar. Marijke Meu is twee keer regentes geweest, de eerste keer voor haar zoon en de tweede keer voor haar kleinkind.

Marijke Meu - vrouw van Johan Willem Friso


Prinses Maria Louise

Maria Louise heeft veel betekend voor Leeuwarden en Friesland. De prinses werd geboren in Hessen Kassel op 7 februari 1688. Ze werd 77 jaar oud en overleed in de Friese hoofdstad op 9 april 1765.
Maria Louise trouwde met Johan Willem Friso van Nassau-Dietz, de enige mannelijke telg van het Huis Oranje, de man die het waddeneiland Ameland bezat en die ervoor gezorgd heeft dat Koning Willem-Alexander de titel Erf- en Vrijheer van Ameland kon erven. Hij was destijds stadhouder van Friesland en Groningen.

Hollands Diep

Johan Willem Friso stierf jong toen hij op weg naar Den Haag in 1711 in het Hollands Diep verdronk, zijn 23-jarige vrouw zwanger achterlatend. De twee hadden al een dochtertje van een jaar oud. Kleine Willem, hij zou later stadhouder Willem IV worden, werd anderhalve maand na het ongeluk geboren. In 1747 zou deze Willem benoemd worden tot algemeen erfstadhouder van de Republiek der Verenigde Nederlanden.

Weduwe, jonge moeder en regentes

Maria Louise was een jonge Duitse prinses die nog niet zo lang in Leeuwarden woonde. Ze had nu twee kinderen en geen man. Ze werd regentes voor haar zoontje, die pas bij zijn meerderjarigheid zou kunnen regeren. Willem IV werd stadhouder van Friesland toen hij twintig jaar oud was. Al die jaren was Maria Louise zijn regentes. Zij moest invulling geven aan het stadhouderschap en tevens de belangen van het Huis Oranje in de Nederlanden verdedigen.

Aanzien van de Oranjes

Ook moest Maria Louise het aanzien van de Oranjes hoog houden, in de tijd dat er een stadhouderloos tijdperk in Holland en de overige gewesten was uitgeroepen.

Marijke Meu

De prinses had een goede opvoeding en opleiding genoten. Ze kreeg lessen in Frans, Duits en godsdienst en daarnaast leerde ze dansen en etiquette. Ze was dol op mode en had een zwak voor handschoenen, die ze geparfumeerd en ongeparfumeerd liet meenemen uit Den Haag door familie of vrienden. Maria Louise deed het goed en ze wist het respect te winnen bij de Friese adel, het Leeuwarder hof en de grietenijen en won de genegenheid van het volk dat haar Marijke Meu ging noemen, een liefkozende naam voor Tante Marijke. Ze was sociaal, eenvoudig en belangstellend en door die houding wist ze mensen voor zich te winnen.

Princessenhof

Maria Louise is nooit hertrouwd. Na twintig jaar regentesseschap trad ze terug en kon ze gaan reizen naar Duitsland, naar haar familie in Kassel. In Nederland woonde ze in het Princessehof in Leeuwarden, maar verbleef regelmatig op Soestdijk, op Ameland, in Oranjewoud en Den Haag.

Willem IV en Willem V

Marijke Meu heeft veel moeten doorstaan in haar leven. Haar dochtertje Amelia was geestesziek, zij verbleef haar hele leven in een gesloten inrichting in Durlach. Maria Louise verloor haar man op jonge leeftijd en ook haar zoon Willem werd niet ouder dan 39 jaar. Hij stierf in 1751.

Regentes over haar kleinzoon

Schoondochter Anna van Hannover werd gouvernante over de gehele Republiek, maar ook Anna werd niet oud. Zij stierf acht jaar na haar man, in 1759. Maria Louise werd nog een keer regentes, deze maal over haar kleinzoon, de latere Willem V en deze keer tot haar dood. Dit dubbele regentesseschap is uniek in de geschiedenis.

Stadhouderlijk Hof in Leeuwarden

Marijke Meu woonde haar leven grotendeels in Leeuwarden. Ze betrok eerst het Stadhouderlijk Hof en later het Princessehof. Ze stierf in 1765 en haar lichaam werd bijgezet in de grafkelder van de Grote of Jacobijnerkerk in de Friese hoofdstad.

Maria Louise Jaar in Leeuwarden en Friesland

In 2015 was de sterfdag van Maria Louise 250 jaar geleden. Marijke Meu werd in 2015 geëerd met diverse activiteiten en evenementen: het jaar is uitgeroepen tot Maria Louise Jaar. Verschillende thema’s rond de prinses werden belicht op diverse manieren. Het officiële openingsweekend van het Maria Louise Jaar in Leeuwarden was van 9 t/m 12 april 2015. De opening vond plaats in de Grote of Jacobijnerkerk. Er werd ondermeer een vorstelijke muurschildering, waar weken aan gewerkt was, onthuld op het Oldehoofsterkerkhof. De graffityschildering is 3 meter hoog en 15 meter breed en laat alle afstammelingen van Maria Louise en Johan Willem Friso zien. En er was een fototentoonstelling Trijentweintich (23tich) in het Fries Museum, die na de opening door de provincie reizde. De tentoonstelling bestond uit portretten van vrouwen die in het herdenkingsjaar 23 waren en in Leeuwarden woonden.
Andere projecten waren:
  • Wonderen in het Woud
  • Theatrale Avondwandelingen Koningsdag
  • Staatsbanket met vertellingen door Bearn Bilker
  • Princessedag
  • Nassaulezing
  • Festival Oranjewoud Landgoedconcerten
  • Dag van het Park
  • Harddraverij
  • Klassiek concert
  • Fryske Folkloredei
  • Klassiek concert
  • Het verleden verbeeld
  • Week van de Smaak
  • Feestelijke afsluiting
  • Nassaulezing

Ameland en Marijke Meu

De schoonmoeder van Marijke Meu, Henriëtte Amalia van Anhalt-Dessa, had in 1704 het Waddeneiland Ameland gekocht voor haar zoon Johan Willem Friso. De Friese Nassaus hadden Ameland tot 1795 in hun bezit. In opdracht van Amalia werd een eendenkooi op het eiland gebouwd, de Nassaukooi. De eendenkooi draagt nog altijd die naam en is te bezoeken. Het huis van de kooiker is een uitspanning geworden met de naam 't Koaikershuus en het buurtschap heet Kooiplaats.

Marijke Meu

Legenda
A. Princessehof
B. Stadhouderlijk Hof
C. Grote of Jacobijnerkerk
D. Fries Museum
E. Leeuwarden
F. Graffityschildering
G. Nassaukooi
H. 't Koaikershuus
I. Soestdijk
J. Ameland
K. Den Haag
L. Durlach
M. Hollands Diep
N. Kassel

Lees verder

© 2015 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Johan Willem Friso van Nassau-Dietz, prins van OranjeJohan Willem Friso van Nassau-Dietz, prins van OranjeStadhouder Willem III van Oranje-Nassau, tegens koning Willem III van Engeland overleed in 1702. Omdat hij geen kinderen…
Heren van Ameland en Christa Van CamminghaHeren van Ameland en Christa Van CamminghaDe Van Cammingha’s waren ooit Vrij- en Erfheren van Ameland, zoals Koningin Beatrix Vrij- en Erfvrouwe van Ameland was e…
Prins Johan Willem Friso van Nassau-Dietz (1687-1711)Prins Johan Willem Friso van Nassau-Dietz (1687-1711)Johan Willem Friso van Nassau-Dietz was de achterneef van prins Willem III van Oranje-Nassau en werd dan ook door hem aa…
De kleinkinderen van prinses Juliana en prins BernhardDe kleinkinderen van prinses Juliana en prins BernhardWe zijn allemaal bekend met de kinderen van prinses Beatrix en prins Claus. De zonen van prinses Margriet en professor M…

Koninklijke bijzonderheden - Kroon, Standaard, King en meerKoninklijke bijzonderheden - Kroon, Standaard, King en meerWillem-Alexander is koning van Nederland. Rondom het koningschap, het koninkrijk, de Koningsdag en Oranje zijn er vele b…
Emma, Koningin der NederlandenAdelheid Emma Wilhelmina Theresia (1858-1934), geboren Prinses von Waldeck-Pyrmont, werd door haar huwelijk met Koning W…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Louis Volders (fl. 1690?1713), Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • www.nassau-en-friesland.nl/ geraadpleegd op 8 april 2015
  • Leeuwarder Courant 4 april 2015
  • http://www.koaikershuus.nl/het-jaar-van-marijke-meu/ geraadpleegd op 9 april 2015
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 21-01-2017
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Koningshuis
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.