Knutselen met kinderen: Thema kikkers

Knutselen met kinderen: Thema kikkers Kikkers zijn leuk om te tekenen en te knutselen, omdat de vormen zo eenvoudig en herkenbaar zijn. Bovendien is de ontwikkeling van kikkervisje tot kikker natuurlijk heel interessant voor kinderen en spreken de beestjes met hun grappige sprongen en hun vreemde kwaakgeluiden nogal tot de verbeelding. In dit artikel een aantal kikkerknutsels; een kikker vouwen, een kikker kleien, een kikkerboekje plakken en een hele kikkerdrilsloot maken. Veel knutselplezier!

Kikkers vouwen

  • Vouw een schuin kruis. (van hoek naar hoek, diagonaal)
  • Draai het blaadje om en vouw nu een recht kruis (horizontaal/verticaal)
  • Draai het blaadje weer om. Pak de buitenkanten van de horizontale lijn nu bij elkaar aan de onderkant, er ontstaan twee driehoeken.
  • Leg de dubbele driehoek voor je neer met de lange zijde naar je toe
  • Vouw de twee punten van de bovenste driehoek naar boven
  • Draai het werkje om en vouw de twee punten nu juist naar beneden. (Zijkanten en punten middenonder tegen elkaar)
  • Nu vouw je de zijkanten naar buiten toe tot op de vouw
  • Omdraaien, even versieren en de kikker is klaar.


Van een blauw vouwblaadje kun je nog een leuk kikkervijvertje maken; 16 vierkantjes vouwen, met een zwart en een wit kleurpotlood kikkerdril en kikkervisjes tekenen, in iedere hoek één lijntje inknippen, eventueel aan de zijkanten een golvend randje knippen en het bakje in elkaar plakken.

Een kikker kleien

De kinderen maken van klei een kikker; grote achterpoten uit een homp klei knijpen en daarna kleine voorpootjes. De kop is klein met in verhouding grote ogen. (knikkers bijvoorbeeld) Als de klei droog is kan de kikker mooi groen worden geverfd, en nog veel mooier wordt hij met 'gouden' stipjes op zijn rug. (goudverf stempelen met kleine kopspijkertjes)

Eventueel een lelieblad van karton eronder, een goudkleurig geverfd pingpongballetje tussen de voorpootjes, of een kroontje op zijn hoofd, om het sprookje "De kikkerkoning" uit te beelden.

Een kikkerboekje

Van twee (blauwe) vouwblaadjes een 'boekje' vouwen. (1 rechte vouw) Op de acht pagina`s van het boekje het verhaal van de kikker 'van klein naar groot' plakken. Het liedje: "Dag kleine kikker kan worden gekopieerd en op de voorkant worden geplakt. De techniek 'scheuren uit sitspapier is heel geschikt, omdat de vormen eenvoudig en heel herkenbaar zijn. Een nietje in het midden, of losse blaadjes gebruiken.

Dag kleine kikker bij ons in de sloot
Eerst was je klein maar nu ben je groot
je bent als een vis uit een eitje geboren
toen kreeg je pootjes van achteren en van voren
je staartje verdween het is werkelijk waar
en toen kon je springen en toen was je klaar
dag kleine kikker bij ons in de sloot
eerst was je klein maar nu ben je groot

  • blz.1; liedje
  • blz.2; kikkerdril (witte 'rondjes' scheuren en een heel klein snippertje zwart in het midden plakken)
  • blz.3; Kikkervisje (zwartje ovaaltjes met staartje)
  • blz.4; Kikkervisje met achterpootjes én staartje
  • blz.5; Kikkervisje met achterpootjes voorpootjes en staartje
  • blz.6; kikkertje met achterpootjes, voorpootjes en heel kort staartje
  • blz.7; Kikkertje zonder staartje
  • blz.8; Grote groene kikker

Groepswerk; Kikkersloot

De achterkant van behang is vaak heel geschikt om op te tekenen met veel kinderen tegelijk. Uitrollen op een aantal tafels achter elkaar, of op de grond. Met witte wasco kunnen de kinderen een heleboel witte rondjes tekenen en kleuren, (kikkerdril tóveren, is pas te zien als de ecoline erop komt) kleine zwarte stipjes in ieder rondje maken. Verder kunnen ze met zwarte wasco kikkervisjes in de verschillende stadia tekenen en met groen natuurlijk de kikkers. Eventueel wat waterplantjes en visjes erbij.

Als de kinderen klaar zijn kan het water in de sloot; de lichtblauwe ecoline met brede kwasten aanbrengen. Uiteindelijk zouden er nog een paar echte rietstengels voor geplakt kunnen worden. Ophangen bijvoorbeeld in de gang, vlak boven de grond en het is net een echte kikkersloot.

Zie ook de special: Knutselen met kinderen

Lees verder

© 2009 - 2024 Elas, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Van kikkerdril tot kikker: ontwikkeling van kikkervisjeVan kikkerdril tot kikker: ontwikkeling van kikkervisjeEen kikker is een amfibie, dit zijn koudbloedige dieren die een dubbelleven leiden. Het leven van een kikker begint als…
Hoe verzorg je kikkervisjes/kikkerdril?Hoe verzorg je kikkervisjes/kikkerdril?Kikkers zijn zeer veel voorkomende amfibieën in Nederland. In het voorjaar is dan ook vaak kikkerdril te vinden in slote…
Boekrecensie: Kikkervisjes (van eitje naar kikker)recensieBoekrecensie: Kikkervisjes (van eitje naar kikker)Van eitje naar kikkervisje naar kikker, het blijft erg leuk om dit te aanschouwen. In dit boek het verhaal van Rosa die…
Kikkers, het zijn veelzijdige amfibieënKikkers, het zijn veelzijdige amfibieënAlhoewel kikkers niet de meest populaire diertjes zijn onder de mensen, behalve dan misschien Kermit de Kikker, zijn het…

Pot-Pourri, geur van buiten voor binnenEen geurend mengsel van bloemen en blaadjes uit de natuur. We vinden die ouderwetse geurpotten en zakken, nu opnieuw in…
Zelf een futon of mindel makenEen futon is een traditioneel Japans matras. Mindel is het Turks woord voor futon. Het wordt niet enkel gebruikt om op t…
Elas (56 artikelen)
Laatste update: 07-11-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Creatief
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.