Het Lipase enzym

Het Lipase enzym Het lipase enzym komt voor in de alvleesklierenzym en splitst vetmoleculen tot een glycerolmolecuul en drie vetzuurmoleculen. Naast het lipase-enzym zijn er ook nog heel veel andere soorten enzymen die allemaal hun eigen functies hebben, denk bijvoorbeeld aan amylase en pepsine. Maar wat is het vetafbrekende enzym lipase en wat doet lipase precies in ons lichaam? En hoe gaat een enzym te werk in ons lichaam?

Wat is een lipase-enzym?

Lipase is een enzym dat vetten afbreekt en komt voor in de alvleesklier en bevindt zich ook een klein beetje in het menselijk speeksel. Vetten zijn opgebouwd uit de stof glycerol waaraan drie vetzuren vastzitten. Als er meer vetten worden afgebroken zal de oplossing zuurder worden. Vetten kunnen niet zomaar oplossen in het water, maar enzymen kunnen dit weer wel. Om lipase dus te laten inwerken op vetten moet het vet in hele kleine druppels verdeeld worden. Dit kan alleen met water waar lipase inzit en dit samen wordt een 'emulsie' genoemd. Een emulsie is dus een mengsel van druppels vet in het water. Melk is een voorbeeld van een emulsie. Er zijn verschillende typen lipasen die voorkomen bij mensen. Denk hierbij aan lever-lipase, alvleesklier-lipase en maag-lipase.

Wat doet het lipase-enzym?

Naast het feit dat lipase vetten afbreekt in ons lichaam, spelen lipasen ook een rol bij onze spijsvertering. In de twaalfvingerige darm bevinden zich sappen uit de alvleesklier (lipase) die zure massa's neutraliseren die uit de maag komen. Daarnaast speelt lipase een rol bij celmembranen en lipasen zijn ook betrokken bij het doorgeven van signalen in een cel en ontstekingen. Als dus de alvleesklier niet goed zou functioneren in ons lichaam kan dit leiden tot verminderde afbraak van vetten. Er wordt minder insuline aangemaakt waardoor de suikerspiegel in je bloed te hoog zal worden.

Bron: National Cancer Institute, SEER Training, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: National Cancer Institute, SEER Training, Wikimedia Commons (Publiek domein)

De alvleesklier

De alvleesklier ligt boven in de buikholte, achter de maag en onder de lever. De alvleesklier maakt alvleessappen aan waarin zich lipase bevindt. De belangrijkste functie van de alvleesklier is de spijsvertering. De alvleesklier regelt ook het glucosespiegel in ons lichaam. De alvleesklier maakt namelijk twee hormonen aan, glucagon en insuline. Glucagon en insuline regelen de bloedsuikerspiegel in het menselijk lichaam.

Hoe gaat een enzym te werk?

Een enzym is een organisch molecuul. Dit organische molecuul maakt biologische reacties mogelijk of versnelt deze biologische reacties zonder daarbij zelf verbruikt te worden of van samenstelling te veranderen. Het lichaam maakt zelf enzymen aan, ook voeding en bewegen leveren een bijdrage hieraan. Een enzym kan door verschillende redenen worden beïnvloed:
  • De concentratie van het enzym
  • De oppervlakte
  • De pH-zuurtegraad
  • Het soort substraat
  • De hoogte van de temperatuur in de omgeving, te veel kou maakt het enzym inactief

Denaturatie van enzymen

Een te hoge temperatuur veroorzaakt in het lichaam denaturatie van eiwitten. 'Denaturatie' betekent dat een molecuul haar ruimtelijke structuur verliest. Enzymen kunnen hun functies niet meer uitoefenen doordat zij hun ruimtelijke structuur verliezen, dit komt omdat de samenstelling is veranderd. Het menselijk lichaam bestaat onder andere voor een groot deel uit eiwitten, een te hoge temperatuur is daarom uiteindelijk dodelijk. Boven de 42 graden Celsius verliezen namelijk ook de eiwitten hun ruimtelijke structuur, die het lichaam gebruikt om haar temperatuur te regelen en vast te houden. De temperatuur zal door de denaturatie versneld stijgen. Het gevolg hiervan is dat de mens kan sterven. Het is dus van levensbelang om hoge koorts met koortsdempende middelen te behandelen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Shelob, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spijsvertering in de twaalfvingerige darmSpijsvertering in de twaalfvingerige darmSpijsvertering is een heel ingewikkeld proces in ons lichaam. Toch is er al veel over bekend. Dit is belangrijk, omdat w…
Verband tussen vetcellen en kankerVerband tussen vetcellen en kankerEen enzym dat opgeslagen vetten helpt afbreken doet in sommige kankercellen zijn werk in een hoger tempo waardoor die ce…
De weg van een vetcelDe weg van een vetcelIn nagenoeg al het voedsel wat wij eten zit vet. Dit vet wordt door het lichaam verwerkt, verbruikt en opgenomen. Hoe da…
Eiwitsplitsende spijsverteringsenzymenEiwitsplitsende spijsverteringsenzymenDeze enzymen (proteasen) zoals bromelaïne en papaïne breken voedseldeeltjes af, waardoor deze de darmwand niet meer irri…

Scheikunde - Molaire massaScheikunde - Molaire massaMolaire massa, molverhouding en molariteit zeker niet te missen begrippen in het scheikunde. Zodra je de molaire massa-…
Principe van de pHDe pH drukt de zuurtegraad uit van een waterige oplossing. Dat speelt een belangrijke rol in de natuur zoals vissen die…
Bronnen en referenties
Shelob (10 artikelen)
Laatste update: 12-02-2020
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Scheikunde
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.