Cosmetische ingreep: liposuctie, snel vet verliezen

Cosmetische ingreep: liposuctie, snel vet verliezen In de magazines en op televisie worden we elke dag geconfronteerd met slanke modellen. Vaak zijn ze nog slanker en mooier gemaakt door fotoshop. Na een tijd kunnen we ons hierdoor onzeker voelen over ons lichaam. Een cosmetische ingreep biedt een snelle, maar ongezonde oplossing. Toch wordt vaak voor deze oplossing gekozen omdat het in het drukke leven moeilijk is om je aan een dieet te houden of elke dag tijd te zoeken om te sporten. Bij een liposuctie wordt vet weggezogen om zo het lichaam een nieuwe vorm te geven. Steeds meer en meer wordt deze ingreep uitgevoerd. Informeer je zeker goed en wees je bewust van de gevaren voor je beslist om een liposuctie te ondergaan.

Wat is een liposuctie?

Bij een liposuctie, of ook wel liposculptuur genaamd, worden er kleine sneetjes gemaakt in de huid op de plaats van het lichaam waar men minder vet wil zoals de buik of bil. In deze kleine sneetjes wordt met een buisje vet weggezogen en opgevangen in een bokaal. Een liposuctie is in geen geval een 'makkelijke' manier om gewicht te verliezen. Als je geen gezond eetpatroon volgt en sport zal het vet zich opnieuw vastzetten op de eerder behandelde plaats. Zo kan het zijn dat na verloop van tijd je liposuctie niet meer zichtbaar. Bovendien is een liposuctie niet goedkoop.

Soorten liposucties

De meest bekende liposuctie is die bij een chirurg waarbij men letterlijk vet wegzuigt onder verdoving. Er zijn enkele technieken die hiervoor worden gebruikt.

Vibro-liposculptuur

Bij vibro-liposculptuur worden er geluidsgolven gebruikt. Deze geluidsgolven geven mechanische trillingen aan het weefsel. Hierdoor is het voor de chirurg makkelijker om de buisjes te plaatsen en vet weg te zuigen. Hiervoor moet de huid voldoende elastisch zijn. Bij deze techniek wordt een algemene verdoving gebruikt zonder extra toevoegingen.

Tumescente liposculptuur

Bij een tumescente liposculptuur zal het vet dat weggenomen zal worden een voorbereiding krijgen. Dit is niet het geval bij de vibro-liposculptuur. Meestal kiest men voor een zoutoplossing. Hier wordt een verdoving aan toegevoegd. Dit mengsel van de zoutoplossing met verloving wordt in het vet, dat weggenomen zal worden, gespoten. Daarna laat men het product even inwerken. Door dit mengsel in te spuiten in het vet zal het vetweefsel zwakker worden en makkelijker loslaten van het lichaam. Bovendien worden er minder bloeduitstortingen gemerkt met deze techniek. Een ander voordeel van deze techniek is dat het mogelijk is om de liposuctie te laten uitvoeren onder plaatselijke verdoving.

Te behandelen plaatsen

Er zijn een aantal plaatsen waar de arts het vet kan wegzuigen. Deze plaatsen hebben ook aanleiding om meer vet op de hopen. Vaak is er ook genetische aanleg zichtbaar in de familie. De plaatsen die behandeld kunnen worden zijn:
  • Buik
  • Borsten
  • Heupen
  • Billen
  • Bovenbeen
  • Knieën
  • Onderbenen
  • Enkels
  • Armen
  • Hals, wangen en kin

Voorwaarden van een liposuctie

Niet iedereen kan een liposuctie krijgen. Er zijn een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen. Dit is ook belangrijk voor je eigen veiligheid tijdens en na de ingreep. De arts zal de liposuctie weigeren als hij denkt dat de ingreep te veel risico’s meebrengt of je leven in gevaar brengt.

Risico’s

Elke operatie brengt risico’s met zich mee. Ook deze ingreep heeft risico’s die je beter even overweegt alvorens je een operatie plant. Risico’s bij een liposuctie zijn:
  • Asymmetrie
  • Huidoneffenheden en verhardingen, dit komt vooral voor bij de oudere huid
  • Pigmentatiestoornissen, dit merk je vooral aan het donkerder worden van de huid. Dit komt zeer uitzonderlijk voor
  • De huid kan een tijd gevoelloos aanvoelen
  • Huidkwetsuren en abnormaal littekenvorming
  • Infectie

Hoe verloopt de ingreep

De liposuctie gebeurt in de meeste gevallen onder algemene verdoving. Enkel de kleine ingrepen waarbij een kleine hoeveelheid vet verwijderd wordt kan onder plaatselijke verdoving. Via een van bovenstaande technieken wordt de ingreep uitgevoerd. Dit wordt op voorhand met je besproken. Als de patiënt verdoofd is, worden er onopvallende en kleine huidsneden gemaakt in huidplooien. Dan wordt er een zuigbuis door de snee geschoven. Deze zuigbuis is aangesloten op een zuigpomp. Op deze manier wordt het overtollige weefsel verwijderd. Wanneer er tijdens het wegzuigen van vetweefsel veel wondvocht ontstaat, kunnen er extra drains worden toegevoegd. Deze drains dienen om het wondvocht uit de wond te zuigen. Nadat het vet verwijderd is worden de sneetjes gehecht. De drains blijven ter plaatse om wondvocht verder te laten afvloeien. Deze drains worden één of twee dagen later verwijderd door een verpleegkundige.

Na de ingreep

Vlak na de ingreep kan het mogelijk zijn dat er een roodkleurige vloeistof uit de insteekopeningen komt. Dit is een mengsel van bloed met de ingespoten stof als de tumescente techniek wordt gebruikt. Dit is vooral zichtbaar tijdens de eerste vierentwintig uur. Na deze vierentwintig uur mag je ook douchen. Onmiddellijk na de ingreep wordt een lipopanty of elastisch korset aangebracht op de behandelde zone. Deze dient voor vier tot zes weken gedragen te worden. De eerste dagen kan je nog veel pijn ervaren. Voor deze pijn mag je een paracetamol innemen. Als de pijn met de paracetamol niet te houden is, neem je beter contact op met de behandelende arts. Na een tot twee weken kan je opnieuw gaan werken. Rond deze tijd worden ook de hechtingen verwijderd. De zwelling zal pas na twaalf weken volledig verdwenen zijn. Wanneer de zwelling volledig verdwenen is, is het resultaat blijvend.
© 2017 - 2024 Leen0095, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cosmetische ingreep buik: buikwandcorrectie en liposuctieCosmetische ingreep buik: buikwandcorrectie en liposuctiePlastische chirurgie en cosmetische operaties in de buik wegens vetophoping of een hangbuik, wat zijn de voordelen van e…
Liposuctie, voor- en nadelenLiposuctie, voor- en nadelenLiposuctie of liposculptuur is geen methode om af te vallen. Het is een manier om de contouren van het lichaam te verbet…
Cosmetische behandeling billenNiet iedereen bezit de volle en ronde billen als Jennifer Lopez. Toch dromen vele over deze prachtige billen. Een nieuwe…
Alles over liposculptuurTot enkele jaren sprak men vooral van liposuctie. Liposculptuur is een geavanceerde versie van de liposuctie die iets me…

Haren krullen zonder krultang met donut of tulband!Haren krullen zonder krultang met donut of tulband!Het krullen van haren kost over het algemeen veel tijd, daarnaast is het algemeen bekend dat de hitte van een stijl- of…
Haarverf en haarkleuren, wat is er allemaal mogelijkHaarverf en haarkleuren, wat is er allemaal mogelijkVeel mensen, vooral veel vrouwen verven geregeld hun haar. Meestal verven ze hun haar in natuurlijke kleuren, maar soms…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Voltamax, Pixabay
  • http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=2770
  • https://www.uza.be/behandeling/liposuctie
  • http://www.mediclinic.be/nl/behandelingen/plastische-chirurgie/ultrasonen-lipo
Leen0095 (84 artikelen)
Laatste update: 02-07-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.