Beleggen: inspelen op een verandering van de olieprijs

Beleggen: inspelen op een verandering van de olieprijs De olieprijs wordt wereldwijd bepaald door allerlei markten. De OPEC, een kartel van de voornaamste olieproducerende landen, speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de olieprijs. Sinds de schaalolierevolutie in de VS, is hun macht echter afgenomen. Dit zou zich wel eens kunnen vertalen in een meer volatiele olieprijs. Er zijn verschillende manieren om onrechtstreeks te beleggen in olie, zodat je als belegger kan inspelen op deze volatiliteit.

Olie futures

Een olie future is een contract waarbij je als koper belooft op een bepaalde datum een bepaalde prijs te betalen voor een vat olie. Veel grote bedrijven gebruiken de future markt om prijzen dus vast te zetten. Ook als investeerder kan je hiermee geld verdienen. Het is een van de meest directe manieren om te speculeren op een verandering van de olieprijs. De kleine investeerder zal hier wellicht nooit gebruik van maken. Het is erg riskant en kapitaalintensief. Het verhandelen van futures kan je onder meer op de NYMEX en de ICE (New York Mercantile Exchange, Intercontinental Exchange). Een kort voorbeeld zal veel duidelijk maken.

Een luchtvaartmaatschappij koopt op 01/01/1992 een future contract dat afloopt over zes maand, waarbij het 1000 vaten olie vastlegt aan $70 per vat. Op 01/06/1992 loopt het contract ten einde, de olieprijs is op dat moment $76. De luchtvaartmaatschappij mag echter 1000 vaten aankopen aan $70, met dus een winst van $6 dollar per vat. Mocht de prijs op 01/06/1992 68$ dollar bedragen, dan verloor de luchtvaartmaatschappij $2 per vat.

Exchange-traded funds (ETF's)

ETF's worden verhandeld op de aandelenmarkt en kunnen eenvoudig aangekocht worden. Deze fondsen volgen bepaalde sectoren of groepen van aandelen. Je kan bijvoorbeeld een fonds kopen dat perfect gelijk loopt met de olieprijs of een fonds dat de energiesector in zijn geheel volgt. Een voorbeeld hiervan is de iShares Global Energy Sector Index Funds (IXC) dat noteert op de NYSE (New York Stock Exchange).

Oliemaatschappijen

De koersen van oliemaatschappijen hangen sterk samen met de prijs van olie. Deze bedrijven zoeken naar nieuwe olie en ontginnen het uit de aarde. Als olie minder duur wordt, krijgen ze minder betaald per druppel olie dat ze kunnen oppompen. Hun directe winsten vallen dus terug, terwijl de waarde van binnenkort te ontdekken bronnen van olie ook daalt. Als je gelooft dat de olieprijs zal stijgen, kan je dus aandelen kopen van deze oliemaatschappijen. Wanneer de olieprijs stijgt, stijgen hun winsten en dus hun koers en/of dividend.
Erg belangrijk is of deze oliemaatschappijen ontginnen (olie = output) of olie verwerken (olie = input). Enkele oliemaatschappijen die veel voordeel zouden halen uit een prijsstijging zijn
  • ExxonMobile
  • Chevron
  • Royal Dutch Shell
  • ConocoPhillips
  • BP

Alternatieve manieren om in te spelen op een verandering van de olieprijs

Bij een daling van de olieprijs

Luchtvaartmaatschappijen
Sectoren die zeer veel olie als input nodig hebben zullen lagere kosten hebben als de prijs van deze olie daalt. Een typische sector is de luchtvaartsector, die grote hoeveelheden kerosine verbruikt. Het brandstofverbruik maakt een groot deel uit van de kosten. Dankzij lagere kosten kan een bedrijf een lagere prijs vragen om marktaandeel af te snoepen van de concurrentie. Het kan natuurlijk de prijs van een ticket hetzelfde houden en hogere winsten krijgen. Een lagere olieprijs zal hoe dan ook positief zijn voor luchtvaartmaatschappijen en de koersen zouden dus in principe stijgen.

Olietankers
Rederijen die olie vervoeren over de hele wereld zullen wel varen bij een lagere olieprijs. Zeker wanneer deze lage olieprijs een gevolg is van een groter aanbod van olie. Dankzij de lagere prijs zal er meer vraag zijn naar olie en dus naar hun schepen. Hierdoor kunnen ze hun prijzen per vracht optrekken. Natuurlijk varen deze schepen zelf ook op olie, dus de kosten zullen dalen bij een lagere prijzen. Bovendien kan het, als de prijs echt zéér laag is, winstgevend zijn voor investeerders om olietankers te huren en te gebruiken als tijdelijke opslagplaats. Deze investeerders gaan er dan van uit dat de olieprijs terug zal stijgen in de toekomst en dat ze hun vaten kunnen verkopen met winst. Als olietankers gebruikt worden als opslagplaats, is er een kleiner aanbod van schepen. Hierdoor kunnen de eigenaars dus weer hogere tarieven vragen.

Bij een stijging van de olieprijs

De Russische economie
Dertig procent van het BBP van Rusland bestaat uit de handel in olie, voor export is dit 60%. De Russische economie hangt nauw samen met de prijs van een vat olie. Wanneer de olieprijzen stijgen, zal de economie in Rusland aantrekken en hierdoor zullen verwachtingen van marktparticipanten veranderen. Indexen of fondsen die beleggen in Rusland zouden dus kunnen stijgen bij een hogere olieprijs. Er is ook een correlatie tussen de prijs van olie en de Russische munt, de Roebel. Uiteraard komen andere landen met grote oliereserves ook in het vizier.
© 2015 - 2024 Bieraait, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Olieprijs: de prijs van olieOlieprijs: de prijs van olieDe olieprijs heeft de laatste jaren een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Tot 1973 bleef de koers van de olie stabi…
Lage olieprijs: oorzaken, voordelen en nadelenLage olieprijs: oorzaken, voordelen en nadelenDe olieprijs is een belangrijke waardemeter voor de economie. De prijs van ruwe olie kan de wereldeconomie sterk beïnvlo…

Het beste dividendaandeel selecterenHet beste dividendaandeel selecterenIn 2014 hebben de ondernemingen die staan genoteerd aan de AEX index gemiddeld 2,4 procent aan dividend uitbetaald. In d…
ETF: Exchange Traded FundETF: Exchange Traded FundSinds de introductie van de Exchange Traded Funds (ETF’s) in 1993 is het beheerd vermogen in deze producten fors gestege…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • http://www.wisestockbuyer.com/how-to-buy-oil-futures/
  • http://www.investopedia.com/ask/answers/08/oil-as-investment.asp
Bieraait (45 artikelen)
Laatste update: 13-06-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.