Brighton en omstreken: de moeite waard!

Wie Brighton hoort denkt waarschijnlijk onmiddellijk aan de pier, het strand en fish and chips. Dit alles kan je natuurlijk vinden in Brighton maar wie over een auto beschikt krijgt veel meer te zien. Hieronder vind je een paar bezienswaardigheden en tips die van je reis naar Brighton een echte all-round vakantie kunnen maken!

Brighton en Hove centrum

Wie logeert in Brighton en het weer meeheeft kan zich uiteraard al een paar dagen amuseren met het toch wel leuke kiezelstrand. In de zon kan je bijna genieten van een gratis behandeling met hotstones! Voor wie honger en dorst heeft zijn er talloze kraampjes en winkeltjes waar je terecht kan. De typische fish and chips en meer exotische visgerechten zoals “jellied eel “ zullen de visliefhebbers zeker bekoren. Zoetebekjes kunnen zich storten op de vele toeristische kraampjes waar ze de gekleurde suikerstokken “rocks” verkopen. Voor één pond heb je al aardig wat “rocks” waar je ook goed mee kan scoren bij het thuisfront.

Als je de zon en het strand beu bent kan je je winkelbudget besteden in één van de vele winkelstraten. Voor de exentriekere kopers zijn er The Lanes waar de extravagantere winkels zich bevinden. De andere kooplustigen kunnen terecht in de grote winkelstraat waar je bijvoorbeeld de Engelse keten Primark kan vinden. Aan zachte prijzen kan je hier een volledige outfit bij elkaar shoppen! De toeristische dienst (vlak bij het Paviljoen) promoot ook nog steeds het outletcentrum “Marina Village”. Jammer genoeg gaat het hier meer om vergane glorie dan een echt winkelparadijs. Niet echt de moeite waard dus.
De cultuurliefhebber onder ons heeft een eerder beperkte keuze in Brighton. Je kan het Paviljoen en het bijhorende museum bezoeken maar verder zal het toch vooral kijken zijn naar de kleurrijke lokale bevolking en de extravagante toeristen.

Wandelen en fietsen

Wie goed gelezen heeft merkt dat Brighton centrum geen plek is om een volle week door te brengen als je geen zonneklopper bent. Dit neemt niet weg dat je met een auto in een half uur tijd verschillende mooie plekken kan bezoeken. Als je na het winkelen en zonnen zin hebt om actief bezig te zijn is het grote meer “Bewl water “ aan te raden. Je kan er mountainbikes huren om rond het meer te fietsen. Een mooie tocht, weliswaar met wat heuvels, rond het water en door de bossen van 21 km. Zeker de moeite!

En wie Engeland zegt denkt meteen aan de talrijke Engelse tuinen. In Brighton zelf vind je aangename parken waar je rustig kan vertoeven maar echt wandelen doe je in de mooie tuinen. Keuze genoeg op amper een half uur rijden maar zoek eerst de openingstijden op! Sommige tuinen gaan pas om 13u open terwijl je in andere al om 10u binnen mag.

Kastelen zijn natuurlijk ook de moeite waard. Voor de dromers onder ons zijn er genoeg burchten waar je je een echte jonkvrouw of ridder waant. Arundel Castle (45 min rijden) is hiervan een mooi voorbeeld. Naast het bezoek aan het kasteel zelf kan je nog wandelen in de charmante tuin. Ook Shakespeare zou hier een gelukkig man zijn aangezien er een mooi kusntwerk met water geplaatst is als ode aan Oberon, de elfenkoning. Huur daarna de film “The Young Victoria” en probeer te ontdekken of je het kasteel herkent!

Eten en drinken

Laat je niet verleiden om te eten in de parken of de restaurants bij de kastelen! In de nabijgelegen dorpjes vind je prachtige,lokale pubs die veel meer keuze hebben aan lagere prijzen. Voorbeeld hiervan is de pub “The Gardeners Arms” vlak bij de mooie tuinen van Wakehurst Place. Ruime keuze met bijvoorbeeld zeer lekkere, verse fish and chips. Ook serveren ze minidesserten aan miniprijzen zodat je toch kan proeven van bijvoorbeeld een zoete Eton Mess zonder dat je de knop van je broek moet openzetten.

In Brighton zelf zijn er talloze supermarktjes maar Morrissons is toch een aanrader. Veel keuze en goedkoper dan de kleine Tesco’s die de buurt overspoelen. Verder vind je in het centrum verschillende eetgelegenheden gaande van verse, warme donuts tot prijzig maar klassevol Aziatisch.

Brighton, here we come!

Dus, als je van afwisseling houdt en over een auto beschikt is Brighton de ideale uitvalsbasis om de mooie plekjes van West-Sussex te ontdekken. Er is altijd iets te doen en je vindt er ook nette appartementjes aan redelijke prijzen. Misschien niet voldoende om er een week te blijven zonder vervoer maar ideaal om te logeren in een iets bruisendere omgeving dan de meer landelijke B&B’s.
© 2010 - 2024 Slls1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Reistips: Engeland (Regio Ludlow en Portsmouth)Hier volgen enkele tips om uw vakantie in Engeland helemaal compleet te maken. Als u verblijft in de buurt van Ludlow of…
Tips om langer je bruin kleurtje te behoudenTips om langer je bruin kleurtje te behoudenZonnen in ons kikkerlandje is niet altijd mogelijk. De zon schijnt niet zo heel vaak en schijnt ze dan eens, dan moet je…
Zuidoost-EngelandZuidoost-EngelandZuidoost-Engeland met Brighton als populaire badplaats is een must om te bezoeken. Met zijn pier, kiezelstrand, gezellig…
Zonnebank en zonnen gevaarlijk?Tijdens de donkere winterdagen of na een vakantie om ons kleurtje te behouden duiken we graag onder de zonnebank. Van de…

De driestromenstad Passau in Beieren (Duitsland)De driestromenstad Passau in Beieren (Duitsland)De prachtige stad Passau ligt in Beieren (Duitsland) en telt 52.469 inwoners (2019). Passau ligt niet heel ver van de Oo…
Lissabon - Goedkope accomodatie en gratis activiteitenLissabon is een charmante citytrip bestemming waar het tegen budget gunstige prijzen erg goed vertoeven is voor een aant…
Bronnen en referenties
  • The Gardeners Arms
  • Selsfield Road, Ardingly, West Sussex RH17 6TJ, United Kingdom
  • 01444 892 328‎
Slls1984 (37 artikelen)
Laatste update: 06-08-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.