McDonald's: E-nummers van de frietjes, Big Mac en McNuggets

McDonald's: E-nummers van de frietjes, Big Mac en McNuggets McDonald's is 's werelds grootste fastfoodketen. Wereldwijd zijn er anno 2016 ruim 34.000 restaurants verdeeld over 120 landen. Er staan zo'n 246 restaurant in Nederland. McDonald's verwerkt E-nummers in haar producten om de houdbaarheid, smaak en kleur goed te houden. Welke E-nummers worden er in de producten verwerkt?
Bron: Blue MauMau, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Blue MauMau, Flickr (CC BY-2.0)

Inhoud


Wat zijn E-nummers en waarom worden deze verwerkt in de producten van McDonald's?

E-nummers zijn toevoegingen die worden verwerkt in voedingsmiddelen om de eigenschappen van deze voedingsmiddelen te verbeteren. Voorbeelden van toevoegingen zijn smaakversterkers, conserveermiddelen en kleurstoffen. Een toevoeging krijgt een E-nummer op het moment dat deze veilig wordt geacht en gecontroleerd is door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA). E-nummers zijn natuurlijke stoffen uit planten of dieren en ook kunnen E-nummers in een fabriek worden gemaakt, dan heten ze natuuridentieke en synthetische stoffen. Het lichaam gaat met natuurlijke als synthetische stoffen op dezelfde manier om. McDonald's verwerkt E-nummers in haar producten om de houdbaarheid, smaak en kleur van de producten te behouden.

Nederlandse Franse frietjes en Amerikaanse frietjes

De ingrediënten van de Nederlandse Franse frietjes en Amerikaanse frietjes verschillen veel van elkaar. De frietjes uit Amerika bestaan uit negen ingrediënten en de Franse frietjes uit Nederland bestaan uit zeven ingrediënten. De Nederlandse Franse frietjes worden gemaakt van het aardappelras 'Innovator' en de Amerikaanse frietjes worden gemaakt van het aardappelras 'Russet Burbank'. Zo'n 44% van de aardappelen komt uit Nederland. De Franse frietjes zijn glutenvrij.

Ingrediënten frietjes

Nederlandse Franse frietjes Amerikaanse frietjes
Aardappel (Innovator)Aardappel (Russet Burbank)
FrituurolieKoolzaadolie
DextroseSojaolie
BakpoederMaïsolie
ZoutGehydrolyseerde soja
Hulpstof: Dimethylpolysiloxane - E900 (hoeveelheid 0,00001%)Gehydrolyseerde melk
Hulpstof: Citroenzuur (hoeveelheid 0,00015%)Gehydrolyseerde tarwe
Natriumpyrofosfaatzuur - E450i (rijsmiddel)
Zout

E-nummer E900 - Dimenthylpolysiloxane

Dimethylpolysiloxane wordt aangeduid met voedingsadditief E900. Dimethylpolysiloxane is een anti-schuimmiddel dat verwerkt wordt in frituurvet. Deze stof voorkomt dat het frituurvet gaat schuimen. Van dit E-nummer zit er door het frituren een kleine hoeveelheid van 0,00001% in de Franse frietjes.

Bron: Skeeze, PixabayBron: Skeeze, Pixabay

Nederlandse Big Mac

De Big Mac is een hamburger die in het jaar 1968 is bedacht door de franchisenemer Jim Delligatti. Het rundvlees dat McDonald's gebruikt voor de rundvleesburgers komt voornamelijk uit de landen Nederland, Duitsland, Italië en Oostenrijk. Een fabriek uit Günzburg (gevestigd in Duitsland) maakt deze rundvleesburgers. De rundvleesschijven worden vanuit de fabriek meteen ingevroren en verpakt. Daarna worden ze geleverd aan de McDonald's-restaurants. De Big Mac bestaat uit een sesamzaadbroodje, cheddarkaas, speciale burgersaus, 100% rundvleesburgers, plakjes augurken, gesneden ijsbergsla en uien. Ook worden de volgende ingrediënten gebruikt.

Welke E-nummers zitten er verwerkt in de Nederlandse Big Mac?

Mono- en diglyceriden - E471
Mono- en diglyceriden zijn emulgatoren (een natuurlijke/chemisch bereide stof die het mogelijk maakt om vet en water te vermengen tot één geheel) en stabilisatoren (een stof die een chemische reactie vertraagt en op die manier voor een stabilisatie zorgt). De vetzuren zijn vaak afkomstig van plantaardige oliën.

Diacetylwijnsteenzure esters van mono- en diglyceriden van vetzuren - E472e
Diacetylwijnsteenzuuresters van mono- en diglyceriden is ook een emulgator en stabilisator. Deze stof wordt gemaakt met glycerol (E422), wijnsteenzuur (E334) en vetzuren.

Xanthaangom - E415
Xanthaangom is een verdikkingsmiddel (een ingrediënt dat water kan binden en daarmee het product dikker maakt). Het wordt ook gebruikt als stabilisator en als emulgator.

Calciumchloride - E509
Calciumchloride is een zuurteregelaar (in de chemie een waterige oplossing van twee stoffen, deze bevinden zich in een bepaald evenwicht en nemen een bepaalde pH aan), complexvormer (metaalbinder) en verstevigingsmiddel. Calciumchloride wordt gebruikt om de zuurtegraad van een product regelen.

Paprika-extract - E160c
Paprika-extract is een oranje/rode kleurstof. De stof wordt gewonnen uit paprika's.

Kaliumsorbaat - E202
Kaliumsorbaat is een conserveermiddel (bewaarmiddel). Kaliumsorbaat wordt kunstmatig gemaakt en werkt tegen schimmels en gisten. De stof is een combinatie van sorbinezuur (E200) met een andere stof.

Amerikaanse Big Mac

Het rundvlees van de Amerikaanse Big Mac komt uit de Verenigde Staten van verschillende boeren uit Arizona, Arkansas, Californië, Colorado, Florida, Georgia, Illinois, Iowa, Kansas, Kentucky, Michigan, Minnesota, Missouri, Nebraska, North Carolina, Pennsylvania, Texas, Utah, Virginia en Wisconsin. Naast deze staten wordt het rundvlees ook geïmporteerd uit Nieuw-Zeeland, Australië en Canada. Het rundvlees wordt gemalen, dan in schijven verpakt en direct ingevroren. Daarna wordt het vlees geleverd aan de McDonald's-restaurants.

Volgens chef-kok Jamie Oliver - die in het jaar 2011 gezien heeft hoe de rundvleesburgers gemaakt werden in Amerika - werden pezen en vleesafval gemalen en daarna gewassen met ammoniumhydroxide. Hij verklaarde dat rundvleesburgers eerder bedoeld waren als hondenvoer. McDonald's had na de komst van Jamie Oliver aangekondigd geen ammoniak meer te gaan gebruiken.

Net als de Nederlandse Big Mac bestaat de Amerikaanse Big Mac uit een sesamzaadbroodje, cheddarkaas, speciale burgersaus, 100% rundvleesburgers, plakjes augurken, gesneden ijsbergsla en uien. Ook worden de volgende ingrediënten gebruikt.

Welke E-nummers zitten er verwerkt in de Amerikaanse Big Mac?

Calciumsulfaat - E516
Calciumsulfaat is een verstevigingsmiddel, zuurteregelaar, meelverbeteraar (hierdoor wordt de volume van het brood bevorderd en is brood langer houdbaar), complexvormer en stabilisator. Calciumsulfaat is een combinatie van zwavelzuur (E513/zwavelzuur: wordt gebruikt om de zuurtegraad van een product te regelen) met andere stoffen.

Calciumcarbonaat - E170
Calciumcarbonaat is een witte kleurstof. Deze stof komt voor als mineraal in gesteenten zoals kalksteen. Calciumcarbonaat wordt gebruikt als antiklontermiddel, zuurteregelaar, geleermiddel (een verdikkingsmiddel waarbij een gelachtige vorm ontstaat), verdikkingsmiddel, vulstof (wordt soms door een fabrikant toegevoegd aan een voedingsmiddel om het volume te geven), glansmiddel (laat voedingsmiddelen glanzen) en draagstof.

Aluminiumammoniumsulfaat - E523
Aluminiumammoniumsulfaat is een verstevigingsmiddel. Aluminiumammoniumsulfaat wordt gewonnen uit aluminiumsulfaat (E520). Aluminiumsulfaat is ook een verstevigingsmiddel en wordt gewonnen uit een natuurlijk mineraal.

Ammoniumchloride/salmiak - E510
Ammoniumchloride of salmiak is een synthetisch rijsmiddel dat voorkomt in bloem en brood.

Natriumstearoyllactylaat - E481
Natriumstearoyllactylaat is een emulgator. Natriumstearoyllactylaat wordt gemaakt door melkzuur (E270) met vetzuren te mengen. Deze stof wordt gebruikt om water en vet te mengen.

Ascorbinezuur - E300
Ascorbinezuur is een antioxidant (antioxidanten zijn stoffen die het lichaam helpen te beschermen tegen oxidatie). Oxidatie is een chemisch proces waarbij een stof (de reductor) elektronen afgeeft aan een andere stof (de oxidator) waarbij het oxidatiegetal van de reductor toeneemt). Ascorbinezuur wordt gebruikt om bederf tegen te gaan. Absorbinezuur staat ook bekend als vitamine C.

Calciumfosfaten - E341
Calciumfosfaat is een voedingszuur. Calciumfosfaat is een combinatie van fosforzuur en andere stoffen. De stof wordt kunstmatig gemaakt uit fosfaaterts. Ook wordt calciumfosfaat gebruikt als antioxidant, anti-klontermiddel en als rijsmiddel.

Gurapitmeel - E412
Gurapitmeel is een verdikkingsmiddel. Gurapitmeel wordt gewonnen uit de guarstruik. De stof wordt gebruikt om een product steviger te maken. Ook wordt gurapitmeel gebruikt als stabilisator en emulgator.

Calciumperoxide - E930
Calciumperoxide is een meelverbeteraar. Calciumperoxide wordt gebruikt in broodproducten.

Sorbinezuur - E200
Sorbinezuur is een conserveermiddel. Sorbinezuur komt voor in de bessen van de lijsterbes. Deze stof werkt tegen schimmels en gisten.

Calciumpropionaat - E282
Calciumpropionaat is een conserveermiddel. Deze stof is vooral werkzaam tegen schimmels.

Sojalecithine - E322
Sojalecithine is een emulgator. Sojalecithine wordt gewonnen uit sojaolie en eidooier. De stof is werkzaam als emulgator en stabilisator in producten met water en olie of vet.

Natriumcitraat - E331
Natriumcitraat is een voedingszuur. Natriumcitraat is een combinatie van voedingszuur (E330) en andere stoffen. Deze stof wordt gemaakt met behulp van schimmels uit suiker. Natriumcitraat heeft verschillende functies zoals het versterken van antioxidanten, het wordt gebruikt als zuurteregelaar en wordt gebruikt als geur- en smaakstof.

Citroenzuur - E330
Citroenzuur is een voedingszuur. Citroenzuur wordt gemaakt door een schimmel toe te voegen aan suiker. Citroenzuur wordt gebruikt voor het versterken van antioxidanten, als zuurteregelaar en als geur- en smaakstof.

Melkzuur - E270
Melkzuur is een conserveermiddel. Melkzuur wordt gemaakt door een bacterie toe te voegen aan suikers. Deze stof vertraagt het gistingsproces in brood waardoor het langer houdbaar blijft. Ook wordt de stof gebruikt als voedingszuur en om verkleuring van producten tegen te gaan.

Azijnzuur - E260
Azijnzuur is een conserveermiddel. Azijnzuur komt voor in allerlei soorten vruchten. De stof wordt kunstmatig gemaakt met behulp van bacteriën en gisten en het zorgt ervoor dat bacteriën en schimmels minder snel kunnen uitgroeien. Ook wordt azijnzuur als geur- en smaakstof gebruikt.

Natriumpyrofosfaat - E450a
Natriumpyrofosfaat is een natriumzout van pyrofosforzuur. Natriumpyrofosfaat wordt ook wel difosfaat genoemd.

Propyleenglycolalginaat - E405
Propyleenglycolalginaat is een verdikkingsmiddel. Deze stof is een combinatie van alginezuur (E400) met andere stoffen. Alginezuur wordt gewonnen uit zeewier. Propyleenglycolalginaat wordt gebruikt om een product steviger te maken.

Natriumbenzoaat - E211
Natriumbenzoaat is een bacterie. De stof komt voor in veel soorten fruit, maar vooral in bessen en conserveermiddel. Natriumbenzoaat werkt tegen gisteren. Ook komt het voor in champignons, kaneel, kruidnagel en zuivelproducten.

Kurkuma - E100 geelwortel
Kurkuma is een geel/oranje kleurstof. Kurkuma wordt gewonnen uit geelwortel.

Calciumdinatrium-EDTA - E385
Calciumdinatrium-EDTA is een complexvormer. Calciumdinatrium-EDTA wordt gebruikt om metalen te binden met sauzen. Ook wordt de stof als stabilisator gebruikt.

McNuggets

McNuggets zijn kipstukjes in een krokant jasje. Uit de kip worden de botten gesneden en er wordt met de hand gekeken of er geen rare dingen tussen het vlees zitten. De kip wordt daarna in een grote blender gedaan en er wordt pap van gemaakt. Dan worden alle ingrediënten en voedingsstoffen erbij gedaan. De substanties worden in vormpjes geperst met behulp van een grote machine en worden daarna licht gefrituurd, bevroren en in porties verdeeld zodat ze naar de McDonald's-restaurants gebracht kunnen worden.

Welke E-nummers zitten er verwerkt in de Nederlandse McNuggets?

Natriumpyrofosfaat - E450a
Natriumpyrofosfaat is een natriumzout van pyrofosforzuur. Natriumpyrofosfaat wordt ook wel difosfaat genoemd.

Zuiveringszout - E500
Zuiveringszout wordt ook wel 'natriumcarbonaten' genoemd en is een zuurteregelaar, rijsmiddel en stabilisator. Deze stof wordt gewonnen uit zeewater en gesteente. Zuiveringszout regelt de zuurtegraad in yoghurt. Ook wordt de stof gebruikt als rijsmiddel om het deeg in een bepaalde toestand te houden.

Welke E-nummers zitten er verwerkt in de Amerikaanse McNuggets?

De ingrediënten van de Amerikaanse McNuggets zijn anders dan de ingrediënten van de Nederlandse McNuggets.

Citroenzuur - E330
Citroenzuur is een voedingszuur. Citroenzuur wordt gemaakt door een schimmel toe te voegen aan suiker. Citroenzuur wordt gebruikt voor het versterken van antioxidanten, als zuurteregelaar en als geur- en smaakstof.

Natriumfosfaten - E339
Natriumfosfaten zijn voedingszuren. Natriumfosfaat is een combinatie van fosforzuur en andere stoffen. Ook wordt de stof gebruikt als zuurteregelaar en antioxidant, als anti-klontermiddel en als rijsmiddel.

Mono- en diglyceriden - E471
Mono- en diglyceriden is een emulgator (een natuurlijke/chemisch bereide stof die het mogelijk maakt om vet en water te vermengen tot één geheel) en stabilisator (een stof die een chemische reactie vertraagt en op die manier voor een stabilisatie zorgt). De vetzuren zijn vaak afkomstig van plantaardige oliën.

Rozemarijnextract - E392
Rozemarijnextract is een antioxidant. Rozemarijnextract wordt gewonnen uit de rozemarijnplant. De stof wordt gebruikt om het bederf van een product tegen te gaan.

Niacine - E375
Niacine wordt ook wel 'vitamine B3' en 'nicotinezuur' genoemd. Nicotinezuur is iets anders dan de nicotine in tabak.

Riboflavine - E101
Riboflavine is een gele kleurstof en een vitamine B2. Riboflavine komt voor in melk, eieren, bladgroenten en lever. De stof wordt gemaakt met behulp van bacteriën en gisten.

Zuiveringszout - E500
Zuiveringszout wordt ook wel 'natriumcarbonaten' genoemd en is een zuurteregelaar, rijsmiddel en stabilisator. Deze stof wordt gewonnen uit zeewater en gesteente. Zuiveringszout regelt de zuurtegraad in yoghurt. Ook wordt de stof gebruikt als rijsmiddel om het deeg in een bepaalde toestand te houden.

Natriumaluminiumfosfaat - E541
Natriumaluminiumfosfaat is een rijsmiddel. Natriumaluminiumfosfaat wordt gemaakt door fosforzuur (E338), aluminium (E173) en natriumhydroxide (E524).

Calciumfosfaten - E341
Calciumfosfaat is een voedingszuur. Calciumfosfaat is een combinatie van fosforzuur en andere stoffen. De stof wordt kunstmatig gemaakt uit fosfaaterts. Ook wordt calciumfosfaat gebruikt als antioxidant, anti-klontermiddel en als rijsmiddel.

Calciumlactaat - E327
Calciumlactaat is een voedingszuur. Calciumlactaat is een combinatie van melkzuur (E270) met andere stoffen. Ook wordt de stof in combinatie met melkzuur gebruikt als conserveermiddel. Ze vertragen het gisten van brood waardoor het langer houdbaar is. Ook wordt de stof gebruikt als stabilisator.

TBHQ - E319
TBHQ is een antioxidant. TBHQ wordt gebruikt om verkleuring en bederf tegen te gaan en de houdbaarheid van het product te verlengen.

Dimenthylpolysiloxane - E900
Dimethylpolysiloxane wordt aangeduid met voedingsadditief E900. Dit E-nummer is een anti-schuimmiddel dat verwerkt wordt in frituurvet. Het anti-schuimmiddel voorkomt dat het frituurvet gaat schuimen.

Ingrediënten Nederlandse Big Mac

Het is niet bekend in welke hoeveelheden de ingrediënten worden gebruikt.

Hamburgerbroodje Big Mac saus Rundvlees Overig
TarwemeelWater100% rundvleesUi
WaterRaapzaadolie IJsbergsla
SuikerBrandewijnazijn Augurken
GistAugurk Cheddarkaas
SesamzaadjesSuiker
Plantaardige olieGemodificeerd maïszetmeel
ZoutEigeel (vrije uitloopeieren)
Diacetylwijnsteenzure esters van
mono- en diglyceriden van vetzuren - E472e
Specerijen (bevat mosterd)
Mono-en diglyceriden - E471Zout
Glucosefructosestroop
Xanthaangom - E415
Calciumchloride - E509
Paprika-extract - E160c
Kaliumsorbaat - E202

Ingrediënten Amerikaanse Big Mac

Het is niet bekend in welke hoeveelheden de ingrediënten worden gebruikt.

Hamburgerbroodje Cheddarkaas Big Mac saus Rundvlees
Verrijkte tarwemeelMelkSojaolie100% puur rundvlees. Geen kleur- en smaakstoffen
WaterRoomPickle Relish (Amerikaanse groentesalsasaus)Bereid met Grill kruiden (zout, zwarte peper)
SuikerWaterGedistilleerde azijn
MaïssiroopNatriumcitraat (E331)Water
GistZoutEidooiers
Sojaolie en/of koolzaadolieCitroenzuur (E330)Uienpoeder
ZoutSodium Fosfaat (smeltzout)Mosterdzaad
TarweglutenSorbinezuur (E200)Specerijen
Calciumsulfaat (E516)Melkzuur (E270)Propyleenglycolalginaat (E405)
Calciumcarbonaat (E170)Azijnzuur (E260)Natriumbenzoaat (E211)
Aluminiumammoniumsulfaat (E523)EnzymenMusterd Bran
Ammoniumchloride (E510)Natriumpyrofosfaat (E450a)Knoflookpoeder
Natriumstearoyllactylaat (E481)Sojalecithine (E322)Gehydroliseerde maïs, soja en tarwe
Ascorbinezuur (E300) Extracten van Paprika
Geëthoxyleerd Monoglyceriden Sojalecithine (E322)
Calciumfosfaten (E341) Kurkuma (E100 geelwortel)
Gurapitmeel (E412) Calciumdinatrium-EDTA - E385
Calciumperoxide (E930)
Sorbinezuur (E200)
Calciumpropionaat (E282)
Sojalecithine (E322)
Sesamzaad

Ingrediënten Nederlandse McNuggets

Het is niet bekend in welke hoeveelheden de ingrediënten worden gebruikt.

Kippenvlees Bereid met
KippenborstfiletWater
Meel (tarwe, maïs)
Zonnebloemolie
Raapzaadolie
Gemodificeerd zetmeel
Zout
Natriumpyrofosfaat - E450
E500
Weipoeder (melk)
Aardappelzetmeel
Aroma
Eialbuminen
Peper
Dextrose
Selderij
Rozemarijnextract

Ingrediënten Amerikaanse McNuggets

Het is niet bekend in welke hoeveelheden de ingrediënten worden gebruikt.

Kippenvlees Bereid met Bereid in plantaardige olie
Wit kipfiletWaterKoolzaadolie
WaterBloem gebleekte tarweMaïsolie
Gemodificeerd zetmeelNiacine (E375 Vitamine B3)Sojaolie
ZoutGereduceerd ijzerGehydrogeneerde sojaolie
Autolyzed gistextractThiamine mononitraat (Vitamine B)TBHQ (E319)
TarwezetmeelRiboflavine (E101 Vitamine B2)Dimethylpolysiloxaan (E900)
Natuurlijk aroma (botanische bron)Foliumzuur (Vitamine B11)
SaffloerolieGele maismeel
DextroseGemodificeerd zetmeel
CitroenzuurZout
RozemarijnZuiveringszout
Natriumfosfaten (E339)Natriumzuurpyrofosfaat
Koolzaadolie, Mono-en diglyceriden (E471)Natriumaluminiumfosfaat (E541)
Extractieresiduen van rozemarijnMonocalciumfosfaat (E341)
Calciumlactaat (E327)

Voedingswaarde Nederlandse frietjes, Big Mac en McNuggets

Voedingswaarde Frietjes (medium) Big Mac McNuggets (6 stuks)
Kcal341 kcal509 kcal268 kcal
Eiwitten3,9 gr27 gr17 gr
Koolhydraten42 gr42 gr18 gr
Vetten17 gr26 gr14 gr

Voedingswaarde Amerikaanse frietjes, Big Mac en McNuggets

Voedingswaarde Frietjes (medium) Big Mac McNuggets (6 stuks)
Kcal340 kcal540 kcal270 kcal
Eiwitten4 gr25 gr15 gr
Koolhydraten44 gr46 gr16 gr
Vetten16 gr28 gr16 gr

Lees verder

© 2016 - 2024 Rozanne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aantal calorieën in McDonald's-productenAantal calorieën in McDonald's-productenIn Nederland zijn er anno 2018 245 McDonald's-restaurants waar zo'n 3 miljoen gasten per week komen eten. Het fastfoodre…
Hoe gezond is McDonald’sDe McDonald’s wie kent deze fastfoodketen niet? McDonald’s heeft in 119 landen meer dan 34.000 restaurants. Meer dan 70%…
Wat kosten informatienummers?Wat kosten informatienummers?Er zijn verschillende informatienummers actief tegen verschillende tarieven. Het varieert van gratis informatienummers t…
Voedingswaardetabel McDonald'sVoedingswaardetabel McDonald'sPa-da-pa-pa-pa; I'm Loving it! Wie wordt er niet blij van het horen van het McDonald's deuntje? Of van de gedachte aan e…

Zout als levensbehoefte en manieren van winningZout als levensbehoefte en manieren van winningZout als consumptieproduct was ooit bijna onbetaalbaar. Nu strooi je het in de winter met het grootse gemak uit over je…
Mayonaise en fritessaus: Wat is het verschil?Mayonaise en fritessaus: Wat is het verschil?Het aanbod aan sauzen in de supermarkten is enorm en er is een breed scala aan varianten, merken en soorten verpakkingen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Grafikacesky, Pixabay
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/e-nummers.aspx
  • https://meerweten.mcdonalds.nl/kwaliteit-voeding/aardappelen/1000/de-stof-e900-die-op-de-frietjes-wordt-gebruikt-heet-siliconenolie-en-is-heel-slecht-voor-de-gezondheid-waarom-wordt-dit-nog-gebruikt
  • http://meerweten.mcdonalds.nl/383/hoe-worden-jullie-chicken-mcnuggets-gemaakt
  • Voedingswaarde: http://www.mcdonalds.nl/producten/burgers-mcnuggets/big-mac
  • Voedingswaarde: http://www.mcdonalds.nl/producten/burgers-mcnuggets/chicken-mcnuggets-6
  • Voedingswaarde: http://www.mcdonalds.nl/producten/franse-frietjes/franse-frietjes-medium
  • https://www.mcdonalds.com/us/en-us/about-our-food/our-food-your-questions.html
  • https://www.mcdonalds.com/us/en-us/about-our-food/nutrition-calculator.html
  • https://meerweten.mcdonalds.nl/298/jamie-oliver-heeft-de-rechtszaak-tegen-mcdonald-s-gewonnen-jullie-beweren-dat-er-alleen-goede-ingredienten-worden-gebruikt-hoe-zit-dat
  • http://www.mcdonalds.nl/over-mcdonalds/kwaliteit/100-rundvlees
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ammoniumchloride
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Tetranatriumdifosfaat
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/antioxidanten.aspx
  • https://www.voedingswaardetabel.nl/e-nummers/368/E930/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Nicotinezuur
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Tert-butylhydrochinon
  • http://meerweten.mcdonalds.nl/mail/read/783/5bd5a33d3585e68dc0d9719623a0362dcca3e9cc
  • http://meerweten.mcdonalds.nl/mail/read/782/1b94a698ec689b691fa7ed6780264d466a379d77
  • http://meerweten.mcdonalds.nl/258/door-wie-wordt-het-kippenvlees-voor-de-chicken-mcnuggets-geleverd-en-waar-worden-deze-kippen-gehouden
  • https://meerweten.mcdonalds.nl/kwaliteit-voeding/aardappelen/621/ik-lees-geruchten-over-extra-ingredienten-die-mcdonalds-toevoegt-bij-de-bereiding-van-franse-frietjes-in-de-usa-gebeurt-dat-ook-in-nl
  • Afbeelding bron 1: Blue MauMau, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Skeeze, Pixabay
Rozanne (218 artikelen)
Laatste update: 13-12-2018
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Producten
Bronnen en referenties: 23
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.