Het getallensysteem en rekensysteem van de Maya's

Het getallensysteem en rekensysteem van de Maya's Rond de 14e eeuw zijn er een aantal Europeanen naar Amerika vertrokken waar ze allerlei volkeren ontdekten. Een van deze volkeren waren de Maya’s. Tot grote verbazing bleken de Maya’s al over een verontwikkelde rekensysteem te beschikken.

Het getallensysteem van de Maya’s.

Het getallensysteem van de Maya’s verschilt enorm met het systeem die wij hanteren. Alleereerst hanteerden de Maya’s een twintigtallig cijferstelsel ipv een tientallig cijferstelsel zoals wij dat doen. In plaats van 1, 10, 100 en 1000 hadden de Maya’s dus 1, 20, 400, 8000. Om al deze getallen uit te beelden gebruikten ze maar 2 tekens; een punt en een streep. (Dit met uitzondering van de 0.) Een punt staat voor ‘1’ en een streep staat voor ‘5’.

Door de verschillende getallen ónder elkaar te plaatsen, werd duidelijk hoeveel de streepjes en puntjes waard waren. Zo wist men dus meteen of een punt nu '1' of bijvoorbeeld '20' of '400' voorstelde. Onderaan kwamen namelijk alle 1-tallen, daarboven alle 20-tallen, daarboven de 400-tallen, etc.

Een punt op 20-regel staat dus voor 1 x 20 = 20 en een punt op de 400-regel is 1 x 400 = 400. Een streep op de 400-regel staat is 5 x 400 en staat dus voor 2000.

Het rekensysteem van de Maya’s.

Met het getallensysteem van de Maya’s was het ook heel makkelijk om te rekenen. Ze maakten hiervoor een schema. Het ziet er heel lastig en onoverzichtelijk uit door al die puntjes en streepjes, maar in feite is het gewoon een kwestie van de puntjes en streepjes optellen en aftrekken. Omdat de Maya’s getallen van boven naar beneden schreven, tel je eerst alle onder elkaar genoteerde getallen op. Vervolgens tel je die op met, in dit geval, de kolom daarnaast. De volgorde van de kolommen verloopt van links naar rechts.
© 2008 - 2024 Meetie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rekenen met hexadecimale getallenRekenen met hexadecimale getallenVoor veel mensen is rekenen niet een van de meest favoriete bezigheden. Op school hebben we allemaal geleerd om te reken…
Soorten getallenIn de wiskunde zijn verschillende soort getallen bekend. Deze soorten getallen hebben allen hun eigen eigenschappen. Zo…
Getallen, in cijfers of letters?Getallen, in cijfers of letters?Wanneer schrijf je getallen voluit in letters en wanneer schrijf je getallen juist in cijfers? Hoe schrijf je getallen d…
Vermenigvuldigingen van lange getallen in je hoofd berekenenVermenigvuldigingen van lange getallen in je hoofd berekenenHoe doen van berekeningen hoort in ons dagelijkse bestaan en dus wordt er op school ook veel aandacht aan gegeven. Ieder…

De Koude OorlogHoewel het tijdens de Koude Oorlog nooit tot een direct treffen kwam tussen de twee hoofdrolspelers, de Verenigde Staten…
De beschaving der AssyriërsDe Assyriërs woonden al lange tijd in Mesopotamië voor ze ook daadwerkelijk een eigen rijk opbouwden. De grondslag van h…
Reactie

Kailey, 21-08-2008
Voor school zijn wij bezig met een verslag over de maya en willen daarbij hun rekensysteem behandelen. Het optellen enz. gaat wel. Maar hebben jullie misschien enig idee hoe het vermenigvuldigen gaat of waar ik het kan vinden. Reactie infoteur, 22-08-2008
Hallo Kaily,

Voor het vermenigvuldigen kun je die plusteken vervangen door een x. Verder is de som gewoon hetzelfde als bij ons, alleen worden de getallen anders geschreven. Het klinkt even lastig, maar als je het eenmaal doorhebt merk je al snel dat het eigenlijk helemaal niet zo verschilt met ons rekensysteem ;-)

Snap je het nu? Zoniet, laat het me maar weten! Dan probeer ik het anders uit te leggen.
Heel veel succes verder met je verslag!
Groetjes Meetie

Meetie (23 artikelen)
Gepubliceerd: 28-05-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.